• No results found

Totaaloverzicht standaarden

In document Domotica project (pagina 82-87)

In deze bijlage vindt u een totaaloverzicht van de standaarden die er zijn en hun

specificaties. Bron: www.domotica.nl (domoticaplatform).

Om het principe van standaarden en domotica beter te begrijpen is het belangrijk om nog 2 termen even toe te lichten. Deze zullen ook terugkomen in het verslag.

1. Open/gesloten standaard

Er zijn open en gesloten domoticasystemen. De fabrikant die een gesloten bussysteem heeft ontwikkeld levert daar ook alle onderdelen voor. Uitwisseling met de busonderdelen van andere fabrikanten is niet mogelijk. Bekende leveranciers gesloten systemen zijn: Nikobus, Domestia en Peha.

Naast de gesloten systemen zijn er ook open systemen. Een aantal fabrikanten ontwikkeld een platform voor domotica, waar andere fabrikanten (vaak tegen betaling) op in kunnen haken en daar componenten voor kunnen ontwikkelen. De bekendste open bus is KNX (Konnex). De KNX-bus is er in bedrade, draadloze en Powerbus variant. Leveranciers zijn: Siemens, ABB, Hager etc. Andere bekende open systemen zijn: X10 en Zigbee.

2. Bussysteem

Om alle apparaten met elkaar te laten communiceren staan zij met elkaar in verbinding via een infrastructuur, de zogenaamde ‘bus’. De bus is in principe een draad waar alle apparatuur op aangesloten wordt. Vaak wordt samen met de gewone stroomleidingen een extra busleiding aangelegd. Deze extra draad gaan naar de sensors (zoals de wandschakelaar), actors en andere stuurmodules. Daarnaast zijn er ook draadloze systemen (RF) en bussystemen die via het lichtnet met elkaar kunnen communiceren en waarvoor dus geen aparte buskabel aangelegd hoeft te worden. (bron: domozine)

Standaard Toelichting

Application Supporting Standards

Initiatieven van de hogere ISO-lagen, met name op het gebied van systeem- en applicatiebeheer.

CEBus/CAL CEBus is het resultaat van een initiatief uit 1984 van twaalf

bedrijven die aangesloten zijn bij EIA om een soort gemeenschappelijke communicatiestandaard voor

consumentenelektronica producten te formuleren. De CEBus standaard is gepubliceerd als een open officiële standaard door de EIA. CEBus wordt weinig toegepast binnen Europa en daarom is het voor Europa ook niet veelbelovend.

www.domotica.nl/standaarden-cebus.php Home Audio Video

Interoperability (HAVi) HAVi is een wereldwijde standaard die door producenten van consumentenelektronica wordt ontwikkeld. Het doel is het bewerkstelligen van merkonafhankelijke interoperabiliteit tussen alle audio, video en Multimedia apparaten is huis.

www.domotica.nl/standaarden-havi.php Home Systems

standards (EHS) Het doel van EHS is het ontwerpen van een oplossing die merkonafhankelijk, zelfconfigurerend (plug en play), modulair en toekomstbestendig is. EHS is een open,

platformonafhankelijke specificatie voor gedeelde applicaties in de huizen- en consumentenmarkt. EHS versie 1.3 is

opgesteld in samenwerking met het konnex genootschap en is opgevolgd door versie 1.3a als kleine domotica oplossing die gebruik maakt van powerline-communicatie.

www.domotica.nl/standaarden-ehs.php

Gateways auto, de mobiele telefoon en andere omgevingen. Een RG is het apparaat dat het aansluitnet van de operator termineert en een centrale rol speelt in het functioneren van het in huis netwerk.

www.domotica.nl/standaarden-osgi.php

Salutation De salulation standaard richt zich op de definitie en

uitwisseling van gedetailleerde informatie over de

mogelijkheden van in het netwerk aanwezige apparatuur, applicaties en diensten, om zo diensten voor een brede

selectie van verschillende in het netwerk aanwezige apparaten bruikbaar te maken.

www.domotica.nl/standaarden-salutation.php Universal Plug and Play

(UPnP) UPnP is een verzameling computerprotocollen voorgesteld door het UPnP Forum. De bedoeling van UPnP is dat apparaten naadloos met elkaar verbonden kunnen worden in de woon- en kantooromgeving. Dit wordt bereikt door zich te baseren op standaarden uit de internetcommunicatie. Inpluggen en werken. In hoeverre UPnP nuttig kan zijn op het domotica gebied is tot op heden nog onduidelijk.

www.domotica.nl/standaarden-upnp.php

Communication Service Standards

De domotica systemen die hier beschreven worden hebben met elkaar gemeen dat het

communicatiesystemen zijn.

