• No results found

Interview respondent 2

Datum 2-5-2015

Tijd: 10:00

Duur: 25:53

Respondent 2

Topiclijst voor de niet sportende 65-plusser. Topic 1: bewustzijn

In hoeverre vindt u het belangrijk om een gezonde leefstijl te hebben? (BRAVO leefstijl?)

Dat is absoluut wel iets wat ik belangrijk vindt, en dat om meerdere redenen. Ik bedoel we worden toch wat ouder en je lichaam takelt toch elke keer weer beetje verder af. Door zo gezond mogelijk te leven probeer je dat proces te vertragen. Ik woon in Zierikzee, heb een mooie goede fiets en ben nog in staat om daar gebruik van te maken, dus wil ik dat zoveel en zo lang mogelijk volhouden. Roken doe ik helaas wel, alcohol, ja dat nuttig ik ook wel eens, zeg maar gemiddeld 2 glaasjes per dag. Met de voeding houdt ik ook rekening, probeer altijd gezond en gevarieerd te eten.

Vindt u voldoende bewegen ook belangrijk voor een gezonde leefstijl?

Voldoende bewegen is absoluut belangrijk voor een gezonde leefstijl, ik denk dat bewegen ervoor zorgt dat je gezond ouder kan worden zonder dat er veel pijntjes en gebreken ontstaan. Bewegen zorgt ervoor dat je botten, je spieren en je gewrichten lekker soepel blijven.

Waarom is het volgens u, belangrijk om te bewegen?

Zo lang je kan bewegen moet je daar altijd van genieten zeg ik altijd, er komt een tijd dan kan je het niet meer, en dan ga je spijt krijgen van de tijd dat het wel kon maar dat je het niet gedaan hebt. En om die tijd van het niet meer kunnen bewegen zo lang mogelijk uit te stellen is het van belang dat je dagelijks aan het bewegen bent, bewegen draagt bij aan een betere gezondheid, je voelt je fris, je leeft, wat smeerolie voor machines is, is bewegen voor ons lichaam.

Topic 2: leefstijl

Hoe zou u uw eigen sport en beweeg leven beschrijven?

Zoals je al weet ben ik niet lid van een sportvereniging of sportschool, mijn beweegleven bestaat met name uit dagelijkse activiteiten die ik dan voornamelijk met de fiets of per voet doe. Zo probeer ik alle kleine boodschappen en andere zaken altijd met de fiets te doen, als het weer het uiteraard toe laat. Ik ben niet het type persoon die thuis op een matje oefeningen en bewegingen gaat zitten doen.

Welke gezonde middelen gebruikt u en in welke mate?

Zijn vitamine pillen ook gezonde middelen, ik slik elke dag en paar vitamine pillen. Niet omdat ik geen vitamines binnen krijg, maar als aanvulling op mijn dagelijks hoeveelheid vitamine, en daar probeer ik de laatste meer op te letten, 2 stuks fruit en groente, die ik binnen krijg. Ik neem elke dag 3 of 4 pillen in, meen ik, het is inmiddels routine geworden.

Ik maak geen tijd vrij voor het sporten omdat ik elke dag nog volop in beweging ben en het dan nog onnodig vind om naar een sportschool of wat dan ook te gaan en daar vervolgens ook nog eens te gaan bewegen. Ik voel me goed bij hetgene wat ik nu doe.

In welke vormen neemt u nu tijd voor ontspanning?

In de avonduren zit ik lekker voor de tv met een glaasje wijn of fris en kijk ik naar een leuke televisie programma, ja dat is mijn manier van ontspanning. Daarnaast speel ik ook wel is een spelletje yahtzee met wat kleinkinderen die op visite komen, dat is ook een vorm van ontspanning.

Topic 3: sportstimulering

In hoeverre bent u op de hoogte van de sportactiviteiten die op Schouwen-Duiveland worden georganiseerd?

De kranten zorgen ervoor dat ik op de hoogte worden gehouden van de activiteiten op Schouwen- Duiveland. We hebben nog niet zo heel lang de wereldregio als plaatselijke regio krant, maar daar haal ik veel informatie uit over wat er allemaal georganiseerd wordt op Schouwen-Duiveland.

