• No results found

Interviewer, Roel Hovius R: Respondent, Hella

Bijlage V: Aanvullende informatie

Hoofdstuk 2: Interne analyse

I: Interviewer, Roel Hovius R: Respondent, Hella

I: Goed. Allereerst zou ik je graag willen bedanken voor het vrijmaken van je tijd voor dit interview tijdens je museumbezoek. Ik zal beginnen met een kleine introductie.

Mijn naam is Roel Hovius en ik studeer Reclame, Marketing en Communicatie aan de Hogeschool van Amsterdam. Dit onderzoek wordt gedaan in opracht van het Lectoraat Crossmedia, die zijn bezig met een project en dat heet Designing Experiencescapes en een experiencescape is eigenlijk een locatie waar een consument naartoe gaat om een bepaalde beleving te ondergaan: zo ook het Groninger Museum.

Opvallend is dat musea vaak gebuik maken van nieuwe technologieën en media om deze

experiencescape te ondersteunen, en daar gaat dit onderzoekje eigenlijk over. Het combineren van wat de bezoeker wilt, wat de doelgroep wilt en wat het museum wil bereiken. Daar komt het op neer.

Dit interview zal zo'n 15 á 20 minuutjes in beslag nemen, dat verschilt een beetje. R: Okee.

I: Zou ik je allereerst mogen vragen om wat persoonlijke gegevens, je naam, je leeftijd. R: Mijn naam is Hella van de Pers.

I: Aangenaam.

R: Dankje. En mijn leeftijd is 48 jaar. I: En kom je ook uit Groningen of dat niet? R: Ja, ik woon in Groningen.

I: Okee, zou ik je mogen vragen naar je opleiding?

R: Ja ik heb verschillende opleidingen gedaan. Ik heb de modevakopleiding gedaan, grafische vormgeving heb ik gedaan, fotovakopleiding.. En daarna ben ik schoonheidsspecialiste geworden. I: Een hoop dus, kijk.

R: Ja klopt, en vandaaruit weer allerlei andere dingen... I: Het houdt je bezig in ieder geval!

R: Haha.

I: En hoe vaak bezoek je gemidddeld een museum? R: Uhm één keer in de maand.

I: Eén keer in de maand, best vaak dus! En waarom bezoekt u graag musea? R: Ik vind het wel leuk om andere dingen te zien, te leren en tentoonstellingen te zien. I: En je bent in je eentje vandaag aan het neuzen?

R: Ja, lekker in mijn eentje.

I: Lekker in je eigen tempo, op jezelf neuzen. Ik snap hem hoor! Wat vindt u belangrijk aan een museum?

R: Dat ligt er een beetje aan waarvoor je erheen gaat, wat voor tentoonstelling jouw interesseert. I: Ja...

R: Ik vind het leuk hier dat het juist veel wisselende tentoonstellingen zijn. Dat je geen vaste dingen hebt.

I: Klopt inderdaad.

R: Ik vind het wel leuk om te zien van wat is er nieuw. I: Je bent er dus ook vaker geweest begrijp ik? R: Ja.

I: Je hoeveelste bezoek is dit ongeveer? R: Pfffff....

I: Veel dus, haha? R: Nou ik denk wel 20.

I: Da's redelijk wat inderdaad. Okee. R: hahaha.

I: De meeste tot nu toe in ieder geval, van mijn interviews. Als we het hebben over de informatie over bijvoorbeeld de tentoonstellingen. Hoe zoek je die op? Bekijk je dat gewoon even op Google? R: Nou nee...

I: Dus het is een beetje een verrassing?

R: Ja... Ik hoor vanzelf wel weer wat nieuws, of ik ga even kijken. Dat mensen er enthousiast over waren... Dat ik iets heb van dan ga ik toch wel even langs.

I: Okee, duidelijk. Dat zijn dan vriendinnen die dan langs zijn geweest? R: Ja precies.

I: Okee, goed. Dan pak ik even mijn blaadje erbij... Ik heb het net al even kort genoemd: nieuwe technologie en media in musea, daar maken ze vaak gebruik van om verschillene redenen. Of dat nou is het aantrekken van nieuw publiek, een jonger publiek, een nieuwe belevenis of met educatie in het achterhoofd... Je kan hierbij denken aan audiotours, virtual reality, het kleine bioscoopje hiernaast.. In hoeverre valt het je op dat musea hiermee bezig zijn?

R: ...

I: Maak je wel eens gebruik van deze nieuwe technologieën, valt het je op? Of laat je het eigenlijk allemaal een beetje langs je heen gaan?

