• No results found

Interviewer, Roel Hovius R1: Respondent, Jetty

Bijlage V: Aanvullende informatie

Transcriptie 5: Jetty en Frank

I: Interviewer, Roel Hovius R1: Respondent, Jetty

R2: Respondent, Frank

I: Allereerst zou ik u graag allebei willen bedanken voor jullie tijd tijdens het museumbezoek. Jullie helpen mij enorm met dit interview en ik zal beginnen met een korte introductie: mijn naam is Roel Hovius en ik ben student Reclame, Marketing en Communicatie aan de Hogeschool van Amsterdam. Dit onderzoek wordt gedaan door het lectoraat Crossmedia die bezig zijn met een project dat heet Designing Experiencescapes. Een experiencescape is in principe een locatie waar je als consument naartoe gaat om een bepaalde beleving te onderaan, zo dus ook het Groninger Museum.

Opvallend is dat musea vaak gebruik maken van nieuwe technologie en media om deze experiencescape te ondersteunen, en daar gaat dit onderzoek ook over. Het samenbrengen van wat het museum wil bereiken en de wensen en behoeften van de doelgroep.

Het interview zal ongeveer een kwartiertje duren. R1: Okee.

I: Goed dan beginnen we met wat algemene informatie: zou ik u beide mogen vragen om uw naam en leeftijd?

R1: Ik ben vijftig en ik heet Jetty van Duinhoven. I: Aangenaam.

R2: En ik ben Frank Lobbers en ik ben 53.

I: Okee, aangenaam. En hoe vaak bezoekt u gemiddeld een museum? R1: Ik denk zeker wel rond de drie maanden ofzo?

I: Da's best wat nog inderdaad, zo'n vier keer per jaar. En waarom bezoekt u graag een museum?

R2: Afhankelijk van de expositie die er is, we zijn in Zwolle naar de Jan Kremer expositie geweest. Ook omdat we dat op tv hadden gezien en het leek ons heel leuk om daar... En van Groningen weten we dat het gewoon een heel mooi museum is, dat het museum op zich al heel mooi is. I: Ja precies.

R2: We wisten niet precies wat we....

I: Ah dus dat was gewoon even op de gok? R2: Klopt.

I: Jullie waren toevallig in de buurt? R2: Klopt.

I: En komen jullie ook uit Groningen of dat niet? R1: Brabant.

R2: En ik kom uit Limburg.

I: Okee, had ik nog niet gehoord haha. R2: hahaha.

R1: Nou dat het je aanzet tot denken. Om dingen anders te bekijken. R2: Ja, en dat het je verrast.

I: En heeft u een bepaalde stijl kunst dat u erg mooi vindt?

R1: Nee, als het me raakt is het al goed. Dan maakt het niet zozeer uit welke stijl dat dan is. R2: Ja.

I: Okee..

R1: Maar ik ben minder van het klassieke. R2: Meer de moderne kunst dan.

I: Ja..

R2: Dat we ook naar het rijksmuseum zijn geweest, maar daar zijn we eigenlijk gewoon in de wat meer moderne kunst geweest. En dan als laatste pas de nachtwacht.

I: Nee okee, u bent hier dan ook nog niet bij de collectie geweest neem ik aan? R2: Nee. Daar kwamen we net aan.

I: En als we het hebben over het opzoeken van informatie over een musuem of expositie. Doet u dat vaak voor het musuembezoek, of tijdens of juist erna?

R2: Nou het is meestal dat ik het in de krant gelezen heb. De wereld draait door is ook nog een hele goede raadgever daarin.

I: Ohja, die had ik nog niet gehoord.

R2: Ja die heeft soms ook nog wel met boeken, ook die met exposities te maken hebben. Jan Kremer in Zwolle kwam ik bijvoorbeeld achter door De wereld draait door.

