• No results found

Gesprekken leveranciers en WMO

In document Domotica project (pagina 92-97)

In deze bijlage vindt u enkele gesprekken die in de afgelopen 20 weken gevoerd zijn met leveranciers en andere informatieverschaffers.

Gesprek pronkergo donderdag 11 maart, Mevr. colen

- Een hoog/laag keuken voor de kleine ruimte is zeker mogelijk en er zijn vele verschillende opties.

- Het traject van de aanschaf van de keuken zit als volgt in elkaar: Er wordt voor ons een voorstel gemaakt + offerte met verschillende opties. Vervolgens kunnen wij akkoord gaan. Dan moet er mogelijk samengewerkt worden met een

aannemer die de verbouwing doet (keuken eruit en aansluitingspunten aanpassen) en pronkergo plaatst de keuken. Zodra wij akkoord zijn heeft de keuken een levertijd van maximaal 6 weken.

- Tijdens het gesprek is dus alles in kaart gebracht van de huidige keuken en hebben we een voorstel samengesteld. Dit bestaat uit onder andere een volledig onderrijdbaar aanrechtblad, 2 kastjes boven het blad, een vierkante wasbak en luxe kraan, 2 spotjes in de kastjes boven aanrechtblad en beide items (de gehele keuken) kan elektrisch hoog/laag. Op dit wordt een voorstel gemaakt, maar alle opties kunnen nog gewijzigd worden als wij willen.

- Ik heb toegelicht wat onze functie gaat worden met de demoruimte. Hieruit heb ik duidelijk laten blijken/toegelicht dat wij voor hun een promotiefunctie hebben. Wij laten de mensen in aanraking komen met het principe van een hoog/laag keuken (reclame). Zelf zullen we weinig functioneel gebruik maken van de keuken, het is puur voor demonstratie. Dit begrijpt pronkergo en dit vinden ze uiteraard er leuk, maar de keuken kan niet gratis geplaatst worden. Wel zal pronkergo een leuke prijs voor ons maken (deze moeten we afwachten en mogelijk kunnen we items aanpassen als het te duur is of kunnen we onderhandelen). Dit is dus afwachten. - Wij moeten nu gaan bekijken hoe we het bouwkundig aanpakken en pronkergo zal

een voorstel doen. Als dat voorstel binnen is zal pronkergo contact opnemen met mij om een nieuwe afspraak te maken om het voorstel toe te lichten en te

discussiëren over mogelijke veranderingen of aanpassingen.

- In hoeverre de keukens in de toekomst vergoed worden is niet bekend, dit is van de klant afhankelijk en zal door mij bij het financiële plaatje uitgezocht moeten worden (of in ieder geval de grote lijnen).

- Als wij in de toekomst echt keukens gaan aanbieden zal het traject grofweg als volgt verlopen: klanten komen bij ons in aanraking met de keuken en zijn geïnteresseerd. Vervolgens brengen wij ze in contact met een voorlichter van pronkergo, want deze hebben veel verstand van alle opties en mogelijkheden en deze kunnen vervolgens direct de afhandeling regelen m.b.t. de plaatsing van keukens etc. Mogelijk spelen wij nog wel een rol bij het begeleiden van de klant of het helpen daar waar nodig.

- Pronkergo was benieuwd naar de liftendag.

Taak voor ons nu is voorstel afwachten, kijken wat er bouwkundig mogelijk is, financieel en traject in kaart brengen (stageopdracht). Vervolgafspraak na het voorstel.

Gesprek Wmo vrijdag 9 april 2010 gemeente Vlissingen.

WVG is de wet voorzieningen gehandicapten. Deze zou mogelijk ook

domoticatoepssingen kunnen vergoeden. Dit is enkel in een extreem geval als er geen andere mogelijkheden meer zijn.

Wmo vergoed inderdaad hulpmiddelen. Er is een bepaald pakket van hulpmiddelen dat onder de Wmo valt. Dit zijn in eerste instantie geen domoticaproducten. Daarnaast is het zo dat er steeds meer producten buiten de Wmo gaan vallen. Dit komt mede doordat bepaalde producten dermate veel gebruikt worden en aanschaft worden dat het onder algemeen gebruikelijk valt. Men behandelt iedere aanvraag van een persoon individueel en je mag altijd een aanvraag doen. Dit wil niet zeggen dat je ook een domotica

oplossing vergoed krijgt. Eerst wordt er gekeken naar wat de persoon zelf al gedaan heeft om zijn situatie te verbeteren. Vervolgens zal men kijken wat de goedkoopste oplossing is en welke alternatieven er zijn. Pas als laatste is er een mogelijkheid dat een domoticatoepassing vergoed wordt. Dit is dan ook nog afhankelijk of het echt wel nodig is, is het van levensbelang voor de persoon.

