• No results found

Boscalid (19 overschrijdingen): Een specifieke MRL voor boscalid in aardbeien is nog niet in de Regeling opgenomen. Aardbei valt dus onder de categorie ‘overige’ met een MRL van 0,05* mg/kg. Een boscalid (en pyraclostrobine) bevattend bestrijdingsmiddel is sinds 24 december 2004 toegelaten voor gebruik ter schimmelbestrijding in de teelt van aardbeien in open veld. In het Besluit van het College van Toelating van Bestrijdingsmiddelen (hierna aangeduid met ‘Besluit’) wordt een voorlopige MRL in aardbeien vermeld van 5 mg boscalid/kg aardbei. Alle 19 residumetingen zijn lager dan 5 mg/kg. De overschrijdingen zijn een gevolg van het niet tijdig na de toelating opnemen van de voorlopige MRL in de Regeling.

Dimethomorf (1 overschrijding): Er zijn geen specifieke MRLs voor dimethomorf in producten vastgesteld (‘alle’ 0,05* mg/kg). Dimethomorf is toegelaten voor schimmelbestrijding in de teelt van aardbeien. De termijn tussen de laatste toepassing en de oogst mag niet korter zijn dan 35 dagen (Pre Harvest Interval (PHI) = 35 d). De overschrijding is mogelijk een gevolg van het niet aanhouden van de PHI, het gebruik van een te hoge dosering of het te kort zijn van de PHI.

Fenmidifam (1 overschrijding): Er zijn geen specifieke MRLs voor fenmidifam in producten vastgesteld (‘alle’ 0,05* mg/kg). Fenmidifam is toegelaten voor de onkruidbestrijding in aardbeien. Het mag uitsluitend worden gebruikt voor de bloei van de aardbeienplant of na de oogst, of na het uitplanten. De overschrijding is mogelijk een gevolg van onjuist gebruik

Hexythiazox (1 overschrijding): De MRL in aardbeien bedraagt 0,1 mg/kg. Er is een hexythiazox bevattend mijtenbestrijdingsmiddel toegelaten in de teelt van aardbeien. De PHI bedraagt 3 dagen. De overschrijdingen zijn mogelijk een gevolg van het niet aanhouden van de PHI, het gebruik van een te hoge dosering of het te kort zijn van de PHI.

Oxamyl (1 overschrijding): Aardbei valt onder de categorie ‘overige’ in de Regeling met een MRL van 0,02* mg/kg. Oxamyl bevattende grondbehandelingsmiddelen zijn niet toegelaten in de teelt van aardbeien, maar wel in de teelt van bijvoorbeeld bieten en aardappelen. De overschrijding is mogelijk een gevolg van niet toegelaten gebruik of toegelaten gebruik bij een voorafgaande teelt op hetzelfde perceel.

Pyraclostrobine (2 overschrijdingen): Een specifieke MRL voor pyraclostrobine in aardbeien is nog niet in de Regeling opgenomen. Aardbei valt dus onder de categorie ‘overige’ met een MRL van 0,02* mg/kg. Zie ook boscalid, de voorlopige MRL in aardbeien in het Besluit bedraagt 0,5 mg

pyraclostrobine/kg. Beide metingen zijn lager dan 0,5 mg/kg. Het is waarschijnlijk dat er twee

aardbeimonsters waren waarop zowel pyraclostrobine als boscalid zijn aangetroffen, daar beide stoffen in het bestrijdingsmiddel aanwezig zijn. De overschrijdingen zijn een gevolg van het niet tijdig na de toelating opnemen van de voorlopige MRL in de Regeling.

Thiacloprid (11 overschrijdingen): Een specifieke MRL voor thiacloprid in aardbeien is nog niet in de Regeling opgenomen. Aardbei valt onder de categorie ‘overige’ met een MRL van 0,02* mg/kg. Een thiacloprid bevattend insectenbestrijdingsmiddel is sinds 29 juli 2005 toegelaten in de teelt van aardbeien, in enkele andere teelten was gebruik al sinds 20 juni 2003 toegelaten. In juli 2005 is aldus het Besluit een voorlopige MRL in aardbeien vastgesteld van 0,5 mg/kg. Alle metingen zijn lager dan 0,5 mg/kg. Het hangt van het moment van de metingen af (voor of na juli 2005) of de overschrijdingen een gevolg zijn van niet toegelaten gebruik. De overschrijdingen zijn een gevolg van het niet tijdig na de toelating opnemen van de voorlopige MRL in de Regeling.

