• No results found

rapper echte naam Sofiane Boussaadia had tijdens de jaarwisseling een lekke band en werd door de drie vrouwen uit de brand geholpen "Opgehaald door 3 kechs Mijn leven is een film Gelukkig oud en

38 'Voor mij geldt: de aanhouder wint'

De 24-jarige rapper echte naam Sofiane Boussaadia had tijdens de jaarwisseling een lekke band en werd door de drie vrouwen uit de brand geholpen "Opgehaald door 3 kechs Mijn leven is een film Gelukkig oud en

nieuw. Ik koop dit jaar een boot, wacht maar," meldde hij op Snapchat.

Toen dat Boef in eerste instantie al op een flinke dosis kritiek kwam te staan, maakte de rapper nog een filmpje waarin hij liet weten volledig achter zijn opmerkingen te staan. "Ik heb mensen boos gemaakt omdat ik kech zeg, maar wat doen jullie in een club met alcohol, met korte rokjes, om acht uur 's ochtends, met jongens? Wat ben je aan het doen? Je bent gewoon een kech."

En ook: "Als je thuis zit, niks doet, naar papa en mama luistert, dan noem ik je een vrouw. Maar ga niet als je een kech bent, boos worden als ik je een kech noem, want je bent een kech."

Gisteren kwam het berouw dan alsnog - rijkelijk laat en meer om de ontstane ophef dan om de opmerkingen zelf. Nadat veel BN'ers zich via Twitter hadden uitgesproken tegenover Boef - Qmusic-dj Mattie Valk gaf onder meer aan Boef niet meer te zullen draaien in zijn radioshow en de Belgische radio-dj Karolien Debecker riep op tot een boycot - postte Boef nóg een filmpje. Hij had het allemaal heus niet zo bedoeld en is zich juist heel erg bewust van zijn voorbeeldfunctie. En rappers noemen vrouwen soms gewoon bitches of kechs, en zo. "Het was een domme actie. Ik voelde me aangevallen, de gebeten hond. Ik had dat nooit zo moeten doen. Dus sorry voor de meisjes die mij hielpen en alle vrouwen in Nederland die zich gekwetst voelen."

2.

Koorknaap Boef

SECTION: Nieuws; Blz. 2 LENGTH: 405 woorden

5 januari 2018

THEODOR HOLMAN

Omdat ik meen dat er behoefte aan is, zal ik nogmaals uitleggen wat mijn bezwaren zijn tegen het boycotten van iets dat ons onwelgevallig is.

Allereerst: boycotten mag, ik roep niet op tot een verbod daartoe.

Maar ik vind het onverstandig. In het geval van Rapper Boef leg je de verantwoordelijkheid voor zijn uitspraken bij de presentatoren die hem niet meer willen draaien. Prima. Maar zal Boef daardoor anders gaan denken? Denkt u werkelijk dat de festivals die Boef nu niet meer willen uitnodigen, dat doen omdat ze het zo verschrikkelijk vinden wat Boef heeft gezegd? Al jaren en jaren zijn gangsterrappers en hiphoppers nogal vrouwonvriendelijk, rechtstaatonvriendelijk, antisemitisch, politieonvriendelijk in de weer, en al die tijd werden ze met groot genoegen op de festivals uitgenodigd.

Ik bedoel, ze schoten elkaar aan flarden (ik meen dat bijna alle rappers onderhand zijn vermoord door rapgenoten, en menigeen brengt de rest van zijn leven door in de cel wegens verkrachting en ander prozaïsch gedrag), maar dat vonden de festivaldirecteuren nimmer een bezwaar.

Nu vinden ze Boef een bezwaar omdat hij door alle publiciteit niet goed meer ligt, maar dat heeft niets te maken met Boefies ultrastupide opmerkingen. Mocht Boef anders gaan denken, dan zal dat zijn omdat hij een tekort krijgt aan 'doekoe' - in zijn taal heet dat zo, geloof ik - en zo'n door commercie afgedwongen aangepast idealisme is natuurlijk fijn, maar is niet de verandering die je wilt. Je wilt discussie, je wilt argumenten, je wilt hem en zijn groep overtuigen. Je wilt inzicht!

Door een boycot worden de volgende vragen niet beantwoord: Waarom denkt zo'n koorknaap zo? Waar komt dat vandaan? Waarom is die taal en wat hij zegt zo populair? Waarom staan duizenden - ik herhaal duizenden - jongeren achter Boef? Waarom vinden paps en mams Boef deze woordjes goed en mooi en gaven ze Boef niet een 'soejang' zoals mijnheer Holman kreeg van de oude Holman als hij 'godverdomme!' zei. Ik bedoel: een boycot geeft op deze vragen geen antwoord.

Boef is straks misschien weg, 'Womankiller' of 'Jew-hater' of 'Kopkiller Achmed' neemt zijn taak over en zal, zeker als er publiek voor is, door al die presentatoren worden gedraaid en op al die festivals worden

uitgenodigd.

