• No results found

Carbendazim (1 overschrijding): Er is geen specifieke MRL voor carbendazim in aardbei vastgesteld (‘overige’ 0,1* mg/kg). Er is een carbendazim bevattend schimmelbestrijdingsmiddel toegelaten in de niet grondgebonden aardbeien teelt onder glas (productieteelt) ná de oogst. De overschrijding is mogelijk een gevolg van een onjuiste c.q. niet toegelaten toepassing van het middel.

Chlofentezin (1 overschrijding): De huidige MRL in aardbeien bedraagt 2 mg/kg. De ten tijde van de meting geldende MRL bedroeg 0,01* mg/kg. Er is een chlofentezin bevattend mijtenbestrijdingsmiddel toegelaten in de teelt van aardbeien, met dien verstande dat op productievelden toepassing uitsluitend

mag plaatsvinden tot het opengaan van de eerste bloemen dan wel na de laatste pluk. De overschrijding is mogelijk een gevolg van een onjuiste (te late dan wel te vroege) toepassing.

Dimethomorf (1 overschrijding): Er zijn geen specifieke MRLs voor dimethomorf in producten vastgesteld (‘alle’ 0,05* mg/kg). Dimethomorf is toegelaten voor schimmelbestrijding in de teelt van aardbeien. De termijn tussen de laatste toepassing en de oogst mag niet korter zijn dan 35 dagen. De overschrijding is mogelijk een gevolg van het niet aanhouden van de PHI, het gebruik van een te hoge dosering of het te kort zijn van de PHI.

Endosulfan (1 overschrijding): Er is geen specifieke MRL in aardbei (‘overige’ (0,05* mg/kg). Er zijn noch waren endosulfan bevattende mijten en insectenbestrijdingsmiddelen toegelaten in Nederland. De overschrijding is een gevolg van niet toegelaten gebruik.

Hexythiazox (1 overschrijding): De MRL in aardbeien bedraagt 0,1 mg/kg. Er is een hexythiazox bevattend mijtenbestrijdingsmiddel toegelaten in de teelt van aardbeien. De PHI bedraagt 3 dagen. De overschrijdingen zijn mogelijk een gevolg van het niet aanhouden van de PHI, het gebruik van een te hoge dosering of het te kort zijn van de PHI.

Methiocarb (1 overschrijding): Er is geen specifieke MRL voor methiocarb in aardbeien (‘overige’ 0,05* mg/kg). Er is een middel toegelaten dat ter bestrijding van de aardbeiloopkevers mag worden toegepast ten tijde dat deze kevers actief zijn. De korrels dienen zodanig tussen de rijen worden gestrooid dat vermeden wordt dat korrels op de plant terecht komen. De overschrijding is mogelijk een gevolg van een onzorgvuldige toepassing van het middel.

Penconazool (1 overschrijding): Er is geen specifieke MRL voor penconazool in aardbeien (‘overige’ 0,05* mg/kg). Tot mei 2003 was er een penconazoool bevattend schimmelbestrijdingsmiddel in de handel dat toegelaten was in de substraatteelt van aardbeien. Deze toelating is per 31 mei 2003 beëindigd. De beëindiging was een gevolg van een van kracht worden EU MRL richtlijn. De overschrijding kan een gevolg zijn van niet toegelaten gebruik, maar dit is dus niet zeker. Pirimicarb (4 overschrijdingen): De MRL voor pirimicarb in aardbeien bedraagt 0,5 mg/kg. Een pirimicab bevattend insectenbestrijdingsmiddel is toegelaten in de teelt van aardbeien. De PHI bedraagt 7 dagen. De overschrijdingen zijn mogelijk een gevolg van het niet aanhouden van de PHI, het gebruik van een te hoge dosering of het te kort zijn van de PHI.

Propyzamide (1 overschrijding): Er is geen specifieke MRL voor propyzamide in aardbeien (‘overige plantaardige producten’ 0,02* mg/kg). Er zijn noch waren propyzamide bevattende

onkruidbestrijdingsmiddelen toegelaten in de teelt van aardbeien, wel in die van andere teelten. De overschrijding is mogelijk een gevolg van niet toegelaten gebruik.

2003 - 2. Peer

Broompropylaat (2 overschrijdingen): De huidige MRL in pitvruchten (en dus peer) bedraagt 2 mg/kg. Begin 2003 viel de peer nog onder overige (0,05* mg/kg). De toelating van het laatste broompropylaat bevattende mijtenbestrijdingsmiddelen is vervallen in 1997. Beide overschrijdingen zijn een gevolg van niet toegelaten gebruik.