I: Grappig ja, duidelijk. Nieuwe media en techniek in musea worden vaak toegepast om

verschillende redenen, of dat nou is het aantrekken van jonger publiek, nieuwe publiek, het biede n van een extra belevenis of bijvoorbeeld met communicatie in het achterhoofd... Dan kan je dus denken aan audiotours, virtual reality, videobeelden, noem het maar op. Er is heel veel mogelijk. In hoeverre is het jullie wel eens opgevallen dat musea hiermee bezig zijn?

R1: Je hebt wel eens zo'n beeld of geluid om je rond te laten leiden door zo'n plek... I: Okee, een audiotour was dat dan denk ik?

R1: Een audiotour ja. I: Okee.

R1: Dat soort dingen, en ik zit hier ook her en der een filmpje van eh.... I: Daar maak je dus wel eens gebruik van?

R1: Ja... Al ben ik er niet wild enthousiast over, ik lees liever dan komt het op één of andere manier ook beter binnen en bepaal ik zelf de snelheid.

I: Ja dat begrijp ik ook wel. Vind je het dan niet fijn bij een aud iotour dat je bijvoorbeeld kan kijken en luisteren tegelijk?

R1: Nee dat vind ik eigenlijk juist heel verwarrend. Tenminste laatste keer vond ik het heel vervelend, toen heb ik de boel weer weggepleurt eigenlijk.

I: Haha okee.

R1: Want daar wordt je gedwongen het in een bepaalde snelheid tot me te nemen en te verwerken. Ik vond het niet zo prettig.

R1: Ja dan zwerf ik liever zelf rond in eigen tempo.

I: Snap ik, duidelijk. En wat vind u ervan dat musea er zo mee bezig zijn ?

R1: Nouja misschien is het wel handig om een breder publiek te bereiken... De jeugd is toch wat meer van het vermaakt worden denk ik.

I: Misschien een beetje verwend he haha.

R1: Zij doen niet echt aan een boek lezen en het zelf tot je nemen... Denk ik. I: En kan je me vertellen hoe het Groninger Museum hierop heeft ingespeeld?

R1: Niks dat kan lezen naast dat wat er naast het kunstwerk hangt. Ik was bijvoorbeeld net boven bij ehm...

I: Bij Song was dat denk ik.

R1: Bij Song ja, en daar vind ik het wel prettig dat zijn levensverhaal gewoon te lezen is. I: Ja precies.

R1: En dat het een beetje duidelijk wordt wat je ziet. Wat de achtergrond is. Ik heb alleen nergens een filmpje gekeken.

R2: Nee...

I: Okee. Nou goed de reden dat ik het vraag is omdat het Groninger Museum wel degelijk bezig is met het experimenteren. Sinds vorig jaar hadden ze een primeur: zij waren de eerste in Nederland die gebruik maakten van de iBeacon technologie.

Hebben jullie daar ooit van gehoord? R2: Nee nooit van gehoord.

I: Okee, dan zal ik daar eerst even wat over vertellen, dat maakt de rest van het gesprek ook wat gemakkelijker haha.

De iBeacon is in principe, de naam zegt het ook al een klein beetje, een kleine bakentje die je door het museum verspreid en dat zendt een signaal uit binnen een bepaalde zone en als je met je app op je telefoon binnen die zone treedt kan er een actie gekoppeld worden.

R1: Oh!

I: Dus het weet waar je staat in het fysieke museum, de precisie hangt af van hoe groot je netwerk is natuurlijk. maar je staat bijvoorbeeld voor een kunstwerk, dan pak je je telefoon erbij en kan je dus kijken naar bijvoorbeeld detailfoto's of videoinformatie, audioinformatie of tekst

bijvoorbeeld. Zo werkt het dus een beetje.

Ik heb een aantal kaarten bij me: dit zal je miss chien een beetje een indicatie geven van wat er allemaal mogelijk is.

