• No results found

Iprodion (3 overschrijdingen): De MRL in ‘sla en dergelijke’ bedraagt 10 mg/kg. Iprodion bevattende schimmelbestrijdingsmiddelen zijn toegelaten in de teelt van kropsla mits niet later toegepast dan één, of twee weken na het uitplanten en gebruik in de aangegeven dosering. De overschrijdingen (range 11 – 16 mg/kg) zijn mogelijk een gevolg van het niet volgen van het gebruiksvoorschrift.

Kresoxim-methyl (1 overschrijding): Er is geen specifieke MRL voor kresoxim-methyl in kropsla (‘overige plantaardige producten’ 0,05* mg/kg). Er zijn geen kresoxim-methyl bevattende schimmelbestrijdingsmiddelen toegelaten voor gebruik in sla (wel in prei). De overschrijding is mogelijk een gevolg van niet toegelaten gebruik.

Pirimicarb (1 overschrijding): De MRL in sla bedraagt 1 mg/kg. Er is een pirimicarb bevattend insectenbestrijdingsmiddel toegelaten in de teelt van kropsla. De PHI bedraagt 7 dagen. De

overschrijding is mogelijk een gevolg van het niet aanhouden van de PHI, het gebruik van een te hoge dosering of het te kort zijn van de PHI.

Propamocarb-HCl (2 overschrijdingen): De MRL bedraagt 15 mg/kg. Er is een propamocarb-HCl bevattend schimmelbestrijdingsmiddel toegelaten in de teelt van sla (met uitzondering van veldsla). De PHI bedraagt 3 weken. De overschrijdingen zijn mogelijk een gevolg van het niet aanhouden van de PHI, het gebruik van een te hoge dosering of het te kort zijn van de PHI.

Tolclofos-methyl (7 overschrijdingen): De MRL in sla bedraagt 1 mg/kg. Een tolclofos-methyl bevattend schimmelbestrijdingsmiddel mag toegepast worden in de teelt van sla onder glas, mits niet later toegepast dan 1 week na het uitplanten. De overschrijdingen zijn mogelijk een gevolg van onjuiste (te late) toepassing van het middel.

2004 – 2. Prei

Kresoxim-methyl (9 overschrijdingen): Er is geen specifieke MRL voor prei in de Regeling opgenomen (‘overige plantaardige producten’ 0,05* mg/kg). Het gebruik van een kresoxim-methyl bevattend schimmelbestrijdingsmiddel is sinds mei 2000 in Nederland toegelaten. De PHI bij gebruik in prei bedraagt 2 weken. In mei 2000 is door het CTB een voorlopige MRL vastgesteld van 5 mg kresoxim- methyl per kg prei. Alle residumetingen zijn ruim lager dan 5 mg/kg (namelijk 0,09 – 0,39 mg/kg). De overschrijdingen zijn een gevolg van het niet tijdig na de toelating opnemen van de voorlopige MRL in de Regeling.

2004 – 3. Bladselderij

Difenoconazool (3 overschrijdingen): Er is geen specifieke MRL voor bladselderij in de Regeling opgenomen (overige 0,05* mg/kg). Sinds september 2004 is de toelating van een difenoconazool bevattend schimmelbestrijdingsmiddel uitgebreid. Ook in de teelt van bladselderij mag het sindsdien worden gebruikt. De PHI bedraagt 2 weken. De in het Besluit genoemde voorlopige MRL bedraagt 3 mg/kg. Alle overschrijdingen zijn lager dan 3 mg/kg. De vraag is of het difenoconazool bevattende middel voor of na september 2004 op bladselderij is gebruikt, voor september was er nog geen toelating op dit gewas. De overschrijdingen kunnen ook een gevolg zijn van het niet tijdig na de toelating opnemen van de voorlopige MRL in de Regeling.

Linuron (3 overschrijdingen): De huidige MRL in selderijbladeren bedraagt 1 mg/kg. Ten tijde van de meting gold voor groenten m.u.v. kruiden een MRL van 2 mg/kg, bladselderij als kruid viel onder overige (0,05* mg/kg). Er is een linuron bevattend onkruidbestrijdingsmiddel toegelaten in de teelt van snijselderij. Het middel dient te worden toegepast na het zaaien, uiterlijk tot 1 week voor opkomst van het gewas. De geringe overschrijdingen in 2004 zijn mogelijk een gevolg van een te late toepassing van het middel. De gemeten gehalten lagen ver onder de huidige MRL.

