• No results found

Concurrentie analyse van Porter

In document De doelgroep 65-plus bij Laco vergroten (pagina 35-160)

Inhoud:

Bijlage I: Aantal inwoners Schouwen-Duiveland

Bijlage II: Organogram bedrijfsvoering Laco Schouwen-Duiveland Bijlage III: Topiclijsten voor wel en niet sporters

Bijlage IV: Interview respondent 1 Bijlage V: Interview respondent 2 Bijlage VI: Interview respondent 3 Bijlage VII: Interview respondent 4 Bijlage VIII: Interview respondent 5 Bijlage IX: Interview respondent 6 Bijlage X: Interview respondent 7 Bijlage XI: Interview respondent 8 Bijlage XII: Interview respondent 9 Bijlage XIII: Interview respondent 10 Bijlage XIV: Interview respondent 11 Bijlage XV: Interview respondent 12

Bijlage XVI: Codering van interviews niet sportende respondenten Bijlage XVII: Codering van interviews sportende respondenten Bijlage XVIII: Samenvatting codering niet sportende respondenten Bijlage XIX: Samenvatting codering sportende respondenten Bijlage XX: Uitwerking resultaten interviews

Ronald van

Dongen

vestigingsmanager

Angeliqu

e Baaij

Teamleider Fitness

8x

medewerkers

fitnessinstructeurs

4x Stagiaires

CIOS

2x

medewerker

s

schoonmaak

Peter Bek

Teamleider zwembad

10x

medewerkers

zwembadpersoneel

1x

medewerkers

schoonmaak

Jaqueline

teamleider horeca + receptie

7x

medewerkers

bar+receptie personeel

Bijlage II:

Organogram bedrijfsvoering Laco Schouwen-

Bijlage III:

Topiclijsten voor wel en niet sporters

Introductie:

Goedemorgen/middag, fijn dat u bereid bent om mee te werken aan het onderzoek.

Ik zal me nog even voorstellen: mijn naam is Lars Holm, en ik doe een HBO sport opleiding (4e jaar) en daarbij loop ik stage binnen Laco Schouwen-Duiveland.

In deze stage doe ik onderzoek naar hoe Laco Schouwen-Duiveland meer 65-plussers aan zich kan binden. Daarom interview ik 65-plussers die deelnemen aan sport en beweegactiviteiten bij Laco Schouwen-Duiveland.

Als u daar geen bezwaar tegen hebt, wordt het gesprek opgenomen, zodat ik alle gegeven antwoorden kan verwerken. Het interview is geheel anoniem, dus niets wat u zegt kan tegen u worden gebruikt en er zullen geen namen worden benoemd.

Als er iets niet duidelijk voor u is, kunt u dat meteen aangeven. Mocht u na afloop nog vragen hebben kunt altijd contact met me opnemen via de mail. Het interview zal ongeveer een half uur in beslag nemen.

Heb je op dit moment nog vragen? Zullen we met het interview beginnen? Openingsvraag: kunt u me wat vertellen over uw sportverleden?

Topiclijst voor de sportende 65-plusser.

Topic 1: bewustzijn:  Houdt verband met de beweegnorm voor de 65-plussers. Is de 65-plusser zich ervan bewust dat sporten en bewegen gezond voor hem/haar is? Dit kan verband houden met de beweegredenen om wel of niet deel te nemen aan beweegactiviteiten. Deze informatie kan een bijdrage leveren om antwoord te geven op deelvraag 3.

Vragen bij topic 1:

- Waarom is het, volgens u, belangrijk om te bewegen?

- In hoeverre vindt u het belangrijk om een gezonde leefstijl te hebben? (BRAVO leefstijl?) Topic 2: leefstijl:  Brengt de leefstijl van de sporter in kaart, waarmee deelvraag 3 wordt beantwoord.

Vragen bij topic 2:

- Hoe zou u uw eigen sportleven beschrijven?

- Welke gezonde middelen gebruikt u en in welke mate? - In hoeverre maakt u tijd vrij voor het sporten?

Topic 3: sportstimulering:  In welke mate is de 65-plusser actief op andere gebieden van sport en bewegen die worden georganiseerd en gestimuleerd vanuit de gemeente. Hier wordt deelvraag 2 mee beantwoordt.

- In hoeverre bent u op de hoogte van de sportactiviteiten die op Schouwen-Duiveland worden georganiseerd?

