• No results found

Orders hebben meestal een bepaalde levenscyclus. In het geval van PLM/PSM, zou een eenvoudige levenscy-clus kunnen zijn dat de order eerst wordt gecreëerd, geproduceerd op een lijn met behulp van PLM en uiteinde-lijk naar het ERP-niveau geëxporteerd worden door PSM - misschien naar een ERP-systeem, misschien ook naar een magazijnsysteem. Naarmate de order zijn weg baant door dit proces, kan zijn structuur gewijzigd worden, bijvoorbeeld door toevoeging van een hiërarchie van geproduceerde eenheden.

Meestal is de geproduceerde hiërarchie ook de eindhiërarchie van geproduceerde eenheden. Maar soms moet een order naar de fabriek terugkeren voor herverwerking. Als er bijvoorbeeld een pallet is gevallen en de pro-ducten op de pallet buitenbedrijfgesteld moeten worden.

Om een order te herverwerken, moet u de herverwerkingshiërarchiemodule in PSM installeren. De herverwer-kingshiërarchiemodule maakt mogelijk dat ofwel PLM ofwel het L4 niveau de herverwerking initieert. PLM mag een geëxporteerde order aanvragen met als doel deze te herverwerken. Het L4-niveau kan een herwerkte order duwen naar PSM en PLM zodat de orderinformatie en -hiërarchie in PSM en PLM up-to-date zijn. In het volgen-de gevolgen-deelte worvolgen-den volgen-de workflows voor volgen-deze twee herverwerkingsprocessen besproken.

Voor meer informatie over het configureren van de herwerkingshiërarchiemodule raadpleegt u de gebruikers-handleiding van de herwerkingshiërarchiemodule. Zie de PLM-gebruikersgebruikers-handleiding voor hulp bij de PLM-pro-cedure voor het herverwerken van een order.

9.13.1 Werkstroom

Dit hoofdstuk beschrijft de twee workflows die voor herverwerking ondersteund worden.

Werkstroom 1: PLM verzoekt een geëxporteerde order voor herverwerking

① In dit scenario, wordt herverwerking gestart door PLM. PLM creëert een kopie van de oorspronkelijke order, met behulp van de oorspronkelijke ordernaam met het achtervoegsel _rework. PLM verzoekt dat de geëxpor-teerde hiërarchie van de order gedownload kan worden door een bericht naar de herverwerkingswachtrij te schrijven. Deze wachtrij wordt bewaakt door PSM.

② PSM leest de herverwerkingswachtrij en triggert een hiërarchie-import voor elk bericht.

③ De herverwerkingshiërarchie-importmodule voert de invoer van serienummers en hun hiërarchie-informatie uit van een niveau-4-systeem zoals de SAP OER. De module valideert de gegevens om de integriteit te garan-deren en kan de invoer afbreken als de geïmporteerde gegevens niet in de verwachte toestand zijn.

④ Zodra de import is voltooid schrijft de PSM een antwoord naar de herverwerkingsantwoordwachtrij, onge-acht of de import succesvol was of niet.

⑤ PLM verwerkt het antwoord van de herverwerkingsantwoordwachtrij. Als de import succesvol was, kan de order opnieuw gestart en herverwerkt worden.

PCE Site Manager - PSM Standard 1.17 - Handleiding - Documentversie A 71 / 144

Werkstroom 2: Het L4-niveau duwt een herverwerkte order naar PSM en PLM

In dit scenario "duwt" het L4-systeem een order die op het L4-niveau herverwerkt is naar PSM en PLM, waar het indien nodig verder herverwerkt kan worden. Deze werkstroom is als volgt:

1. Het "duw"-mechanisme is eigenlijk gewoon een normale orderimport met behulp van de generieke XML-productimportconnector.

2. De order wordt opgeslagen via de PSM OrderImportService.

3. Als de order de speciale Marker AI bevat, dan valideert PSM de order om te bepalen of het een geldige her-verwerkingsorder is.

Een herverwerkingsorder die door het L4-systeem geduwd is moet twee speciale AI's bevatten, die worden opgegeven in de Systeeminstellingen in het tabblad Herverwerkingsinstellingen:

Een "marker" AI op Rang 0. Deze AI moet een waarde bevatten die de order als een herverwerkte order identificeert. U geeft de naam van de AI en de identificerende inhoud op die aanwezig moet zijn in de marker AI in de Herverwerkingsinstellingen.

Voorbeeld: U kunt X08 opgeven als de "marker" AI en "REWORK" als de stringwaarde die X08 moet be-vatten.

Een oorspronkelijke "ordernaam" AI op rang 0. U moet de naam van deze AI opgeven. Bij import moet de AI de naam van de oorspronkelijke order die nu herverwerkt wordt bevatten.

