• No results found

Interviewer, Roel Hovius R: Respondent, Hugo

Bijlage V: Aanvullende informatie

Hoofdstuk 2: Interne analyse

I: Interviewer, Roel Hovius R: Respondent, Hugo

I: Allereerst zou ik je graag willen bedanken voor het vrijmaken van je tijd tijdens je museumbezoek.

R: Ja.

I: Het gesprek zal ongeveer een kwartiertje duren, misschien twintig minuten, dat hangt er een beetje vanaf. Ik zal beginnen met een kleine introductie.

Mijn naam is Roel Hovius en ik studeer Reclame, Marketing en Communicatie aan de Hgeschool van Amsterdam. Dit onderzoek wordt gedaan in opdracht van het lectoraat Crossmedia, die zijn bezig met een project dat heet 'Designing Experiencescapes', en een experiencescape is in principe een locatie waar iemand naartoe gaat, waar een consument naartoe gaat om een bepaalde beleving te ondergaan.

Zo dus ook het Groninger Museum. Opvallend is dat musea vaak gebruik maken van nieuwe technologieën en media om bepaalde belevenis of iets extra's te bieden, of om de experiencescape te ondersteunen.

Daar gaat dit interview eigenlijk over, het samenvoegen de wensen en behoeften van de bezoeker, met de wensen en behoeften van het museum.

Zou ik u allereest mogen vragen om wat persoonlijke gegevens? Te beginnen met je naam en leeftijd?

R: Hugo Post, mijn leeftijd is 46 jaar.

I: Dankjewel. En komt u ook uit Groningen of dat niet? R: Zutphen.

I: Zutphen, okee. En uw opleidingsniveau als ik vragen mag? R: WO.

I: WO, okee. En hoe vaak bezoekt u een museum gemiddeld?

R: Tot voor kort bezochten we het heel vaak, vijf, zes, ze ven keer per jaar. I: Oh da's best wat inderdaad.

R: En de laatste tijd wat minder... I: Hoe komt dat?

R: Nou we zijn verhuisd naar zutphen, we hebben een heerlijk huis en gaan niet zo vaak meer op pad. Om nou telkens te reizen naar Amsterdam, Rotterdam....

I: Dus het is meer het reizen... En wat vindt u belangrijk aan een museumbezoek? R: Nieuwe dingen zien, inspiratie opdoen, verwondering.

I: Okee.

R: Een dagje uit zijn, een nieuwe omgeving.

I: Meer als ontspanning, als rust zegmaar? Een lekker dagje uit?

R: Ja rust , of als ik mijn twee kinderen mee heb, dan kan ik ze iets laten zien en iets meegeven. I: Dan is educatie misschien ook wel belangrijk.

I: En waarom heeft u vandaag gekozen voor het Groninger Museum?

R: We zijn... Ik ben van de gemeente en we zijn vandaag me t de hele club uit: een

personeelsvereniging en ze hadden Groningen op het programma gezet en dat leek me hartstikke leuk.

I: Oh okee, dan kon je het meteen combineren. R: Ja!

I: Waarom ben je dan alsnog in je eentje gegaan, wilde de rest niet mee of....

R: Nou we mochten ons inschrijven op allemaal dingen, en ik had me ingeschreven op de sloeptocht. Dus we zijn net met de boot langsgegaan.

I: Ik zag een bootje langsgaan inderdaad!

R: Ja daar zat ik dus in een uurtje geleden en straks om half vier gaan we naar het universum dat hier is: iets heel nieuws. Ik had in de tussentijd even vrij dus heb besloten in m'n eentje het

museum even in te gaan.

I: Een goede combinatie inderdaad.

R: En dan vanavond een hapje eten, helemaal leuk. I: Dat klinkt prima inderdaad, een prima vrijdag.

Als je naar een museum gaat zoek je dan van tevoren op kunstwerken die er hangen of de kunstenaars?