BACnet BACnet is ontwikkeld door ASHRAE. BACnet verzorgt

mechanismen waardoor intelligente apparaten, onafhankelijk van hun functie, informatie kunnen uitwisselen. BACnet is vooralsnog een Amerikaanse standaard voor

datacommunicatie voor gebouwenautomatisering en controlesignalen. Voor domotica is BACnet geen

veelbelovende standaard, de subcomponenten zijn te complex en daardoor financieel niet aantrekkelijk voor de residentiële omgeving. Daarnaast is het een totaaloplossing waardoor het later niet modulair naar wens uitgebreid kan worden.

www.domotica.nl/standaarden-bacnet.php

BatiBUS Verwarming en verlichting zijn hoofdzakelijk de toepassing die

door middel van BatiBus uitgevoerd kan worden. Het doel van BatiBus-standaard is het bereiken van een relatief simpele oplossing voor gebouwbeheervoorzieningen om aan de vraag van kleinere commerciële gebouwen te voldoen. BatiBus is ook samengevoegd tot de KNX-standaard. (KNX-E gedeelte)

www.domotica.nl/standaarden-batibus.php European Installation

Bus (EIB, EIBA) De EIB is een Europees gecertificeerd type databus dat het transport mogelijk maakt van digitale gegevens voor het aansturen van ‘intelligente’ gebouwen. Het systeem valt onder de gebouwsysteemtechniek en stuurt zowel sensoren aan als activatoren. Het EIB is afhankelijk van de KNX standaard. Samen met Batibus en EHS is EIB samengevoegd tot de KNX- standaard. (KNX-S gedeelte)

www.domotica.nl/standaarden-eib.php

Konnex (KNX) KNX is een standaard die beschrijft hoe sensoren en actuatoren met elkaar communiceren. Dit

communicatieprotocol wordt toegepast in

gebouwautomatisering en domotica. KNX Association

certificeert de producten volgens deze norm zodat producten van verschillende fabrikanten samen in één systeem gebruikt

kunnen worden. KNX is ontwikkeld door EHSA, BCI (Batibus) en EIBA (EIB) met als doel om één Europese standaard te ontwikkelen voor huis- en gebouwautomatisering door gebruik te maken van algemene technologieën. Ze wilde dus totale interoperabiliteit tussen de verschillende domotica- en immoticasystemen kunnen genereren en garanderen én daarmee een open standaard promoten die mogelijk als wereldwijde standaard kan dienen.

www.domotica.nl/standaarden-knx.php

LonWorks Echelon introduceerde de Local Oerating Network (LON)

technologie voor de controle en management van systemen. De technologie zorgt voor communicatieve ondersteuning tussen intelligente apparaten zoals sensoren en

aandrijvingmechanismen d.m.v. een standaardprotocol en een assortiment aan communicatieve media. Doel is het realiseren van betrouwbare en beveiligde communicatie tussen

apparaten, korte berichten voor de informatie die verstuurd wordt, peer to peer functionaliteit voor elk apparaat en lage kosten door gebruik te maken van kostenefficiënte

technologie.

www.domotica.nl/standaarden-lonworks.php

Network Infrastructure Standards

Deze standaarden richten zich op het realiseren van fysieke interoperabiliteit. Hierin heb je een verschil tussen bedrade standaarden en draadloze standaarden. Bedrade

netwerkstandaarden

Ehternet (IEEE 802.3) Ethernet is een netwerkprotocol waarmee computers in een

Local Area Network (LAN) met elkaar communiceren. Ethernet is wijd verspreid en ondertussen zijn er al verschillende

varianten van uitgebracht. Het principe is ontwikkeld door Xerox. Het doel was het ontwikkelen van een manier om verschillende computers met elkaar te kunnen laten

communiceren. Sinds de standaardisatie in 1985 is 10baseT (10 Mbps op UTP kabel) uitgegroeid tot een echte facto- standaard. Omdat het een shared medium is, is het eigenlijk ongeschikt voor klassieke domoticadiensten.

www.domotica.nl/standaarden-ethernet.php

FireWire (IEEE 1394) Dit is een standaard voor het transport van digitale audio-

/videostromen. Net als USB heeft FireWire een eigen kabel en plug. Het doel van Apple computers met FireWire is het

ontwikkelen van een snelle interface waardoor randapparatuur met hoge eisen aan datatransmissie met de computer

verbonden kan worden. Inmiddels is de eerste generatie FireWire breed toegepast als standaard in apparaten als digitale camcorders en camera’s, om deze met PC te kunnen verbinden.

www.domotica.nl/standaarden-firewire.php

HomePNA HomePNA (HomePlug) is de naam van een technologie die

apparaten in een huis via een elektronisch netwerk aan elkaar koppelt. Daarnaast is het de naam van een alliance die zich bezig houdt met deze techniek. Het doel van HomePNA is om een protocol op de markt te brengen voor huisautomatisering dat vooral van bestaande fysieke media, zoals de telefoonlijn, gebruik kan maken. Zo wordt het mogelijk zonder

renovatiewerkzaamheden computernetwerken te installeren. In de verenigde staten zijn al ruim 10 miljoen apparaten met