Er zijn drie aanvullende validatiestappen:

De oorspronkelijke order moet in de status VERZONDEN, TOEGEWEZEN of GEMAAKT zijn.

AI’s 10, 11 en 17 moeten in de geïmporteerde order op rang 0 aanwezig zijn.

AI 01 moet in de geïmporteerde order op dezelfde rangen als in de oorspronkelijke order aanwezig zijn.

De 01 AI's in de geïmporteerde en oorspronkelijke orders moeten overeenkomen.

Naast validatie van de order zelf, voert het systeem deze controles ook uit voorafgaand aan het valideren en importeren van een herverwerkingsorder:

Of er orders met dezelfde productnaam (AI R07) en dezelfde batch (AI 10) als de te importeren herver-werkingsorder zijn. Als er dergelijke orders zijn en als een van deze orders in de toestand GECACHED, BEZIG of OPGESCHORT dan moet de orderimport afgebroken worden.

Of er orders met dezelfde productnaam (AI R07) en dezelfde batch (AI 10) als de te importeren herver-werkingsorder zijn. Als een van deze orders niet-geëxporteerde eenheden bevat, wordt de orderimport af-gebroken. Een eenheid wordt als "niet geëxporteerd" beschouwd als de eenheid geen "geëxporteerde" in-voer in de extensietabel voor ordereenheden heeft.

Als de validatie van de geïmporteerde order mislukt, wordt er geen order gecreëerd. Er wordt een foutmel-ding ingevoerd in Logboekinvoeren. Uitzondering: als de "Marker AI" in de order aanwezig is, maar de waarde van de AI geen geldige "herverwerking"-waarde is, dan wordt de order geaccepteerd en als een normaal geïmporteerde order verwerkt.

Als de validatie van de geïmporteerde order succesvol is, dan wordt de order aan een lijn- en lijnformaat toegewezen volgens de normale regels van de generieke orderimportconnector. Een bericht in het logboek waarschuwt u voor het feit dat een herbewerkte order in het systeem geïmporteerd is.

4. als de order als een herverwerkingsorder gevalideerd is, dan wordt de hiërarchie-importmodule getriggerd om de orderhiërarchie vanuit het L4-systeem te trekken.

5. De hiërarchie-importmodule vraagt de orderhiërarchie op vanuit het L4-systeem.

6. De herverwerkingsorderhiërarchie wordt in de database opgeslagen door middel van de HierarchyImport-Service.

7. Als de automatische hiërarchie-import om een of andere reden mislukt is, krijgt de gebruiken een Herim-port-knop te zien bij het bewerken van de geïmporteerde order in PSM. Met deze knop kan de gebruiker de import van de orderhiërarchie opnieuw proberen via de hiërarchie-importmodule.

PCE Site Manager - PSM Standard 1.17 - Handleiding - Documentversie A 73 / 144

10 Productbeheer - Toevoegen en bewerken van producten

Een product dat is gedefinieerd met het kenmerk Productbeheer is een set informatie over een product dat kan worden toegewezen aan een lijnopmaak of naar een order bijv. GTIN, hoeveelheid, bundelgrootte, doosgrootte, palletgrootte. De waarden van het product worden daarna gevuld in de velden van de lijnopmaak/order. De mogelijkheid om de inhoud van de variabelen te hergebruiken voorkomt dat ze bij het aanmaken van elke order opnieuw moet worden ingevuld. De AI-waarden worden daarna overgedragen in de velden van de order. Het aanmaken van een product is zeer handig, maar het is optioneel.

De instellingen Productbeheer in PSM zijn hetzelfde als de instellingen in PLM. Beide systemen gebruiken de-zelfde producten en deze kunnen worden gecreëerd en of bewerkt bij beide systemen.

Eén attribuut van elk product is een verplicht veld, namelijk de Eigenaar. De Eigenaar is de eindklant van het product. Als u alleen voor uzelf produceert, moet u uw bedrijfsnaam kiezen. Als u echter als een CMO handelt, moet u voor elke eindklant een eigenaar creëren. Wijs de betreffende eigenaar aan elk product toe. Let erop dat u voor het implementeren van de volledige werkflow een exportmodule met multitenancy-mogelijkheden nodig hebt. Zie het hoofdstuk [Multitenancy   pagina 117].

De eigenaarnaam wordt in een product opgeslagen als AI R51. Let erop dat het geen zin heeft om R51 aan een order toe te voegen, aangezien het zal worden overschreven door de eigenaar die is opgeslagen in de product-gegevens.

10.1 Het scherm Producten bewerken

Beheer > Productbeheer > Producten bewerken.

Bij dit scherm heeft u de volgende opties:

Product toevoegen Product bewerken Product deactiveren

Product dat gedeactiveerd is opnieuw activeren

Deze acties worden in de volgende hoofdstukken beschreven.

Zie ook

Productbeheer - Toevoegen en bewerken van producten   pagina 74