• No results found

Interviewer, Roel Hovius R: Respondent, Frans

Bijlage V: Aanvullende informatie

Hoofdstuk 2: Interne analyse

I: Interviewer, Roel Hovius R: Respondent, Frans

I: Ik zal beginnen met een korte introductie, allereerst zou ik u graag willen bedanken voor het vrijmaken van uw tijd tijdens uw museumbezoek.

Mijn naam is Roel Hovius, ik ben afstudeerstudent Reclame, Marketing en Communicatie aan de Hogeschool van Amsterdam. En dit onderzoek wordt gedaan door het Lectoraat Crossmedia aan de HVA, en die zijn bezig met projecten rondom experiencescapes. Een experiencescape is eigenlijk een ruimte waar een comsument naartoe kan gaan om een beleving te ondergaan: dus ook het Groninger Museum.

Opvallend is dat musea vaak gebruik maken van nieuwe technologieën en media, we zitten hier bijvoorbeeld tussen allemaal computers die de mogelijkheid geven de collectie op een andere manier te bekijken en om extra informatie te kunnen verkrijgen. En daar gaat het onderzoek over: het doel van het museum een beetje samentrekken met de wensen en behoeften van de doelgroep.

Het interview zal ongeveer een kwartiertje in beslag nemen.

Zou ik je allereerst kunnen vragen om een aantal persoonlijke gegevens? Uw naam, leeftijd, opleiding?

R: Ja dat mag.

I: Wat is uw naam, laten we daarmee beginnen. R: Frans Dronkers.

I: Okee, Frans. Hoe oud bent u als ik vragen mag? R: Haha okee, ik ben 53.

I: Misschien een onbeleefde vraag, ik weet het. Maar ik moet het vragen haha. R: Haha ja dat snap ik.

I: En u kwam uit Egt zei u? R: Ja dat klopt.

I: En uw opleidingsniveau als ik dat vragen mag? R: Uhhh Pabo. Pedagogische acedemie.

I: Okee, dank u wel. En hoe vaak bezoekt u musea?

R: Nou de laatste tijd regelmatig. Ik ben maandag nog in het Stedelijk Museum geweest, welke dag is het vandaag eigenlijk?

I: Donderdag.

R: Nou, regelmatig in ieder geval.

I: Een keer per maand , twee keer per maand? R: Nou de laatste tijd wel gemiddeld één keer per week.

I: Zo da's flink wat inderdaad. En wat vindt u belangrijk aan een museumbezoek? R: Uuuhh, ja, tsja, ik ben net nog geweest bij de fundatie in Zwolle.

R: Tja, het meegenomen worden in de schilderijen, in alles wat er wordt gepresenteerd. Maar ook de beelden en de video enzo, ook de beeldende kunst. In het stedelijk museum hebbe n ze nu ook, uhh hoe noem je zo iemand die de zaal beheert, die gaat dan richting performance.

I: Oh okee! Een echte toevoeging dus?

R: Ja zeker een toevoeging, dat is wel het gene waardoor ik echt getrokken wordt, video's zijn ook interessant. Ik ben ook naar een tentoonstelling geweest met veel video ongeveer een maand geleden, maar echt levende mensen die performen dat is toch echt speciaal.

I: Het voegt echt iets speciaals toe.

R: Het voegt zeker echt wat toe, je wordt er meer bij betrokken. I: Precies.

R: Hier vond ik het erg lawaaiig vanmorgen. I: Oh okee.

R: Vond ik erg storend.

I: Dat is dan de video die u bedoelt?

R: Nee, nee, die rondleiding geven, maar dan niet op een gedempte manier wat bij een museum past maar heel luidruchtig.

I: Oh okee, storend inderdaad.

R: Nee hebben ze zelf waarschijnlijk niet in de gaten gehad maar heel storend inderdaad. Wat ik ook erg storend vind is dat ze mensen foto's laten nemen.

I: Door de flitsen zeker?