R: Soms wel, soms niet. Als ik specifiek op zondagmiddag ergens heen ga dan wil ik het wel weten ja. Handig om te weten wat er dan is. Maar zoals nu maakt het me eigenlijk niet zoveel uit wat er hangt. Ik wilde namelijk ook het gebouw zien.

I: Ah okee.

R: Ik zie wel vaker voorbij komen dat het gebouw mooi en bijzonder is, dus ik was wel benieuwd om er even in te gaan. En nu zag ik de mogelijkheid om er even in te gaan en ik was ook wel benieuwd wat er hangt.

I: Ja ze zijn nu net een beetje aan het op- en afbouwen, dus je zit er net een beetje tussenin. R: Klopt, maar ik heb vernomen dat deze vleugel hier altijd wel gevuld is.

I: Ja dat klopt ja, de vaste collectie en Van Der Ploeg hangt hier. R: Ja, ja.

I: Dankjewel. Dan zou ik graag doorgaan naar het volgende onderdeel: nieuwe techniek en media. Musea maken dus gebruik van nieuwe technieken om bepaalde doelen te bereieken. Of dat nou is het aantrekken van nieuw of jonger publiek, het bieden van een belevenis of om educatie te stimuleren bijvoorbeeld

Dan kan je dus denken aan audiotours, virtual reality, 3D brillen... Er is een hele hoop mogelijk in ieder geval.

R: Ja.

I: In hoeverre is het u opgevallen dat musea hiermee werken?

R: Tja het ene museum is daar verder mee dan het andere. Je hebt natuurlijk hele ouderwetse musea die het doen als vijftig jaar geleden.

R: Je hebt ook musea die wat meer meegaan met de tijd. Ik waardeer het altijd zeer wanneer ze dat doen, een beetje de huidige mensen aantrekken.

I: Ja precies...

R: Ik waardeer het positief dat het museum meegaat.

I: En maakt u daar zelf dan ook gebruik van? Of dat meestal niet?

R: Eigenlijk nooit, ik vind het gewoon lekker om zelf even te kijken en door het museum heen te lopen en te lezen en te kijken.

I: Okee.

R: Soms kan ik ook nog wel een filmpje kijken of een video. Maar niet heel regelmatig. I: Ligt er een beetje aan of je tijd en zin hebt zegmaar.

R: Ja als ik bijvoorbeeld met het hele gezin ben dan kan ik natuurlijk niet te lang blijven zitten want dan is het weer van: Papa kom op...

I: Ja, duidelijk. Snap ik inderdaad.

R: Het is in ieder geval niet het eerste waar ik op af ga. Zegmaar een museum zoal s hier waarbij je moet kijken, wat kan lopen en zien vind ik ook al vrij bijzonder.

I: Nouja het is ondersteunend bedoeld natuurlijk. R: Ja, en dat vind ik goed.

I: Okee top. Kunt u mij vertellen hoe het Groninger Museum hierop heeft ingespeeld? Is er misschien iets opgevallen?

R: Nee ik heb nog maar de helft gezien, dat gedeelte heb ik gezien. Dat was het redelijk... Nou er hingen wel wat schermen....

I: Ja, klopt.

R: Het is die Chinees, Song, die ook werkt met videokunst... I: Klopt inderdaad.

R: Dat vind ik prima, prachtig. Het is wat meer dan alleen maar schilderijen. Als ik het moet vergelijken is het hier nog wel op de traditionele manier. ik vond het totaal niet storend, de kunstwerken van Werkman vond ik erg mooi.

I: Duidelijk, nou de reden dat ik het vraag is namelijk dat het Groninger Museum wel degelijk bezig is met een beetje erop inspelen. Vorig jaar hebben ze namelijk een primeur gehad met een nieuwe techniek, gemaakt door Apple: de iBeacon. Ik weet niet of je hier ooit van hebt gehoord? R: Nee.

I: Nee, dan zal ik daar eerst even wat over vertellen. Dat maakt de rest van het gesprek ook wat makkelijker haha.

R: Ja.

