• No results found

Visie leidinggeven CDS (2007)

OPERATIONAL ART

4.5 Besluitvorming bij de uitvoering

4.5.2 Battle rhythm

De dagelijks terugkerende werkwijze van een operationele staf wordt het battle rhythm genoemd. Bijeenkomsten, briefings, vergaderingen, overleg et cetera maken deel uit van een doorlopende routine en waarborgen zodoende een optimaal tempo voor alle niveaus binnen de eenheid. Battle rhythm is het essentiële mechanisme om gelijktijdige acties goed gesynchroniseerd en geïntegreerd uit te kunnen voeren. Het ondersteunt het principe van centrale (strategische) planning en decentrale (tactische) uitvoering. Battle rhythm wordt niet gedicteerd door de snelheid van de informatiestroom.

Wanneer een operatie begint moet zo snel mogelijk het battle rhythm worden bepaald en toegepast op de meest effectieve wijze. Het battle rhythm is gebaseerd op hiërarchie, waarbij per dag een balans wordt bepaald tussen activiteiten op hoofdkwartiersniveau en activitei-ten lager in de commandostructuur. Het kan tijdens een operatie worden gewijzigd, maar hier dient terughoudend mee te worden omgegaan.

In een operationeel hoofdkwartier treft men doorgaans de onderstaande structuren aan.

› Meetings of boards, voorgezeten door de commandant, chef-staf of een andere hoge functionaris, met als deelnemers vertegenwoordigers van alle belangrijke stafelementen.

Deze meetings hebben een besluitvormend karakter.

› Specialistische centra met een permanent karakter, die met een eigen staf zorgdragen voor een specifieke taak binnen een hoofdkwartier.

› Planning teams, multifunctionele stafelementen die voor specifieke doeleinden zijn geformeerd. Zij zijn niet permanent en worden na volbrenging van de taak opgeheven.

› Werkgroepen, met als taak om voor een specifieke functie analyses uit te voeren. Zij kunnen bestaan uit een kerngroep met vertegenwoordigers van de verschillende components, en worden voorgezeten door een J-functionaris. Deze werkgroepen kunnen een permanent of tijdelijk karakter hebben en kunnen meerdere planning teams ondersteunen.

Over het algemeen zijn de bovengenoemde structuren multifunctioneel qua zowel deelnemers als taken.

4.5.2.1 Briefings en meetings

De onderstaande briefings en meetings zijn indicatief en gebaseerd op NAVO-operaties46. De samenstelling is afhankelijk van de operatie en kan daarom variëren. Voorts kan een commandant, die immers zijn eigen battle rhythm bepaalt, besluiten om bepaalde onderwer-pen in andere (ad hoc) fora te laten behandelen.

Commandanten briefing. Met deze briefing als basis start de dagelijkse cyclus. De operationeel commandant wordt in detail gebrieft over de afgelopen en komende korte termijn periode (met als richtlijn vierentwintig uur), en globaal over de daaropvolgende langere periode. De briefing wordt verzorgd door de vertrekkende stafrotatie en bijgewoond door zo veel mogelijk nieuw opkomende stafleden. De commandant sluit de briefing af, waarbij hij doorgaans zijn belangrijkste prioriteiten nogmaals benadrukt. Aansluitend kan de chef-staf nog nader ingaan op bepaalde aspecten.

46 Zie Allied Joint Publication-3 Joint Operations.

117

118

Joint Coordination Board (JCB). Dit is de belangrijkste meeting van de operationeel comman-dant. Hier worden de macroaspecten van de operationele inzet van de coalitie besproken, met de nadruk op synchronisatie, prioriteiten en het oplossen van mogelijke conflicten. De JCB komt doorgaans eenmaal per dag bijeen, en bestaat minimaal uit de JFC, chef-staf, Component Commanders (in persoon of per video tele conference (VTC)), liaison officieren, POLAD, LEGAD, J3, J5 en eventueel andere op dat moment relevante functionarissen. Voorts is het raadzaam de voorzitters van de andere meetings aanwezig te laten zijn zodat zij uit eerste hand de voor hen relevante informatie verkrijgen.

De operationeel commandant stuurt de JCB aan, terwijl die op haar beurt uitvoeringsverant-woordelijkheden toewijst, prioriteiten bepaalt, en tactische activiteiten deconflicteert en synchroniseert. Op die manier is zeker gesteld dat zowel Information Operations als het targeting proces gecoördineerd plaatsvinden, gericht op de oogmerken van de commandant. De JCB geeft de joint doelen door aan de components en bepaalt de supporting/supported relaties.

Daarnaast herziet zij indien nodig de doelprioriteiten, beperkingen en toewijzing van eenheden. Overige verantwoordelijkheden zijn onderstaand weergegeven.

