• No results found

Plan van Aanpak demoruimte

In document Domotica project (pagina 87-92)

In deze bijlage vindt u het plan van aanpak dat voor Paree gemaakt is.

Huidige situatie demoruimte:

Tafel Tafel Tafel TP H H t ° Detectie Schakelaar licht TL verlichting Dubbele WCD Vetilatiesysteem Temperatuur regelaar

Afbeelding 1: Huidige situatie demoruimte

De toekomstige demoruimte bevindt zich op handelsweg 18-20. Op afbeelding 1 ziet u een simpele tekening met de huidige situatie.

De ruimte is opgedeeld in de volgende ruimtes:

- Een hal met een brede voordeur van 92 cm, naar binnen openslaand. In de hal hangt TL verlichting in een bak en heb je een schakelaar voor het licht in de hal. Links van de deur is een ruimte voor een meterkast. Afmetingen: 3,04 m bij 2,04 m.

- De voorruimte is de ruimte voor de wachtkamer en na de hal (op de tekening links boven). Hierin staat momenteel enkel een tafel en een lamp. Ook deze ruimte is voorzien van TL verlichting. Daarnaast bevindt zich hier een dubbele wandcontactdoos. Ook hier is een deur aanwezig. Deze is 82 cm breed en geeft toegang tot de hal van het magazijn. Afmetingen: 3,04 m bij 1,80 m.

- Wachtruimte/voorlichtingsruimte is de ruimte die rechtsonder op de tekening weergegeven is. Hierin staat momenteel 1 tafel met enkele stoelen. Verder is er hier voldoende licht van buiten door 2 grote ramen die bijna de gehele wand beslaan. Voor de ramen hangen lamelle en onder de ramen zitten 2 radiatoren. Verder wordt deze ruimte ook verlicht door TL verlichting. In het midden van de ruimte hangt een

rookmelder/brandalarm. Daarnaast hangt er aan wand een temperatuur

regelingssysteem (simpel: thermostaat). Deze ruimte is verder voorzien van 2 dubbele wandcontactdozen, 1 aansluiting voor de telefoon en internet. De ruimte heeft een opening naar de keuken en voorruimte en heeft een deur die toegang geeft tot het toilet. Afmetingen: 5,00 m bij 3,84 m.

- Keuken/eetruimte is rechtsboven in de tekening weergegeven. Het keukengedeelte bestaat uit twee laagstaande kastjes, een aanrecht en 2 hangende kastjes. Daarnaast staat er nog een losse koelkast. Verder is de keuken voorzien van een magnetron en een koffiezetapparaat. Boven het aanrecht zitten 2 wandcontactdozen. Verder is er een

ventilatiegat/afzuiging in de nabijheid van de keuken. Ook deze ruimte is voorzien van TL verlichting. Verder is de ruimte voorzien van een ronde tafel + stoelen, nog een dubbele wandcontactdoos en een deur die directe toegang geeft tot het magazijn. Afmetingen: 3,55 m bij 1,90 m.

- Toilet dat geschikt is voor invaliden met een rolstoel. De deur doorgang is 92 cm. Daarnaast is er in het toilet gebruik gemaakt van automatische verlichting. Verder zit er links en rechts van de wc pot een beugel om extra steun te bieden en is er een

alarmkoord door de gehele ruimte voor als iemand valt. Verder is de toilet voorzien van de normale basis accessoires (toiletrol, wasbak etc.). Afmetingen: 1,70 m bij 1,55 m. Er is nu dus een goed beeld geschetst van de ruimte. In de komende paragraven wordt er gekeken naar de toekomstplannen; welke producten moeten geïnstalleerd worden, welke producten wil TCZ aanbieden, wat moet er verder gebeuren om de ruimte oplever klaar te maken etc.

Producten die TCZ wil showen in de demoruimte

Thuiszorgcentrum Zeeland wil een breed scala aan domoticaproducten aanbieden. Zeker niet alle producten kunnen in de demoruimte geshowd worden, daarom heeft TCZ een selectie gemaakt van de producten. TCZ denkt met deze selectie een goed beeld te kunnen geven aan de klant van de werking, het nut en de luxe/comfort van domotica. Het complete aanbod aan producten en opties zal samengevoegd worden in een overzichtelijke catalogus (zowel digitaal beschikbaar als hardcopy). De selectie van producten voor in de demoruimte volgt op de volgende pagina.

