• No results found

Interviewer, Roel Hovius R: Respondent, Bram

Bijlage V: Aanvullende informatie

Hoofdstuk 2: Interne analyse

I: Interviewer, Roel Hovius R: Respondent, Bram

I: Allereerst zo ik je graag willen bedanken voor het vrijmaken van je tijd tijdens je museumbezoek.

R: Ja. ja.

I: Ik zal beginnen met een korte introductie. Mijn naam is Roel Hovius ik zit hier namens de Hogeschool van Amsterdam. Ik studeer Reclame Marketing en Communicatie en dit onderzoek wordt gedaan door het Lectoraat Crossmedia en het bijbehorende project heet Designing

Experiencescapes. Een experiencescape is in principe een locatie waar je als consument naartoe gaat om een bepaalde belevenis te ondergaan.

R: Ja.

I: En zo dus ook het Groninger Museum. Opvallend is dat musea vaak gebruik maken van nieuwe techniek en media om deze experiencescape te ondersteunen en daar gaat dit onderzoek eigenlijk om. Het samenvoegen van wat de doelgroep wilt en wat het museum wilt bereiken. R: Okee.

I: Het interview zal zo'n 20 minuutjes á een kwartiertje duren. Dat verschilt een beetje. R: Goed.

I: Zal ik je allereerst mogen vragen om wat persoonlijke gegevens. Te beginnen met je naam en leeftijd?

R: Ja. Uhm Bram. I: En uw leeftijd? R: 51.

I: Ja, dankuwel. En komt u ook uit Groningen of dat niet? R: Nee uit Borne.

I: Sorry? R: Uit Borne. I: Borne ah okee. R: Dat ligt in Twente.

I: Haha okee, topografisch ben ik niet zo snel nee. R: Haha.

I: Zou ik je mogen vragen om je opleiding? R: Economie en accountancy. Dus universiteit.

I: Universiteit, okee duidelijk. En hoe vaak bezoekt u gemiddeld een museum? R: Dat zal zo'n twee keer per jaar zijn.

I: Okee, niet zo heel vaak dus. Waarom gaat u graag naar een museum toe?

R: Nou om mooie kunstwerken te zien, wat er is allemaal, ideeën ehm, andere dingen dan gewoon... dus ja, vooral de beleving.

I: En wat vindt u dan belangrijk aan een mus eum? R: Uhm wat vind ik belangrijk aan een musuem..

I: Wat vindt u belangrijk bijvoorbeeld als u de keuze maakt naar een museum te gaan? R: Ik ben sowizo wel gek van schilderijen.

I: De schilderkunst...

R: Ja klopt. En dan is de volgende vraag natuurlijk welke soort.... Impressionisme vind ik mooi. Rembrandt, oud rijksmuseum daar zijn we ook geweest. Hardstikke mooi. En het Groninger Museum heb ik wel goede verhalen over gelezen.

I: Okee.

R: Was ik gewoon in geïnteresseerd. I: En is dit dan je eerste bezoek? R: Aan het Groninger Museum wel ja. I: Okee.

R: Vroeger ben ik er nog niet geweest.

I: Dan kan hoor, dat kan. Je hebt dus wat gelezen over het Groninger Museum. Als je dit soort informatie opzoekt, hoe doe je dat normaal gesproken dan? En doe je dat bijvoorbeeld via tijdens het museumbezoek, of juist erna?

R: Nou ik ben lid van het financieel dagblad en in het weekend zit daar ook een persoonlijke column over lifestyle bij. Daar staat altijd wel iets dat gaat over musea... Het Groninger Museum kwam daar ook een aantal keer in voor.

I: En dan was het toch maar een keer tijd om het te proberen? R: Ja.

I: Duidelijk. Dan gaan we door naar het volgende onderdeel... R: Ja.

