• No results found

6.2.1 Het scherm Gebuikers bewerken

Hieronder wordt het scherm Gebruikers bewerken getoond. Vanuit dit scherm kunt u gebruikers toevoegen, ge-bruikersnaam en wachtwoord wijzigen, gebruikers toevoegen aan een groep, rechten van een gebruiker wegha-len of toevoegen en alle geregistreerde gebruikers exporteren naar een Excel-bestand. Klik op Management >

User Management > Gebruikers bewerken. Het volgende scherm verschijnt:

Beheer > Gebruikersbeheer > Gebruikers bewerken

6.2.2 Gebruiker toevoegen

Wanneer u een gebruiker toevoegt, bepaalt u de naam van de gebruiker, het initiële wachtwoord en de rechten die de gebruiker heeft. De gebruikers die u toevoegt zijn zichtbaar in PSM en in alle PLM's die dezelfde databa-se delen. Rechten autoridataba-seren een gebruiken om bepaalde functies in PSM en PLM te gebruiken. U kunt een

ge-PCE Site Manager - PSM Standard 1.17 - Handleiding - Documentversie A 23 / 144

bruiker verzamelingen van rechten geven door een Gebruikersgroep aan de gebruiker toe te kennen. Voor een volledige lijst met rechten bekijkt u de "Gebruikersrechtentabel" in de PLM-handleiding. Blokkeren voorkomt dat de gebruiker inlogt.

Voer de volgende stappen uit:

1 Open het scherm Gebruikers bewerken (zie hoofdstuk [Het scherm Gebuikers bewerken   pagina 23]).

2 Klik op Gebruiker toevoegen.

Het volgende scherm wordt getoond:

Beheer > Gebruikersbeheer > Gebruikers bewerken > Gebruiker toevoegen

3 Klik op het invoerveld naast Gebruikersnaam en vul een naam in voor de nieuwe gebruiker. De gebruikers-naam mag niet langer zijn dan 64 tekens.

4 Klik op het invoerveld naast Beschrijving en vul de nieuwe beschrijving in.

5 Klik op het invoerveld voor Wachtwoord en vul het wachtwoord in. Het wachtwoord wordt altijd weergege-ven als stippen. Het verschijnt niet in platte tekst bij het invullen.

6 Als u wilt dat de gebruiker lid wordt van één of meer groepen, activeert u de betreffende opties in de lijst Groepen .

7 Klik op Toevoegen om alle invoeren op te slaan. Klik op Resettenom alle velden te wissen.

Nadat u op Toevoegen klikt wordt de nieuwe gebruiker toegevoegd.

6.2.3 Gebruikers bewerken

Kies een gebruiker die u wilt bewerken vanuit de lijst op het scherm Gebruikers bewerken (zie hoofdstuk [Het scherm Gebuikers bewerken   pagina 23]). Het volgende venster verschijnt Gebruikers bewerken :

Beheer > Gebruikersbeheer > Gebruikers bewerken > Gebruikers bewerken > (gebruiker selecteren) Bij het venster Gebruikers bewerken heeft u de volgende opties:

Gebruikersnaam en wachtwoord wijzigen Toevoegen van een gebruiker aan een groep

Toevoegen of verwijderen van rechten van een gebruiker

De wachtwoordregels opschorten om een tijdelijk wachtwoord te geven aan een gebruiker die niet aan de vereisten voor het wachtwoordbeleid voldoet. In dit geval moet de gebruiker het wachtwoord bij de volgende aanmelding wijzigen.

Eis van een gebruiker dat deze zijn of haar wachtwoord bij de volgende aanmelding wijzigt Vergrendel een gebruiker. De gebruiker mag pas inloggen als de vergrendeling verwijderd is.

Deactiveer een gebruiker met de knop Deactiveren onderaan het venster. Deactivering vindt plaats bij de volgende aanmelding; de aanmelding wordt geweigerd. Een gedeactiveerde gebruiker blijft actief als hij op dit moment aangemeld is.

Sla uw wijzigingen op met de knop Opslaan onderaan het venster.

Deze acties worden in de volgende hoofdstukken beschreven.