Systemen die in de demoruimte moeten komen (als het mogelijk is): - Automatisch deurvergrendelingssysteem

- Verlichtingssysteem voor verschillende zones - Besturingspaneel

- Klimaat managementsysteem - Enkele Daza producten

- Automatische gordijnen

- Automatische kraan

- Keukenapparatuur (kookplaat met wekker?) - Besturing audioapparatuur

- 2 beeldschermen om presentaties op af te spelen

Exacte apparatuur en leverancier etc. volgen later in het project. We zijn nu bezig om het productaanbod samen te stellen en te bepalen welke leveranciers hiervoor nodig zijn.

Overige taken om demoruimte showklaar op te leveren

Om de ruimte consumentklaar te maken zal er naast de installatie van de producten ook het een en ander moeten gebeuren aan de uitstraling. De volgende acties zouden

ondernomen moeten worden om de ruimte compleet af te leveren: - Nieuwe frisse verflaag

- Nieuwe verlichting aanbrengen

- Strakke, moderne inrichting (qua tafel, stelen etc.)

- Aankleding goed verzorgt (planten etc. als een soort huiskamer) - Wegwerken losse draden, afwerking verzorgen

Aanpak promotie

Om te voorkomen dat het stilvalt rondom de domotica in de demoruimte, nadat het project is afgerond, is het van belang dat domotica gepromoot gaat worden. Mensen zijn tot op heden nog niet of nauwelijks bekend met het fenomeen domotica. Om ervoor te zorgen dat er toch voldoende producten verkocht gaan worden zal er dus op

verschillende manieren reclame gemaakt moeten worden. Er zullen mensen naar de demoruimte moeten komen om te ervaren wat domotica is en wat er allemaal mee kan. Om dit alles voor elkaar te krijgen en om er voor te zorgen dat het project geen loze investering is voor beide partijen worden in eerste instantie de volgende acties ondernomen:

- Catalogus met een compleet overzicht van het productaanbod, gerangschikt op functie. Deze moet zowel digitaal op de site komen als hardcopy in de

badhuisstraat en handelsweg.

- Folder. Deze zou verspreidt kunnen worden via de post.

- Samenwerking met porthos. Mensen die daar komen met een zorgvraag kunnen doorgewezen worden naar het TCZ wanneer men denkt dat domotica een goede oplossing kan bieden voor de zorgvraag. Deze weg zal later in het project uitvoeriger toegelicht worden.

- Advertenties in lokale en regionale kranten.

- Voorlichtingen/presentaties geven bij zorginstellingen en verpleeg- en verzorgingstehuizen over de functie en het gemak van domotica.

- Woningaanpassing aangevraagd via gemeente (WMO).

Dit zijn tot op heden de ideeën om promotie te maken. Mogelijk komen er later in het project nog meer ideeën bij.

Rol binnen het traject  opzet traject/project

Het domoticatraject is niet van de ene op de andere dag gerealiseerd. Er moeten vele acties ondernomen worden om tot een goed eindresultaat te komen. Om dit

overzichtelijk in een tijdsschema weer te geven is er een strokenplanning gemaakt. Deze geeft globaal aan welke acties ondernomen moeten worden en in welk tijdsbestek. Als alles volgens planning verloopt zal eind juni het domoticatraject en alles wat daar bij hoort afgerond zijn. Op de volgende pagina is de planning gegeven van het project. De acties waar Paree een rol in/bij speelt zijn de volgende:

- Productaanbod samenstellen feb.

- Eerste ideeën demoruimte mrt.

- Procesverloop traject en afspraken met Paree

hierin apr.

- Definitieve idee demoruimte apr.

- Begin installatie demoruimte mei

- Demoruimte opleveren mei

- Traject opgezet juni

- Weergeven welke producten TCZ gaat installeren en welke Paree doet. De rol die Paree speelt tijdens en na het project is:

- Mogelijkheden van productaanbod goedkeuren. Zijn de producten die TCZ wil aanbieden ook leverbaar en installeerbaar.