Het is dus concluderend erg lastig om domoticatoepassing vergoed te krijgen door de Wmo en daarom denken zij ook dat het handiger/beter is om ons te richten op de rijkere ouderen en de grotere project. Zij kunnen die producten zelf aanschaffen.

- Kijk naar de trends van nu, er is geen geld meer. Wij willen domotica gaan inzetten, omdat er meer ouderen komen en minder personeel. Het probleem is alleen dat er geen geld meer is om al die producten te kunnen vergoeden, het moet allemaal goedkoper. Stel dat je die producten niet inzet, dan zullen mensen toch weer een beroep moeten doen op mensen en die zijn er niet/minder. Zo komen 2 problemen elkaar dus tegen. Je moet het eigenlijk voor elkaar krijgen om in beeld te brengen in hoeverre domotica zich terugverdient, doordat er minder personeel nodig is en de personeelskosten dan dus zullen dalen. Daarnaast zal in de toekomst waarschijnlijk toch de vriendendiensten (mantelzorg) belangrijker worden. (eigenlijk zou je terug moeten naar het principe van vroeger, dat de gezonde kinderen hun ouders verzorgen en in huis nemen wanneer dit nodig is).

- Financieel is er dus bijna niets tot niets mogelijk met de wet, alleen als het product echt van levensbelang is.

- De Wmo pot mag niet op. Steeds meer voorzieningen van de AWBZ gaan over in de Wmo, omdat ze het niet meer kunnen betalen. Vanuit de Wmo gaan weer steeds meer producten uit het pakket, omdat ze algemeen gebruikelijk worden. Denk bijvoorbeeld aan de rollator. Deze is zo standaard tegenwoordig dat deze binnenkort niet meer vergoed wordt.

- Tegenwoordig wordt er gekeken wat men nog kan verwachten van iemand met een beperking, wat kan men nog zelf. Vroeger deden ze dit niet. Dan was iemand die een beperking had meteen compleet invalide en die kreeg alles, maar dat kan nu ook niet meer (HET GELD IS OP).

- Doelgroep veranderen: o Hoogopgeleide 60+ers

o Grotere instellingen, verzorgingscentra etc.

- Marktonderzoek uitvoeren (na mijn stage in de toekomst) wat de vraag is naar domotica, daarnaast meer bekendheid creëren (ook in verband met de naam TCZ, dit dekt niet alles wat wij bieden).

Gesprek Mastermate Dhr. van Staalduinen 18 maart 2010.

IJzerwaren groothandel voornamelijk van hang en sluitwerk.

Het zijn verschillende zelfstandige bedrijven die opereren onder 1 naam.

Zij noemen het geen domotica (meer op thuiswonende gericht), maar buildingcontrol. Hun demoruimte heeft een strakke en steriele inrichting, omdat het ook strakke

producten zijn. Via een minilaptop is heel de ruimte te bedienen (dit zou ook op andere manieren kunnen).

Hun catalogus is opgedeeld in verschillende scenes net als de ruimte.

Het is misschien verstandig om met hun samen te werken, omdat zij alle contacten al hebben met de leveranciers. Dit is dus mogelijk een goede optie voor in de toekomst. Gesprek LoXX 26 februari 11.30 uur Rob Röder.

LoXX is de fabrikant van de sloten. Wij bestellen de sloten en alles erop en eraan

uiteindelijk bij LoXX. Ze leveren uitsluitend deursloten en daarop verschillende variaties. De nieuwste ontwikkeling is het openen van de deur met Bluetooth. Dit is veilig

vanwege: de unieke macadres van de telefoon, de pincode en de 128 bit. De toekomst wordt NFC (opzoeken)

De LoXX werkt onder andere met een afstandsbediening die werkt op een afstand van 5 tot 6 meter. Dit om visueel contact te houden met de deur. De knop op de

afstandsbediening heeft 3 functies. Daarnaast is er ook een draadloze schakelaar beschikbaar.

Wij gaan zelf de sloten bestellen en installeren. Om te installeren wordt de technische dienst bijgeschoold door een werknemer van LoXX op 25 juni 2010.

- Afspraak maken met Dorma (leveranciers deurdrangers elektrisch) (alternatief is Geze)

Mail gedaan

- Bezam nagaan (veel problemen mee dus heeft niet de voorkeur) - Grohe, afspraak maken voor kranen.

- Hesdo afspraak maken of nagaan, zijn we dealer van.