- Wat vindt u van de activiteiten die op Schouwen-Duiveland worden georganiseerd voor de 65-plussers?

- Om welke redenen heb u daar wel/niet aan deelgenomen?

- Hoe zou u op de hoogte willen worden gehouden als 65-plusser omtrent sport- en beweegactiviteiten op Schouwen-Duiveland? (communicatiekanalen)

- Hoe zou u het sport- en bewegingsaanbod op Schouwen-Duiveland het liefste zien? - Aan welke voorwaarden moeten deze voldoen? (Denk aan prijs, afstand, sportaanbod,

tijdstip, de activiteit zelf, individueel of in groepsverband? Recreatief of prestatief?)

Topic 4: motieven voor sportdeelname:  Is gekoppeld aan de beschreven definities en invullingen van het begrip motivatie uit het theoretisch kader en geeft antwoord op deelvraag 3.

Vragen bij topic 4:

- Als u mocht kiezen welke sport- en bewegingsactiviteiten er bij Laco Schouwen-Duiveland aangeboden zouden worden, welke zouden dit dan zijn?

- Hoe zijn uw ervaringen tot nu toe met de bewegingsactiviteiten van Laco Schouwen- Duiveland?

- Om welke redenen bent u juist bij Laco Schouwen-Duiveland gaan sporten?

- Wat is voor u het belangrijkste motief om te gaan sporten en bewegen? En wat denkt u dat het belangrijkste motief voor de meeste 65-plussers is? (allemaal motieven)

- In hoeverre is de prijs een belemmering voor de 65-plussers om te gaan sporten en bewegen? Topic 5: mogelijke maatregelen door Laco Schouwen-Duiveland Dit onderwerp zorgt ervoor dat de 65-plusser meedenkt in het aanvoeren van oplossingen. Zo is de respondent actief betrokken in het onderzoek. Daarnaast kan het bijdragen aan het beantwoorden van de hoofdvraag en aan het doen van aanbevelingen voor de organisatie.

Vragen bij topic 5:

- Zou u Laco Schouwen-Duiveland in een paar zinnen kunnen omschrijven?

- Als u het sportaanbod van Laco Schouwen-Duiveland mocht samenstellen, hoe zou dit er dan uit komen te zien?

- Wat kan Laco Schouwen-Duiveland veranderen, om meer 65-plussers te laten bewegen? Topic 6: klantenservice:  Geeft antwoord op deelvraag 2 en is gekoppeld aan de beschrijving van de waardestrategieën van Treacy en Wiersema.

Vragen bij topic 6:

- Wat vindt u van de manier waarop u behandeld wordt bij Laco Schouwen-Duiveland? - Hoe zou u graag zien dat het personeel van Laco Schouwen-Duiveland met 65-plussers

omgaat?

- Aan welke randvoorwaarden hecht u het meeste waarde? (Denk aan nieuwe technologie, apart sporten 65+, andere muziek, contact met medesporters en personeel, een vaste instructeur, begeleiding)

Topic 1: bewustzijn:  Houdt verband met de beweegnorm voor de 65-plussers. Is de 65-plusser zich ervan bewust dat sporten en bewegen gezond voor hem/haar is? Dit kan verband houden met de beweegredenen om wel of niet deel te nemen aan beweegactiviteiten. Deze informatie kan een bijdrage leveren om antwoord te geven op deelvraag 3.

Vragen bij topic 1:

- In hoeverre vindt u het belangrijk om een gezonde leefstijl te hebben? (BRAVO leefstijl?) - Vindt u voldoende bewegen ook belangrijk voor een gezonde leefstijl?

- Waarom is het, volgens u, belangrijk om te bewegen?

Topic 2: leefstijl:  Brengt de leefstijl van de niet-sporter in kaart, waarmee deelvraag 3 wordt beantwoord.

Vragen bij topic 2:

- Hoe zou u uw eigen leven qua sport en beweging beschrijven? - Welke gezonde middelen gebruikt u en in welke mate?

- Om welke redenen maakt u geen tijd vrij voor het sporten/bewegen? - In welke vormen neemt u nu tijd voor ontspanning?

Topic 3: sportstimulering:  In welke mate is de 65-plusser betrokken bij andere gebieden van sport en bewegen die worden georganiseerd en gestimuleerd vanuit de gemeente. Hier wordt deelvraag 2 mee beantwoordt.

Vragen bij topic 3:

- In hoeverre bent u op de hoogte van de sportactiviteiten die op Schouwen-Duiveland worden georganiseerd?