- Goedkeuring ideeën demoruimte. Is het allemaal mogelijk wat TCZ met de demoruimte wil doen.

- Het bestellen, leveren en het installeren van de producten in de demoruimte. - Overeenstemmen wat de rol van Paree na het project wordt en welke afspraken er gemaakt dienen te worden (financieel etc.), dit duidelijk vastleggen op papier. - Bestellen, leveren en installeren van producten bij de mensen thuis. Daarnaast in de toekomst service bieden bij defecten aan producten.

Financiering

Om het project tot een goed einde te brengen en om het te kunnen voltooien zullen er een aantal kosten/investeringen gemaakt moeten worden. Deze kosten zien er tot op heden als volgt uit:

Kosten (exacte bedragen nog niet bekend):

- Investering demoruimte: de producten die geshowd worden in de demoruimte zijn een investering van Paree en komen dus op hun rekening te staan. Wel blijven de producten eigendom van Paree.

- De beeldschermen (inkoopprijs) en de deurdranger in de demoruimte komen op de rekening van TZC.

- Promotiekosten vallen onder de kosten van TZC.

Verder valt er nog niet veel te zeggen over andere kosten/investeringen die gemaakt kunnen worden.

De financiën in de toekomst als het traject eenmaal staat ziet er als volgt uit:

- Klanten bestellen bij TCZ, deze geven de bestelling door aan Paree en die zorgen ervoor dat de producten geleverd en geïnstalleerd worden. De afrekening voor de producten gaat via een factuur van het TCZ. De verdere opbrengstverdeling zal later in het project duidelijk worden.

- Ook voor de klanten wordt uitgezocht hoe het met de financiering zit qua domoticaproducten t.b.v. zorg. Er zal worden uitgezocht in hoeverre bepaalde producten vergoed worden (WMO, CIZ etc.).

Samenwerking Overlegvormen

Om het project tot een goed einde te brengen en om misverstanden te voorkomen is het van belang dat de samenwerking goed verloopt. Om dit te realiseren zal er op

verschillende manieren contact worden gehouden m.b.t. de vorderingen van het project. Dit contact vindt plaats op de volgende wijzen:

- Via de e-mail worden de betrokken partijen voorzien van informatie en belangrijke documentatie.

- Middels geplande overlegmomenten zullen vorderingen of moeilijkheden/problemen besproken worden en opgelost.

- Middels enkele rapporten (tussen rapportages en eindrapportage) zullen betrokken partijen op de hoogte gehouden worden van de vorderingen van het project.

Naast de verschillende contactvormen is er een samenwerkingscontract opgesteld waarin de afspraken en verantwoordelijkheden van de betrokken partijen geformuleerd staan. Beide partijen zijn voorafgaand aan het project akkoord gegaan met deze overeenkomst.

Organisatie

Er zijn verschillende partijen betrokken binnen het project. Ieder heeft zijn eigen belangen met het slagen van het project en ieder heeft hierin zijn eigen taken. Om de organisatie van het project duidelijk te maken zullen hier de betrokken partijen benoemd worden.

Thuiszorgcentrum Zeeland: Dhr. L. van Teeffelen is de initiatiefnemer van het project. Mr. van Teeffelen wil graag dat er een domoticatraject wordt opgezet en dat er een complete demoruimte komt om klanten kennis te laten maken met domotica. Mr. Teeffelen is tevens de eindverantwoordelijke voor het project.

Paree: Dhr. G.P.J. Geijs is de projectleider service en onderhoud en Mr. R. van Oosten manager service en onderhoud binnen Paree. Mr. Geijs is de eerste contactpersoon binnen Paree met wie TCZ zal communiceren. Mr. Geijs is uiteindelijk verantwoordelijk voor het bestellen, leveren en installeren van de producten in de demoruimte en in de toekomst bij de klanten thuis.

Dhr. Volbeda is stagiair binnen TCZ en tevens projectleider. Hij is verantwoordelijk voor de voortgang van het project, de communicatie tussen de verschillende partijen en het eindresultaat. Hij zal alles m.b.t. het project uitzoeken (financiën, promotie etc.) en zal alle partijen op de hoogte houden van de vorderingen.

In document Domotica project (pagina 87-92)