I: De naam zegt het al een klein beetje. Een iBeacon of een Beacon is een soort van baken dat een signaal uitzendt binnen zoveel vierkante meter. Het idee is dat als je met je telefoon in je broekzak zo'n zone binnenstapt dat er een atie gekoppeld kan worden. Dus als je een heel netwerk hebt van deze apparaatjes dan weet het eigenlijk waar je staat in het fysieke museum en dan kan het herkennen wanneer je voor een schilderij staat en kan er bijvoorbeeld extra uitleg geleverd worden of detailfoto's, video's... Er is een hele hoop mogelijk.

I: Ik heb hier een aantal voorbeelden op papiertjes gezet... Dat is wat overzichteli jker. Dit zijn wat commeriële voorbeelden van wat er mogelijk is.

Bijvoorbeeld als je het restaurant binnen loopt dat je meteen de menukaart zou kunnen bekijken, dat je van tevoren je toegangskaartje al kan aanschaffen en dat je bij binnenkomst meteen kan doorlopen. Dan herkent de Beacon van hé je hebt je kaartje al aangeschaft.

De museumwinkel kan erop inspelen dat je bijvoorbeeld op je terugweg erlangs loopt en dan kan 'ie zien waar je lang hebt gestaan en misschien vind je die en die producten interessa nt.

R: Haha geweldig.

I: Ja er is een hele hoop mogelijk! Ja het is best grappig: de persoonlijke coupons ook inderdaad. Dat kan bijvoorbeeld ook op basis van waarderingen van jou of je medebezoekers die kunstwerken een waardering hebben gegeven...

R: Okee.

I: En de toepassingen in het museum zelf bijvoorbeeld, als je een heel netwerk hebt hangen kan er bijvoorbeeld een hele plattegrond gemaakt worden waar je precies kan zien waar je in het museum staat en dan kan je bijvoorbeeld ook uitgelichte kunstwerken zien of zoeken naar faciliteiten.

Een tourfunctie is bijvoorbeeld ook mogelijk. Dus inderdaad dat je rondloop dat je extra informatie krijgt op basis van detailfoto's, audio, video of tekst... Met educatie in het achterhoofd kunnen er bijvoorbeeld ook bepaalde vragen gesteld worden bij bepaalde kunstwerken om mensen te laten nadenken: de quizfunctie.

Social media kan toegevoegd worden, dat mensen commentaar kunnen leveren op bepaalde kunstwerken, feedback kunnen geven, waarderingen kunnen geven bijvoorbeeld.

R: Ja, okee.

I: Op basis daarvan kunnen bijvoorbeeld ook kunstsuggesties gegeven worden. Bijvoorbeeld die en die tentoonstellingen worden opgebouwd, misschien vind je die ook interessant. Hiernaast is bijvoorbeeld ook een spelfunctie mogelijk, mensen s timuleren het hele museum te bekijken door middel van een speurtocht of iets dergelijks.

Dit is het topje van de ijsberg maar dan heb je in ieder geval een idee of een beeld met wat er allemaal mogelijk is

R; Ja. okee,

I: Als je dit allemaal zo voor je ziet, je weet nu een beetje wat het inhoudt... Vind je het een interessante technologie?

R: Ja opzich wel.

I: Ja je ziet er wel potentie in?

R: Ik zou er zelf niet direct gebruik van maken maar bijvoorbeeld een schoolklas kan daar gebruik van maken.

I: Bijvoorbeeld..

R: Of wij bijvoorbeeld als werk, met een bepaalde club met zijn allen die vragen gaan beantwoorden, talloze mogelijkheden in ieder geval.

I: Zeker, genoeg mogelijk inderdaad. U zal er zelf dus niet zo snel gebruik van maken. R: Ik ben zelf niet zo iemand die meteen het nieuwste apparaatje hoeft te hebben..

I: Oh okee.

R; Ik kan me wel voorstellen dat je als musuem de doelgroep meer aan kan spreken die minder gauw in een museum komt, of juist iets extra's brengen.

I: Klopt inderdaad, zeker. En als je kijkt naar deze mogelijkheden, zijn er dan opties waarvan u denkt van: nou dat springt er wel uit, dat is interessant?