2004 – 4. Knolselderij

Difenoconazool (5 overschrijdingen) Er is geen specifieke MRL voor residuen van difenoconazool in knolselderij in de Regeling aanwezig (overige 0,05* mg/kg). Sinds september 2004 is de toelating van een difenoconazool bevattend schimmelbestrijdingsmiddel uitgebreid. Ook in de teelt van knolselderij mag het sindsdien worden gebruikt. De PHI bedraagt 3 weken. De in het Besluit genoemde voorlopige MRL bedraagt 0,5 mg/kg. De overschrijdingen zijn lager dan 0,5 mg/kg. De vraag is of het

difenoconazool bevattende middel voor of na september 2004 op knolselderij is gebruikt, voor

september was er nog geen toelating op dit gewas. De overschrijdingen kunnen ook een gevolg zijn van het niet tijdig na de toelating opnemen van de voorlopige MRL in de Regeling.

Iprodion (1 overschrijding): Er is geen specifieke MRL voor iprodion in knolselderij (‘overige’ 0,02* mg/kg). Er is geen toelating voor gebruik van iprodion bevattende schimmelbestrijdingsmiddelen tijdens de teelt van knolselderij, wel mag zaaigoed van knolselderij ermee behandeld worden. De overschrijding is mogelijk een gevolg van niet toegelaten gebruik of een gevolg van behandeling van het zaaigoed.

2004 – 5. Raapstelen, rucola

Iprodion (2 overschrijdingen): Er is geen specifieke MRL voor ‘spinazie en dergelijke’ (waaronder raapstelen vallen) (‘overige’ 0,02* mg/kg), wel zijn er specifieke MRLs voor vele producten, voor ‘sla en dergelijke’ geldt bijvoorbeeld een MRL van 10 mg/kg. Er is geen toelating voor gebruik van iprodion bevattende schimmelbestrijdingsmiddelen tijdens de teelt van raapstelen, wel voor bijvoorbeeld de teelt van sla. Beide overschrijdingen zijn mogelijk een gevolg van niet toegelaten gebruik.

Metalaxyl (1 overschrijding): Er is geen specifieke MRL voor metalaxyl in raapstelen (‘overige’ 0,05* mg/kg). Metalaxyl-m bevattende schimmelbestrijders zijn niet toegelaten in de teelt van raapstelen. De overschrijding is mogelijk een gevolg van niet toegelaten gebruik.

Mevinfos (1 overschrijding): De MRL voor mevinfos in raapstelen bedraagt 0,5 mg/kg. De laatste toelating voor een mevinfos bevattend insectenbestrijdingsmiddel is in Nederland vervallen in 1999. De overschrijding is een gevolg van niet toegelaten gebruik.

Primicarb (1 overschrijding): Er is geen specifieke MRL vastgesteld voor residuen van pirimicarb in raapstelen (overige 0,05* mg/kg). Een pirimicarb bevattend insectenbestrijdingsmiddel is toegelaten in de teelt van raapstelen. De PHI bedraagt 7 dagen. De overschrijdingen zijn mogelijk een gevolg van het niet aanhouden van de PHI, het gebruik van een te hoge dosering of het te kort zijn van de PHI.

Vinchlozolin (1 overschrijding): Er is geen specifieke MRL voor vinchlozolin in raapstelen (‘overige’ 0,05* mg/kg). Er is geen vinchozolin bevattend schimmelbestrijdingsmiddel toegelaten in de teelt van raapstelen, wel in die van bijvoorbeeld sla. De overschrijding is mogelijk een gevolg van niet toegelaten gebruik.

2004 – 6. Ui, incl. zilverui

3-chlooraniline (1 overschrijding): 3-chlooraniline is inbegrepen als omzettingsproduct in de MRL van chloorprofam. Zie onder: chloorprofam

Chloorprofam (4 overschrijdingen): Er is geen specifieke MRL voor chloorprofam in uien (‘overige’ 0,05* mg/kg). Een chloorprofam bevattend onkruidbestrijdingsmiddel is toegelaten in de teelt van zaaiuien, zilveruien, sjalotten, en eerste en tweedejaars plantuien. In zaaiuien is gebruik slechts

toegestaan tot 30 juni, in zilveruien en picklers tot 31 mei en in sjalotten en tweedejaars plantuien tot 15 mei. De overschrijdingen zijn mogelijk een gevolg van onjuist gebruik.

2004 – 7. Aardbei

Bitertanol (1 overschrijding): Er is geen specifieke MRL vastgesteld (‘overige’ 0,05* mg/kg). De bitertanol bevattende schimmelbestrijdingsmiddelen zijn niet toegelaten in de teelt van aardbeien, wel in die van enkele andere gewassen. De overschrijding is mogelijk een gevolg van niet toegelaten gebruik.

