• No results found

BYLINE: RAJKO DISSELDORP SECTION: Kunst; Blz. 18, 19 LENGTH: 851 woorden

HIGHLIGHT: Ares geldt al jaren als een van de belangrijkste rappers van Nederland. Zijn nieuwe plaat Alice

is een conceptalbum met twaalf nummers, gebaseerd op Alice in Wonderland. 'Het is een goede beschouwing van mezelf.'

Ares: Rapper is verlost van de angst en druk

Toen Ares (22) zijn nieuwe album Alice aan zijn moeder liet horen, zei ze na afloop: "Het is net alsof ik jou hoor praten, zoals je tegen mensen praat." Ares, die in een rode hoodie en een zwarte broek in zijn studio in Tilburg zit, zegt lachend: "Dat is positief." Hij vertelt dat zijn eerdere werk altijd iets donkerder was en dat de mensen in zijn omgeving dat apart vonden om te horen. "Mijn vriendin bijvoorbeeld, die vond mijn vorige album te duister. Mijn ouders hadden dat ook wel. Alice is een meer liefdevol album geworden."

Onbevangenheid

Ares begon als puber met muziek maken, samen met zijn beste vriend en ondertussen medeproducer Dennis Westerhout, die ook aanwezig is tijdens het interview. Ze gingen voetballen, samen drinken en als ze zich verveelden, maakten ze nummers, omdat ze het leuk vonden. Die onbevangenheid verdween toen Ares als zestienjarige in de schijnwerpers kwam te staan en een contract tekende bij Top Notch. Hij bracht twee albums, acht ep's en een mixtape uit en ondertussen heeft hij een vaste groep fans die tijdens zijn uitverkochte tours elk woord mee rapt.

Tijdens het maken van zijn vorige album Prins ervoeren Ares en Westerhout de druk. Ares: "We waren veel bezig met bewijzen en competitie. Ik had de angst dat het allemaal zou mislukken." Westerhout: "We hebben toen best fucked up geleefd. Dan zaten we dagen in de studio zonder money." Ares: "En weken achter elkaar dachten we: dit gaat niet goed komen. We waren bang voor de mening van anderen, totdat het album uitkwam en die tours zo hard gingen, toen waren we overtuigd van wat we doen. Het zelfvertrouwen begon terug te komen."

Eigen visie

Ares en Westerhout namen afgelopen jaar ruim de tijd om aan Alice te werken. Ze maakten meer dan vijftig nummers, experimenteerden en creëerden zo langzaam een nieuwe sound. In een periode van zes maanden 'freestylend schrijven' kwam de thematiek van Alice in Wonderland steeds in zijn teksten terug. In het moderne sprookje ontmoet Alice een pratend wit konijn en als ze hem volgt, belandt ze in het wonderland. Terwijl ze in het wonderland van alles meemaakt, vraagt ze zichzelf steeds af: ben ik gek? Als ze wakker wordt, blijkt alles een droom te zijn.

Ares herkende daarin zijn eigen leven: "Van kleins af aan wilde ik doen wat ik nu doe en ik heb het gevoel dat ik mijn droom leef. Aan de ene kant voel ik me gezegend, maar ik ging er ook veel over nadenken: ik realiseerde me dat het niet allemaal even mooi is."

De gedachte die Alice heeft, dat ze eraan twijfelt of ze gek is, heeft Ares ook gehad. "Mensen zeggen van alles tegen je wat je als artiest zou moeten doen, maar het is belangrijk om je eigen visie te volgen." Zo rapt hij: 'Ben je gek als je niet doet wat zij doen/ Er is een nieuwe hype, bijna elk seizoen.' Ares: "Ik bedoel ermee te zeggen: je moet niet geloven dat er slechte dingen aan jezelf zijn. Je moet geloven dat die dingen aan jou unieke karaktereigenschappen zijn die maken hoe je bent, dat is meer waard dan zijn hoe andere mensen willen dat je bent."

Zonder angst

Op Alice lijkt het hem gelukt los van de verwachtingen en de bijbehorende druk in alle rust een album te maken. "Dat is het grote verschil," zegt Ares. "Dit album is niet gemaakt om stress voor mezelf weg te nemen, want er is geen stress meer. Ik maak nu zonder angst dat het mis kan gaan."

Ares is overduidelijk een maker. Hij benadrukt enkele keren dat hij niet gemakkelijk uit zichzelf praat, maar als je hem vraagt naar de thematiek van zijn album, zet hij helder uiteen wat elk nummer betekent en waarom uitgerekend dat nummer die plek op het album heeft. Het laat zien hoe nauwkeurig hij te werk gaat en dat over alles is nagedacht. Ares is op Alice minder oordelend, meer gericht op zichzelf dan op wat de buitenwereld van hem denkt.

Hij is eerlijker en persoonlijker dan ooit. Zo rapt hij op Timing: 'Maskeer mijn imperfecties niet/ Ze mogen het zien/ Ik geloof alleen mijzelf/ Misschien dat daarom massa's mensen alles wat ik wil als niet voor mogelijk zien.' Ares: "Dat vind ik de hardste shit, man. Het vat samen wat ik heb gedaan op dit album: een goede beschouwing van mezelf geven en vertellen waar ik onzeker of ontevreden over ben."

Aan het eind van het interview belanden Westerhout en Ares in een gesprek over hun drijfveren. Westerhout: "We zijn op dezelfde plek opgegroeid, waar we mensen naar hun werk zagen gaan, waar mensen een leven leidden dat ze niet wilden leven." Westerhout vraagt aan Ares: "Wat is jouw drive?" Hij is even stil en zegt dan: "Ik weet dat ik nooit echt meer boos zal zijn of stress zal hebben. En dat heeft niets te maken met hoeveel geld of hoeveel vrienden ik heb, maar het heeft te maken met dat ik hou van wat ik doe en dat ik doe wat ik moet doen, dat is die drive. Ik ga later weinig spijt krijgen, man."