2005 - 2. Prei

DMST/tolylfluanide (8 overschrijdingen): Er is geen specifieke MRL voor tolyfluanide residuen in prei vastgesteld (‘overige’ 0,1* mg/kg). Er is wel een tolylfluanide bevattend schimmelbestrijdingsmiddel toegelaten in de teelt van prei. De PHI voor prei bedraagt 3 weken. De overschrijding is mogelijk een gevolg van het niet aanhouden van de PHI, het gebruik van een te hoge dosering of het te kort zijn van de PHI.

Kresoxim-methyl (7 overschrijdingen): Er is geen specifieke MRL in prei in de Regeling opgenomen (‘overige plantaardige producten’ 0,05* mg/kg). Het gebruik van een kresoxim-methyl bevattend schimmelbestrijdingsmiddel is sinds mei 2000 in Nederland toegelaten. De PHI bij gebruik in prei bedraagt 2 weken. In mei 2000 is door het CTB een voorlopige MRL vastgesteld van 5 mg kresoxim- methyl per kg prei. Alle residumetingen zijn lager dan 5 mg/kg. De overschrijdingen zijn een gevolg van het niet tijdig na de toelating opnemen van de voorlopige MRL in de Regeling.

2005 - 3. Peterselie

Difenoconazool (2 overschrijdingen): Er is geen specifieke MRL voor difenoconazool in de Regeling aanwezig (‘overige’ 0,05* mg/kg). Een difenoconazool bevattend schimmelbestrijdingsmiddel is sinds september 2004 ook toegelaten op peterselie. De bij de toelating vastgestelde MRL in peterselie bedraagt 3 mg/kg. Beide metingen zijn lager dan 3 mg/kg. De overschrijdingen zijn een gevolg van het niet tijdig na de toelating opnemen van de bij de toelating vastgestelde MRL in de Regeling.

Kresoxim-methyl (1 overschrijding): Er is geen specifieke MRL in peterselie in de Regeling opgenomen (‘overige plantaardige producten’ 0,05* mg/kg). In Nederland zijn geen kresoxim bevattende schimmelbestrijdingsmiddelen toegelaten in de teelt van peterselie. De overschrijding kan een gevolg zijn van niet toegelaten gebruik.

Nuarimol (1 overschrijding): Er is geen specifieke MRL voor nuarimol in peterselie (‘overige’ 0,01* mg/kg). De toelating van het laatste nuarimol bevattende schimmelbestrijdingsmiddel is vervallen in 1997. De overschrijding is een gevolg van niet toegelaten gebruik.

Piperonyl butoxide (1 overschrijding): De MRL in groenten en dus ook peterselie bedraagt 3 mg/kg. Er is een piperonyl bevattend insectenbestrijdingsmiddel toegelaten in de teelt van peterselie. De PHI bedraagt 2 dagen. De overschrijding is fors (12 mg/kg, 4 x de toegestane hoeveelheid). De

overschrijding is mogelijk een gevolg van het gebruik in een te hoge dosering, het niet aanhouden van de PHI of het tekort schieten van de PHI.

Prometryn (1 overschrijding): De MRL in groenten en dus ook peterselie bedraagt 0,1 mg/kg. De toelating van het laatste prometryn bevattende onkruidbestrijdingsmiddel is vervallen in 1998. De overschrijding is een gevolg van niet toegelaten gebruik.

Propamocarb-HCl (1 overschrijding): Er is geen specifieke MRL voor propamocarb in peterselie (‘overige’ 0,1* mg/kg). Er zijn geen propamocarb bevattende schimmelbestrijdingsmiddelen toegelaten in peterselie. Er zijn wel toelatingen voor diverse andere gewassen zoals sla (MRL sla 15 mg/kg). De overschrijding kan een gevolg zijn van niet toegelaten gebruik (note: in 2005 is wel een vrijstelling gegeven voor gebruik van propamocarb in peterselie ter bestrijding van valse meeldauw, de MRL in peterselie is echter niet tijdelijk aangepast aan dit toegestane gebruik).

Tebuconazool (1 overschrijding): Er is geen specifieke MRL voor tebuconazool in peterselie (‘overige’ 0,05* mg/kg). Er zijn geen tebuconazool bevattende schimmelbestrijdingsmiddelen toegelaten in de teelt van peterselie, wel in die van andere gewassen (o.a. koolsoorten). De overschrijding kan een gevolg zijn van niet toegelaten gebruik.