R: Nou het is niet dat ik daar speciaal mee bezig ben. Het maakt het wel wat afwisselender als ze daarmee bezig zijn vind ik.

I: Okee.

R: Ik ben dan ook in Den Haag geweest het verleden jaar. Ik weet eigenlijk niet eens meer hoe dat museum heet... Maar dat vond ik wel ontzettend interessant dat ze alle maal testjes hadden, dat je practisch ook bezig bent.

I: Okee dan, en wat voor soort technologie was dat dan?

R: Uhhh, ja.. Door middel van testjes maar ook bijvoorbeeld op de computer enne dat soort dingen. Wat ze laatst ook hadden in de universiteit, via een school in de kerk.

I: Okee?

R: Dat was ook iets heel leuks. I: Wat was dat dan precies?

I: Dat betrekt je wat meer erbij zegmaar? Het laat je nadenken?

R: Ja dat vind ik wel, als je practisch dingetjes zelf kan doen dan betrekt het je wat meer. Dan ga je ook wat meer nadenken in plaats van dat je er gewoon langs loopt.

I: Okee, snap ik. Zeker. R: Dus dat vind ik altijd wel leuk.

I: Dus je maakt er wel eens gebruik van, dat was mijn volgende vraag inderdaad... Kan je mij ook vertellen hoe het Groninger Museum hierop heeft ingespeeld?

R: ...

I: We zitten hier nu bijvoorbeeld in het InfoCentrum. Is misschien een iets oud systeem voor het Groninger Museum.

R: Ja...

I: Het is je niet opgevallen dus. Dat kan hoor.

R: Nou ik weet niet of ze hier nou zo veel.... Nou wel dat je ook zo'n app had trouwens. I: Daar doelde ik op inderdaad!

R: Dat heb ik dus wel gedaan, dat vind ik wel leuk. Dat je het thuis ook weer terug kan zien, dat vond ik wel leuk.

I: De Beacontechnologie was dat. Met de Tapart App. R: Ik weet niet precies hoe het heet maar... ja.

I: Wat leuk dat u het heeft getest! U bent de eerste tot nu toe! En weet je ook een beetje wat deze technologie kan? Of een beetje hoe het werkt?

R: Nee... Nouja ik weet dat je via dat symbooltje dan op je telefoon en dan krijg je... Het op je scherm, dan kan je dingen nog even leuk bekijken. Thuis ook, dan heb je wat meer de rust. I: Ah okee, je leest het dus niet in het museum zelf maar dat doe je dan thuis?

R: Ja dan heb je wat meer de tijd ervoor. Soms is het hier ook wel druk, dan kijk ik verder thuis wel.

I: Normaal gesproken zou ik nu een beetje uitleggen wat er een beetje mogelijk is... Ik heb een aantal.. Het gaat namelijk via een aantal Beacons, bakentjes eigenlijk, de naam zegt het al een beetje. Die zenden een signaal uit over een bepaalde zone, een bepaalde hoeveelheid vierkante meters, dat kan je zelf instellen dus dat verschilt. En wanneer je met je telefoon en die app binnen de zone treedt kan er een actie gekoppeld worden.

Het museum is nu bezig met het netwerk door het hele museum uit te breiden, we zijn nu een beetje aan het kijken naar de opties. Ik heb hier een aantal voorbeelden, dit is het topje van de ijsberg maar dan heb je in ieder geval een beetje een beeld van wat er mogelijk is.

R: Ja, okee.

I: Hier bijvoorbeeld een aantal commerciële opties. Als je het restaurant binnenloopt dat je meteen de menukaart kan bekijken op je telefoon bijvoorbeeld.

R: Oh dat is wel ideaal.

I: Er kunnen bijvoorbeeld ook persoonlijke coupons en aanbiedingen gekoppeld worden. Bijvoorbeeld ook met de museumwinkel zelf, waar heb je lang gestaan, misschien vind je dit of dit boek interessant... Je zou bijvoorbeeld thuis al via de app je toegangskaartje kunnen kopen. En als je aankomt dat dat wordt herkend en meteen door kan lopen.

R: Okee.

I: In het museum zelf zou bijvoorbeeld ook Social Media gekoppeld kunnen worden, dat mensen bij bepaalde kunstwerken commentaar kunnen leveren of een waardering kunnen geven. Of een kunstwerk kunnen opslaan of delen met je vrienden.

Een quizfunctie zou mogelijk zijn, dus mensen laten nadenken en stimuleren.. R: Oh dat vind ik altijd leuk.

