• No results found

Conclusie/aanbevelingen

In document Domotica project (pagina 48-51)

Kostenplaatje project

8. Conclusie/aanbevelingen

In dit hoofdstuk zal worden teruggekeken naar de projectopdracht en doelstellingen die de stagiair vooraf opgesteld heeft en naar wat er nu bereikt is. Daarnaast zal de stagiair in dit hoofdstuk enkele aanbevelingen doen met het oog op de toekomst.

8.1 Conclusie

Om een helder antwoord te kunnen geven of de projectopdracht geslaagd is en de doelstellingen behaald zijn, is hier nogmaals de projectopdracht van hoofdstuk 2 kort geformuleerd:

Hoofddoel: opzetten domoticatraject

Nevendoelen: Omschrijven domoticatraject + onderbouwing + rolverdeling Bepalen domotica aanbod voor TCZ

Opzetten en inrichten van demoruimte Implementatieplan maken voor het traject

Financieel overzicht maken van de vergoedingsmogelijkheden

Vanuit de voorgaande hoofdstukken en vanuit het doorlopen project en onderzoek kan de stagiair de volgende conclusies trekken:

-

Het domoticatraject is duidelijk beschreven in hoofdstuk 3. Het is vanaf de

aanvraag tot de implementatie duidelijk hoe het zal moeten verlopen. Daarnaast is er een duidelijke rolverdeling aangegeven van: de ergotherapeuten/GZT’ers, Paree en de leveranciers. Verder is het traject ook duidelijk schematisch weergegeven, zie bijlage II. Aan de hand van deze beschrijving zou het traject goed moeten verlopen.

-

Het domotica aanbod van het TCZ is samengesteld na een inventarisatie van

de domoticamarkt. Het domotica aanbod bestaat uit producten van de volgende leveranciers: Daza, LoXX, Jung, ABB, ThyssenKrupp, Dorma, Goelst en mogelijk ook Pronkergo. Deze leveranciers voorzien in onder andere:

lichtmanagement systemen, temperatuurmanagement systemen,

deurvergrendelingssystemen etc. Er is een breed scala aan producten gerealiseerd.

-

De demoruimte is opgeknapt d.m.v. een laagje verf en een nieuwe inrichting.

Daarnaast is de demoruimte voorzien van enkele producten:

deurvergrendelingssysteem, automatische deurdranger, automatische

gordijnrail, een traplift en verschillende systemen van Jung. De demoruimte is nog niet klaar, maar het is de bedoeling dat deze eind juni klaar is om klanten te ontvangen en deze domotica te laten ervaren.

-

Er is een implementatieplan gemaakt. Het belangrijkste wat uit dit plan naar

voren komt is dat domotica gepromoot wordt binnen het afzetgebied (Walcheren). Daarnaast zal het personeel enige kennis op moeten doen over het productaanbod, mogelijk moet dit middels enkele bijscholingslessen. De stagiair heeft een begin gemaakt met de implementatie, maar zal voortgezet moeten worden, nadat de stagiair weg is.

-

Er is een financieel overzicht gemaakt van de kosten van het project. Deze

komen voor de demoruimte + het project neer op: €7404,20.

Het vergoeden van domoticaproducten in de toekomst is afhankelijk van veel factoren. De Wmo vergoed alleen producten die van ‘levensbelang’ zijn en niet algemeen gebruikelijk. De kans dat een domoticaproduct vergoed wordt door de Wmo is zeer klein. Iedere klant mag een aanvraag indienen bij de gemeente. Deze zal individueel behandeld worden, maar de kans op vergoeding is zeer klein. Een andere mogelijkheid tot een vergoeding is de zorgverzekeraar. Hierbij kan men ook altijd navragen wat zij vergoeden.

Uiteraard verschilt dit per zorgverzekeraar. Bij het nagaan van de vergoedingsmogelijkheden is een belangrijke begeleidingsrol weggelegd voor de ergotherapeut of GZT’er.

Dat zijn tot zover de conclusies met betrekking tot nevendoelen.

Het hoofddoel was om een domoticatraject op te zetten. Dit is grotendeels gelukt:

-

Het verloop van het traject staat, is beschreven en besproken.

-

Het productaanbod is samengesteld.

-

De demoruimte (ontvangstruimte) voor klanten is zo goed als klaar eind juni

-

Het financiële plaatje is in kaart gebracht inclusief de

vergoedingsmogelijkheden.

Het enige wat erg belangrijk is en nog moet gebeuren is de implementatie van het traject. De stagiair heeft hier een begin mee gemaakt, door het personeel op de hoogte te brengen van het traject. Nu is het de taak van het TCZ om dit verder op te pakken en domotica te gaan promoten.

8.2 Aanbevelingen

De stagiair zou graag de volgende aanbevelingen mee willen geven aan het TCZ:

-

Het zou verstandig zijn om 1 persoon, een GZT’er, in vaste dienst aan te

nemen die zich fulltime bezig houdt met de domoticatak. De GZT’er heeft tijdens zijn opleiding kennis opgedaan van verschillende vakgebieden. Doordat de GZT’er kennis heeft van techniek en gezondheidszorg (ziektebeelden) kan deze de zorgvraag van de klant goed vertalen naar de inzet van technische hulpmiddelen. De GZT’er is binnen deze functie een brug tussen de wereld van techniek en de gezondheidszorg. Daarnaast heeft de GZT’er meer kennis van de domoticaproducten en kan de klanten dus beter adviseren. Verder kan deze de ontwikkelingen op de domoticamarkt volgen, het domotica aanbod uitbreiden daar waar nodig en promotie maken.

-

Het TCZ doet er verstandig aan om zich vooral te gaan richten op de grotere

partijen, zoals zorginstellingen, verzorgingstehuizen etc. Deze schaffen in de meeste gevallen meerdere producten aan en hebben het geld ervoor (subsidies).

-

Het lijkt de stagiair verstandig, naar aanleiding van een gesprek met de Wmo,

om een marktonderzoek te doen binnen het afzetgebied. Dit marktonderzoek zou een goedbeeld kunnen geven naar de vraag die er is op het gebied van domotica.

Nawoord

Dit rapport was bedoeld om u een beeld te geven van wat ik de afgelopen 20 weken heb gedaan en wat de resultaten daarvan zijn.

Tijdens het project heb ik veel geleerd over de domoticamarkt in Nederland, zoals u ook heeft kunnen lezen in het rapport. Daarnaast weet ik nu hoe het in zijn werk gaat wanneer men een bepaald nieuw traject op wil zetten. Ook heb ik geleerd tijdens het project om problemen op te lossen en mezelf aan te passen aan situaties. Zo is

bijvoorbeeld afspraken plannen met leveranciers niet altijd even makkelijk, maar door doorzettingsvermogen en een flexibele houding is het mij toch gelukt om met iedereen om de tafel te komen. Vooral deze gesprekken (onderhandelingen) heb ik als zeer leuk en prettig ervaren.

Ik hoop in de toekomst vaker soortgelijke projecten uit te kunnen voeren, maar voor nu is het een geweldige, leerzame ervaring geweest en een goede opstap naar een verdere carrière.

Literatuur

In document Domotica project (pagina 48-51)