2005 - 4. Tomaat

Fluvalinaat (1 overschrijding): Er zijn geen specifieke MRLs voor fluvalinaat (alle 0,01* mg/kg). Er zijn geen insectenbestrijdingsmiddelen toegelaten die fluvalinaat bevatten, ook niet in het verleden. De overschrijding is een gevolg van niet toegelaten gebruik.

Hexythiazox (1 overschrijding): De MRL in tomaat bedraagt 0,1 mg/kg. Hexythiazox bevattende mijtenbestrijdingsmiddelen zijn toegelaten in tomaat. De PHI bedraagt 3 dagen. De overschrijding is mogelijk een gevolg van het gebruik in een te hoge dosering, het niet aanhouden van de PHI of het tekort schieten van de PHI.

Permethrin (1 overschrijding): Er is geen specifieke MRL voor permethrin in tomaat vastgesteld (‘overige’ 0,05* mg/kg). Op dit moment zijn er geen insectenbestrijdingsmiddelen die permethrin bevatten toegelaten voor gebruik als gewasbeschermingsmiddel. Wel zijn er nog 20 middelen toegelaten ter bestrijding van insecten in ruimtes en hout. De overschrijding is fors (0,72 mg/kg). De

overschrijding is mogelijk een gevolg van gebruik in de ruimte waar de tomaten opgeslagen waren. Spiromesifen (4 overschrijdingen): Spiromesifen is nog niet in de Regeling opgenomen. Sinds 15-10- 2004 is er wel een spint- en insectenbestrijdingsmiddel dat spiromesifen bevat toegelaten voor gebruik in de niet grond gebonden teelt van tomaten onder glas. Het middel mag aldus het Wettelijk

Gebruiksvoorschrift ‘op de dag van de oogst niet vóór de oogst worden toegepast’. Ook is het niet toegestaan het middel toe te passen van 1 maart tot 1 september. In het Besluit tot toelating wordt een voorlopige MRL genoemd van 0,5 mg spiromesifen per kg tomaat. Alle metingen liggen ruim onder 0,5 mg/kg. De overschrijdingen zijn een gevolg van het niet tijdig na de toelating opnemen van de stof en de voorlopige MRL in de Regeling.

Tetramethrin (1 overschrijding): Er is geen specifieke MRL voor tetramethrin vastgelegd (alle 0,05* mg/kg). Er zijn ook geen toelatingen voor tetramethin bevattende middelen voor gebruik als

en kunnen worden ingezet om in ruimten insecten te bestrijden. Ook hier is de overschrijding fors (1,2 mg/kg). Zie ook permethrin, het tomatenmonster dat permethrin bevat was mogelijk hetzelfde als het monster dat tetramethrin bevat.

2005 - 5. Druif (note: het is niet zeker of de herkomst van deze (tafel)druiven daadwerkelijk Nederland

is)

Chlofentezin (1 overschrijding): De MRL in wijndruiven bedraagt 1 mg/kg, tafeldruiven vallen onder overige (0,02* mg/kg). Er zijn geen chlofentezin bevattende mijtenbestrijdingsmiddelen toegelaten voor gebruik in de teelt van druiven. Wel is het bijvoorbeeld toegelaten in de niet grondgebonden teelt van tomaten. De overschrijding is mogelijk een gevolg van niet toegelaten gebruik.

Dimethomorf (1 overschrijding): Er zijn geen specifieke MRLs voor dimethomorf (alle 0,05* mg/kg). Er zijn geen dimethomorf bevattende schimmelbestrijdingsmiddelen toegelaten voor gebruik in de teelt van druiven. Wel voor bijvoorbeeld gebruik in de teelt aardbeien, frambozen en bramen. De

overschrijding is mogelijk een gevolg van niet toegelaten gebruik.

Etofenprox (1 overschrijding): Er zijn geen specifieke MRLs voor etofenprox (alle 0,01* mg/kg). Er zijn geen toelatingen in Nederland voor etofenprox bevattende insectenbestrijdingsmiddelen. De overschrijding is een gevolg van niet toegelaten gebruik.