Zo kan er bijvoorbeeld, het ligt er een beetje aan hoe groot je netwerk is en het Groninger Museum is dit nog aan het uitbreiden. Dan zou er dus bijvoorbeeld een plattegrond gemaakt worden van het museum waarop je kan zien waar je staat op dat moment en er kunnen bijvoorbeeld kunstwerken worden uitgelicht, je zou de routes kunnen kiezen, faciliteiten kunnen opzoeken enzovoorts. De tourfunctie kan natuurlijk ook, met detailfoto's van schi lderijen, dat kan met video, dat kan met tekst, er kunnen bijvoorbeeld kunstsuggesties gegeven worden op basis van waar je lang hebt gestaan, of voor komende exposities bijvoorbeeld.

R2: Jaja.

R2: Een beetje als de Albert Heijn die weet welke producten je koopt en dat je daar reclame op binnenkrijgt. En dat wordt dan ook verwerkt in het museum.

I: Bijvoorbeeld, het kan ook gezien worden als één-op-één marketing inderdaad. R2: Ja...

I: Social media kan toegevoegd worden dat bezoekers commentaar kunnen geven op bepaalde kunstwerken of een waardering kunnen geven. Misschien kunstwerken kunnen delen of opslaan. Een quizfunctie is mogelijk, dat je bij bepaalde kunstwerken mensen laat nadenken door bepaalde vragen te stellen. Dat lijkt een beetje op de spelfunctie bijvoorbeeld, dat je mensen stimuleert om alle tentoonstellingen te bekijken door middel van een speurtocht.

Er zijn ook nog een aantal wat commerciëlere mogelijkheden. Een automatische toegangscontrole bijvoorbeeld dat als je aankomt dat het aangeschafte kaartje via de app wordt herkend, dat je in één keer door kan lopen ook. Of dat als je op de terugweg langs de musuemwinkel loopt, dast je een berichtje van je hebt daar-en-daar lang gestaan, misschien vind je dit interessant. Of dat je het restaurant binnenloopt en dat je meteen de menukaart kan bekijken of dat ze laten zien wat er op dat moment in de aanbieding is.

Op die manier, dit is het topje van de ijsberg er is heel veel mogelijk.

Als je hier een beetje naar kijkt, zou je denk je ooit gebruik maken van de Beacontechnologie? R1: Nou van de meeste wordt ik wel een beetje kriegel...

I: Okee.

R1: Er is er eentje waarvan ik denk van dat zou ik misschien nog wel leuk vinden maar dat is meer dat je daar dan ook iets mee kan verdienen zegmaar.

I: Oh dat is zeker mogelijk, ga verder.

R1: Dat zou deze dan zijn (Wijst naar spelfunctie) I: Ah de spelfunctie.

R1: Ja dat je bijvoorbeeld een restaurant bon krijgt of .... I: Ja dat is een goeie hoor...

R1: Van de rest wordt ik eigenlijk een beetje kriegel.

I: Okee, en waarom is dat dan? Voelt u zich dan in de gaten gehouden of....?

R2: Ja, ja. Ik zie bij veel dingen waarvan ik denk.... Ja tegenwoordig heb je ook met Facebook enzo dat ze allerlei dingen met jouw gegevens kunnen en daar ben ik op dit gebied ook erg huiverig voor.

I: Nouja goed, dit is wel van het Groninger Museum zelf he.

R2: Neenee dat snap ik maar ik ben wel iemand die vaak afstand neemt van dit soort dingen. Ik heb zelf ook Facebook gehad maar daar ben ik mee opgehoude n want ik was bang dat er dingen zouden gebeuren waar ik het niet mee eens was.

I: Tja, je ziet wel eens artikelen voorbij komen inderdaad...

R2: Maar ik zie bijvoorbeeld mijn kinderen die daar wel veel mee bezig zijn. Maar ik ben toch iemand die zijn eigen keuzes maakt en dit soort dingen vind ik toch erg indringend op mijn privacy. I: Okee, dat kan hoor. Heb ik inderdaad al vaker gehoord.

R2: Ik vind zoals het nu is ingedeeld veel prettiger, gewoon met tekst. Dat ik kan lezen van waar gaat het over en als ik niet geïnteresserd ben dat kan ik overslaan.