Chloormequat (9 overschrijdingen): De MRL voor chloormequat in peren is de afgelopen jaren diverse malen gewijzigd. Volgens de Wijziging Regeling residuen van bestrijdingsmiddelen gepubliceerd in de Staatscourant 121 van 27 juni 2001 gold er, aldus een voetnoot, tot 31 juli 2003 een MRL van 0,5 mg chloormequat per kg peren. Dit omdat ten gevolge van het tot maart 2001 toegelaten gebruik van chloormequat in de teelt van peren, het nog kon voorkomen dat peren ten gevolge van persistente van chloormequat in de boom, of in peren uit de opslag residuen van chloormequat bevatten, die een gevolg waren van toegelaten gebruik. Na 31 juli 2003 verviel de MRL van 0,5 mg/kg. Vanaf dat moment viel peer aldus onder de categorie ‘overige’ met een MRL van 0,05* mg/kg. In Staatscourant 223 van 18

november 2003 volgde een aanpassing van o.a. de MRL van chloormequat in peren, ten gevolge van een implementatie van een EU MRL Richtlijn. De nieuwe MRL in peer werd 0,3 mg/kg, en de erbij horende voetnoot diende nu te vermelden 31 juli 2006 i.p.v. 31 juli 2003. De gewijzigde regeling trad in werking op 20 november 2003. In 2003 waren dus volgens de Regeling Residuen van

Bestrijdingsmiddelen de volgende MRLs van kracht in peren: tot 31 juli 2003: 0,5 mg/kg – van 31 juli tot 20 november: 0,05* mg/kg – vanaf 20 november 0,3 mg/kg. De 9 overschrijdingen zijn alle een gevolg van metingen uitgevoerd tussen 31 juli en 20 november 2003. Het maximumgehalte dat in deze periode gevonden werd, was 0,12 mg/kg. De overschrijdingen in de periode 31 juli – 20 november zijn aldus een gevolg van de late implementatie van de Richtlijn. Overschrijdingen en positieve bevindingen van chloormequat in peren zijn verder mogelijk een gevolg van persistentie van chloormequat in de perenbomen. Gezien de gevonden gehalten lijkt niet toegelaten gebruik onwaarschijnlijk.

2003 - 3. Prei

Kresoxim-methyl (7 overschrijdingen): Er is geen specifieke MRL voor prei in de Regeling opgenomen (‘overige plantaardige producten’ 0,05* mg/kg). Het gebruik van een kresoxim-methyl bevattend schimmelbestrijdingsmiddel is sinds mei 2000 in Nederland toegelaten. De PHI bij gebruik in prei bedraagt 2 weken. In mei 2000 is door het CTB een voorlopige MRL vastgesteld van 5 mg kresoxim- methyl per kg prei. Alle residumetingen zijn ruim lager dan 5 mg/kg (namelijk 0,06 – 0,43 mg/kg). De overschrijdingen zijn een gevolg van het niet tijdig na de toelating opnemen van de voorlopige MRL in de Regeling.

Propiconazool (1 overschrijding): Er is geen specifieke MRL in prei (‘overige’ 0,05* mg/kg). Er is een propiconazool bevattend schimmelbestrijdingsmiddel toegelaten in de teelt van prei. Dit middel mag niet meer dan 3x per teelt worden toegepast. De PHI voor prei bedraagt 5 weken. De overschrijding is zeer gering (0,06 mg/kg). De overschrijding is mogelijk een gevolg van het niet aanhouden van de PHI, een te hoge dosering of het te kort zijn van de PHI.

Tolylfluanide (1 overschrijding): Er is geen specifieke MRL voor tolyfluanide residuen in prei vastgesteld (‘overige’ 0,1* mg/kg). Er is wel een tolylfluanide bevattend schimmelbestrijdingsmiddel toegelaten in de teelt van prei. De PHI voor prei bedraagt 3 weken. De overschrijding is mogelijk een gevolg van het niet aanhouden van de PHI, een te hoge dosering of het te kort zijn van de PHI.

2003 - 4. Andijvie

Dimethoaat (1 overschrijding): Er is geen specifieke MRL voor residuen van dimethoaat in andijvie (‘overige’ 0,02* mg/kg). Er is geen dimethoaat bevattend mijten- en insectenbestrijdingsmiddelen toegelaten voor gebruik in de teelt van andijvie, wel in andere gewassen (o.a. sla). De overschrijding is mogelijk een gevolg van niet toegelaten gebruik.

Pirimicarb (1 overschrijding): De MRL in andijvie bedraagt 1 mg/kg. Er is een pirimicarb bevattend insectenbestrijdingsmiddel toegelaten in de teelt van andijvie. De PHI bedraagt 7 dagen. De

overschrijding is mogelijk een gevolg van het niet aanhouden van de PHI, een te hoge dosering of het te kort zijn van de PHI.