- Wat vindt u van de activiteiten die op Schouwen-Duiveland worden georganiseerd voor de 65-plussers?

- Om welke redenen heeft u daar wel/niet aan deelgenomen?

- Hoe zou u op de hoogte willen worden gehouden als 65-plusser omtrent sport- en bewegingsactiviteiten op Schouwen-Duiveland? (communicatiekanalen)

- Hoe zou u het sport- en bewegingsaanbod op Schouwen-Duiveland het liefste zien?

- Aan welke voorwaarden moeten deze dan voldoen? (Denk aan prijs, afstand, sportaanbod, tijdstip, de activiteit zelf, individueel of in groepsverband? Recreatief of prestatief?)

Topic 4: motieven voor sportdeelname:  Is gekoppeld aan de beschreven definities en invullingen van het begrip motivatie uit het theoretisch kader en geeft antwoord op deelvraag 3.

Vragen bij topic 4:

- In hoeverre bent u op de hoogte van de sport- en bewegingsactiviteiten die door Laco Schouwen-Duiveland worden aangeboden?

- Als u mocht kiezen welke sport- en bewegingsactiviteiten bij Laco Schouwen-Duiveland aangeboden zouden worden, welke zouden dat dan zijn?

- Wat is voor u het belangrijkste motief om niet te gaan sporten en bewegen? En wat denkt u dat voor de meeste 65-plussers het belangrijkste motief is om niet deel te nemen aan deze activiteiten? (allemaal motieven)

- In hoeverre is de prijs een belemmering voor de 65-plussers om te gaan sporten en bewegen? - Weet u wat uw voor die prijs allemaal bij Laco Schouwen-Duiveland kan verwachten?

- Waar houdt u het meeste rekening mee bij uw keuze om te gaan sporten? (Denk aan prijs, kwaliteit, individuele begeleiding, nieuwe toestellen, samen sporten, anders nl…)

Topic 5: Mogelijke maatregelen door Laco Schouwen-Duiveland Dit onderwerp zorgt ervoor dat de 65-plusser meedenkt in het aanvoeren van oplossingen. Zo is de respondent actief betrokken in het onderzoek. Daarnaast kan dit bijdragen aan het beantwoorden van de hoofdvraag en aan het doen van aanbevelingen voor de organisatie.

Vragen bij topic 5:

- Wat weet u van Laco Schouwen-Duiveland?

- Als u het sportaanbod van Laco Schouwen-Duiverland mocht samenstellen, hoe zou dat er dan uit zien?

- Wat kan Laco Schouwen-Duiveland veranderen, om meer 65-plussers te laten bewegen? - Wanneer zou u wel naar een sport- en bewegingsactiviteit van Laco Schouwen-Duiveland

komen?

Topic 6: klantenservice:  Geeft antwoord op deelvraag 2 en is gekoppeld aan de beschrijving van de waardestrategieën van Treacy en Wiersema.

Vragen bij topic 6:

- In hoeverre vindt u het belangrijk dat u begeleiding krijgt van een van onze instructeurs? - Hoeveel waarde hecht u aan het sporten en bewegen met de allernieuwste technologieën? - Welke rol speelt de prijs/kwaliteit voor u bij het maken van de keuze voor deelname aan

sport- en bewegingsactiviteiten?

Door bij elk interview zo objectief mogelijk te zijn heeft de onderzoeker gewerkt aan de betrouwbaarheid van het onderzoek. Hierbij heeft hij getracht zo min mogelijk invloed uit te oefenen op de vraagstelling. Daarnaast heeft de onderzoeker zich niet laten leiden door eerdere interviews, eerdere ervaringen of vooroordelen van andere respondenten. Ten slotte zijn de antwoorden van de vragen na het interview nogmaals kort met de respondenten doorgenomen.

Bijlage IV: Interview respondent 1

Datum 27-4-2015

Tijd: 10:00

Duur: 23:56

Respondent 1

Topiclijst voor de niet sportende 65-plusser. Topic 1: bewustzijn:

In hoeverre vindt u het belangrijk om een gezonde leefstijl te hebben? (BRAVO leefstijl?)