I: Ik heb het net al eventjes kort benoemd: Nieuwe techniek en media in het museum. Dit doen ze vaak om verschillende doelgroepen mee aan te spreken, om een nieuwe belevenis te bieden of juist om educatie te stimuleren...

R: Ja, ja.

I: Dan kan je dus denken aan audiotours, virtual reality, 3D brillen... De computers die hier bijvoorbeeld staan. Het bioscoopzaaltje aan de zijkant...

R: Ja.

I: Er is ontzettend veel mogelijk. In hoeverre is het jou wel eens opgevallen dat musea hiermee bezig zijn?

R: Sorry, wat?

I: In hoeverre is het u wel eens opgevallen dat musea hiermee experimenteren o f hier gebruik van maken?

R: Nou dat is me eigenlijk niet zo opgevallen.

R: Nee ik kom hier meer om... Uhh nou ik ben dit jaar twee keer naar het rijksmuseum geweest... en vorig jaar Van Gogh.... Of het Stedelijk in Amsterdam en ... Daar viel het me niet echt op.... Volgens mij is het hier wat progressiever allemaal.

I: Ja ze zijn flink aan het experimenteren door de jaren heen, dat klopt hoor, zeker. En wat vindt u van het feit dat musea daar gebruik van maken?

R: Ja, super. Ja je komt ook uit een andere tijd, een andere wereld gezien het internet.. I: Ja...

R: Dus dat moet ook wel.

I: Een beetje meegaan met de tijd? R: Ja. Dat gaat natuurlijk snel.

I: En maak je daar zelf ook wel eens gebruik van of dat eigenlijk niet zo zeer? R: Uhm, nou ik... opzich niet zo heel veel.

I: Okee.

R: Het moet je ook wel aangereikt worden, dan wordt het ook wat makkelijker om het te gaan hanteren.

I: Snap ik.

R: ik bedoel, ik lees altijd de krant op hardcopy zegmaar, niet op de iPad ofzo. I: Ja goed, okee.

R: Je weet wel op de iPad of internet heb je helemaal geen abbonement meer nodig. Dat doe ik dan nog wel.

I: Kan je mij misschien vertellen hoe het Groninger Museum bezig is met media en techniek, ze hebben bijvoorbeeld van het weekend weer iets nieuws ingesteld...

R: Oh okee...

I: Je bent nog niks tegen gekomen vandaag?

R: Nee nog niks, maar ik ben ook nog niet zo lang binnen. Je bent de eerste die ons aanschiet. I: Oh! kijk, okee, goede timing dan haha. Nou de reden dat ik het vraag is omdat het Groninger Museum inderdaad een beetje aan het experimenteren is. Half 2014 hadden ze een primeur in Nederland: ze hebben gebruik gemaakt van de Beacontechnologie, en die hebben dat voor het eerst ingezet in Nederland.

R: Okee.

I: Heb je daar ooit van gehoord of eigenlijk helemaal niet? R: Hoe zeg je dat?

I: Beacontechnologie, Beacons of iBeacons. R: Hmm, nee.

I: Dan zal ik daar als eerste eventjes wat over vertellen... R: Ja daar ben ik wel benieuwd naar.

I: Ja, nou iBeacons zijn eigenlijk kleine bakens die je door het museum verspreidt waardoor je een netwerk opbouwt. Die bakens hebben een bepaalde zone aan vierkante meters, dat verschilt overigens, dat kan je instellen. Als je dus met je telefoon met de Groninger Muse um app binnen die zone loopt kan er een actie gekoppeld worden. Dus op basis van je fysieke locatie in het musuem kan er dus weer iets gekoppeld worden, dat is het idee dan.

R: Hmmm.

I: Ik heb hier een aantal voorbeelden op kaarten gezet, dan krijg je miss chien een wat beter beeld van wat er allemaal mogelijk zou zijn.

R: Okee.