I: Nee precies, maar dat is hiermee ook wel zo hoor. Het is inderdaad ondersteunend bedoeld en als u een kunstwerk mooi vindt dat u dan de optie heeft om het even op te zoeken.

R2: Nou maar als ik ergens... Wat mij nou tegen de bocht... Als ik nou wat langer zit te kijken naar een kunstwerk en dat we dan bij de winkel zijn dat ik dan via de app krijg van 'misschien is dit wat voor u'.

I: Dat vindt u dan net een stapje te ver gaan? R2: Ja zeker.

I: Dat kan hoor, heb ik vaker gehoord tijdens mijn interviews.

R1: Het zijn ook wat meer prikkels. Ik vind een museumbezoek al vermoeiend door de indrukken en dit vind ik dan weer extra... tja...

I: Het leidt misschien een beetje af?

R1: Het leidt af ja. Ik wil me kunnen concentreren en ik wil dingen tot me kunnen nemen en dan wil ik niet nog meer ruis. Ik vind het ook belangrijk om dingen mindfull te doen, om het tot je te kunnen nemen en dit leidt daarvan af.

Maar ik kan me voorstellen dat als je er toch op gericht bent meer jeugd naar je museum te trekken, dat dit misschien dan wel een bijdrage kan zijn.

I: Ja...

R1: Maar dit zijn juist ook de dingen waarmee we met onze kinderen over praten. We hebben het wel eens gehad over social media, en blijven opletten..

I: Van houd jezelf in de gaten inderdaad. R1: Ja.

R2: Maar het is ook een generatie die veel meer op media gericht is en ik zou het wel toejuichen als meer jeugd daarmee zou toenemen.

I: Het Groninger Museum heeft nu al een testversie lopen. Die is nu toegepast bij de vaste collectie en bij Van Der Ploeg en die hebben ze voorheen toegepast bij de Mythe van de electrische gitaar en bij Song hebben ze het nu ook toegepast.

Het idee is eigenlijk dat zo'n tien tot vijfentwintig procent van de kunstwerken worden

vertegenwoordigd en dan ligt de nadruk vooral op het bieden van extra informatie. Bij een aantal heb je detailfoto's, of tekst, bij een andere heb je weer video, bij de andere heb je weer

audiofragmenten.

Je hebt het dus nog niet gebruikt, dit is hoe de app er op dit moment uit ziet. (Screenshots app)

Als je kijkt naar het beginscherm bijvoorbeeld, dit is het beginscherm. Wat vind je ervan, hoe zou je de vormgeving beschrijven?

R1: Futuristisch

I: Futiristisch, vind u dat passen bij het Groninger Museum of nie t? R2: Ja.

I: En als we kijken naar de tekst, de kleur, het lettertype. Das allemaal helder, fijn? Moet het groter, kleiner? Speelser, serieuzer?

I: Ja precies, okee, duidelijk. Nou ik heb het dus net even gehad over de mogelijkheden en hoe ze het nu hebben toegepast. Een gedeelte van de kunstwerken zijn uitgelicht.

R2: Hmmhmm.

I: Wat vindt u daarvan? Vind u juist dat alles ondersteund zou moeten zijn? Dat je als bezoeker een kunstwerk wilt opzoeken en dat er in ieder geval wat extra informatie over te vinden zou moeten zijn?

R1: Heb je het dan over dit? (Wijst naar screenshot met beschikbare kunstwerken)

I: Ja, precies. Dit zijn zegmaar de kunstwerken maar er hangen ontzettend veel kunstwe rken daar en er is maar een deel uitgelicht. In hoeverre vindt u die continuiteit belangrijk?

R1: Ik vind het lastig om daar een antwoord op te geven want ik zou er niet zo snel gebruik van maken. Dan vraag je om een advies naar iets waarvan ik denk... Tja ...

Ik denk zeker dat je mensen niet moet overvoeren.

R2: Wat ik heel prettig vond bij het rijksmuseum dat er bij elk schilderij heel kort... R1: Ja!