Propamocarb-HCl (4 overschrijdingen): Er is geen specifieke MRL voor propamocarb in andijvie (‘overige’ 0,1* mg/kg). Er zijn geen propamocarb bevattende schimmelbestrijdingsmiddelen toegelaten in andijvie. Er zijn wel toelatingen voor diverse andere gewassen zoals sla (MRL 15 mg/kg). De overschrijdingen kunnen een gevolg zijn van niet toegelaten gebruik (note: ook in 2003 is aldus de PD een vrijstelling afgegeven voor gebruik van propamocarb-HCl in andijvie)

Tolclofos-methyl (1 overschrijding): Er is geen specifieke MRL in andijvie (‘overige’ 0,05* mg/kg). De MRL in sla bedraagt 1 mg/kg. Een tolclofos-methyl bevattend schimmelbestrijdingsmiddel mag

toegepast worden in o.a. de teelt van sla onder glas, er is echter geen toelating voor gebruik tijdens de teelt van andijvie. De overschrijding kan mogelijk een gevolg zijn van niet toegelaten gebruik.

2003 - 5. Aalbes

Broompropylaat (1 overschrijding): Er is geen specifieke MRL in aalbessen (‘overige’ 0,05* mg/kg). De laatste toelating voor een broompropylaat bevattend mijtenbestrijdingsmiddel is vervallen in 1997. De overschrijding is een gevolg van niet toegelaten gebruik.

Carbendazim (1 overschrijding): Er is geen specifieke MRL voor carbendazim in bessen vastgesteld (‘overige’ 0,1* mg/kg). Er zijn geen carbendazim bevattende schimmelbestrijdingsmiddelen toegelaten in de teelt van bessen, wel in die van bijvoorbeeld appel. De overschrijding is mogelijk een gevolg van niet toegelaten gebruik.

Chlofentezin (1 overschrijding): De huidige MRL voor residuen van chlofentezin in aalbessen bedraagt 0,5 mg/kg. Deze MRL geldt vanaf 1 augustus 2003, tot 1 augustus vielen de aalbessen onder de categorie overige (0,01* mg/kg). De meting is verricht vóór 1 augustus, en het resultaat, 0,13 mg/kg, was hoger dan de op dat moment geldende MRL. Er zijn geen chlofentezin bevattende

mijtenbestrijdingsmiddelen toegelaten in de teelt van aalbessen, wel in die van bijvoorbeeld aardbei. De overschrijding is mogelijk een gevolg van niet toegelaten gebruik.

Pirimicarb (2 overschrijdingen): De huidige MRL van pirimicarb in aalbessen bedraagt 0,5 mg/kg. Deze MRL is pas 2 april 2004 van kracht geworden, daarvoor (in 2003 dus ook) vielen de aalbessen onder de categorie overige (0,05* mg/kg). Er is een pirimicarb bevattend insectenbestrijdingsmiddel toegelaten in de teelt van aalbessen. De PHI bedraagt 7 dagen. De overschrijdingen zijn mogelijk een gevolg van het niet aanhouden van de PHI, een te hoge dosering of het te kort zijn van de PHI. Tebuconazool (1 overschrijding): Er is geen specifieke MRL voor tebuconazool in aalbessen (‘overige’ 0,05* mg/kg). Er is geen toelating voor gebruik van tebuconazool bevattende

schimmelbestrijdingsmiddelen in aalbessen. De overschrijding is mogelijk een gevolg van niet toegelaten gebruik.

2003 - 6. Spinazie

Dimethoaat (2 overschrijdingen): Er is geen specifieke MRL voor residuen van dimethoaat in spinazie (‘overige’ 0,02* mg/kg). Er zijn geen dimethoaat bevattende mijten- en insectenbestrijdingsmiddelen toegelaten in de teelt van spinazie, wel in die van andere gewassen zoals sla. Beide overschrijdingen zijn mogelijk een gevolg van niet toegelaten gebruik.

Fenmedifam (1 overschrijding): Er zijn geen specifieke MRLs voor fenmedifam in producten vastgesteld (‘alle’ 0,05* mg/kg). Fenmedifam is reeds toegelaten voor de onkruidbestrijding in

bijvoorbeeld de teelt van aardbeien. Pas in december 2005 is de toelating uitgebreid voor gebruik in de teelt van spinazie. De meting stamt uit 2003. De overschrijding is mogelijk een gevolg van een destijds niet toegelaten gebruik.

Omethoaat (2 overschrijdingen): Omethoaat is inbegrepen in de residudefinitie van dimethoaat. Er is geen specifieke MRL voor dimethoaat (en omethoaat) in spinazie (‘overige’ 0,02* mg/kg). De toelating van het laatste omethoaat bevattende insectenbestrijdingsmiddel is vervallen in 2000. Omethoaat kan echter ook aanwezig zijn ten gevolge van vorming in de plant uit dimethoaat. Zie boven onder dimethoaat.

