• No results found

Lichtbediening, temperatuur, audiosysteem, videodeur communicatie De aansturing en de installatie van het licht-, temperatuur en audiosysteem zijn

In document Domotica project (pagina 30-35)

4.2 Productaanbod TCZ

4.2.5 Lichtbediening, temperatuur, audiosysteem, videodeur communicatie De aansturing en de installatie van het licht-, temperatuur en audiosysteem zijn

complexe systemen om te installeren. Daarom werkt het TCZ hiervoor samen met een technisch installateur: Paree B.V. uit ’s-Heerenhoek. Over de afspraken die gemaakt zijn met deze installateur zal later ingegaan worden.

Na de start van het project in februari is er een kennismakingsgesprek geweest. Hierin is het plan van aanpak voor de demoruimte besproken en de producten die er in zouden moeten komen. Vanuit Paree hebben ze al eerder projecten met domotica uitgevoerd. Ze hebben dus al enige kennis van de producten die op de markt zijn. Verder hebben ze al vaste contacten met leveranciers. Hun voorkeur hebben zij ook uitgesproken naar Jung en ABB. Het TCZ heeft uiteindelijk besloten om producten van deze leveranciers te gaan aanbieden in de toekomst, omdat Paree veel vertrouwen en goede ervaringen heeft met deze leveranciers.

Jung is voor de draadloze oplossingen, dit is met name gericht op producten voor de bestaande bouw. Daar tegenover staat ABB. Dit is bedrade domotica die met name gericht is op de nieuwbouw. ABB heeft de voorkeur van Paree boven Jung, bedraad is namelijk betrouwbaarder, maar voor nieuwbouw is dit niet verstandig in verband met het hak en breekwerk dat dan nodig en zeer duur is. Vandaar dat TCZ beide opties gaat aanbieden en de klant zelf laat bepalen voor welk systeem deze gaat. In tabel 4 op de volgende pagina vindt u een kort overzicht van de soort producten/systemen die geleverd worden door Jung en ABB.

Producten/systemen Jung en ABB Basiselementen en toebehoren Afdekkingen en toebehoren Bewegingsmelders en observers Funkmanagement Lichtmanagement Deurcommunicatie Jaloeziemanagement Temperatuurmanagement

Tabel 4: producten/systemen van Jung en ABB

In het volgende hoofdstuk zal op sommige systemen dieper ingegaan worden, omdat deze aangeschaft zijn voor de demoruimte.

4.2.6

Traplift

Bij de keuze voor de traplift is er niet gekeken naar verschillende leveranciers. Dit komt omdat begin maart Dhr. Van Teeffelen een vrijblijvend gesprek gehad heeft met ThyssenKrupp. Hierbij heeft ThyssenKrupp aangegeven graag iets te willen betekenen voor het TCZ m.b.t. tot de opzet van het domoticatraject. Daarnaast is ThyssenKrupp ook bekend bij vitaal in Utrecht. Bij vitaal is er tevens een traplift geïnstalleerd ter promotie en zij zijn erg tevreden over ThyssenKrupp.

Naar aanleiding van die twee redenen heeft de stagiair alleen contact opgenomen met ThyssenKrupp. In een daaropvolgend gesprek is er gekeken naar de mogelijkheden voor een traplift in de demoruimte, de toekomstplannen en het financiële aspect. Uiteindelijk heeft ThyssenKrupp het TCZ begin mei een voorstel gedaan. Hierbij zou de traplift voor in de demoruimte geheel betaald moeten worden door het TCZ. Naar aanleiding van die offerte is de stagiair nogmaals om de tafel gegaan met ThyssenKrupp om een ‘betere’ aanbieding te realiseren, waar beide partijen profijt van zouden hebben. Uiteindelijk is het volgende voorstel aangenomen door het TCZ:

- TCZ schaft de traplift aan voor een bedrag van €3.000,-

- Het bedrag dat betaald wordt voor de aanschaf van de traplift wordt geheel teruggestort door ThyssenKrupp, zodra het TCZ 15 orders binnen heeft.

- Daarnaast mag het TCZ gebruik maken van promotiemateriaal, folders en personeel van ThyssenKrupp (deze kunnen presentaties en uitleg verzorgen). ThyssenKrupp heeft een breed assortiment aan trapliften. In de demoruimte van het TCZ is enkel een Swingtraplift te aanschouwen, maar in het productaanbod van TCZ zijn alle soorten trapliften van ThyssenKrupp opgenomen. In de afbeeldingen hieronder ziet u een aantal van deze trapliften.