R: Nou ik vind het gewoon, je denkt van tja... je bent in het museum om te kijken. I: Ja okee.

R: En als je er wat van wilt hebben, dan koop je een boek ofzo. Maar je gaat niet.... Ik vind het gewoon heel storend eigenlijk.

I: Ja, snap ik wel. Duidelijk. Het gaat dus meer om de ervaring, om iets te beleven? Of om ie ts te leren?

R: Nouja, beleven wel, het leren niet zo zeer. Het is meer het voorhouden van een spiegel, dat je opgaat in de kunst. Uhhh, Tja.

I: Okee, duidelijk. Dan pak ik even de volgende erbij.... Nouja zoals we het net al over hebben gehad: een museum maakt vaak gebruik van nieuuwe media en technologie om verschillende redenen. Dit kan zijn het aantrekken van jonger of ander publiek of het bieden van een nieuwe belevenis of om educatie te stimuleren bijvoorbeeld.

Je kan dus denken aan audiotours, virtual reality of het bieden van speciale rondleidingen allemaal verschillende manieren waarop musea dat doen. In hoeverre is het u opgevallen dat musea daarmee bezig zijn?

R: Het valt me wel op maar ik doe er zelf niet zo aan mee. Ik wil gewoon het schilderij of het kunstwerk op me af laten komen. Misschien dat ik daarvoor of daarna wat zou willen lezen maar niet tijdens het museumbezoek zelf, ik wil me niet laten afleiden.

Audiotours leiden af bijvoorbeeld, het is echt het informeren voor en na het museumbezoe k. Misschien dat ik bij een later bezoek het nog een keer zal proberen maar de eerste paar keren doe ik dat absoluut niet. Ik laat het eerst helemaal op me af komen.

I: Ja duidelijk, okee. En kan u mij misschien vertellen hoe het Gronigner Museum hier mee bezig is? Die hebben sinds een paar maanden een nieuwe technologie toegepast. Op het moment alleen te gebruiken bij de vaste collectie, bij Van Der Ploeg ook. Heeft u enig idee wat dit is geweest? R: Nee.

I: Dat was de iBeacon techniek. R: Oh...

I: Daar heeft u nog nooit van gehoord? R: Neeneenee.

I: Okee, nee dat is niet erg hoor, daarom vraag ik het ook. De volgende vraag was of u weet wat deze techniek kan maar dat ...

R: Nee, geen idee. Ben ik niet in thuis geweest.

I: Dan zal ik je even wat korts vertellen over de techniek, dan heb je ook een beetje een beeld van wat het inhoudt.

R: Hmm Hmm.

I: Een Beacon is eigenlijk, het woord zegt het al, een soort kleine baken dat een signaal uitzendt. Deze Beacons zijn verspreidt door verschillende zalen in het museum en die zijn nu bezig het netwerk uit te breiden. Nou wat je ermee kan doen is je installeert een app op je telefoon en wanneer je binnen het bereik van zo'n baken stapt kan er een actie gekoppeld worden. R: Oh okee.

I: Dus het weet waar je bent in het museum, of voor welk schilderij en dan kan je bijvoorbeeld detailfoto's krijgen, aanvullende informatie, audiobestanden, video, noem het maar op, er is heel veel mogelijk.

R: Ja.

I: Wat vindt u daarvan? Vindt u dat interessant?

R: Nouja, kijkend naar voor welke doelgroep het interessant kan zijn, en misschien dat ik er in de loop van de tijd ook wel gebruik van zou maken maar het hoeft.... Tsja, het zal zeker iets

toevoegen.

I: Precies. Maar niet voor u persoonlijk dus?

R: Misschien als je je daar wat meer in verdiept maar ik heb daar nu niet zo heel veel behoefte aan.

I: Okee, duidelijk. Dan heb ik een aantal voorbeelden, er zijn natuurlijk gigantisch veel

mogelijkheden, zowel een aantal commerciele mogelijkheden en als toevoeging op het museum en de collectie. Voor het gemak heb ik wat voorbeelden onder elkaar op kaartjes gezet.

