• No results found

iBeacon: Digital Dimensions

Afbeelding 5 : Plattegrond Gr oninger Museum (Groninger Museum, 2014)

6.2 iBeacon: Digital Dimensions

In het Journal of Marketing uit april 1992 heeft Mary Jo Bitner een artikel geplaatst over de impact van de fysieke omgeving op comsumenten en medewerkers bij zogeheten 'servicescapes': bij een servicescape kan je denken aan een service-gerichte organisatie als een restaurant. (Journal of Marketing, 1992) Als onderdeel van het framework, beschreven in het artikel, worden deze fysieke dimensies beschreven aan de hand van drie dimensies: ambient conditions, space/ function en signs, symbols & artifacts. Met een kleine aanpassing zijn deze drie dimensies ook toe te passen op de digitale omgeving (Beacontechnologie) van een experiencescape (het Groninger Museum). Deze aanscherpingen zijn te vinden in hoofdstuk vier.

6.2.1 Ambient conditions & spacial layout

Bij de ambient conditions en spacial layout gaat het simpelwe g om de visuele invulling van de app zoals deze eruit ziet op de smartphone van de gebruiker. Hierbij gaat het om visuele aspecten als het kleurgebruik en het lettertype maar ook om de indeling van de app. In de loop van april, na het sluiten van de tentoonstelling 'De mythe van de electrische gitaar', is er een tweede versie van de Tapart app voor de Beacons live gegaan. Deze nieuwe versie is voornamelijk visueel aangescherpt en er zijn een aantal kleine wijzigingen doorgevoerd, deze toevoegingen worden bij de dimensie 'Functionality' behandeld.

Rechts, afbeelding 6, is een screenshot van het openingsscherm van de Tapart app/ Groninger Museum app weergegeven. Deze openingspagina biedt informatie over het Groninger Museum en is ook buiten het bereik van de Beacons te bekijken. Net als bij de vorige testversie van de Tapart app is er gekozen voor het schreefloze font Arial. Arial is een over het algemeen prettig en kalm lettertype en is makkelijk te lezen, een lettertype dat professionaliteit en autoriteit uitstraalt en dit komt ook overeen met de andere uitingen van het Groninger Museum. De witte achtergrond zorgt hier ook voor een rustig geheel.

Wat nieuw is in de 2.0 versie van de app is de blauwe balk bovenin het scherm, waarin je locatie binnen de app staat aangegeven, deze toevoeging van kleur zorgt voor een iets speelser gevoel bij de app, in plaats van alleen maar een wit scherm met tekst, al is er gekozen voor de zakelijke kleur blauw

(#5cd5f3). Afbeelding 6: Screenshot.

Als we het hebben over de indeling van de app zijn de pagina's over de kunstwerken onge veer hetzelfde ingedeeld als de eerder afgebeelde beginpagina: detailfoto('s) of video onder de locatiebalk, gevolgd door een stuk tekst of een audiofragment over het desbetreffende kunstwerk. Hierbij wordt een klein stuk tekst laten zien, gevolgd door een rood/ witte knop voor meer

Wanneer je door een expositie in het Groninger Museum loopt worden de vertegenwoordigde kunstwerken in de zaal waarin de consument staat in lijstvorm op de app weergegeven. Onder de blauwe locatiebalk wordt aangegeven waar je in het museum staat en welke zalen in de buurt van de huidige locatie van de consument te vinden zijn. Zie bijlage II afbeelding 8: Beschikbare kunstwerken Tapart 2.0.

6.2.2 Functionality

De dimensie 'Functionality' spreekt eigenlijk voor zich, wat kan de consument precies met de Beacontechnologie in het museum ? De app is onderverdeeld in een aantal onderdelen: de homepage, het menu, beschikbare kunstwerken per zaal en de bijbehorende functies.

Homepage

De homepage van de nieuwe app bevat algemene informatie over het museum en detailinformatie over het museumgebouw, wat op zichzelf al een kunstwerk is speciaal ontworpen om het Groninger Museum in te huizen. Hiernaast zijn de openingstijden te vinden en wordt de museumwinkel geïntroduceerd aan de bezoeker, hierbij wordt het aanbod niet behandeld. Helemaal onderaan de pagina zijn de contactgegevens van het museum te vinden.

