• No results found

Doeleinden demoruimte

In document Domotica project (pagina 39-43)

De demoruimte kan voor verschillende doeleinden gebruikt worden. Deze zijn: - Het verzorgen van presentaties voor grote klanten/afnemers. - Informatieverschaffing aan klanten.

- Wachtruimte voor klanten (die bij de uitleen van hulpmiddelen moeten zijn). - Showroom functie. TCZ kan laten zien hoe de producten werken.

6. Implementatieplan

Om ervoor te zorgen dat de medewerkers binnen TCZ, die betrokken zijn binnen het traject, de werkzaamheden doen zoals is beschreven in het trajectverloop in H3, is het noodzakelijk om hier een plan voor op te stellen. Daarnaast is het van belang dat het project van de grond komt, dat het gaat lopen en dat het in de toekomst wordt doorontwikkeld. In dit hoofdstuk wordt daarom kort besproken hoe het personeel betrokken zal worden, wat er gedaan wordt aan promotie om het project/traject van de grond te krijgen en wat er in de toekomst nog zal (moeten) gebeuren om het traject volledig te implementeren en te continueren.

6.1 Personeel (na afronding project)

Het personeel dat direct betrokken is bij het traject en die het traject draaiende moeten houden bestaat uit: de ergotherapeuten binnen het TCZ (4 pers.) en het winkelpersoneel in de Badhuisstraat. Zij nemen het traject over, nadat de stagiair eind juni vertrekt. Om ervoor te zorg dat deze overname goed verloopt zullen de volgende acties ondernomen moeten worden:

- Bijscholing; het personeel dient kennis op te doen van de domoticaproducten die het TCZ gaat aanbieden. Aan het einde van het project begint de stagiair met een eerste voorlichting aan het personeel. Hierin zullen de grote lijnen van het productaanbod toegelicht worden. Vervolgens zal gekeken moeten worden in hoeverre de kennis makkelijk op te nemen is en of er misschien meer voorlichting nodig is. Daarnaast is er verschillende documentatie beschikbaar, waarmee het personeel zich kan verdiepen in de producten. Voor de technische dienst van het TCZ, die sommige producten moeten installeren en programmeren, worden trainingsdagen georganiseerd. Hierbij komen de leveranciers zelf uitleggen hoe iets geïnstalleerd en geprogrammeerd kan worden.

- Kennisgeving traject; het personeel zal middels mondelinge en schriftelijke kennisgeving op de hoogte gesteld worden van het traject verloop. Hierbij krijgt het personeel te horen, tijdens een overleg, hoe het traject van aanvraag tot implementatie gaat verlopen, wat hun taak is binnen het traject en met wie zij in contact kunnen komen tijdens het traject. Daarnaast wordt dit ook schriftelijk medegedeeld middels dit eindrapport, waarin het traject uitgebreid beschreven wordt. Als laatste is er een schematische weergave gemaakt van het trajectverloop. Deze kan op A3 grootte afgedrukt en in de werkruimte geplaatst worden.

De bijscholing van het personeel wordt aangeraden door de stagiair, maar niet door hem zelf uitgevoerd. Binnen het project is afgesproken dat de stagiair aangeeft wat er moet gebeuren om het traject te implementeren. Het uitvoeren hiervan is een complexe/brede klus waar veel bij komt kijken. Vandaar dat er is voorgesteld, om dit na afronding van het project te laten uitvoeren door personeelsleden binnen TCZ die het project oppakken. De stagiair zorgt er wel voor dat het project goed overgedragen wordt aan één persoon die zich bezig gaat houden met de doorloop van het project nadat de stagiair klaar is. De trainingsdagen voor de technische dienst zijn wel ingepland door de stagiair en sommige hebben al plaats gevonden (DAZA 2 april, LoXX 25 juni).

6.2 Promotie (hoe domotica in de markt gezet gaat worden)

Zoals al eerder is verteld in H2 heeft het begrip domotica nog niet veel bekendheid in het gebied waar het project en TCZ zich op richt (Walcheren). Om het traject in de toekomst goed te laten lopen is het dus van belang dat dit verandert. Mensen moeten bekend worden met het begrip domotica en moeten weten dat het TCZ domoticaproducten aanbiedt. Om dit te realiseren zullen de volgende acties ondernomen worden:

- Folder; het TCZ heeft een algemene folder. Hierin wordt aangegeven wat het TCZ doet en aanbiedt. Hier is ook een stukje over domotica in opgenomen. Deze folders zullen o.a. in de winkel en demoruimte aanwezig zijn voor klanten.

- Presentaties; het TCZ zal in de toekomst presentaties aan

verzorgingstehuizen, verpleeghuizen etc. gaan geven. Dit kunnen grote afnemers zijn van domotica, maar deze moeten wel weten wat er mogelijk is. Tot op heden is er door de stagiair 1 informatieve presentatie gegeven over domotica bij het PCOB. De presentatie die hiervoor gebruikt is kan in de toekomst door het TCZ ook grotendeels gebruikt worden bij andere potentiële klanten.

- Internetsite; op de internetsite van het TCZ moet een aparte pagina komen voor de afdeling domotica. Via deze site kan iedereen die geïnteresseerd is informatie vinden over domotica en het productaanbod van het TCZ.

- Demoruimte; deze wordt gebruikt door het TCZ om potentiële klanten een goed beeld te geven van de mogelijkheden van domotica. Daarnaast is dit een goede manier om klanten enthousiast te maken. Het zegt veel meer wanneer men een product in werking ziet, dan dat er een brochure voorgehouden wordt. Daarnaast wordt de demoruimte gebruikt om klanten te ontvangen en presentaties te geven.

