• No results found

Provinciaal beleid Omgevingsvisie Drenthe

In document Natura 2000 Beheerplan 29. Holtingerveld (pagina 113-118)

4 Plannen, beleid en huidige activiteiten

4.1 Overzicht beleid en beheer

4.1.3 Provinciaal beleid Omgevingsvisie Drenthe

Op 2 juni 2010 heeft de provincie Drenthe een nieuwe omgevingsvisie vastgesteld. Deze is in 2013 geactualieerd en op 2 juli 2014 is de Actualisatie Omgevingsvisie Drenthe vastgesteld. Hierin is het kader aangegeven voor de ruimtelijk-economische ontwikkeling van Drenthe. De omgevingsvisie vervangt het tweede provinciale omgevingsplan en is de integratie van de provinciaal ruimtelijke structuurvisie, het provinciaal milieubeleidsplan, het regionaal water- plan en het provinciaal verkeer- en vervoerplan. In de omgevingsvisie zijn door de provincie kernkwaliteiten benoemd welke behouden dan wel ontwikkeld zouden moeten worden. Kernkwaliteiten zijn onder andere rust, ruimte, natuur en landschap.

Verder wil de provincie de biodiversiteit behouden en waar mogelijk versterken en de milieu- en leefomgeving beschermen. Het realiseren van de ecologische hoofdstructuur, waar het Holtingerveld een onderdeel van is, is een provinciaal belang.

Provinciaal Omgevingsbeleid

Op de kernkwaliteitenkaart van de Omgevingsvisie Drenthe is te zien dat veel verschillende kwaliteiten samenkomen in het Natura 2000-gebied Holtingerveld. Het gaat om een groot aantal kwaliteiten:

Natuur Archeologie

Landschap Cultuurhistorie

Aardkundige waarden Recreatie (Poort Havelterberg) Stilte en duisternis Waterwinning

Aardkundig Militair gebied

Door de functie natuur voor het gehele gebied biedt de Omgevingsvisie voldoende bestuur- lijk draagvlak voor de verdere ontwikkeling van natuur binnen de begrenzing van het Natura 2000-gebied en gedeeltelijk ook direct daarbuiten. Aan de zuidzijde van het gebied is sprake van verwevingsgebied met andere functies (wonen, recreatie). Naar het noorden grenst het Holtingerveld aan een groot gebied met de functie Landbouw.

Natuurvisie 2040:

In 2012 hebben de provincies een groot deel van de verantwoordelijkheid voor het natuur- beleid van het Rijk overgenomen. Om aan te geven hoe deze verantwoordelijkheid ingevuld wordt heeft de provincie Drenthe een provinciale natuurvisie ontwikkeld. In de provinciale Natuurvisie hebben Provinciale Staten ambities, doelen en uitgangspunten vastgesteld voor het Drentse natuurbeleid in het algemeen en ook voor het soortenbeleid. Het soortenbeleid komt tot uitdrukking in de Flora en Faunabeleidsplan 2014.

In de natuurvisie is onder andere het Natuurnetwerk Drenthe (NND) opgenomen, waarin de NNN (de oude EHS) is opgenomen. Het NND is groter dan de NNN en omvat ook natuur in het landelijk gebied met alle verbindende landschapselementen en kleine natuurgebieden. Het bevat daarmee zowel natuur en natuurgebieden in het agrarisch gebied als natuur in de urbane gebieden.

In deze natuurvisie wordt aangegeven hoe de provincie werkt aan de versterking van de natuur in het licht van haar nieuwe verantwoordelijkheid. In de visie worden een aantal speerpunten voor de langere termijn genoemd, waarbij is aangegeven hoe de provincie denkt deze te

bereiken. Daarbij wordt samengewerkt met met maatschappelijke partners. De visie sluit aan op het rijks natuurbeleid, zoals dat in het Natuurpact en de landelijke Natuurvisie is verwoord. Flora- en faunabeleidsplan 2014

Provinciale Staten hebben op 17 december 2014 het Flora- en faunabeleidsplan vastgesteld. Drenthe staat met dit besluit positief tegenover het, onder voorwaarden, toestaan van grote hoefdieren als het edelhert en damhert. De nulstand voor het wilde zwijn blijft wel in stand. In het Flora- en faunabeleidsplan 2014 geeft de provincie Drenthe het soortenbeleid vorm en anticipeert daarmee ook op nieuwe taken. De provincie heeft een actieve rol in het soortenbeleid en wil aan bijvoorbeeld terrein- en faunabeheerders een kader bieden om uitvoering te geven aan de verschillende aspecten van het Drentse soortenbeleid. De lijn daarbij is beschermen, beleven en benutten. Het bovenliggende doel hierbij is het behoud en versterken van de biodi- versiteit en speciaal de de karakteristiek Drentse natuur en identiteit. Dit wordt vorm gegeven via de verschillende pijlers van het natuurbeleid, waarvoor de natuurvisie 2014 het verbindende document is.

Het primaire wettelijke kader voor het FF-beleidsplan zijn de Flora- en faunawet met de bijbe- horende algemene maatregelen van bestuur, de Boswet en de Natuurbeschermingswet 1998 met de bijbehorende algemene maatregelen van bestuur.

Natuurbeheerplan Drenthe

In het natuurbeheerplan is door de provincie Drenthe vastgelegd waar en welke natuur aanwezig is en waar natuur ontwikkeld kan worden. In het plan liggen de verschillende natuurbeheer- en landschapsbeheertypen voor alle percelen en terreinen vast. Subsidie is alleen mogelijk voor het beheertype dat in het natuurbeheerplan is begrensd en vastgesteld. Het natuurbeheerplan bestaat uit een beheertypenkaart (zie figuur 4.2a) en een ambitiekaart (zie figuur 4.2b). Op de beheertypenkaart staat de actuele natuursituatie voor het (agrarisch) natuur- beheer.

Op de ambitiekaart staat de ambitie van de provincies voor de natuur. De kaart geeft aan welke natuur over ongeveer tien jaar gerealiseerd kan zijn in de natuurgebieden. Op basis van dit plan kan subsidie aangevraagd worden voor het beheer, onderhoud en ontwikkeling van (agrarische) natuur en landschapsonderhoud

In het Natuurbeheerplan is een kleiner gebied dan het Natura 2000-gebied aangegeven als natuurgebied. Dat heeft te maken met de functie van het gebied op het moment naar het Natuurbeheerplan is vastgesteld. Het betreft de terreinen die als militair oefenterrein in gebruik zijn. Deze terreinen vormen een integraal onderdeel van de NNN. Het ministerie van Defensie ontvangt geen (SNL) subsidie in het kader van het Natuurbeheerplan.

De terreintypen die zijn aangegeven op de ambitiekaart sporen in hoofdlijnen met de doelen voor het Natura 2000-gebied. Ook hier gaat het om het versterken van vochtige en droge heide, hoogveen, eikenbossen en (hei-)schraal grasland.

In document Natura 2000 Beheerplan 29. Holtingerveld (pagina 113-118)