› Checken en adviseren van de operationeel commandant over de Joint Coordination Order (JCO). Oplossen van conflicten in de supported/supporting relaties.

› Het doen van voorstellen voor samenstelling van en relaties tussen CC’s, en het geven van richtlijnen voor eenheden die niet aan ondercommandanten zijn toegewezen,

bijvoorbeeld de operationele reserve.

› Checken en adviseren van de operationeel commandant over alle producten van de Joint Targeting Coordination Board (JTCB), Information Operation Coordination Board (IOCB)

en overige fora.

› Toewijzen van strategische Intelligence, Surveillance and Reconnaissance (ISR) eenheden aan de juiste CC en het houden van overzicht voor wat betreft hun bijdrage aan het joint targeting proces.

› Checken en adviseren van de operationeel commandant over de Air Component Commander’s (ACC’s) aanbevelingen voor apportionment van zijn luchteenheden.

› Direct battle space management om deconflictie tussen de verschillende components zeker te stellen.

119 De JCB wordt ondersteund door de JCB Working Group (JCBWG). De JCBWG is verantwoordelijk

voor alle benodigde coördinatie met functionele specialisten van die eenheden die betrokken zijn bij de JCB. Zij vormt de tegenhanger van de JCB op werkniveau en versnelt hiermee het ontwikkel- en coördinatieproces van de JCO.

Joint Force Operational Planning Group Meeting (JFOPG). Het doel van deze meeting is het verfijnen van het operations plan, het monitoren van de activiteiten van de verschillende eenheden, en het geven van richtlijnen voor eventuele contingency plans. De meeting wordt voorgezeten door het hoofd J5 en bijgewoond door de overige hoofden van J1-9, eventueel geassisteerd door functioneel specialisten.

Joint Target Coordination Board (JTCB). De operationeel commandant kan een organisatie-element formeren om zich met de targeting taak bezig te houden, maar kan deze verant-woordelijkheid ook aan een ondergeschikte commandant toewijzen. Hij kan er voor kiezen om een JTCB te formeren, voorgezeten door de chef-staf en met vertegenwoordigers van het JFC, de componenten van de JF, en nationale liaisons. Deze JTCB integreert de relevante targeting aspecten, controleert de doelinformatie, ontwikkelt richtlijnen voor targeting, stelt prioriteiten en stelt een doelenlijst op, de Joint Integrated Prioritised Target List (JIPTL). Deze lijst wordt te allen tijde ter goedkeuring aan de operationeel commandant voorgelegd alvorens daadwerkelijk tot actie wordt overgegaan. Tijdens operaties houdt de JTCB een overzicht van de potentiële doelen bij, evenals een overzicht van de gebieden waar Special Operating Forces (SOF) opereren teneinde het in gevaar brengen van lopende operaties te vermijden.

Information Operations Coordination Board (IOCB). De IOCB, voorgezeten door de Chief Info Ops, coördineert de Info Ops binnen de JOA, formuleert de information strategy, en verzorgt de input op dit gebied voor de JCB en de JTCB. Ook vervult de IOCB een liaisontaak naar onder andere de Public Affairs Officer (PAO), CIMIC functionarissen en de LEGAD, evenals met ondergeschikte eenheden. Verder coördineert de IOCB met externe organisaties zoals de Verenigde Naties, het Internationale Rode Kruis en overige IO’s/NGO’s.

Overige meetings. Naast de genoemde bijeenkomsten zijn er ook andere, soms met een incidenteel karakter maar ook structurele. Deze hebben een meer bedrijfsmatig karakter en coördineren onder leiding van de chef-staf de stafwerkzaamheden. De chef-staf oordeelt over de noodzaak van deze bijeenkomsten. De belangrijkste doelen zijn:

› het vaststellen van een minimum controle mechanisme dat nodig is voor de operationele activiteiten;

120

› het voorkomen dat te weinig joint wordt gewerkt; dit door de informatie-uitwisseling te bevorderen.

De relatieve betekenis van de verschillende meetings hangt af van het type, de omvang en de intensiteit van de operatie. Humanitaire operaties zullen bijvoorbeeld minder te maken krijgen met JTCB-inbreng, maar veel meer met CIMIC-aspecten. Daarom is het battle rhythm inherent flexibel. Uitgangspunt moet zijn om zo min mogelijk tijd aan meetings te besteden.

In onderstaand figuur is schematisch een voorbeeld van een battle rhythm op JFC-niveau weergegeven. Voor andere niveaus blijft het principe gelijk, maar zullen de deelnemende niveaus verschillen. JTCB joint targeting and

coordination board