• No results found

Visie leidinggeven CDS (2007)

BATTLE RHYTM

4.5.4 Joint targeting

Deze sectie geeft een globaal overzicht van het targetingproces. Targeting is ‘the process of selecting and prioritizing targets and matching the appropriate response to them, taking into account operational requirements and capabilities’ (AAP-6). Voor gedetailleerde informatie over targeting wordt verwezen naar de AJP 3.9 Joint targeting.

De effectiviteit waarmee met kinetische en non-kinetische middelen strategische en operationele doelen kunnen worden aangegrepen neemt steeds verder toe. Daarnaast wordt ook steeds meer politieke controle over het gebruik van deze middelen uitgeoefend.

De relatie tussen de doelselectie, de politieke doelstellingen en de oogmerken van de commandant is daarom essentieel. Doelselectie vanuit die gedachte stelt zeker dat de gebruikte middelen relevant zijn en bovendien efficiënt worden ingezet. Deze inzet moet plaatsvinden binnen de grenzen van de Law of Armed Conflict (LOAC) evenals binnen de overeengekomen Rules of Engagement. Wanneer een operatie wordt gepland moeten de gewenste strategische en operationele end state centraal staan bij de doelselectie. Een goede inschatting van de politieke consequenties is daarbij essentieel; succes of falen op dit gebied kan net zo bepalend zijn voor een operatie als de daadwerkelijke aanval. Verder moet targeting ook militair effectief zijn en, als onderdeel van het besluitvormingsproces, gesynchroniseerd en gedeconflicteerd zijn met andere acties binnen het OPLAN.

4.5.4.1 Het targetingproces Targeting is het proces om

› de effecten vast te stellen die nodig zijn om de oogmerken van de commandant te bereiken;

› gebaseerd op de beschikbare middelen de acties te identificeren die hiervoor nodig zijn;

› relevante capaciteiten te synchroniseren en prioriteiten hiervoor vast te stellen;

› het cumulatieve effect in te schatten op de oogmerken van de commandant en eventuele correcties aan te brengen;

› vast te stellen wat de mogelijke negatieve effecten zijn en de daarvoor te nemen maatregelen te identificeren.

Targeting vindt plaats op zowel het operationele en component niveau, als op het eenheids-niveau en is cruciaal voor het gesynchroniseerd gebruik van joint fires en overige middelen.

129 Het proces wordt aangestuurd door de Joint Forces Commander (JFC) en wordt in grote lijnen

bepaald door de eigen mogelijkheden van optreden en de dreiging die van de tegenstander uitgaat. Targeting vindt plaats op alle planningsniveaus, terwijl de doelbestrijding wordt uitgevoerd door eenheden van alle componenten, voor zover zij over de juiste capaciteiten beschikken. Doelbestrijding vindt in principe plaats met kinetische en non-kinetische middelen, waarbij vooraf vastgestelde effecten worden nagestreefd. Die kunnen bijvoor-beeld vernietiging, neutralisatie of onderdrukking tot doel hebben, maar ook bredere, minder tastbare gevolgen nastreven. Een effectief en efficiënt doelselectieproces en een goede planningscyclus voor operatiën vormen essentiële elementen in de uitvoering van joint operaties. Het joint targeting proces moet de capaciteiten en inspanningen van natio-nale, multinationale en joint strijdkrachten integreren, met inachtneming van onderschei-dende capaciteiten en behoeften. Hoewel de mate van politieke controle per geval kan variëren, is het proces is in principe gelijkvormig voor alle soorten conflicten.

4.5.4.2 Niveaus van doelselectie

Doelselectie vindt plaats op strategisch, operationeel en tactisch niveau. Door inzet van een mix van capaciteiten kunnen doelen op al deze niveaus sequentieel of parallel worden bestreden.

› Strategische doelen. Strategische operaties zijn primair gericht op gedragsverandering van de tegenstander door het direct of indirect aanvallen van zijn Centres of Gravity.

Strategische doelen kunnen bestaan uit fysieke militaire en civiele doelen, maar kunnen ook gewenste effecten zijn als gevolg van Info Ops of Psy Ops campagnes, of

economische en/of politieke maatregelen. Bij de keuze voor civiele doelen (vaak statisch), zoals industrie en infrastructuur, bestaat een risico van escalatie. Het bestrijden van strategische doelen vergt mede daarom over het algemeen politieke goedkeuring.