I: Te beginnen met een aantal commercieële voorbeelden. Je kan dus van tevoren je kaartje al kopen dat als je binnen wandelt dat het meteen wordt hekend en dat je door kan lopen wan t er wordt herkend dat deze klant al een kaartje heeft. Of als je bijvoorbeeld het restaurant binnen loopt dat je meteen de menukaart zou kunnen bekijken of dat je te zien krijgt wat er momenteel in de aanbieding is. De persoonlijke coupons en aanbiedingen , dat kan bijvoorbeeld ook in de

museumwinkel. Dat als je op de terugweg naar boven loopt, langs de winkel en dat je meteen een berichtje te zien krijgt van hé, hier en hier heb je lang gestaan, misschien vind je deze producten interessant.

R: Ohja.

I: Je hebt in het museum zelf ook opties. Je zou bijvoorbeeld een tourfunctie kunnen doen waarbij je door het museum loopt en dat je bij een kunstwerk mischien wat achtergrondinformatie kan lezen, audiotours kan je bieden, detailfoto's, videofragmenten...

R: Nou, geweldig!

I: Ja er is heel veel mogelijk! Het is best grappig inderdaad. Je kan bijvoorbeeld een plattegrond implementeren, als het hele netwerk compleet is door het hele museum, dat zijn ze nu nog aan het uitbreiden. Maar dat is een mogelijkheid, waar ben ik, waar ben ik nog niet geweest, waar zijn de faciliteiten...

R: Ja.

I: Je kan mensen ook stimuleren door spelletjes te bieden. R: Oh spelletjes! ja, je kunt er van alles mee doen...

I: Precies, quizfunties: mensen laten nadenken over bepaalde kunstw erken. Kunstsuggesties op basis van waar je bent geweest in het museum of lang hebt gestaan. Maar dat kan natuurlijk ook gaan via social media dat mensen waarderingen kunnen geven dat bepaalde kunstwerken kunnen worden uitgelicht... Nou dan heb je in ieder geval een beetje een overzicht van wat er mogelijk is. Er is nog meer mogelijk maar dan heb je in ieder geval een beeld en iets om over na te denken.. R: En dat heet Beacon?

I: Beacons zijn dat ja, of iBeacons. R: Waar komt dat woord vandaan?

I: Nou het is een techniek van Apple. Dus iPad, iPhone en iBeacons heb je nu dus ook. En dat was eigenlijk een soort van reactie op de NFC-chips. Die de meeste nieuwe telefoons wel hebben, behalve Apple. Het bekendste voorbeeld is de OV-chipkaart. Je houdt het ergens tegenaan en dan: Bliep. Op die manier.

R: Okee.

I: Nou goed. Als je een beetje zo kijkt... Wat vind je van de Beacontechnologie? Vind je dat interessant? Vind je het potentie hebben?

R: Ja zeker, absoluut. Nou ik vind het commerieel en hoe eh... Je kunt na tuurlijk steeds meer mensen volgen want ehm...

I: Ja...

R: Ja, nee... Leuk, ik vind deze wel geinig, dus dat je een museumwinkel waar je als laatste eventjes komt, dat zij je bij wijze van spreken op grond van waar je dan gestaan hebt van joh... Volgens mij is dat type boek of weetikveelwat, is wel wat voor jou.

I: Okee.

R: Ja, zin vol. Het is gewoon gemakkelijk natuurlijk het doet me denken aan de app die je hebt voor als je kaartjes voor het vliegtuig hebt dat je zo kunt doorlopen...

I: Dat klopt inderdaad, het is wat efficienter.

R: Ja dit maakt gewoon dat het allemaal veel makkelijker gaat.

I: Duidelijk, dat was inderdaad mijn volgende vraag: als je kijkt naar de kaarten, heb je dan iets waarvan je denkt nou dat springt eruit, dat heeft wel potentie of da t vind ik interessant?

R: Ja, ja, ja.

I: Dus inderdaad het aankopen van de kaartjes, de museumwinkel.. R: Ja.