HomePNA verkocht en daarmee is bijna de facto-standaard (standaard die niet officieel bepaald wordt, maar ontstaat door zijn populariteit op het terrein) bereikt.

www.domotica.nl/standaarden-homepna.php

USB USB is een standaard voor de aansluiting van randapparatuur

bij computers. De nieuwe USB versie 2.0 kan tot 40 keer meer datasnelheid halen dan de eerste versie. USB is

ontwikkeld om alle soorten randapparatuur via één type poort op een PC te kunnen aansluiten, zonder dat dit ten kosten gaat van de functionaliteit. Nieuwe randapparatuur wordt automatisch herkend door USB en dit vereenvoudigd de installatie aanzienlijk.

www.domotica.nl/standaarden-usb.php

X10 X 10 is een industriestandaard voor communicatie tussen

modules via het lichtnet. De standaard wordt vooral gebruikt om home automation te kunnen realiseren. X10 bestaat uit controllers en modules. Een apparaat of lamp wordt

aangesloten op een module en die gaat in het stopcontact. De controller gaat ergens anders in een wandcontactdoos. De controller en module communiceren over het lichtnet, hierdoor hoeft geen extra communicatienetwerk aangelegd te worden. X10 is een communicatietaal die het mogelijk maakt om producten, die compatible met X10 zijn met elkaar te laten communiceren via het bestaande elektriciteitsnetwerk in huis.

www.domotica.nl/standaarden-x10.php Draadloze

netwerkstandaarden

Bluethoot (IEEE

802.15) Is een open standaard voor draadloze verbindingen tussen apparaten op korte afstand. Dankzij Bluetooth kunnen bijvoorbeeld adresgegevens tussen mobiele telefoons worden uitgewisseld, uitgeprint of kan een mobiele telefoon uitgerust worden met een draadloze headset. Bluetooth werkt op een radioverbinding, frequentie 2,45 GHz-band. Deze frequentie is over de hele wereld beschikbaar.

www.domotica.nl/standaarden-bluethooth.php

DECT DECT is een verzameling van Europese standaarden (ETSI)

voor draadloze communicatie binnenshuis mat als basis ETS 300 175 uit 1992 voor draadloze digitale telefonie. Het doel van de DECT-standaard is het creëren van een veiliger en kwalitatief betere verbinding voor de draadloze huistelefoon.

www.domotica.nl/standaarden-dect.php

UWB Dit is een draadloze technologie waarmee een grote

hoeveelheid gegevens bij een hoge snelheid kan worden verzonden. Dit is mogelijk door de gegevenspakketjes over een brede frequentieband te verspreiden, waardoor ze parallel kunnen worden verzonden. Daardoor zijn gegevensbestanden tot 1 GB per seconde over een afstand van 10 meter mogelijk. Momenteel is UWB alleen in de verenigde staten legaal voor commerciële doeleinde.

www.domotica.nl/standaarden-uwb.php

WIFI (IEEE 802.11) WIFI is sterk verwant aan IEEE 802.3 (Ethernet). Het

belangrijkste verschil is dat WIFI draadloos is. Producten die volgens deze standaard werken maken gebruik van

radiofrequenties in de 2,4 GHz en/of 5,0 GHz-band. Omdat WIFI draadloos is wordt het ook wel Wireless LAN, WLAN of Wireless Ethernet genoemd. Helaas voldoen niet alle

draadloze netwerken die zich Wireless LAN noemen aan de IEEE 802.11. Daarom hebben de belangrijkste fabrikanten het Wireless Ethernet Compatibility Alliance (WECA) opgericht. Deze deelt het zogenaamde WIFI-logo uit.

www.domotica.nl/standaarden-wifi.php

Zigbee Zigbee is een open standaard voor draadloze verbindingen tussen apparaten op korte afstand. Het is bedoeld als

aanvulling op Bluetooth en WIFI, het wordt gebruikt voor het doorsturen van sensorgegevens en voor (proces)besturing, zoals bijvoorbeeld de gezondheid van een patiënt controleren of de veiligheid in uw huis middels sensoren. Zigbee is een product van de Zigbee Alliance. Deze alliance is een associatie van bedrijven die samenwerken om producten aan te bied gebaseerd op Zigbee. Zigbee vindt zijn oorsprong in de IEEE- norm 802.15.4. Deze voorziet 3 frequentiebanden waarin Zigbee kan werken: 868.3 MHz (europa), 902-928 MHz (Amerika) en 2405-2480 MHz (wereldwijd). De

transmissiesnelheid bedraagt max. 250 kbps met een bereik van 100 meter en ondersteunt een netwerk tot 65.000 apparaten. Voorbeeldje in huis: Zigbee Lamp controller: het licht bedienen op afstand.

In document Domotica project (pagina 82-87)