Carbendazim (1 overschrijding): Er is geen specifieke MRL voor carbendazim in aardbei vastgesteld (‘overige’ 0,1* mg/kg). Er is een carbendazim bevattend schimmelbestrijdingsmiddel toegelaten in de niet grondgebonden aardbeien teelt onder glas (productieteelt) ná de oogst. De overschrijding is mogelijk een gevolg van een onjuiste c.q. niet toegelaten toepassing van het middel.

Pirimicarb ( 1 overschrijding): De MRL voor pirimicarb in aardbeien bedraagt 0,5 mg/kg. Een

pirimicab bevattend insectenbestrijdingsmiddel is toegelaten in de teelt van aardbeien. De PHI bedraagt 7 dagen. De overschrijdingen is mogelijk een gevolg van het niet aanhouden van de PHI, het gebruik van een te hoge dosering of het te kort zijn van de PHI.

Pyridaben (1 overschrijding): Er is geen specifieke MRL (overige 0,02* mg/kg). Het insecten- en mijtenbestrijdingsmiddel dat pyridaben bevat is niet toegelaten in de teelt van aardbeien, wel in die van teelten onder glas van bijvoorbeeld tomaat. De overschrijding is een gevolg van niet toegelaten gebruik.

2004 – 8. Peterselie

Linuron (3 overschrijdingen) De huidige MRL in peterselie bedraagt 1 mg/kg. Ten tijde van de meting gold voor groenten m.u.v. kruiden een MRL van 2 mg/kg, peterselie als kruid viel onder overige (0,05* mg/kg). Er is een linuron bevattend onkruidbestrijdingsmiddel toegelaten in de teelt van peterselie, het

middel dient te worden toegepast na het zaaien maar tot een week vóór de opkomst van het gewas. De overschrijdingen zijn mogelijk een gevolg van onjuiste (te late) toepassing

Vinchlozolin (1 overschrijding): Er is geen specifieke MRL voor vinchlozolin in peterselie (overige 0,05* mg/kg). Er is geen vinchozolin bevattend schimmelbestrijdingsmiddel toegelaten in de teelt van peterselie, wel in die van bijvoorbeeld sla. De overschrijding is mogelijk een gevolg van niet toegelaten gebruik.

2004 – 9. Spinazie

Fenmedifam (2 overschrijdingen): Er zijn geen specifieke MRLs voor fenmedifam in producten vastgesteld (‘alle’ 0,05* mg/kg). Fenmedifam is reeds toegelaten voor de onkruidbestrijding in

bijvoorbeeld de teelt van aardbeien. Pas in december 2005 is de toelating uitgebreid voor gebruik in de teelt van spinazie. De metingen stammen uit 2004. De overschrijdingen zijn mogelijk een gevolg van een destijds niet toegelaten gebruik.

Imidacloprid (1 overschrijding): Er is geen specifieke MRL voor imidacloprid in spinazie (‘overige’ 0,05* mg/kg). Er zijn geen insectenbestrijdingsmiddelen die imidacloprid bevatten toegelaten in de teelt van spinazie, wel in die van bijvoorbeeld appel. De overschrijding is mogelijk een gevolg van niet toegelaten gebruik.

Propamocarb-HCl (1 overschrijding): Er is geen specifieke MRL voor propamocarb in spinazie (‘overige’ 0,1* mg/kg). Er zijn geen propamocarb bevattende schimmelbestrijdingsmiddelen toegelaten in spinazie. Er zijn wel toelatingen voor diverse andere gewassen zoals sla (MRL 15 mg/kg). De overschrijding kan een gevolg zijn van niet toegelaten gebruik.

2004 – 10. Aardappelen

Chloorprofam ( 2 overschrijdingen): De MRL voor chloorprofam in aardappelen bedraagt 5 mg/kg. Chloorprofam bevattende middelen zijn toegelaten voor gebruik als kiemremmingsmiddel in consumptieaardappelen (5830 N). Een wachttijd die in acht zou dienen te worden gehouden na het éénmalige gebruik van het middel is niet opgenomen in het ‘actueel gebruiksvoorschrift’. De

overschrijdingen zijn mogelijk een gevolg van een te hoge dosering, een niet homogene verdeling van het middel, of het te laag zijn van de MRL bij dit toegestane gebruik.

Pencycuron (1 overschrijding): Er zijn geen specifieke MRLs voor pencycuron (alle 0,05* mg/kg). Er is een pencycuron bevattend schimmelbestrijdingsmiddel toegelaten in de teelt van

consumptieaardappelen. Het middel dient voor of tijdens het poten te worden gebruikt. Ook een dompelbehandeling van de pootaardappel kan worden toegepast. De overschrijding is mogelijk een gevolg van onjuist (te laat) gebruik.

Top 10 - 2003 Nederlandse producten