• No results found

Verantwoording methode van onderzoek

XVIII Samenvatting diepte-interview Matthijs de Kievet Wie ben jij en wat doe je?

Deelvraag 5 Welke trends en ontwikkelingen spelen in de markt van

11.10 Verantwoording methode van onderzoek

Deskresearch is het verzamelen van gegevens/informatie over een onderwerp uit bronnen als websites, databanken, tijdschriften, kranten enzovoort (HvA.z.j.). Voor deelvragen 1 t/m 5 is gebruik gemaakt van deskresearch. Om de betrouwbaarheid en validiteit van het deskresearch te

waarborgen, wordt alle informatie gecheckt op bron, datum, auteur en expertise.

Naast deskresearch wordt er ook fieldresearch gedaan om meer informatie binnen te halen. De vragen die niet beantwoord kunnen worden door middel van deskresearch, worden beantwoord via fieldresearch. Binnen het fieldresearch kan men kiezen uit een kwalitatief en kwantitatief onderzoek (Verhoeven . 2010). Voor dit onderzoek wordt gebruik gemaakt van beide. Voor het fieldresearch wordt gebruik gemaakt van twee soorten onderzoeksmethoden: diepte-interviews en enquêtes.

11.10.1 Diepte-interview

Kwalitatief onderzoek wordt toegepast wanneer men diepgaande informatie wil hebben. Het doel van kwalitatief onderzoek is om een beeld te krijgen van wat er leeft onder de

doelgroep(Pioniermarktonderzoek, z.j.). Een diepte-interview is een vorm van kwalitatief onderzoek waarbij een gesprek plaatsvindt tussen een interviewer en een respondent(Verhoeven, 2010). Een diepte-interview is ideaal om de mening van de respondent over een bepaald onderwerp te achterhalen. De informatie die wordt verkregen gaat ‘dieper’ dan informatie die middels

voordeel hiervan is dat er doorgevraagd kan worden naar achterliggende motivaties, ideeën en gedachten. Daarnaast kan een interview overal plaatsvinden. Dit is dan weer in het voordeel van de respondent, omdat zij in hun eigen omgeving beter op hun gemak zijn.

Een diepte-interview is echter niet representatief. Er kunnen geen conclusies worden getrokken die gelden voor de gehele doelgroep. Daarnaast kan een interviewer een respondent onbewust beïnvloeden tijdens gesprek, in tegenstelling tot een groepsdiscussie. Er is bewust gekozen voor interviews, omdat de inzichten als basis dienen voor de enquêtes(zie §3.3.2). De uitkomsten voor de interviews worden gebruikt om de vragen samen te stellen. De personen die worden geïnterviewd moeten kennis hebben van BALLINNN’ en haar communicatiekanalen. De resultaten van de interviews met experts en influencers worden ook meegenomen. Zo kan er een passend advies worden geschreven over de uiteindelijke online contentstrategie.

Opbouw interview

Voor het interview met de experts en doelgroep kies ik voor een semigestructureerd interview. Aan de hand van een topiclijst gaan er vragen gesteld worden. Tijdens het interview is er ruimte vrij om dieper in te gaan op de topics. Dit is een van de kenmerken van een semigestructureerd interview (Eurib.2010). Dit is nodig, want op basis hiervan worden de vragen gemaakt voor de enquête.

Topics interview

Het doel van de diepte-interviews met de doelgroep is om andere de online activiteiten te

achterhalen en kijk op de comunnicatie van BALLINNN’. Dit is van belang om de contentstrategie van BALLLINNN’ in te vullen. Ook kan tijdens het interview vragen gesteld worden over wat zij willen lezen en hoe ze graag aangesproken willen worden. Vragen over de concurrenten en de content van BALLINNN’ komen ook aanbod. Aan de hand van deskresearch worden de vragen samengesteld voor de interviews met expert. Dit is op basis van deelvraag 5.

Werving respondenten

Voor de werving van de geïnterviewden wordt er gebruik gemaakt van de sneeuwbalmethode. Bij een sneeuwbalsteekproef maak je gebruik van mensen uit je eigen omgeving om een steekproef bij af te nemen(Verhoeven, 2010). De geïnterviewden worden door middel van social media geworven. Vooral Facebook en Twitter zijn twee goede tools om respondenten binnen te halen.De Facebook en Twitterpagina van BALLINNN’ worden hiervoor beschikbaar gesteld.