6.2.4 Gebruikersnaam en wachtwoord wijzigen

Om de gebruikersnaam en/of het wachtwoord te wijzigen voert u de volgende stappen uit:

1. Ga naar het scherm die wordt weergegeven in het hoofdstuk [Gebruikers bewerken   pagina 25].

PCE Site Manager - PSM Standard 1.17 - Handleiding - Documentversie A 25 / 144

2. Indien u de naam van de gebruiker wilt wijzigen, klikt u op de gebruikersnaam, na het label Gebruikers-naam. De gebruikersnaam kan bewerkt worden, en u kunt deze wijzigen.

De rechten van de gebruiker en andere attributen worden niet beïnvloed.

3. Klik op de beschrijvingstekst om de beschrijving te wijzigen. De beschrijving wordt bewerkbaar.

4. Verander het wachtwoord door een nieuw wachtwoord in de velden Nieuw wachtwoord en Herhaal wacht-woord in te vullen. Indien het wachtwacht-woord niet aan de vereisten van het wachtwacht-woordbeleid voldoet, wordt u, wanneer u de gebruiker probeert op te slaan, op de hoogte gesteld van de niet-vervulde regels. Zie het hoofdstuk [Wachtwoordbeleid   pagina 22].

Indien u een leidinggevende bent of de machtigingen mayChangeUser en mayOverridePasswordRules hebt, dan kunt u het wachtwoord van een gebruiker wijzigen naar een tijdelijke eenvoudige waarde, zonder de regels van het actieve wachtwoordbeleid te hoeven volgen. De gebruiker moet daarna bij de volgende aanmelding het wachtwoord wijzigen. Hiervoor moet het selectievakje Wachtwoordregels omzeilen aan-gevinkt worden. Het selectievakje Moet wachtwoord veranderen bij volgende login wordt ook automa-tisch aangevinkt. Daarna kunt u het wachtwoord van de gebruiker wijzigen terwijl u het actieve wacht-woordbeleid negeert. De gebruiker moet het wachtwoord wijzigen en bij de volgende aanmelding met het nieuwe wachtwoord inloggen.

5. Klik op Opslaan om de instellingen op te slaan.

6.2.5 Toevoegen van een gebruiker aan een groep

Ga naar het scherm bij het hoofdstuk [Gebruikers bewerken   pagina 25]. Bij het frame Groepen sleept (of kiest en klikt u de knop toevoegen ) een groep uit de linker lijst (beschikbaar) naar de rechter lijst (toegewe-zen). De gebruiker hoort daarna bij alle groepen op rechter lijst (toegewe(toegewe-zen).

Voor het definiëren van de groepsaansluitingen heeft u de volgende opties:

Tafel: Opties voor groepsaansluitingen

Functie Gebruik Effect

Toevoegen Kies een of meer gebruikers en klik op toe-voegen

Er zijn een of meer gebruikers toegevoegd

Alles toevoegen Selecteer Alles toevoegen Alle gebruikers zijn toegevoegd Verwijderen Kies een of meer gebruikers en druk op

Verwijderen

Er zijn een of meer gebruikers verwijderd

Alles verwijderen Selecteer Alles verwijderen Alle gebruikers zijn verwijderd

6.2.6 Gebruikersrechten toevoegen of verwijderen

Voor het geven of wegnemen van gebruikersrechten aan of van de gebruiker, opent u het scherm waarnaar hier verwezen wordt: [Gebruikers bewerken   pagina 25].

In het frame Rechten sleept u of gebruikt u de pijltoetsen om rechten te verplaatsen tussen de lijsten Beschik-baar en Toegewezen. Alleen rechten in het vak Toegewezen zijn aan de gebruiker gegeven.

6.2.7 Geregistreerde gebruikers exporteren naar Excel

U kunt de gebruikers die in PLM en PSM zijn gedefinieerd exporteren als een spreadsheet:

1 Ga naar het scherm Gebruikers bewerken . 2 Klik op de knop Exporteren als Excel.

3 Selecteer de locatie waar het bestand is opgeslagen.

De volgende schermafbeelding toont een voorbeeld van een gebruikerslijst die naar Excel is geëxporteerd.