R: Hmm. Nou bijvoorbeeld met m'n kinderen. Ik heb twee kinderen van tien en dertien die best een bepaald spel zouden willen doen of een bepaalde quiz zouden willen doen. Dat lijkt me wel leuk.

I: Om ze een beetje actief te kunnen betrekken zegmaar.

R: Ja ik ben zelf namelijk ook wel ruimtelijk ingesteld dus als ik met een iphone een plattegrond zou kunnen hebben en kan zien waar ik ben vind ik dat ook wel grappig, dus die springt er wel uit. I: Okee, duidelijk. Dankjewel. Dan gaan we door naar het volgende onderdeel... De huidige inzet. Het Groninger Museum heeft namelijk op het moment een testversie lopen, sinds ongeveer een jaar en dat is tot nu toe eigenlijk alleen te gebruiken bij de vaste collectie. Hier en daar is het nog ingezet bij tijdelijke tentoonstellingen: bij Song wordt het zometeen ook ingezet en bij de mythe van de electrische gitaar kon je bijvoorbeeld luisteren naar de gitaar in plaats van alleen te kijken naar hoe ze eruit zien. Dat vond ik zelf erg leuk bedacht haha.

R: Ja die is leuk inderdaad.

I: Nou je hebt het dus nog niet gebruikt. Ik heb een overzichtje met een aantal onderdelen. Dit is het beginscherm bijvoorbeeld. Zou ik u mogen vragen naar de vormgeving en de indeling. Wat vindt u er zo van? Past het bijvoorbeeld bij het Groninger Museum of juist niet?

R: Ja op zich past dit wel bij het museum. als ik zo kijk past dit bijvoorbeeld beter dan bij het rijksmuseum, de uitstraling is toch iets anders dan anders. Dat is iets meer traditioneel. I: Dit is dan wat speelser misschien.

R: Ja wat speelser, de kleuren, de abstracte lijnen. Dit vind ik er zeker bij passen. Dit vind ik een hele goede binnenkomer, leuk.

I: En als we kijken naar het lettertype bijvoorbeeld? Wat vind u daarvan?

R: Prima, niks op aan te merken. Het ziet er ook overzichtelijk uit. Ik neem aan dat je ze hier kan aanklikken dat je dan wat meer informatie krijgt.

I: Ja precies, dat klopt ja.

R: Waar het op neer komt is dat het gewoon makkelijk is, handig en logisch opgezet. Maar dat is natuurlijk het doel van elke...

I: Gezien de doelgroep inderdaad ook.

R: Ja het zijn hier soms wel oudere mensen die het ook moeten kunnen volgen. I: Ja de oudere mensen inderdaad ook.

R: Er lopen hier redelijk wat oude mensen rond...

I: Zeker ja, dat klopt. Als we het hebben over de indeling bijvoorbeeld, je opent de app dan kom je uit bij dit schermpje.

I: Als je nou bijvoorbeeld de kusntwerken wilt bekijken die worden vertegenwoordigd op de app, zou u dan bijvoorbeeld weten waar u zou moeten zijn? Waarop u zou moeten klikken of dat zo snel nog niet?

R: Dus je krijgt eerst deze en dan deze??

I: Ja dat klopt inderdaad, je hebt hier de informatie over het museum en daaronder heb je openingstijden, contactgegevens dat soort spul.

R: Da's ook vrij te vinden. Ik neem aan dat dit de collectie is?

I: Ja dat klopt inderdaad. Het menu'tje zit hier en dan kan je naar onder naar start en dan krijg je deze met hier waar je bent bovenin en de beschikbare kunstwerken.

R: Okee en dan klik ik op de kunstwerken en dan kan ik lezen en kijken?