Afbeelding 1 van L naar R: Swing, plateaulift, rechte traplift

4.2.7

Keuken

Binnen het TCZ wordt de uitleen van verschillende hulpmiddelen verzorgd. Onder deze hulpmiddelen vallen ook tilliften. Deze tilliften worden onder andere geleverd door pronkergo. Naast tilliften levert pronkergo ook hoog/laag keukens. Het TCZ heeft daarom pronkergo benadert om te kijken of zij ook hoog/laag keukens kunnen gaan leveren voor het domoticatraject.

De stagiair heeft in het eerste gesprek met pronkergo toegelicht wat de bedoeling is van het project en wat hun rol kan zijn. Daarnaast is er gekeken of er een hoog/laag keuken in de demoruimte geplaatst zou kunnen worden. Naar aanleiding van het eerste gesprek heeft pronkergo een voorstel gedaan voor een hoog/laag keuken in de demoruimte. Deze aanbieding komt in het kort op het volgende neer:

- Automatische hoog/laag keuken voor € 6.734,- - Korting van 15%

- Exclusief montage kosten

-

Exclusief hak- en breekwerk

Naar aanleiding van deze aanbieding zijn er nog enkele gesprekken gevoerd met pronkergo. Het TCZ heeft namelijk geen groot budget gereserveerd voor het realiseren van de demoruimte en de insteek is om zo veel mogelijk producten/systemen voor een minimale prijs te realiseren. De demoruimte moet door de leveranciers gezien worden als een verlengstuk van hun al bestaande showrooms. Het TCZ zal geen intensief gebruik maken van de hoog/laag keuken en dient puur voor de showroom. Daarom vindt TCZ de aanbieding van pronkergo nog niet aantrekkelijk. Momenteel zijn de onderhandelingen over een samenwerking met pronkergo en de aanbieding voor de hoog/laag keuken nog aan de gang.

Naar aanleiding van de nog voortgaande onderhandelingen, zijn de hoog/laag keukens van pronkergo nog niet opgenomen in het productaanbod. Het is wel de bedoeling dat in de toekomst hoog/laag keukens geshowd en aangeboden worden door het TCZ, maar dit is afhankelijk van hoe de onderhandelingen zullen vorderen.

4.2.8 Standaard

Naar aanleiding van de inventarisatie die gedaan is naar de standaarden die er zijn voor domotica, zijn er een aantal die geschikt zouden kunnen zijn voor het TCZ, omdat deze draadloos zijn, gebruik maken van een bestaand elektriciteitsnetwerk of werken met het principe van een bussysteem. In tabel 1 hieronder zijn de 6 mogelijk geschikte standaarden te vinden met een korte toelichting.

Konnex

(KNX) KNX is een standaard die beschrijft hoe sensoren en actuatoren met elkaar communiceren. Dit communicatieprotocol wordt toegepast in gebouwautomatisering en domotica. KNX Association certificeert de producten volgens deze norm zodat producten van verschillende fabrikanten samen in één systeem gebruikt kunnen worden. KNX is ontwikkeld door EHSA, BCI (Batibus) en EIBA (EIB) met als doel om één Europese standaard te ontwikkelen voor huis- en gebouwautomatisering door gebruik te maken van algemene technologieën. Ze wilde dus totale interoperabiliteit tussen de verschillende domotica- en immoticasystemen kunnen genereren en garanderen én daarmee een open standaard promoten die mogelijk als wereldwijde standaard kan dienen.

X10 X 10 is een industriestandaard voor communicatie tussen modules via het

lichtnet. De standaard wordt vooral gebruikt om home automation te kunnen realiseren. X10 bestaat uit controllers en modules. Een apparaat of lamp wordt aangesloten op een module en die gaat in het stopcontact. De controller gaat ergens anders in een wandcontactdoos. De controller en module communiceren over het lichtnet, hierdoor hoeft geen extra communicatienetwerk aangelegd te worden. X10 is een communicatietaal die het mogelijk maakt om producten, die compatible met X10 zijn met elkaar te laten communiceren via het bestaande elektriciteitsnetwerk in huis.

Bluetooth (IEEE 802.15)

Is een open standaard voor draadloze verbindingen tussen apparaten op korte afstand. Dankzij Bluetooth kunnen bijvoorbeeld adresgegevens tussen mobiele telefoons worden uitgewisseld, uitgeprint of kan een mobiele telefoon uitgerust worden met een draadloze headset. Bluetooth werkt op een radioverbinding, frequentie 2,45 GHz-band. Deze frequentie is over de hele wereld beschikbaar.

UWB Dit is een draadloze technologie waarmee een grote hoeveelheid gegevens bij

een hoge snelheid kan worden verzonden. Dit is mogelijk door de gegevenspakketjes over een brede frequentieband te verspreiden, waardoor ze parallel kunnen worden verzonden. Daardoor zijn gegevensbestanden tot 1 GB per seconde over een afstand van 10 meter mogelijk. Momenteel is UWB alleen in de verenigde staten legaal voor commerciële doeleinde.

