• No results found

Eigen achtergrond

In document Domotica project (pagina 58-62)

Bijlage I: PMD Thuiszorgcentrum Zeeland; Project: Domotica

7. Oriëntatie op het beroep: gezondheidszorgtechnoloog pag.

1.5 Eigen achtergrond

Ik heb van 2000 t/m 2006 op het Gertrudis College te Roosendaal gestudeerd. Hier deed ik HAVO met het profiel Natuur & Gezondheid en dit heb ik afgerond in 2006. Ik had voor het profiel N&G gekozen, omdat exacte vakken mij erg goed lagen. Talen daarentegen zijn een minder punt van mij.

Ik ben na de zomer van 2006 begonnen met de opleiding Gezondheidszorg Technologie (voorheen heette het Human Care Technology). Ik heb voor deze opleiding gekozen, omdat techniek mij erg ligt en omdat ik graag iets in de zorg/gezondheidssector wil doen. In het eerste 3,5 jaar beviel de opleiding mij erg goed en dus wil ik deze graag succesvol afsluiten. In die afgelopen 3,5 jaar heb ik verschillende ervaringen opgedaan door in diverse bedrijven/instellingen stages te doen. In tabel 2 ziet u een kort overzicht van mijn ervaringen.

Bedrijf/instelling Opdracht

Project Thebe (10 weken) Geef advies/aanbevelingen om de

werkomstandigheden van de thuiszorg te verbeteren en het aantal ziekmelding door lichamelijke klachten omlaag te halen

Project Volckaert (10 weken) Benchmarken

Project Duynsberg (10 weken) Beoordeel de appartementen en het gebouw voor

zelfstandig kunnen blijven wonen.

Project Amarant (20 weken) Bekijk waar er domotica ingezet kan worden binnen

de woningen van mensen met een verstandelijke beperking, zodat ze zelfstandiger en veiliger kunnen leven.

Stage Franciscus Ziekenhuis

(20 weken) Voorzie de nieuwe buitenpoli in Etten-Leur van de juiste techniek om de juiste behandelingen te kunnen geven. Begeleidt het aanschaftraject van de apparatuur

Project Focus Cura (20 weken) Ontwikkel een methodiek met parameters om te

meten welke domoticaproducten een waardevolle toevoeging zijn met betrekking tot het Smart Living concept. Bekijk tevens de factoren die de keuze van de doelgroep beïnvloeden bij de aanschaf of het gebruik maken van een product.

Project It Fits (20 weken) Ontwikkel naar aanleiding van een bestaand idee

binnen It Fits een fixatie hulpmiddel voor het

intuberen, dat beschadigingen rondom de

mondhoeken en lippen voorkomt.

Tabel 2: Ervaringen van de afgelopen 3,5 jaar.

Naast school doe ik nog vele andere dingen, ik volleybal 3 keer per week, ik werk bij de Agrimarkt als vulploegmedewerker en ik ga graag wat leuks doen in de rest van mijn vrije tijd met vrienden of medestudenten.

1.6 Probleemstelling

De hulpmiddelen van thuiszorgcentrum Zeeland ondersteunen de mensen bij de dagelijkse activiteiten, maar kunnen ook noodzakelijk zijn voor het functioneren. Thuiszorgcentrum Zeeland heeft een brede doelgroep, naast mensen die niet zonder een hulpmiddel kunnen door ziekte of ouderdom richten ze zich ook op de doorsnee burger die comfortabel wil leven. Daarom is domotica in beeld gekomen. Onder domotica worden allerlei technische hulpmiddelen verstaan, die een positieve bijdrage kunnen leveren bij het functioneren van zieke of oudere mensen, maar die ook voor de doorsnee burger kunnen zorgen voor een comfortabeler en gemakkelijker leven. Er zijn verschillende definities van domotica. Hier de definitie van het domotica platform Nederland:

Domotica omvat alle apparaten en infrastructuren in en rond woningen, die elektronische informatie gebruiken voor het meten, programmeren en sturen van functies ten behoeve van bewoners en dienstverleners.

Naar aanleiding van de ontwikkelingen binnen de domotica en thuiszorgcentrum Zeeland is er een project ontstaan. Deze heeft alles te maken met de aanschaf en introductie van domotica.

1.6.1 Opdracht

Binnen het project wordt er samen gewerkt met het elektrotechnische bedrijf Paree. Het gaat er om dat er veel diversiteit is tussen de mensen die gebruik maken van thuiszorgcentrum Zeeland. Iedereen is anders en heeft andere wensen en behoeften. Zo ook bij de aanschaf van domoticapakketen. Iemand met bijvoorbeeld MS heeft veel meer baat bij andere dingen van domotica dan iemand die gewoon gezond oud is.

Om toch helder te krijgen wie wat nodig heeft en wie wat wil is het belangrijk dat het traject dat doorlopen moet worden om domotica aan te schaffen in kaart wordt gebracht. In Walcheren is het begrip Domotica nog vrij onbekend. Het project omvat het opzetten van een traject waarbij mensen(hulpvragers) via een front-Office (portos in Middelburg)

hun hulpvraag kunnen neerleggen. Er dient dan door een hulpverlener gekeken te worden naar het PVE in relatie tot de aandoening/prognose/wens. De hulpverlener inventariseert, analyseert, vergelijkt en offreert. De hulpverlener gaat vervolgens in overleg met verschillende disciplines zoals: klant, gemeente, woningbouw, verzekeraar, installateur etc. om tot een compleet en goed werkend voorstel te komen en begeleidt dit als projectleider.