Menu

Het menu, dat linksboven in het scherm te vinden is, bestaat uit een viertal opties: Museum, Tentoonstellingen, Start en Instellingen. De eerste optie is 'Museum' en brengt je terug op de homepage van de app. Onder Tentoonstellingen vind je de oude, huidige en komende

tentoonstellingen die ondersteund worden door de Beacontechnologie en de Tapart app, bij iedere tentoonstelling is extra informatie te vinden over de looptijd en de inhoud van de expositie. Het kopje start open je wanneer je in een, door de Beacons ondersteunde, tentoonstelling staat en gebruik wilt maken van de Beacontechnologie op locatie.

Kunstwerken (start)

Wanneer je in het museum bij één van de door de Beacons ondersteunde tentoonstellingen staat kan je door middel van de app de lijst met beschikbare kunstwerken openen, zie bijlage II afbeelding 8. Over het algemeen wordt bij de vaste collectie informatie ge geven over een aantal kunstwerken (voornamelijk schildrijen) door middel van detailfoto's en tekst, zie bijlage II afbeelding ze ven. De gegeven teksten gaan over het kunstwerk zelf en de context waarin deze geschilderd is. Opvallend is dat met de release van de Tapart 2.0 versie een hoop informatie is weggelaten. Denk hierbij aan de schildersperiode, het materiaal en de technie k, de afmeting en de mogelijkheid voor bezoekers om het werk een persoonlijke beoordeling te geven. In sommige zalen in de vaste collectie, bijvoorbeeld het Gronings Zilver, verandert de informatievoorziening van tekst naar audiofragmenten. In weer andere zalen wordt er geen aanvullende informatie gegeven maar commentaar van de kunstenaars (Postmodernisme). Dit zijn misschien interessante invullingen voor het gebruik van de Beacontechniek maar het zorgt niet echt voor eenheid voor de gebruiker.

Tot slot heeft de gebruiker de keuze om de Tapart app in te stellen op Nederlands, Engels of Duits en is de lettergrootte aan te passen naar de persoonlijke voorkeur van de gebruiker.

6.2.3 Digital and physical coöperation

De vaste collectie van het Groninger Museum is te vinden op de begane grond van het Groninger Museum. Deze collectie is verdeeld in twaalf kleine zalen, ieder met een eigen sub-onderwerp. In de buitenste reeks zalen, zaal één tot en met zeven, wordt de Groningse kunst tentoongesteld. Bij aankomst bij de afdeling staat er op tekst op de muur een uitleg over het gebruik van de

Beacontechnologie en de Tapart app. Bij de meeste kunstwerken staat een infobordje met een klein stukje tekst over het kunstwerk in drie talen: Nederlands , Duits en Engels. Wanneer het desbetreffende kunstwerk ook op de app te vinden is, staat dit op het infobordje met een klein icoontje van een telefoontje aangegeven. Bij de grotere zalen staat er een bankje klaar voor de bezoekers om even rustig naar de kunstwerken te kijken, dit is ook fijn als je even alle informatie wilt lezen of horen via de app. In vrijwel iedere zaal zijn een aantal kunstwerken vertegenwoordigd op de Tapart app maar het gaat hier slechts om een aantal kunstwerken die zijn uitgelicht. Het gaat hier om een percentage van ongeveer tien tot twintig procent, dezelfde dekking geldt voor de schilderijen van Van Der Ploeg die ook onderdeel uit maken van de vaste collectie van het Groninger Museum . Zo zijn er in zaal één (Efiaters) vijftig schilderijen te bewonderen waarvan er zes schilderijen worden behandeld in de app door middel van detailfoto's en aanvullende informatie.

Bij de vaste collectie van het museum is er een netwerk opgezet van twee tot vier beacons per zaal, we hebben het hier over relatief kleine zalen in het museum. Een gevolg hiervan is echter wel dat door de hoeveelheid beacons op kleine locatie de Tapart app af en toe in de war is van de locatie van de bezoeker. Met een totaal aan twaalf (kleine) zalen die deel uit maken van de vaste collectie komt dit uit op een netwerk van ongeveer 30 Beacons.