› Operationele doelen zijn nauw gerelateerd aan het vijandelijke militaire vermogen en zijn van statische of dynamische aard, danwel een gewenst effect, en te allen tijde gericht op een beoogde gedragsverandering. De commandant kan voor het aangrijpen van operationele doelen in principe beschikken over kinetische en non-kinetische middelen.

Bij inzet van kinetische middelen wordt veelvuldig het luchtwapen ingezet, vaak in samenwerking met landstrijdkrachten en aangevuld met Special Forces. Het bestrijden van statische of dynamische operationele doelen gebeurt over het algemeen diep in het vijandelijk gebied. Bij de bestrijding van operationele doelen dicht bij civiele objecten bestaat het risico van nevenschade. Besluitvorming over de bestrijding daarvan wordt daarom sterk beïnvloed door politieke en/of juridische overwegingen.

130

› Tactische doelen bestaan over het algemeen uit militaire of niet-militaire componenten die de tegenstander direct in staat stellen het verloop van de lokale strijd te beïnvloeden.

Vooral bij het bestrijden van tactische doelen is een geïntegreerde samenwerking tussen alle betrokken componenten van groot belang.

4.5.4.3 De targeting cycle

Het cyclische proces van doelselectie begint met de uitvaardiging van de opdracht en richtlijnen van de JFC. Vervolgens wordt de volgende cyclus doorlopen:

› de behoeftestelling van de componenten;

› de prioriteitstelling tussen de behoeften;

› de bepaling van de doelen of doelsystemen;

› de toewijzing van de middelen;

› het bestrijden van de doelen;

› de evaluatie van de schade;

› vaststellen van de vervolgrichtlijnen van de JFC voor de volgende cyclus.

Tijdens de targeting cycle worden de doelstellingen en richtlijnen van de JFC aangevuld met inlichtingengegevens en operationele informatie om specifieke doelen te selecteren en de middelen te bepalen waarmee het gewenste effect met de bestrijding van de doelen kan worden verkregen. Nationale overheden of hogere hoofdkwartieren kunnen politieke richtlijnen, beperkingen en prioriteiten opleggen aan de JFC. De components bepalen hun eigen behoefte aan doelbestrijding, die buiten hun Area of Operations kan liggen of waarvoor hun eigen middelen ontoereikend kunnen zijn. Na de formele vaststelling van de doelen-lijst door de JFC, en de verdeling van de middelen, gaan de componentcommandanten over tot de planning en uitvoering van de doelbestrijding.

4.5.4.4 Soorten targeting

Targeting wordt onderverdeeld in deliberate (doelbewuste) en dynamische targeting.

› Deliberate targeting. Aangrijpen van bekende doelen in de operational area met

geplande acties. Voorbeelden variëren van doelen op joint target lists in het campagneplan, tot doelen die vroeg genoeg zijn vastgesteld om in de ATO op te nemen. Er worden twee subcategorieën onderscheiden:

- Scheduled. Targeting waar acties op een specifiek tijdstip moeten worden ondernomen;

- On-call. Targeting waar het tijdstip van de actie niet vooraf is bepaald.

› Dynamische targeting. Aangrijpen van doelen die zo laat zijn vastgesteld dat zij niet in de bovengenoemde cyclus kunnen worden opgenomen. Ook voor dynamische doelen worden twee subcategorieën onderscheiden:

- Anticipated. Aangrijpen van doelen waarvan het bestaan bekend is, maar die nog niet zijn gedetecteerd, of die niet vroeg genoeg zijn geselecteerd om in de deliberate targeting cyclus te worden opgenomen;

- Unanticipated. Aangrijpen van initieel onbekende doelen, die bij ontdekking aan de door de commandant gestelde targetingcriteria voldoen.

4.5.4.5 Time Sensitive Targets (TST)47

Een TST is een doel dat direct aangegrepen moet worden omdat het onmiddellijk of zeer

131

47 TST is ook de afkorting voor Time Sensitive Targeting, de procedure waarmee wordt bepaald hoe Time Sensitive Targets worden aangegrepen.

132

spoedig een bedreiging vormt voor de eigen operaties, danwel zeer aantrekkelijk is als target of opportunity. De beschikbare tijd staat dan niet toe dat de normale procedure onverkort wordt gevolgd. De JFC verstrekt specifieke richtlijnen hoe hiermee om te gaan.