2003 - 7. Kropsla, bindsla

Metalaxyl (1 overschrijding): De huidige MRL voor residuen van metalaxyl in sla bedraagt 2 mg/kg. Deze MRL geldt vanaf 20 november 2003. Daarvoor gold een MRL van 1 mg/kg. Er is geen

metalaxyl(-m) bevattend schimmelbestrijdingsmiddel toegelaten in de teelt van sla. De overschrijding is mogelijk een gevolg van niet toegelaten gebruik.

Tolclofos-methyl (2 overschrijdingen): De MRL in sla bedraagt 1 mg/kg. Een tolclofos-methyl bevattend schimmelbestrijdingsmiddel mag toegepast worden in de teelt van sla onder glas, mits niet later toegepast dan 1 week na het uitplanten. De overschrijdingen zijn mogelijk een gevolg van onjuiste (te late) toepassing van het middel.

Tolylfluanide (1 overschrijding): De MRL in sla bedraagt 1 mg/kg. Een tolylfluanide bevattend schimmelbestrijdingsmiddel mag worden toegepast in de teelt van sla onder glas en in de volle grond. De PHI bedraagt 3 weken. De overschrijding is mogelijk een gevolg van het niet aanhouden van de PHI, het gebruik van een te hoge dosering of het te kort zijn van de PHI.

2003 - 8. Rozemarijn

Metalaxyl (1 overschrijding): De MRL voor metalaxyl in kruiden bedraagt 1 mg/kg. Er zijn geen metalaxyl bevattende schimmelbestrijdingsmiddelen toegelaten in de teelt van rozemarijn, wel in die van bijvoorbeeld consumptieaardappelen. De overschrijding is mogelijk een gevolg van niet toegelaten gebruik.

Myclobutanil (1 overschrijding): Er is geen specifieke MRL voor myclobutanil in kruiden. De huidige MRL voor overige producten bedraagt 0,02* mg/kg, vóór 1 augustus 2003 gold een MRL voor overige van 0,05* mg/kg. De toelating van het laatste myclobutanil bevattende schimmelbestrijdingsmiddel is vervallen in 2000. De overschrijding is een gevolg van niet toegelaten gebruik.

Pyrazofos (1 overschrijding): Er is geen specifieke MRL voor pyrazofos in kruiden (‘overige’ 0,05* mg/kg). Het laatste pyrazofos bevattende schimmelbestrijdingsmiddel is vervallen in 1999. De overschrijding is een gevolg van niet toegelaten gebruik.

Tebuconazool ( 1 overschrijding): Er is geen specifieke MRL voor residuen van tebuconazool in kruiden vastgesteld (overige 0,05* mg/kg). Er zijn geen tebuconazool bevattende

schimmelbestrijdingsmiddelen toegelaten in de teelt van rozemarijn, wel in die van andere producten. De overschrijding is mogelijk een gevolg van niet toegelaten gebruik.

Opgemerkt kan worden dat 2003 slechts 1 monster rozemarijn werd genomen, in dit monster werden dus 4 overschrijdingen vastgesteld.

2003 - 9. Wortel

Butoxycarboxim (1 overschrijding): Er zijn geen specifieke MRLs voor butoxycarboxim (alle 0,05* mg/kg). Er zijn en waren geen butoxycarboxim bevattende insectenbestrijdingsmiddelen toegelaten in de teelt van consumptiegewassen. De twee middelen (Plant Pin) die bedoeld waren voor gebruik in sierplanten zijn in 2003 vervallen. De overschrijding is een gevolg van niet toegelaten gebruik. Chloorpyrifos (1 overschrijding): De MRL voor chloorpyrifos in wortelen bedraagt 0,1 mg/kg. Er zijn geen chloorpyrifos bevattende insectenbestrijdingsmiddelen toegelaten voor gebruik in de teelt van consumptiegewassen. Wel zijn en waren er diverse middelen toelaten ter bestrijding van mieren, vlooien e.d. De overschrijding is mogelijk een gevolg van niet toegelaten gebruik of van onzorgvuldig toegelaten gebruik.

Procymidon (2 overschrijdingen): Er is geen specifieke MRL voor procymidon in wortel (‘overige’ 0,02* mg/kg). Er is geen procymidon bevattend schimmelbestrijdingsmiddel toegelaten in de teelt van wortelen, wel in die van diverse andere gewassen (o.a. aardbeien, sla). De overschrijding is mogelijk een gevolg van niet toegelaten gebruik.

2003 - 10. Eikenbladsla

Dimethoaat (3 overschrijdingen): De MRL voor residuen van dimethoaat in sla is 0,5 mg/kg. Er zijn dimethoaat bevattende mijten- en insectenbestrijdingsmiddelen toegelaten in de teelt van sla. De PHI bedraagt 3 weken. De overschrijdingen zijn mogelijk een gevolg van het niet aanhouden van de PHI, het gebruik van een te hoge dosering of het te kort zijn van de PHI.