Flufenoxuron (1 overschrijding): Er zijn geen specifieke MRLs voor flufenoxuron (alle 0,05* mg/kg). Er zijn geen toelatingen in Nederland voor flufenoxuron bevattende mijten- en

insectenbestrijdingsmiddelen. De overschrijding is een gevolg van niet toegelaten gebruik. Tebufenpyrad (2 overschrijdingen): Er zijn geen specifieke MRLs in druiven voor tebufenpyrad vastgesteld (overige 0,05* mg/kg). Er zijn geen tebufenpyrad bevattende insectenbestrijdingsmiddelen toegelaten in de teelt van druiven, wel in andere teelten zoals appel. De beide overschrijdingen zijn mogelijk een gevolg van niet toegelaten gebruik.

2005 - 6. Knolselderij

Difenoconazool (3 overschrijdingen): Er is geen specifieke MRL voor residuen van difenoconazool in knolselderij in de Regeling aanwezig (overige 0,05* mg/kg). Sinds september 2004 is de toelating van een difenoconazool bevattend schimmelbestrijdingsmiddel uitgebreid. Ook in de teelt van knolselderij mag het sindsdien worden gebruikt. De PHI bedraagt 3 weken. De in het Besluit genoemde voorlopige MRL bedraagt 0,5 mg/kg. Beide overschrijdingen zijn lager dan 0,5 mg/kg. De overschrijdingen zijn een gevolg van het niet tijdig na de toelating opnemen van de voorlopige MRL in de Regeling.

Imazalil (1 overschrijding): Er is geen specifieke MRL voor knolselderij (overige 0,02* mg/kg). Er zijn geen toelatingen voor imazalil bevattende schimmelbestrijdingsmiddelen voor gebruik in de teelt van knolselderij, wel voor gebruik in de teelt van enkele andere gewassen. De overschrijding is mogelijk een gevolg van niet toegelaten gebruik.

Iprodion (1 overschrijding): Er zijn voor vele producten specifieke MRLs vastgesteld, maar niet voor knolselderij (overige 0,02* mg/kg). Iprodion bevattende middelen zijn toegelaten als

schimmelbestrijdingsmiddel ter behandeling van zaaizaad van knolselderij, maar niet in de teelt van knolselderij. Er zijn wel toelatingen in de teelt van diverse andere gewassen. De overschrijding is mogelijk een gevolg van niet toegelaten gebruik of resterend ten gevolge van behandeling van het zaaizaad.

Tebuconazool (1 overschrijding): Er is geen specifieke MRL in knolselderij vastgesteld (overige 0,05* mg/kg). Tebuconazool bevattende schimmelbestrijdingsmiddelen zijn toegelaten in de teelt van enkele gewassen (o.a. spruitkool), maar niet in die van knolselderij. De overschrijding is mogelijk een gevolg van niet toegelaten gebruik.

2005 - 7 . Rode Bes

Carbendazim (2 overschrijdingen): Er zijn voor vele producten MRLs voor carbendazim vastgesteld maar niet voor rode bes (overige 0,1* mg/kg). Er zijn geen carbendazim bevattende

schimmelbestrijdingsmiddelen toegelaten in de teelt van rode bes, wel in de teelt van bijvoorbeeld aardbei en appel. De overschrijding is mogelijk een gevolg van niet toegelaten gebruik.

Dithianon (2 overschrijdingen): Er is geen specifieke MRL in rode bes vastgesteld (overige 0,05* mg/kg). Voor gebruik tijdens de ontwikkeling van rode bes tot aan de oogst zijn geen toelatingen afgegeven voor het dithianon bevattende schimmelbestrijdingsmiddel. Het middel mag wel worden gebruikt voor de bloei van de bessenstruiken of na de oogst van de bessen. In de teelt van bijvoorbeeld peren en appels mag het middel wel worden gebruikt. De overschrijdingen zijn mogelijk een gevolg van onjuiste toepassing tijdens de bessenrijping.

Spinosad (1 overschrijding): Spinosad is nog niet in de Regeling opgenomen. In feite kan er dan ook geen sprake zijn van een MRL overschrijding. Alleen in dit onderdeel van het onderzoek is het aantreffen van een stof die niet in de Regeling is opgenomen aangemerkt als een MRL overschrijding. Er is een spinosad bevattend middel toegelaten ter bestrijding van trips in de bedekte teelt van tomaat, paprika en Spaanse peper. Gebruik in de teelt van bessen is niet toegelaten. De overschrijding is mogelijk een gevolg van niet toegelaten gebruik en het niet tijdig na de toelating opnemen van de stof spinosad in de Regeling.