I: Dat klopt inderdaad. Hoe ze dat hebben aangepakt, er hangen gigantisch veel schilderijeen en kunstwerken daar. Er wordt ongeveer, verschilt per zaal hoor, tien tot vijfentwintig procent van de kunstwerken worden vertegenwoordigd. Hoe ze dat hebben ingedeeld is bij het ene kunstwerk krijg je bijvoorbeeld detailffoto's, bij andere weer achtergrondinformatie en bij een andere krijg je weer videofragmenten van kunstenaars bijvoorbeeld. Bij weer een andere heb je audioinformatie. In hoeverre vind je hun aanpak zo? Vind je dat...

R: Nou eigenlijk wel prima zo. Als je tussen die kunstwerken kijkt en er worden er tien tot vijfentwintig vertegenwoordigd... Welke moet je dan hebben? Pak je de belangrijkste of die er het meest uit springen.

I: Ja...

R: Je hebt altijd mensen die willen weer wat anders. Mensen die zoeken naar de overige 75%... I: Ja, klopt.

R: Wel snap ik dat als je zo veel kunstwerken hebt hangen dat je daar dan niet overal informatie over kunt hebben dus.. ja dat vind ik opzich ook wel logisch.

I Okee.

R: Als je met een audiotour bijvoorbeeld in een zaal staat dat er in ieder geval wel twee

schilderijen ofzo moeten zijn met informatie daar over. Ik snap dat je dat niet honderd procent kunt dekken.

I: Duidelijk.

R: Opzich wel logisch.

I: Dan hebben we het over dus over continuiteit: qua inzet is het ook verschillend, bij sommige kunstwerken heb je foto's bij andere weer video's, vind u dat persoonlijk handig? Als u bijvoorbeeld een audiotour zou willen doen dat alles dan ook daadwerkelijk via de audiotour te beluisteren is? R: Nou nee, ik vind die afwisseling juist wel goed. Als mensen een video niet interessant vindt dan kan je doorlopen, je zit nergens aan vast neem ik aan.

I: Nee dat klopt inderdaad, je zit nergens aan vast. Neeneenee, zeker.

R: Dus als je foto's wilt zien kan je ook alleen de foto's pakken, daarnaast vind ik de afwisseling juist wel leuk.

I: Okee!

R: Vaak komen mensen ook naar het museum, juist voor de afwisseling he. I: Wat dat betreft past dat dan ook wel bij het Groninger Museum.

R: Hmmm ja...

I: Met al die verschillende tentoonstellingen.

R: Ja dat vind ik eigenlijk ook wel. Ook als je naar de uitstraling kijkt, en kijkt wat voor kunst hier hangt... Soms is het van honderden jaren terug, maar ook moderne kunst. Ja dat vind ik wel passen.

I: Duidelijk, dankjewel. Hmm dan zijn we alweer tegen het einde van het interview gekomen, ik heb nog twee vragen voor je.

Als we het dus hebben over informatie bij een kunstwerk, wat voor soort informatie zou jij dan interessant vinden? Is dat het verhaal eromheen, of het idee van de kunstenaar, of de techniek bijvoorbeeld, de schildertechniek, of de tijdsperiode...

R: Ik vind het altijd wel belangrijk uit welk jaar het komt, de maker vind ik wel belangrijk, de techniek interesseert me niet, maar de gedachte erachter en de link met andere kunstwerken dus de context vind ik ook wel belangrijk.

I: Dan kom je meer uit op de strom ing misschien?

R: Ja, ja. Meestal aan het begin van de zaal staat er heel veel tekst en dat lees ik altijd wel. Dan heb je het grote plaatje gezien en dan kun je daarna de details pakken... Op die manier.

I: Dan heb ik nog een slotvraag. Als je bijvoorbeeld over een jaartje terugkomt, en het gehele systeem is geïmplementeerd, zou je dan nieuwschierig zijn en het bekijken?

R: Zeker. Helemaal nu ik het er met jou over heb gehad zou ik het wel willen. Ik zou zeggen: Groninger Museum, ga hiermee door!

I: Okee dan, duidelijk!

Dan wil ik je graag bedanken voor je tijd en als je het leuk vindt, heb ik nog een Groninger Museum sleutelhanger.

R: Da's altijd leuk. I: Als klein bedankje.

R: Bedankt! Enne, succes verder nog he.