WIFI (IEEE 802.11)

WIFI is sterk verwant aan IEEE 802.3 (Ethernet). Het belangrijkste verschil is dat WIFI draadloos is. Producten die volgens deze standaard werken maken gebruik van radiofrequenties in de 2,4 GHz en/of 5,0 GHz-band. Omdat WIFI draadloos is wordt het ook wel Wireless LAN, WLAN of Wireless Ethernet genoemd. Helaas voldoen niet alle draadloze netwerken die zich Wireless LAN noemen aan de IEEE 802.11. Daarom hebben de belangrijkste fabrikanten het Wireless Ethernet Compatibility Alliance (WECA) opgericht. Deze deelt het zogenaamde WIFI-logo uit.

Zigbee Zigbee is een open standaard voor draadloze verbindingen tussen apparaten

op korte afstand. Het is bedoeld als aanvulling op Bluetooth en WIFI, het wordt gebruikt voor het doorsturen van sensorgegevens en voor (proces)besturing, zoals bijvoorbeeld de gezondheid van een patiënt controleren of de veiligheid in uw huis middels sensoren. Zigbee is een product van de Zigbee Alliance. Deze Alliance is een associatie van bedrijven die samenwerken producten fabr.

Om tot een keuze te komen heeft het TCZ alle standaarden naast elkaar gelegd en uitvoerig bestudeerd. Daarnaast is er een gesprek gevoerd met de installateur van de automatiseringssystemen: Paree. Hieruit is naar voren gekomen:

UWB valt af, omdat deze tot op heden alleen legaal is in de VS.

WIFI valt af, omdat deze gebruik maakt van radiofrequentie. Dit is storingsgevoeliger

dan de andere standaarden en het is nog niet geschikt voor domoticadiensten, omdat er niet gegarandeerd kan worden dat de informatie die verzonden wordt op tijd en in een goede volgorde aankomt.

Bluetooth valt af, omdat deze ook storingsgevoeliger is dan andere standaarden.

Daarnaast biedt het enkel een verbinding tussen apparaten op een korte afstand.

X10 is een redelijke optie, maar valt toch af. Het grote voordeel is dat deze standaard

gebruik maakt van het aanwezige lichtnet. Hierdoor is het een relatief goedkope oplossing voor huisautomatisering. Het grote nadeel is dat deze standaard niet 100% betrouwbaar is (kan last hebben van ruis door gebruik te maken van bestaande powerline; gevolg is een storing) en daarom valt deze af.

Zigbee valt af, omdat deze bedoeld is als aanvulling op WIFI en Bluetooth en enkel

verbindingen verzorgt tussen apparatuur op korte afstand.

Naar aanleiding van de bovenstaande bevindingen komt naar voren dat de KNX standaard voor TCZ het meest geschikt is. KNX is namelijk een open standaard die er in zowel de bedrade, draadloze als Powerbus variant is. Met behulp van de KNX technologie is het mogelijk om allerlei systemen en apparaten met elkaar te verbinden. De centrale aansturingseenheid kan in of rondom de meterkast van de woning worden geïnstalleerd. Konnex is inmiddels naast een Europese norm ook erkend als wereldwijde standaard (ISO/IEC). Inmiddels zijn er wereldwijd zo’n 150 verschillende fabrikanten en leveranciers van installaties en installatiecomponenten die hun producten compatibel maken met KNX. Zo is het dus mogelijk om in één installatie meerdere producten van verschillende ‘KNX fabrikanten’ door elkaar te gebruiken. Het grootste voordeel is dus dat KNX een keuze is voor een toekomstvast systeem, waardoor je bij renovaties en uitbreidingen kan voortborduren op bestaande systemen. Verder heeft KNX: 41 onderzoek- en ontwikkelcentra, 100 opleidingcentra, meer dan 10.000 actieve en getrainde KNX installateurs in 70 landen, meer dan 20.000 verkochte ETS licenties (programmering software) en meer dan 10.000 goedgekeurde/geteste producten volgens de KNX standaard.

Naar aanleiding van de bevindingen die hierboven beschreven zijn m.b.t. de verscheidene standaarden en de grote hoeveelheid voordelen van de KNX standaard heeft het TCZ in samenspraak met Paree (de standaard heeft namelijk voornamelijk betrekking op de systemen van Jung en ABB die zij leveren) besloten om voor een KNX standaard te gaan. De producten/systemen die het TCZ gaat aanbieden zullen dus gebruik maken van de KNX standaard. Dit heeft met name betrekking op de systemen van Jung en ABB (de lichtmanagement installatie, temperatuur etc.)

In document Domotica project (pagina 30-35)