Betrouwbaarheid en validiteit diepte-interviews

Een onderzoek is betrouwbaar als de gegevens of resultaten juist zijn (Verhoeven, 2010). De betrouwbaarheid van het onderzoek betekent dat bij herhaling van het onderzoek, onder dezelfde omstandigheden, dezelfde resultaten uitkomen. Dit betekent dat er geen fouten in het onderzoek mogen zitten. Tijdens een onderzoek kunnen er toevallige fouten worden gemaakt.Vier factoren kunnen hierbij een rol spelen: de onderzoeker,de onderzochte, de omgeving en het instrument (Shiny. 2012).

Om de betrouwbaarheid van mijn onderzoek te verhogen, wordt er een proefinterview gehouden. Dit interview wordt gehouden met de opdrachtgever van BALLINNN’. Daarnaast draagt de

combinatie van kwantitatief- en kwalitatief onderzoek bij aan de verhoging van de betrouwbaarheid. Dit wordt ook wel triangulatie genoemd. Triangulatie houdt in dat kwalitatieve en kwantitatieve dataverzamelingsmethoden worden gecombineerd in één onderzoeksopzet. Voor dit onderzoek gebruik ik meerdere dataverzamelingsmethoden, waaronder deskresearch, diepte-interviews en een enquête, om zo de betrouwbaarheid te verhogen. Tevens worden er audio-opnames gemaakt van de interviews. Hierdoor kan de kwaliteit van het interview gecontroleerd worden.

Analyseren van de gegevens

De interviews worden aan de hand van de opnames volledig uitgeschreven. Vervolgens worden alle fragmenten van alle transcripties gecodeerd en gegroepeerd. De resultaten worden gegroepeerd door middel van kleuren of codes.

11.10.2 Enquête

Kwalitatief onderzoek is gericht op hoeveelheid. Een kwantitatief onderzoek geeft cijfermatige resultaten van een doelgroep. Een enquête is een vorm van een kwantitatief onderzoek, waarbij het resultaat bestaat uit cijfermatige gegevens(Verhoeven, 2010). Om betrouwbare gegevens te krijgen moeten er voldoende deelnemers meedoen aan het onderzoek.Het is van belang om hetrespons zo hoog mogelijk te krijgenen problemen met het invullen te verkleinen. Een te laag respons tast de betrouwbaarheid van de steekproef aan.

Een steekproef is een selectie van de totale populatie waar onderzoek naar wordt gedaan(Alles Over Marktonderzoek, z.j.). Men voert een kwantitatief onderzoek uit om uitspraken te doen dieeen representatief beeld van de werkelijkheid geven.

Om een goed online contentstrategie te schrijven, worden er 15 interviews gehouden met de doelgroep van BALLINNN’. Dit is een hoofdzaak omdat interviews ideaal zijn om dieper in te gaan in bepaalde inzichten. Vanuit school wordt er gecommuniceerd dat er ongeveer 384 enquêtes gehouden moeten worden. Alleen in dit geval zijn de diepte-interviews de hoofdzaak. De enquêtes vormen een aanvulling op de resultaten van de diepte-interviews. Het voordeel van een enquête is dat is je binnen korte tijd een grote groep mensen kunt ondervragen. Daarnaast kan de respondent een enquête inzijn eigen tempo en tijd invullen. Een ander voordeel is dat een schriftelijk onderzoek anoniemer is dan een persoonlijk interview. Een nadeel voor het inzetten van enquêtes is dat men niet kan doorvragen naar bepaalde zaken. Daarnaast is het stellen van open vragen niet mogelijk, omdat dit niet meetbaar is(Verhoeven, 2010). Om dit te beperken wordt er extra aandacht besteed aan de vragen van de enquête.

Aan de hand van de enquêtes wordt het mediagebruik van de doelgroep in kaart gebracht.In de enquêtes wordt onder andere aandacht geschonken aan de volgende thema’s:

- BALLINNN’ en haar content.

- De social mediakanalen van BALLINNN’.

- Het houding en gedrag van de doelgroep op de contentverspreiding van BALLINNN’.

Analyseren van de gegevens en opzet enquête

Voor de opzet van de enquête wordt gebruik gemaakt van de website Google typeform . Op de website kunt u eenvoudig enquêtes aanmaken en analyseren. De online enquêteresultaten worden handmatig ingevoerd in het computerprogramma Excel.

11.11 Hoofdstukindeling