I: Ja precies, door quizvragen te stellen. Er kunnen ook kunstsuggesties gegeven worden op basis van bijvoorbeeld social media, of waar je hebt gestaan of op basis van wat andere bezoekers mooi hebben gevonden.

R: Ah okee.

I: Je zou mensen kunnen stimuleren door bijvoorbeeld een spelfunctie in te zetten. Denk bijvoorbeeld aan een speurtoch, misschien voor een wat jongere doelgroep maar... is een idee inderdaad.

R: Oh dat is ook wel leuk.

I: Deze hebben ze nu al een beetje toegepast. De tourfunctie op basis van detailfoto's, van tekst, van video, van audio.... En natuurlijk ook een plattegrond -optie, een GPS-optie dat als het netwerk door het gehele museum loopt. Dan kan er dus bijvoorbeeld ook een plattegrond op je telefoon ingesteld worden waarbij je bijvoorbeeld kan zien waar je wel en niet bent geweest, hier sta ik nu, faciliteiten opzoeken, uitgelichtte kunstwerken die er op staan..

R: Ja.

I: Bijvoorbeeld. Dit is niet alles wat er mogelijk is. Het geeft je misschien wel een wat beter beeld van wat er mogelijk is. Wat vindt u zelf van de Beacontechnologie? Vind u dat interessant? R: Ja ik vind het zeker interessant.

I: Ja? U ziet er wel waarde in? R: Ja zeker.

I: Met welk doel denkt u dat het museum dit heeft ingezet? R: Nou ik denk dat je daarmee toch ook weer mensen aantrekt. I: Ja. Okee.

R: Dat je daarmee misschien ook wat meer interesse opwekt.

I: Ja, klopt, zeker. Als u kijkt naar de kaarten die voor u liggen. Is er een optie waarvan u denkt: deze springt er wel uit, hier zie ik wel waarde in of van dat vind ik wel interessant?

R: Eigenlijk wel meerdere...

I: Ja dat mag hoor! Je mag ze aanwijzen als je wilt. R: Ja ik vind de quiz heel leuk.

I: Een beetje stimuleren inderdaad.

R: Ja een beetje stimuleren. Uhm. Nou dit soort dingen lijken mij ook heel gunstig, practisch. De aanschaf van kaarten via de app, het restaurant... Ook ideaal.

I: Okee, duidelijk. Was dat het of vond je er nog meer interessant? R: Nou opzich vind ik alles interessant maar...

I: Kijk! Dat klinkt veelbelovend inderdaad! R: Haha. Ja de tourfunctie vind ik ook leuk.

I: En als we het hebben over de tourfunctie. Lees je dan het liefs t of zou je liever horen, dat je kan kijken en luisteren tegelijk bijvoorbeeld?

R: Ik vind het zelf het fijnste om te lezen. Anders leid het zo af. I: Dat begrijp ik wel.

R: Ik vind de stem vaak zo afleiden. Dat moet je ook maar net bevallen. I: Dat snap ik inderdaad wel ja!

R: Met tekst kun je gewoon in je eigen tempo... I: En in je eigen stem kan je het lezen haha. R: Haha.

I: Okee dan pakken we de volgende erbij. Ze hebben nu al een versie lopen. Hoe lang is het geleden dat je de app hebt gebruikt hier? Was dat recentelijk of alweer een tijdje terug? R: Nou al wel een paar maanden terug.

I: Een paar maanden terug, okee. Ze hebben namelijk sinds een paar weken... R: Dat was met die kleding... Bij een modetentoonstelling.

I: Oh okee, die heb ik gemist. R: Was heel mooi!

I: Hoe hadden ze dat toegepast toen?

R: Ja dat je alle afbeeldingen weer kon bekijken thuis. I: Detailfoto's waren dat?

R: Ja, ja. En met kunst een keer, schilderijen.

I: Okee. En dat kwam dus voornamelijk neer op foto's en informatie? R: Ja.

I: Ja, okee. Nou ze hebben dus sinds een paar weken een nieuwe functie ingezet. Voornamelijk is het visueel iets aangepast. Als je bijvoorbeeld kijkt naar het eerste plaatje, dat je is beginscherm. In hoeverre, als we het hebben over vormgeving en indeli ng... Hoe zou jij het dan beschrijven? R: Wat je er op zet?

I: Nouja dan heb ik het over de vormgeving, het kleurgebruik, het lettertype... Wat vind je ervan? R: Nou ik vind het een beetje oubollig... Een beetje klassiek...

I: Ja. Okee.