I: Is er nog iets waarvan je denkt...

R: Ja wat je nog meer zou kunnen doen is.... Dan zit ik nu e ven aan het rijksmuseum te denken... I: Okee...

R: Zo'n heel boekwerk van Rembrandt heb ik daar meegekocht na afloop. Maar je zou bij wijze van spreken ook nog achtergrondinformatie van een schilderij... Maar dat heb je geloof ik ook wel met dat je kan horen....

I: Ja dat klopt inderdaad. Ze hebben nu ook al een testversie lopen inderdaad. Het dan vooral op basis van detailfoto's en informatie bij het kunstwerk. Grappig dat je dat zegt.

R: Ja dat je even kan lezen of luisteren van 'oh die vent heeft toen en toen geleefd, daarom schilderde hij dit en dit schilderij of deed hij dit...."

I: Zeker weten.

R: Het is een manier om verder te gaan zegmaar.

I: Dat is het idee inderdaad, het is ondersteunend. Je hoeft er geen gebruik van te maken maar als je het interessant vindt dan kan je het erbij pakken.

R: Precies.

I: Nou ik heb het net al even benoemd, ze hebben een testversie lopen op het moment. Dat is de derde nu al weer en ze zijn nog steeds aan het uitbreiden en uitvogelen, met een paar maanden willen ze een volledige versie door het gehele museum hebben lopen.

R: Okee.

I: Nou je hebt het dus nog niet gebruikt. R: Nee! klopt.

I: Daarvoor heb ik hier een geprint overzichtje van hoe het er op dit moment uitziet. Dan is dit bijvoorbeeld je beginschermpje.

R: Ja...

I: Ik zou het eerst graag willen hebben over de vormgeving en de indeling. Als je eens kijkt naar het eerste schermpje: vind je het zo passen bij het Groninger Museum?

I: Wel passend ja? In wat voor opzicht? R: Nou dat het modern is.

I: Modern, ja, okee.

R: Een goede kleuropstelling, het oogt heel fris, fris en... vernieuwend. I: Okee.

R: Ja is goed.

I: En de tekst is duidelijk? Dat vind je prima zo? R: Ja, ja.

I: Duidelijk. Nou goed je hebt hier je beginschermpje dus.. En je wilt beginnen met het zoeken naar kunstwerken. Zou je dan bijvoorbeeld weten waar je zou moeten zijn?

R: Uhm...

I: Je hebt je telefoon in je handen en je bent klaar om het museum in te gaan... R: Ja dat vind ik wel prima, is goed zo.

I: Okee. Nou hoe ze het nu hebben ingezet is bij de vaste collectie en bij een aantal vaste exposities hebben ze het ook ingezet.

R: ja, ja.

I: Bijvoorbeeld bij de mythe van de electrische gitaar kon je audiofragmenten en filmpjes bekijken zodat je het instrument ook kan horen. Bij de vaste collectie gaat het mee r om het bieden van achtergrondinformatie en detailfoto's... Wat denk je dat het doel van de inzet was door het Groninger Museum?

R: Ja ik denkt toch op een nieuwe manier... het vernieuwend zijn... Een museum wil toch voorop lopen met nieuwe technieken en natuurlijk op een nieuwe manier mensen ondersteunen door informatie te bieden.

I: Het educatieve dan wat meer? R: Ja zeker.

I: De kunstwerken bij de vaste collectie bijvoorbeeld. Daar hangen gigantisch veel kunstwerken, ongeveer tien tot vijfentwintig procent van de kunstwerken wordt ondersteund. Dat verschilt per zaal. In hoeverre vind je consistentie daarin belangrijk? Vind je dat alles in ieder geval iets van informatie beschikbaar moet hebben via de app?

R: Ja dat zou ik wel zeggen. Kijk, dan kom je al snel bij de vraag van waarom deze wel en deze niet. En hoe is deze selectie dan gemaakt? Ik zou wel... Of je doet het helemaal, of helemaal niet. I: Ja.