- Promotiedagen; er kunnen dagen georganiseerd worden die geheel in het teken staan van domotica. Het TCZ heeft recent een tilliften dag georganiseerd, dit kan ook gerealiseerd worden voor domotica.

Alle bovenstaande acties zijn erop gericht om meer bekendheid te creëren en klanten binnen te halen. Daarnaast is mond tot mond reclame ook van groot belang en dus zal de service van het TCZ zeer goed moeten zijn. Dit is een belangrijke taak voor het personeel dat de klanten ontvangt en begeleidt gedurende het traject.

6.3 Kosten

Om het traject te implementeren en te continueren zullen er enkele kosten gemaakt moeten worden. Deze kosten zijn binnen het project van de stagiair niet concreet bepaald, omdat deze nog te ver vooruit liggen en deze niet binnen het project vallen. Wel is benoemd waaraan de kosten gemaakt zullen worden. Dit zijn:

Implementatie

- Kosten op het gebied van bijscholing. Er moet mogelijk iemand ingehuurd worden om het personeel kennis bij te brengen van de domoticaproducten. Daarnaast is het mogelijk dat er naslagwerk aangeschaft moet worden waarop het personeel kan terugvallen of waar ze kennis uit kunnen halen.

- Promotiekosten (valt ook onder continueren). Hieronder vallen de afdrukkosten van folder- en postermateriaal. Daarnaast zullen er in de toekomst presentaties verzorgd moeten worden bij potentiële ‘grote’ klanten/afnemers (verzorgingstehuizen, verpleeghuizen etc.). Deze worden verzorgd door personeel van het thuiszorgcentrum die hier werkuren aan besteden. Dat valt ook onder de promotiekosten die gemaakt zullen worden.

Continueren

- Doorontwikkeling van de demoruimte. Het doorontwikkelen van de demoruimte betekent ook extra kosten. De demoruimte moet in de toekomst up-to-date blijven en moet van tijd tot tijd uitgebreid worden. Het productaanbod moet mee gaan met de ontwikkelingen van de markt.

- Uitbreiding afzetgebied. Zoals eerder is benoemd in H2 is het de bedoeling dat het afzetgebied van het TCZ uitgebreid wordt. Als het traject eenmaal goed staat binnen Walcheren, dan zal er uitgebreid worden richting Spijkenisse, Utrecht en Breda. Als dit gebeurt zullen hier uiteraard kosten bij komen kijken, denk hierbij aan: extra personeelskosten, demoruimten etc. Momenteel is het TCZ nog bezig met het opzetten van de ‘samenwerking’ met deze gebieden.

Omdat deze er tot op heden nog niet is, is er tijdens het project nog niet gekeken naar de kosten van uitbreidingsmogelijkheden.

Het is niet ondenkbaar dat er naast de bovengenoemde kosten in de toekomst nog andere kosten gemaakt zullen worden om het domoticatraject draaiende te houden, maar deze zijn tot op heden niet bekend.

6.4 Toekomst (wat moet er nog gebeuren na eind juni)

Eind juni zal de stagiair zijn stageperiode en project afronden. Dit wil niet per definitie zeggen dat het project ook helemaal klaar is. Het project zal voortgezet moeten worden door iemand anders binnen het TCZ. In deze paragraaf zal vooruitgeblikt worden naar wat er nog moet gebeuren vanaf de maand juni. Daarnaast wordt bij de taken aangegeven wie er verantwoordelijk voor is.

Wat er nog moet gebeuren om het project af te ronden en het traject goed te laten lopen:

- 1 juni eindrapport concept opgeleverd (stagiair) - 14 juni eindrapport definitief opgeleverd (stagiair) - Juni; Overdragen project (stagiair)

- Juni; Start implementatie Op de hoogte brengen personeel en betrokken partijen (gemeente, porthos etc.) (stagiair)

- Juni; Installatie producten en systemen in de demoruimte (Paree) - Juni; Inrichting demoruimte klaar maken (stagiair)

- Juni; Installatie traplift en deurdranger (ThyssenKrupp, Dorma) - 23 juni eindpresentatie opleveren (stagiair)

- 29 juni stage afronden (stagiair) Na vertrek stagiair:

-

Implementatie voortzetten. Personeel bijscholen over het domotica aanbod.

(nog onbekend)

-

Reclame maken voor de domoticatak van het TCZ. Bekendheid creëren binnen

Walcheren. (nog onbekend)

-

Demoruimte afronden, als dit eind juni nog niet het geval is. (L. van Teeffelen)

-

Zorgen dat het traject van de grond komt en gaat lopen. Mogelijk iemand

aannemen die zich fulltime gaat bezig houden met de domoticatak van het TCZ. (nog onbekend)

-

Mogelijk uitbreiden naar Spijkenisse, Utrecht en Breda, zodra het traject loopt.

(L. van Teeffelen).

Om ervoor te zorgen dat diegene die het project/traject over neemt of gaat leiden op de

hoogte is van de juiste contactpersonen m.b.t. de betrokken partijen, is in bijlage VII een

overzicht gemaakt van alle contactgegevens. Zo is het makkelijk om contact te leggen met de juiste personen, na het vertrek van de stagiair.

7. Financiering

Binnen het project zijn er kosten gemaakt om de demoruimte te realiseren. In dit hoofdstuk worden deze kosten weergegeven en toegelicht. Daarnaast is er onderzoek gedaan naar de vergoedingsmogelijkheden voor domoticaproducten. Hierbij is voornamelijk gekeken naar de Wmo. De uitkomst hiervan wordt ook toegelicht in dit hoofdstuk.

In document Domotica project (pagina 39-43)