Wat vindt u van de activiteiten die op Schouwen-Duiveland worden georganiseerd voor de 65- plussers?

De activiteiten waarvan ik op de hoogte ben zijn speciaal gericht voor een bepaalde doelgroep. Dat vind ik wel een pluspunt. Voor de 65-plus wordt er niet veel bijzonder gedaan, ik geloof dat er meerdere fiets en wandelclubjes zijn opgericht, maar dat kan je ook zelf doen. Er niet echt een activiteit die er tussen uit springt.

Om welke redenen heb je daar wel/niet aan deel genomen?

Ik voel me nog helemaal prima wanneer ik er weer een week op heb zitten, zodra ik merk dat de beweging die ik in een hele week heb, te weinig wordt zal ik er toch aan moeten gaan geloven, om me bijvoorbeeld bij één van die clubjes of misschien wel bij Laco aan te melden.

Hoe zou u op de hoogte willen worden gehouden als 65-plussers omtrent sport en beweeg activiteiten op Schouwen-Duiveland. (communicatie kanalen)

Wanneer je de doelgroep 65-plus wilt bereiken, waarvan het merendeel nog van de oude stempel is, kan je die het beste via de media bereiken. Een geschikt instrument daarvoor zou zeker een krant kunnen zijn, daarnaast kun je ook huis aan huis folders verspreiden want reken maar dat ze de folders uit spitten.

Hoe zou u het sport en beweegaanbod op Schouwen-Duiveland het liefste zien?

Het sport en beweegaanbod zoals het nu is lijkt mij prima, ik hoor in de wandelgangen vrijwel nooit iemand klagen of dat er te weinig te beleven valt op het eiland. Voor iedereen is er wel wat te doen.

Onder welke voorwaarden moete deze dan doen? (Denk aan prijs, afstand, sportaanbod, tijdstip, activiteit zelf, individueel of in groep verband? Recreatief of prestatief?

Sommige aspecten zijn heel erg persoonlijk, het schilt nogal per persoon, de een sport liever alleen terwijl de ander liever in een groepje aan het bewegen is. De prijs moet voor iedereen betaalbaar zijn en de activiteiten moeten ten alle tijden op een recreatieve manier worden aangeboden.

Topic 4: motieven voor sportdeelname

In hoeverre bent u op de hoogte van welke sport en beweegactiviteiten er bij Laco Schouwen- Duiveland aangeboden worden?

Ik weet dat Laco een groot sportcentrum is en dat er in de weekenden verschillen sporten worden beoefend. Ze hebben een grote nieuwe sportschool en 2 grote zwembaden.

Als u mocht kiezen welke sport en beweegactiviteiten er bij Laco Schouwen-Duiveland aangeboden zouden mogen worden, welke zouden dat dan zijn?

Daar heb ik als niet sporter weinig verstand van, ik denk dat de keuze voor het sporten en bewegen die ze nu gemaakt hebben, een hele juiste en bewuste keuze is geweest. Ik zelf houdt ervan om lekker buiten te gaan sporten, misschien gebeurd dat al, maar dat zou ik wanneer de opties daarvoor zijn wel willen toevoegen.

Wat is voor u het belangrijkste motief om te niet gaan sporten en bewegen? En wat denkt u dat het voor de meeste 65-plussers het belangrijkste motief is om niet deel te nemen aan deze activiteiten? (allemaal motieven)

Ik voel me nog goed bij hetgene wat ik nu aan beweegactiviteiten doe, ik voel me nog gezond en denk dat wanneer ik ga sporten dat daar nou op deze leeftijd nog heel veel verandering in gaat brengen. Misschien als ik 4 keer in de week zou gaan sporten maar dat heb ik er niet voor over, zeker niet voor de prijs de er betaald moet worden. Verder denk ik dat voor veel 65-plussers de stap naar het sporten en bewegen in clubverband of iets dergelijks te groot is, ze komen niet zo snel meer uit hun comfort zone.