Op een of andere manier zijn we verliefd op hypocrisie.

3.

Heilige maagd of hoer

BYLINE: SAMIRA EL KANDOUSSI

5 januari

SECTION: Het Hoogste Woord; Blz. 24 LENGTH: 669 woorden

HIGHLIGHT: Je was een goed meisje of een slecht meisje, schrijft Samira el Kandoussi over haar jeugd. En zo

blijft de cultuur, omdat vrouwenstreken hem in stand houden.

Rapper Boef: Alle meisjes gekneed tot zondig vrouwenlichaam

'Kechba', dit woord - nu actueel door Rapper Boef - hoorde ik mijn hele jeugd dagelijks om me heen, als de regen die in Nederland valt. Hoer was altijd op het puntje van de tong van iedereen om me heen. Soms flapte er gewoon 'hoer' uit, als gewoonte, uit het niets. Ik groeide op in een gespleten wereld: je was een goed meisje of een slecht meisje. Daar zat niets tussen. Je was deugdzaam of een hoer.

Voor sommige familieleden was een vrouw die buiten liep al een hoer. Als je een spijkerbroek aanhad: een hoer. Voor anderen was mijn oudere zus een hoer toen ze autorijles kreeg van een man, vrouwen die roken waren sowieso hoeren en vrouwen die met mannen praten of werken ook. Een vrouw is denk ik gewoon als hoer geboren en wordt altijd gewantrouwd.

Schaamtevolle blik

'Een rotte vis doet de hele straat stinken!' Deze Marokkaanse uitdrukking, daar groeide ik mee op en dat hield in dat alle meisjes in de familie als een grote klomp klei tot een groot zondig vrouwenlichaam werden gekneed. Elke misstap die je maakte, had gevolgen voor de andere vrouwen in de familie. Uitgelachen en bespot worden is het allerergste wat je kan gebeuren in mijn wereld. Ik leerde als kind dat eer het belangrijkste is wat een vrouw draagt. Een vrouw met schaamtevolle blik treurig gericht naar de grond met stralen van licht eromheen, sereen en vol engelengeduld, als de blik van de maagd Maria: als je die had, dan stonden ze in de rij voor je vaders huis.

Ook de boeven en criminelen zoeken een goede vrouw. Een martelares die in stilte alle zondes draagt, nooit iets vraagt, maar alleen gehoorzaam knikt: ook als hij buiten mensen berooft of vreemd gaat.

Je reputatie en goede naam, daar leef en sterf je als vrouw voor. Je uit niks, elk verlangen of emotie word onderdrukt, met als gevolg dat ik op vrouwenfeesten rijen donkere loerende ogen elkaar zag begluren, de lippen stijf op elkaar, met ontelbare kinderen die tussen ze in krioelden. En ondertussen draaide de roddelrubriek op volle toeren. In een wereld van heilige maagden was niets erger dan voor hoer worden uitgemaakt. Vreemd genoeg kwamen de dames meestal niet voor elkaar op, maar schakelden ze elkaar uit met ondergrondse valse opmerkingen. Of met piepende stemmetjes: 'Gelukkig zorg ik goed voor mijn man': als sneer bedoeld voor een dame aan dezelfde tafel, die voor de tweede keer was gescheiden en een 'slechte naam' had.

In plaats van elkaar te beschermen, solidair te zijn in de harde mannenwereld waar we met zijn allen onder leden en ons uit probeerden te redden, waren de listen van de vrouw donker en vol jaloezie. Meer en meer kreeg ik bewijs dat de positie van de vrouwen in onze wereld is wat hij is, door onze eigen streken. Tot we stoppen met elkaar uit te schakelen en te beconcurreren en onderling een geluid laten horen over hoe we behandeld willen worden door onze mannen, blijven de boeven ons voor kechs uitmaken.

Wie nu opeens verontwaardigd is over de uitspraken van Rapper Boef over hoeren heeft onder een steen gezeten. Het is exact zoals de rapper eerder op Instagram uitlegde: 'Wij rappers gebruiken woorden als bitches, kechs. Het is niet per se heel beledigend alleen dat wordt natuurlijk wel zo opgevat, dat begrijp ik ook. Hierbij mijn excuses naar die dames toe, ook naar alle dames die ik heb beledigd en die zich beledigd voelen.' Wat nou excuses? Wat nou gekwetst en beledigd? Wie een beetje z'n best doet om rapteksten te volgen, hoort dat het klopt wat Boef zegt. En als zo'n jongen in een dronken bui zulke kechwoorden herhaalt, doet hij dat omdat hij al eerder in een studio stond. Niet dronken, maar nuchter: net als zijn collega-rappers.Geprogrammeerd door radiozenders en poppodia. Hoer, bitch en slet maken deel uit van scheld- en pestwoorden op de scholen waar meiden elke dag in rondlopen. Hoe zou dat nou komen?

4.

Rapper Boef is door 'kechgate' klanten kwijt

BYLINE: JOSIEN WOLTHUIZEN