Bijvoorbeeld de museumwinkel, als je erlangs loopt dat je kan kijken wat er in de aanbieding is, wat er beschikbaar is. Je zou de toegangskaarten via de app kunnen aanschaffen, je zou persoonlijke aanbiedingen kunnen krijgen op basis van eerdere bezoeken bijvoorbeeld of war u lang in het museum heeft gestaan. Bij het restaurant zou u de menukaart kunnen bekijken. Automatische toegangscontrole, dat u meteen door kunt wandelen als u al een kaartje heeft.

Hiernaast hebben we ook opties voor in het museum zelf; bijvoorbeeld het vragen van bepaalde vragen bij kunstwerken, mensen laten nadenken over de schilderijen, het zou ook in spelvorm kunnen gaan dat je een speurtocht of iets dergelijks zou kunnen doen. Social media zou je kunnen

toevoegen, een andere optie is Indoor GPS dat je op de app kan zien waar je staat in het museum waarbij je bijvoorbeeld ook een hele plattegrond zou kunnen plaatsen met faciliteiten of

zoekfuncties naar bepaalde kunstwerken, wat is nieuw, wat wordt aangeraden. Het zou kunstsuggesties kunnen geven op basis van wat je hebt gezien of waardering van andere bezoekers. En natuurlijk is een tourfunctie mogelijk, met audio, video, foto's of tekst. Als u naar deze opties kijkt, waar denkt u dan van nou, dat is interessant voor het Groninger Museum?

R: Het is natuurlijk allemaal super modern om mensen op allemaal manieren te activeren. Een beetje als de cookies op de computer weet je wel, je hoeft bijna niet meer te d enken, het wordt al voor je gedaan.

I: Haha ja dat klopt wel.

R: Het is ook wel bewezen dat als je veertig bent dat dat lastig op te pakken is. I: Ja, we hebben te maken met early adopters inderdaad.

R: We zitten er helemaal in, gewoon helemaal terug naar af is misschien ook wel handig. Tenminste dat vind ik. Daarom sta ik liever ook gewoon voor een schilderij.

I: Ja okee.

R: Je wordt helemaal overgoten, de jongere mensen die kunnen waarschijnlijk al niet meer anders en zitten helemaal in dit systeem. Je mag zelf kiezen gelukkig.

I: Dat is het idee inderdaad, je kan het gebruiken maar het is natuurlijk niet verplicht.

R: Nee maar als je tegenwoordig een bepaalde site wil hebben dan moet je al cookies aan vinken anders kom je er niet meer op... Tja wanneer stop je en wanneer stop je niet... Ik denk dat het zelf beslissen wel heel belangrijk is.

I: Nouja het idee van het Groninger Museum was ook dat je als bezoeker op je eigen telefoon bezig bent, dat is makkelijk, je weet hoe het werkt. Je kan kijken, lezen en luisteren op je eigen manier. Dat is een beetje het idee, het geven van extra informatie terwijl je naar een schilderij aan het kijken bent inderdaad.

R: Nouja dat is de toevoeging inderdaad. Voor sommigen fantastisch en voor anderen die doen het even niet of op het moment dat ze er zelf behoefte aan hebben. En dat zal dan ook wel de bedoeling zijn.

I: Dat klopt.

R: Keuzes maken, wel fijn als je de mogelijkheid hebt.

I: Maar u ziet zelf niet echt iets waarvan u denkt dat is wel interessant? Kan hoor. R: Oh okee! Uhmmm ja dit vind ik dan wel iets hebben.

I: Social Media? Waarom social media? R: Nouja dat je in contact staat met een ander.

I: Dat u bijvoorbeeld kunt zien wat anderen ervan hebben gevonden. Dat is een interessante inderdaad.

R: Ja dat is voor mij wel interessant.