In hoeverre is de prijs een belemmering voor de 65-plussers om te gaan sporten en bewegen?

Het moet uiteraard wel betaalbaar zijn. Wanneer de prijs te hoog is en de mensen zijn slecht geïnformeerd zullen ze al in vroeg stadium afhaken. Je moet niet vergeten dat er heel veel 65-

plussers maar net leven van een AOW en een pensioen, kijk bij de één is dat helemaal prima, maar bij de ander is dat niet zo veel.

Weet u wat uw voor die prijs allemaal bij Laco Schouwen-Duiveland kan verwachten?

En die prijs is dertig euro per maand wat je moet betalen. Nou, kijk ik weet niet zog goed wat ik daar allemaal mee kan doen, moet zeggen dat ik daar ook nog nooit ben over geïnformeerd.

Met welke factoren houdt u het meeste rekening als uw een keuze maakt om te gaan sporten?

De prijs, het sport en beweegaanbod, is er wel iets te doen wat naar mijn zin is. En uiteraard de kwaliteit van het hele spulletje bij elkaar.

Topic 5: Mogelijke maatregelen door Laco Schouwen-Duiveland

Wat weet u van Laco Schouwen-Duiveland?

Vanaf de buitenkant ziet het enorm groot uit. Het bied onderdak aan verschillende verenigingen, ze hebben er een sportschool in gerealiseerd, er worden zwemlessen gegeven en je kunt er baantjes zwemmen, en er is geen glijbaan meer aanwezig, dat heb ik dan weer in de krant gelezen ja.

Als u het sportaanbod van Laco Schouwen-Duiverland mocht samenstellen, hoe zou dat er dan uit komen te zien?

Ik weet nu niet eens wat voor sportaanbod ze aan te bieden hebben, dus laat hoe ik moet weten hoe het eruit moet komen te zien. Het loopt volgens mij allemaal heel goed, dat zou beteken dat het aanbod voor zover het nu is, perfect is.

Wat kan Laco Schouwen-Duiveland veranderen, om meer 65-plussers te laten bewegen?

Laat de mensen die geen idee hebben van wat er allemaal te doen is bij Laco, ik denk dat dat er best een hoop zijn, is een keertje een dagje of een ochtendje meedraaien. Laat ze is kennis maken met

het sport en beweeg aanbod. Dan hebben ze er zelf ook een beeld bij, dit maakt de stap naar het sporten alleen maar kleiner, ze moeten de drempel over. Vertel over hoe goed het sporten voor je is, welke voordelen het met zich mee draagt, en misschien dat je mij dan ook wel kunt begroeten op een van zulke dagen, mochten ze er komen.

Wanneer zou je wel naar een sport en beweegactiviteit van Laco Schouwen-Duiveland komen?

Zodra ik via een krant of folder op de hoogte wordt gebracht van het verhaal wat ik net heb verteld. Topic 6: klanten service

In hoeverre vindt u het belangrijk dat begeleiding krijgt van één van onze instructeurs?

Mocht ik dan eenmaal die stap hebben gemaakt, dan vind ik het heel belangrijk dat de instructeurs voor me klaar staan om op weg te helpen, hun weten wat ik moet doen, hoe ik dat moet doen, hoevaak ik dat moet doen. Voor mij is het de eerste keer dat ik zoiets zie, ja los van het feit dat ik dat wel is op tv heb gezien.

Hoeveel waarde hecht u aan het sporten en bewegen met de allernieuwste technologieën? Het is leuk om dat mee te maken, en het is voor mij dan ook niet meer dan een bijzaak. Zolang alles nog werkt hoeft het nog niet weg toch, dat heb ik vaak met meerdere spullen zo.

Welke rol speelt de prijs/kwaliteit bij u wanneer u de keuze maakt voor deelname aan sport en beweegactiviteiten?

De prijs en de kwaliteit staan sterk in verhouding met elkaar, zeker op gebied van sport en bewegen. Je bent toch met je lichaam bezig en dan wil je dat, dat wel op een fatsoenlijke en professionele manier verloopt.