I: Okee.

R2: Je hebt een hoofdverhaal en je hebt korte... Nou ik kan me voorstellen dat als je dat met gesproken woord doet dat.. Ja of je het nou staat te lezen of je hoort het... Het is maar net waar je voorkeur ligt.

I: Precies. Bij vrijwel ieder schilderij staat er wel iets op de muur maar als je iets meer wilt weten dan kan ik inderdaad m'n telefoon erbij pakken. Het is dus echt ondersteunend.

R1: Dat je niet bij voorbaat al overvoerd wordt. I: Nee het is echt een toevoeging.

R1: Ja, ja.

I: Ik bedoel het zal je ook niet blijven storen. Je hebt de keuze om de app wel of niet te installeren.

R1: Ja.

I: Wat denk je dat het doel was van het Groninger Museum? R1: Om dit te gaan doen?

I: Ja.

R2: Nouja ik denk meteen om publiekelijk te zijn, wat meer publiek te trekken. Het moet natuurlijk ook rendabel worden aangezien we ook in een tijd leven waarop kunst heel ve el bezuinigd wordt. Het wordt minder belangrijk geacht, er zijn partijen bij die dat linkse hobby's noemen en dat het in een heel kwaad daglicht komt te staan. Ik denk gewoon dat het hier ook niet zo centraal ligt, ikzelf heb drie uur moeten reizen om hier te komen en ik denk dat het museum zich dus ook zou moeten onderscheiden. Van dat ik denk 'daar moet ik heen'.

I: Okee.

R2: Maar dat heeft het Groninger Museum wel. Ik heb altijd gedacht van daar moet ik wel een keertje heen.

R1: En ik denk ook wel om de jeugd te bereiken.

I: Nouja dat was dus niet perse de insteek maar het is misschien wel iets wat ik ze kan vertellen zometeen.

R1: Ja ik denk met social media, en de app en dat soort zaken belangrijk is om de jeugd te mobiliseren voor de kunst. Ze doen niks meer zonder dat ze continu de telefoon in de handen hebben.

I: Haha, sad but true, ja.

R1: Met beide handen eten is al lastig.

I: Hahaha. En jullie zijn nog niet bij de collectie geweest? R2: Niet bij de vaste nee.

I: Als je kijkt bij de geleverde inform atie bij kunstwerken. Welke informatie vinden jullie dan persoonlijk fijn om te lezen?

R1: Uit welk jaar... R2: De tijdsgeest.

I: Een beetje de context?

R2: Ja. Als ik naar Karel Appel kijk. Tja dat lijken net kindertekeningen. Maar als je ziet wanneer die man dat ontwikkeld heeft dan heeft het een heel ander beeld dan dat je denkt van dit is een moderne man die op de kunstacedemie maar wat heeft gedaan. Snapje?

I: Dat snap ik ja.

R2: Dat is een heel andere context dan. Dat vind ik altijd belangrijk.

I: Dankjewel. Dan heb ik nog één vraag om het interview mee af te sluiten. Als je bijvoorbeeld over een jaartje terug zou komen en ze hebben het hele netwerk uitgebreid, de nieuwe app is up - and-running. Zouden jullie het dan proberen of heb je zoiets van ik ga lekker mijn eigen gang. R2: Neenee, ik denk niet dat ik er snel gebruik van zou maken.

I: Da's goed hoor. Duidelijk.

R1: We zijn redelijk consequent in antwoorden he?

I: Haha, er is geen fout antwoord hoor. Een resultaat is een resultaat!

Dan wil ik jullie allebei graag nog een keer bedanken voor jullie tijd. Jullie hebben me ontzettend geholpen!

R1: Graag gedaan! Succes met je studie.

I: Dat gaat vast goedkomen, ik heb er alle vertrouwen in! R2: Okee dan, goedzo.

I: Veel plezier nog vandaag. R1: Bedankt!

Transcriptie 6: Peter

I: Interviewer, Roel Hovius