R: Dat is dan wat anders dan, oh nu werkt ie dus niet... Dat lijkt me niet handig. Misschien als je dan communiceert van daar wordt aan gewerkt of gaan we geleidelijk aan implementeren... Dan kan het nog. Ik zou dat in ieder geval wel heel helder neerzetten, met daarbij wanneer het 100% is. Ik weet alleen niet of dat technisch een mogelijkheid is...

I: Jawel hoor, technisch gezien is dat mogelijk.

R: Dat heeft dan misschien wat meer met de centen te maken dan.

I: Nou er gaat wel tijd en geld in zitten ja. Dat klopt inderdaad, maar ze zijn nog steeds aan het uitbreiden dus het is geheel mogelijk.

I: En als we het hebben over de manier van informatie, het verschilt op welke manier er per kunstwerk. Bij de één heb je dus filmpjes, bij de ander weer audiofragmenten en bij weer een andere heb je weer tekstueel informatie of detailfoto's.

R: Okee.

I: In hoeverre vind je consistentie daarin belangrijk? Bijvoorbeeld dat als je een audiotour wil doen dat alles dan ook wel door audiofragmenten wordt ondersteund.

R: Ja. Misschien wel heel ouderwets maar dat vind ik wel belangrijk. Dus gewoon consistent en je kunt misschien ooit experimenteren met dat je bij andere schilderijen andere soort informatie biedt. Ik zou wel zoveel mogelijk... zegmaar eh...

I: Die snap ik. Helemaal goed. En wat voor informatie vind je dan interessant? Is dat dan bijvoorbeeld informatie over de kunstenaar, de gedachte achter het schilderij, de techniek, of... R: Ja, nou gewoon. Ja, ehm over de kunstenaar en waarom hij dat gedaan heeft, de filosofie erachter, de achtergrond. Hoe hij past binnen een bepaalde kunststroming... Dat soort za ken, alles wat ertoe doet. Er zijn natuurlijk heel veel dimenties.

I: Ja klopt, er zijn verschillende insteken. Zeker. R: Ja.

I: En dan heb ik nog een laatste vraag om het interview mee af te sluiten. Je hebt nu een beetje een beeld gekregen van wat er m ogelijk is en waar het museum mee bezig is. Denk je dat als je over een jaartje terug zou komen en het hele systeem is up -and-running, dat je het interessant genoeg zou vinden om er een keertje gebruik van te maken?

R: Ja zeker! Ik ben wel benieuwd. Ik heb ook nog een vraag aan jou. Wat kost het?

I: Wat kost het? Dat is een hele goede vraag, dat ligt ook een beetje aan het netwerk. Het bedrijf Tapme Media is er nu mee bezig om het hele systeem uit te schrijven en werkend te maken... Het precieze prijskaartje daarvan heb ik niet tot mijn beschikking. De appartaatjes zelf die in het museum hangen zijn een paar tientjes per stuk en gaan dan meestal ongeveer twee jaar mee waarna je ze weer kunt vervangen... Het museum heeft er nu al een stuk of veertig á vijftig hangen. R: Okee.

I: Er gaat dus redelijk wat tijd en moeite in zitten, zo hebben ze dit weekend iPhones en Tablets klaar liggen om te verhuren bij de infobalie. Voor als je als bezoeker geen telefon hebt die snel genoeg of sterk genoeg is.

R: Ja de kosten zullen wel oplopen met het netwerk en de informatie... I: Ja de coördinatoren zullen er ook wel mee bezig zijn. Zeker. R: Nou, interessant. Ik wens je heel veel succes met je studie.

I: Ja ik zou je graag nogmaals hartelijk willen bedanken voor je tijd en ik waardeer je bijdrage! Dankjewel!

R: Heel veel succes.

Transcriptie 2: Frans

I: Interviewer, Roel Hovius