R: Maar als het er standaard altijd moet op komen. Dan is dat misschien wel weer handig. Ik vind het wel leuk dat je gewoon een foto van het Groninger Museum hebt. Of dit nou de mooiste is dat weet ik dan weer niet haha.

I: Haha dat is nog even de vraag.

R: Ik zou er nog wel wat kleurrijkers mee doen.

I: Dat klopt wel inderdaad. Ik vind het Groninger Museum heel kleurrijk en vrolijk.

R: Iedere zaal heeft weer zijn eigen kleur zegmaar, het moet er ook uit springen. Dat is wel het Groninger Museum dus laat dat dan ook zien. Dan vind ik dit weer zo heel.... Moet je misschien net van houden....

I: Nou ik snap wel wat je bedoelt hoor. Zeker weten. Nou je hebt hem dus een keer gebruikt... Wat vond je van de gebruiksvriendelijkheid? Kon je meteen vinden waar je moest zijn?

I: Oh kijk dat is goed om te horen.

R: Het ziet er moeilijk uit maar valt reuze mee.

I: Dat hoorde ik ook in mijn andere interviews, mensen vinden het er zo ingewikkeld uitzien dat ze het niet eens gaan proberen.

R: Het is eigenlijk wel makkelijk.

I: Dat is goed om te horen inderdaad, zeker. Nou ze hebben het nu bij tijdelijke exposities toegepast. Bij de mode, bij de gitaren en bij de vaste collectie, en bij Song. Het verschilt een beetje welke kunstwerken worden vertegenwoordigd op de app. Meestal zijn dat zo'n tien tot twintig procent van de kunstwerken, in ieder geval bij de vaste collectie. Wat vind je daar van? Vindt u dat voldoende? Of vind u continuiteit belangrijk, dat er van alles in ieder geval wat verteld zou moete n worden?

R: Nou niet alles maar ik denk inderdaad dat er een aantal belangrijke werken die eruit springen... Ik denk dat je niet alles kan doen, dat het te chaotisch wordt. Ik vind ook niet dat alles hoeft maarre inderdaad wel de belangrijke dingen...

I: Het verschilt ook nog per kunstwerk, bij de één foto's, bij de andere weer tekstuele informatie, bij de andere weer videofragmenten of audio. Wat vind je daar van? Vind je één vorm belangrijk, moeten ze het afwisselen?

R: Ik vind dat het in ieder geval vis ueel te zien moet zijn. Een stukje tekst is prima maar... I: Duidelijk okee dankjewel. Hoe vind je de samenwerking met het fysieke museum... Er hangen namlijk bordjes door het museum over het gebruik van de Tapart app. Is dit je opgevallen? R: Nou nee eigenlijk zie ik die niet. Is me in ieder geval niet opgevallen.

I: Nee okee, dat merk ik ook in mijn andere interviews inderdaad. Dat het misschien wat meer aanwezig mag zijn.

R: Ja het is inderdaad dat het van te voren zou moeten neerzetten dat het duidelijk zou moeten zijn.

I: Veel mensen lopen er langs inderdaad. R: Ik heb het niet gezien inderdaad.

I: Als we het hebben over de informatie die erbij geleverd wordt, wat vind je dan leuk om te lezen? De stroming bijvoorbeeld, over de kunstenaar, of het idee va n de kunstenaar achter het schilderij, de techniek...

R: Nou ik vind het idee het leukste. I: Het idee van de kunstenaar, waarom? R: Een beetje wat het betekend.

I: Nou dan zijn we alweer tegen het einde van het interview gekomen. Tot slot had ik de vraag : denk je dat als het hele netwerk is uitgebreid en ze hebben de nieuwe versie en het werkt gewoon lekker... Zou je dan gebruik maken van de Beacontechnologie?

R: Ja, zeker.

I: Okee dat vind ik goed om te horen, top! R: Haha.

R: Ik vind het een extra dimensie geven en ik vind het leuk dat je dan wat achtergrondinformatie krijgt en dan ga je er toch weer anders naar kijken.

I: Ja precies.

R: Of met de tour, je gaat anders lopen, anders kijken. Dat vind ik leuker.

I: Okee, top. Duidelijk. Dan zou ik je graag hartelijk willen bedanken nogmaals voor je tijd en voor het meedenken.

R: Haha.

I: En dan kunnen we het bij deze afronden. Dank je wel. Veel plezier met de rest van je bezoek! R: Ja dankje, jij ook nog veel sterkte en succes!

Transcriptie 4: Hugo

I: Interviewer, Roel Hovius