- Isolectra in Kapelle aan de Ijsel, langs gaan om demoruimte te bekijken Mail gedaan

- Mastermeet in Delf Gauw langs gaan demoruimte, Mario van Staalduinen. Mail gedaan

- Firma vercoma levert video- deurtelefonie. - Deuren verven

Gesprek Paree 14 April 2010, Dhr. Geijs

Samenwerkingscontracten ondertekend

De systemen die Paree gaat installeren zijn de volgende:

Alles is van Jung draadloos (ABB doen we ook aanbieden, bedraad) - Bewegingsmelder in de hal, wordt een inbouw.

- Aanwezigheidsmelder in de ‘woonkamer’.

- LCD scherm van sharp met een zwenkarm aan de muur met reclame  uitzoeken signaal en kabel aanwezig??.

- Lichtmanagement, met dimfunctie, de TL lampen worden vervangen, 2 wandlampen erbij.

- Temperatuurmanagement, uitzoeken radiatorventielen (met een installateur). Samen met het lichtmanagement zijn deze te bedienen middels een touchscreen aan de muur die afneembaar is. Daarnaast kan deze ook bedient worden middels een afstandbediening.

- Video-deurcommunicatie  1 kastje voor buiten met een ontvanger binnen met schermpje en 1 link naar boven naar een telefoon waarmee de deur ook open gemaakt kan worden. Dit moet tevens nagevraagd worden bij LoXX over de werking.

- Jaloezie management, de gordijnrails kunnen ook bediend worden middels 1 afstandsbediening van het licht en temperatuur. Hoe dit precies gaat lopen wordt uitgezocht mogelijkheden: logitec afstandsbediening of een inbouw van Jung?? - Zonnewering  komt mogelijk in de toekomst  meegeven als aanbeveling in

eindverslag. Verder besproken zaken:

- Installateur waar ze het meest mee samen werken: Zeeuwse verwarming unie. - Geijs werkt de bovenstaande systemen uit en volgende week zal hij contact

opnemen met mij over een vervolgafspraak. Vervolgens zal er een datum gepland worden om alles te installeren.

- Het is de bedoeling dat Paree en TCZ 1 x per maand rond te tafel gaan zitten in het begin van het traject om de vorderingen en de verbeterpunten te bespreken. Tafels, inrichting van de ruimte kan met spullen uit de …………straat, daar staat genoeg. De sta op stoel kan in een andere kleur komen.

In de ruimte van de tafels staat ook een geschikt folderrek. Van alle bekende leveranciers waar wij nu mee in zee zijn gegaan moeten 10 tot 15 stuks aan folders opgevraagd worden voor in het folderrek.

Gordijnen aanschaffen bij Leen Bakker in Middelburg. Gebroken Wit. Alles opmeten + plooien 4 stuks gordijnen.

Gesprek DAZA 1 maart 2010 Wim van der Zande.

- Detectie methode middels infrarood techniek, is de vervanger van de bedmat. - Alle producten zijn valpreventie producten.

- Fabrikant zit in Israel.

- De optiscan detecteert in een straal van 90 graden en op een afstand tot 6 meter. - Het werkt op een radiozendertje met een veilig alarmeringsfrequentie daarnaast werkt de optiscan op een batterij die +/- 2,5 jaar meegaat.

- Zender moet gekoppeld zitten aan een verpleegoproepsysteem. - Er zijn 3 zonefunctie.

- Ontvanger en zender worden ingelezen (max. 16 apparaten) - Voornamelijk bedoeld voor verpleeghuizen en instellingen. - Resultaat is dat de valincidenten van 20 naar 1 zijn gegaan. - Vanaf 2011 geen fixatie meer, de oplossing is de optiscan. - Zie de site voor de exacte werking en alle variaties die erop zijn.

- Pager voor de thuiszorg/mantelzorg. Het probleem is dat de optiscan niet vergoed wordt door de WMO en is daardoor erg duur voor de particulier om aan te schaffen. - Je mag instellingen de optiscan laten testen, je kunt ook de optiscan laten huren en vervolgens laten kopen (is voordeliger).

- Zorgoproepsysteem is noodzakelijk.

- Programmeren van de optiscan is de taak van de dealer, hiervoor kan personeel

worden bijgeschoold in 1 middag. Op aanvraag doet DAZA het programmeren, maar dan is het standaard.

- Om de kosten te drukken voor sommigen hebben ze ook een ontvanger waar 1 apparaat op kan. De set 4010

- Alles is draadloos.

- Bij de vorige samenwerking ging het bij de omzet fout. Het is de bedoeling dat wij hun product gaan aanprijzen gaan verkopen en een minimale omzet maken. Als dat het geval is zullen we langer dealer kunnen blijven.

- Met Paree mogelijk om de tafel om te kijken in hoeverre de optiscan aangesloten kan worden op de standaarden die zij gebruiken. Is voor een later stadium. Eerst moeten we producten gaan verkopen.

In document Domotica project (pagina 92-97)