I: Okee bedankt. Dan gaan we door naar het volgende onderdeel en dat is de huidige inzet. Het Groninger Museum is stukje bij beetje het netwerk aan het vergroten en ze willen ook een nieuwe versie gaan implementeren in het museum.

R: Okee.

I: De huidige inzet is momenteel alleen te gebruiken bij de vaste collectie en langzaam maar zeker groeit het. Ze hebben het bijvoorbeeld toegepast bij de mythe van de electrische gitaar waarbij je kom kijken hoe een gitarist op de gitaar speelde en d an kan je dus ook horen hoe de gitaar klinkt.

Dit is hoe de app er nu uitziet. Dit is dan het beginscherm met wat informatie over het Groninger Museum. Als je door de collectie loopt dan zie je onder elkaar het aanbod van schilderijen: deze schilderijen zijn in de buurt en er is extra informatie over beschikbaar. Dit gaat meestal in de vorm van foto's en tekst maar er zijn ook opties met het audiocommentaar van kunstenaars.

Laten we beginnen met de vormgeving, hoe zou u de vormgeving beschrijven? R: Ja dat past wel.

I: En bijvoorbeeld het kleurgebruik, vindt u het fijn zo, mooi, passend? R: Ja het past wel dus.

I: En het lettertype? Ze hebben gebruik gemaakt van Arial, schreefloos. Een beetje het professionele willen ze erin houden.

R: Ja dat zie je overal dus is hier wel herkenbaar he.

I: Ja dat klopt ja. We hebben het even gehad over de functionaliteit. Opvallend is dat het Groninger Museum bij verschillende schilderijen verschillende opties heeft toegevoegd. Bij een aantal schilderijen heb je tekstbestanden, ander schilderijen heb je audio-opties dat je even kan luisteren, bij andere schilderijen weer video. In hoeverre vindt u de continuiteit belangrijk? Vindt u dat alle schilderijen hierbij betrokken moeten worden of juist een aantal uitgelicht?

R: Wat mij betreft uitgelicht. I: Ja? Hoeft niet allemaal dus? R: Nee.

I: Als we het hebben over de indeling, hierboven heb je het menu zitten, dan kom je uit op vier opties. Hier heb je de informatie, hier de kunstwerken.

Vindt u het logisch ingedeeld zo? Zou u weten waar u zou moeten zijn als u bijvoorbeeld een schilderij zou willen bekijken?

R: Sorry wat bedoel je precies? Nog een keer?

I: Nou kijk het idee is natuurlijk dat het makkelijk moet zijn. Dat je weet waar wat te vinden is. R: Tja redelijk. Ik denk dat als je op museum klikt dat je dan informatie over het museum krijgt? I: Ja dat klopt inderdaad..

R: Best helder zo.

I: Dan heb ik nog een vraag over de digitale en fysieke samenwerking. Het is natuurlijk een toevoeging op het fysieke museum. Uhm, nu zijn er ongeveer tien tot vijfentwintig procent van de kunstwerken ondersteund op de vaste collectie via de Beacons.

Vindt u dat voldoende, vindt u dat genoeg? R: Ja vind ik prima, genoeg.

I: Okee dat is genoeg. En wat voor informatie zou u interessant vinde n om bij kunstwerken te krijgen? Is dat achtergrondinformatie, details, het verhaal, de betekenis,, het idee van de kunstenaar?

R: Het idee van de kunstenaar vind ik het belangrijkste.

I: Okee duidelijk. Dan had ik nog een laatste vraag: je hebt hem hier e n daar al een soort van beantwoord maar als slot: denkt u dat u met een nieuwe, complete versie door het gehele museum gebruik zou willen maken van deze technologie of heeft u geen interesse?

R: Nou als ik zelf de keuze blijf houden... I: Ja dat altijd.

R: Ja dan zou ik het wel proberen. I: Okee duidelijk. Bedankt voor uw tijd. R: Geen probleem.

I: Veel plezier nog vandaag. R: Succes nog he.

Transcriptie 3: Hella

I: Interviewer, Roel Hovius