De taken van de stagiair zien er heel beknopt als volgt uit:

- Het domotica traject op zetten, dus van hulpvraag naar welke domotica mensen nodig hebben. Hoe verloopt dat proces, welke mensen/functionarissen komen hier bij kijken, welke stappen moeten genomen worden, wie doet wat etc.

- Het maken van afspraken met CIZ/gemeente.

- Opleiden van Front-Office/Back-Office (is nu te ingewikkeld).

- Daarnaast moet er een inventarisatieplan komen en een productenplan.

- In kaart brengen waarom er voor een bepaald domoticaproduct gekozen wordt van een bepaald merk. Hiervoor moet de domoticamarkt in kaart gebracht worden middels een keuze matrix. Waarom is het ene product/leverancier beter/geschikter dan een ander.

- Inrichten demoruimte in samenwerking met Paree.

Verder specificeren kan tot op heden nog niet, maar dit zal gaande weg het project duidelijker worden. Voor nu is het voldoende informatie om te beginnen en een opstart te maken met het project.

1.6.2 Projectgrenzen

Het is vaak onduidelijk wat wel en niet bij een project hoort. Soms lijkt het wel duidelijk, maar is dit niet het geval. Door deze misverstanden kan er onenigheid ontstaan tussen de opdrachtgever (het stagebedrijf) en de opdrachtnemer (de stagiair). Om duidelijk te maken wat bij het project hoort en om dergelijke misverstanden te voorkomen worden er projectgrenzen opgesteld. De vraag hoe diep men gaat tijdens een project staat hierin centraal.

Binnen het project moet de stagiair zich in eerste instantie focussen op het opzetten van het traject voor domotica. Hieronder valt het beschrijven van het proces, de stappen die gevolgd moeten worden, de actoren die een rol spelen en hun taken, een inventarisatieplan en een overzicht van afspraken met het CIZ/gemeente. Daarnaast valt binnen het project ook de inrichting van de demoruimte voor domotica. De stagiair moet de juiste producten en indeling uitzoeken en Paree zal het moeten installeren. Er moet tevens een productoverzicht gemaakt worden in de vorm van een ‘catalogus’ met daarin het aanbod van producten, maar niet de leveranciers van de producten. Als laatste zal de stagiair het personeel het een en ander bij moeten brengen over het domotica aanbod. Dit heeft meer betrekking op de functie van de apparatuur dan op de precieze technische werking.

Het is mogelijk dat gedurende het project de projectgrenzen nog enigszins worden aangepast, wanneer blijkt dat het te ruim of te krap is genomen.

2. Doelstelling

In dit hoofdstuk wordt duidelijk gemaakt waar het project over gaat en wat er in de komende 20 weken opgeleverd moet worden (documenten, eindresultaten etc.). Daarnaast worden de doelstellingen van het project geformuleerd.

2.1 Doelstellingen

Gedurende het project wordt er zoals eerder is verteld samengewerkt met het elektrotechnische bedrijf Paree. Het hoofddoel van het project is om:

In samenwerking met Paree het domotica traject opzetten voor thuiszorgcentrum Zeeland (Zorgstroom). Paree zal voornamelijk een rol spelen bij de installatie van de domotica en de inrichting van de domotica demoruimte. Bij de opzet van het traject moet alles duidelijk worden van de zorgvraag tot aan de aanschaf van de domotica. Uiteindelijk zal er dus een document opgeleverd moeten worden met de beschrijving van het traject, zodat iedereen weet hoe het gaat werken in de toekomst. Inhoudelijk moet onder andere aangegeven worden: hoe het proces verloopt, welke mensen/functionarissen er in voor komen, welke stappen genomen moeten worden, wie wat doet etc. Naast het hoofddoel van het project zijn er ook een aantal nevendoelen die gedefinieerd kunnen worden. Deze luiden als volgt:

1 Het maken van afspraken met het CIZ en/of de gemeente en deze duidelijk op papier zetten. Afspraken hebben betrekking op onder andere: wat wordt er vergoedt en wat niet? Dit wordt opgeleverd/verwerkt in het eindverslag.

2 Het opleiden van de Front-Office/Back-Office. Tot op heden is men niet tot nauwelijks bekend met het fenomeen domotica. Het is voor de stagiair een doel om het personeel dat met de domotica gaat werken, gaat aanbieden of gaat adviseren op de hoogte te brengen van de domotica kennis/ontwikkelingen, zodat men weet waar ze het over hebben en wat ze verkopen/uitlenen. De informatie, kennis en ontwikkelingen op het gebied van domotica zullen ook schriftelijk terug te vinden zijn in het eindverslag.

3 Een overzicht creëren van de domoticaproducten die geleverd gaan/kunnen worden. Hiervoor zal de domoticamarkt onderzocht worden en zal er onderbouwd worden waarom er voor bepaalde producten van een bepaald merk gekozen is. Optie: Het aanbod van domotica kan in een korte catalogus weergegeven worden, die door de klanten gelezen kan worden. In deze catalogus moet middels een

beslisboom duidelijk worden welke opties de klanten hebben. Bij de producten hoeven geeft leveranciers genoemd te worden en de installatie van alle producten wordt gedaan door Paree (het productenplan).

4 Inventarisatieplan (verwerken in eindverslag).

5 Opleveren van de demoruimte voorzien van domoticaproducten. Deze is bedoeld om klanten of potentiële klanten kennis te laten maken met domotica.

Het hoofddoel is prioriteit nummer 1 van de stagiair, maar om dat doel te realiseren is het van belang dat het overgrote deel van de nevendoelen volbracht worden.

Uiteindelijk zal middels een eindverslag en eindpresentatie van de stagiair blijken of alle doelen behaald zijn en in welke mate het project geslaagd/klaar is.

In document Domotica project (pagina 58-62)