Thiofanaat-methyl (1 overschrijding): Er zijn voor vele producten MRLs voor carbendazim (som van carbendazim, benomyl en thiofanaat-methyl) vastgesteld maar niet voor rode bes (‘overige’ 0,1* mg/kg). Er zijn geen thiofanaat bevattende schimmelbestrijdingsmiddelen toegelaten in de teelt van rode bes, wel in de teelt van bijvoorbeeld appel. De overschrijding is mogelijk een gevolg van niet toegelaten gebruik.

2005 - 8. Bladselderij

Difenoconazool (5 overschrijdingen): Er is geen specifieke MRL voor bladselderij in de Regeling opgenomen (‘overige’ 0,05* mg/kg). Sinds september 2004 is de toelating van een difenoconazool bevattend schimmelbestrijdingsmiddel uitgebreid. Ook in de teelt van bladselderij mag het sindsdien worden gebruikt. De PHI bedraagt 2 weken. De in het Besluit genoemde voorlopige MRL bedraagt 3 mg/kg. Alle overschrijdingen zijn lager dan 3 mg/kg. De overschrijdingen zijn een gevolg van het niet tijdig na de toelating opnemen van de voorlopige MRL in de Regeling.

2005 - 9. Kropsla, bindsla

Myclobutanil (1 overschrijding): Er is geen specifieke MRL voor kropsla/bindsla vastgesteld (overige 0,02* mg/kg), voor veldsla is er wel een specifieke MRL (5 mg/kg). De toelating voor het laatste myclobutanil bevattende schimmelbestrijdingsmiddel is vervallen in 2000. De overschrijding is een gevolg van niet toegelaten gebruik.

Pirimicarb (1 overschrijding): De MRL in sla bedraagt 1 mg/kg. Pirimicarb bevattende insectenbestrijdingsmiddelen zijn toegelaten in de teelt van sla. De PHI bedraagt 7 dagen. De

overschrijding is mogelijk een gevolg van het niet aanhouden van de PHI, het gebruik van een te hoge dosering of het te kort zijn van de PHI.

Tolclofos-methyl (2 overschrijdingen): De MRL in sla bedraagt 1 mg/kg. Een tolclofos-methyl bevattend schimmelbestrijdingsmiddel mag toegepast worden in de teelt van sla onder glas, mits niet later toegepast dan 1 week na het uitplanten. De overschrijdingen zijn mogelijk een gevolg van onjuiste (te late) toepassing van het middel.

Tolylfluanide (1 overschrijding): De MRL in sla bedraagt 1 mg/kg. Een tolylfluanide bevattend schimmelbestrijdingsmiddel mag worden toegepast in de teelt van sla onder glas en in de volle grond. De PHI bedraagt 3 weken. De overschrijding is mogelijk een gevolg van het niet aanhouden van de PHI, het gebruik van een te hoge dosering of het te kort zijn van de PHI.

2005 – 10. Frisee andijvie

Captan (1 overschrijding): De MRL in andijvie bedraagt 2 mg/kg. Er is een captan bevattend schimmelbestrijdingsmiddel toegelaten in de teelt van andijvie in de volle grond. De PHI bedraagt 3 weken. Er is sprake van een forse overschrijding van de MRL (40 mg/kg). De overschrijding is waarschijnlijk een gevolg van het niet aanhouden van de PHI.

Imidacloprid (1 overschrijding): Er is geen specifieke MRL voor imidacloprid in andijvie (overige 0,05* mg/kg). Er zijn geen insectenbestrijdingsmiddelen die imidacloprid bevatten toegelaten in de teelt van andijvie, wel in die van bijvoorbeeld appel. De overschrijding is mogelijk een gevolg van niet toegelaten gebruik.

Propamocarb-HCl (2 overschrijdingen): ): Er is geen specifieke MRL voor propamocarb in andijvie (overige 0,1* mg/kg). Er zijn geen propamocarb bevattende schimmelbestrijdingsmiddelen toegelaten in andijvie. Er zijn wel toelatingen voor diverse andere gewassen zoals sla (MRL 15 mg/kg). De overschrijding kan een gevolg zijn van niet toegelaten gebruik. (note: in 2005 is wel een vrijstelling gegeven voor gebruik van propamocarb in andijvie ter bestrijding van voetrot, de MRL in andijvie is echter niet tijdelijk aangepast aan dit toegestane gebruik).

Top 10 - 2004 Nederlandse producten