Ja dat vind ik aardig belangrijk. Omdat je, je er op verschillende vlakken beter bij voelt, het draagt bij aan een betere gezondheid. Bewegen doe ik wel maar niet in de vorm van een sportschool of bij een vereniging, ik rook niet. Verder ben ik ook gestopt met drinken, dat bevalt me prima. En ja natuurlijk let ik op me voeding, stukje vlees, wat groente erbij en elke dag wel een stukje fruit. En ja,

ontspanning heb ik wanneer ik lekker in de tuin aan het werk ben. Vind je voldoende bewegen ook belangrijk voor een gezonde leefstijl?

Ja bewegen is een onderdeel van gezond leven. De mensen die aan overgewicht lijden, hebben dat niet omdat zoveel aan het sporten zijn. Ik heb mijn eigen manier van bewegen, ik probeer zoveel mogelijk op de fiets te doen en daarnaast loop ik elke avond voor of na het eten een rondje samen met een vriendin van mij.

Waarom is het volgens u, belangrijk om te bewegen?

Het belangrijkste van bewegen voor mij, is dat mijn gewrichten en spieren soepel blijven. Dat betekent automatisch weer dat het beter is voor de gezondheid. Daarnaast verminderd het de kans op een pijntje of een blessure.

Topic 2: leefstijl:

Hoe zou u uw eigen sport en beweeg leven beschrijven?

Zoals ik bij de vorige vraag heb al aangegeven, ik probeer zoveel mogelijk in en om Zierikzee met de fiets te doen. Kijk, wanneer ik echt boodschappen ga doen pak ik uiteraard wel de auto. Vroeger heb ik altijd fanatiek paard gereden, zeker tot aan mijn vijftigste. Dit heb ik helaas moeten laten vallen, maar in ruil daarvoor heb ik wel kleinkind waar ik drie tot vier keer in de week een lekkere wandeling mee maak, mits het weer het toelaat. Ik laat me niet zeiknat regenen en wanneer het ijskoud is blijf ik lekker bij de kachel.

Welke gezonde middelen gebruikt u en in welke mate?

Ik slik ijzertabletten, behoren die ook tot gezonde middelen? Verder houden we altijd rekening met het eten, we eten altijd heel gevarieerd en zorg dat er altijd groente en stuk vlees aanwezig is.

Om welke redenen maakt u geen tijd vrij voor het sporten/bewegen?

De prijs die je tegenwoordig betaald om te gaan sporten is niet niks meer, en ik ben van mening dat ik nog genoeg beweging heb aan al het fietsen wat ik doe. Ik moet ook eerlijk zeggen dat ik niet zou weten wanneer ik zou moeten gaan sporten, en waar ik dat moet gaan doen, en met wie ik dat moet gaan doen.

In welke vormen neemt u nu tijd voor ontspanning?

Tuinieren is voor mij ontspannen, ik kan daar echt van genieten. Met een lekker temperatuurtje je tuintje in orde maken. Daarnaast vind ik ook lekker om, nadat de tuin naar me zin is, om een goed boekje te lezen. Ik moet niet vergeten te zeggen, dat wanneer ik een rondje langs de zeedijk aan het fietsen ben, het ook een vorm van ontspanning is.

Topic 3: sportstimulering

In hoeverre bent u op de hoogte van de sportactiviteiten die op Schouwen-Duiveland worden georganiseerd?

Ik ben nooit echt een sportliefhebber geweest en hield daar dus ook nooit zo mee bezig. Je moet ook niet aan mij vragen wat er op het eiland allemaal te doen is qua activiteiten dat weet ik ook niet, ja kijk ik weet dat Laco er is met heel groot sportcentrum waar diverse sportactiviteiten plaats vinden.

Wat vindt u van de activiteiten die op Schouwen-Duiveland worden georganiseerd voor de 65- plussers?

Nou dat antwoord heb ik je net voor een groot gedeelte al gegeven, ik houdt me daar niet mee bezig en weet voor een groot deel niet wat er allemaal op gebied van sport en bewegen te doen is voor de doelgroep 65-plus. Ik ben wel op de hoogte van het nieuwe sportcentrum Laco waar ook voor de dorlegroep 65-plus verschillende activiteiten worden georganiseerd zoals zwemmen en fitnessen.

Om welke redenen heb je daar wel/niet aan deel genomen?

Nou om even Laco erbij te pakken, ik geloof dat je dat 30 euro per maand betaald, je sluit gelijk een abonnement af voor 6 maanden, wie zegt dat ik dat na 1 keer sporten het leuk genoeg vindt om een abonnement af te sluiten.

Hoe zou u op de hoogte willen worden gehouden als 65-plussers omtrent sport en beweeg activiteiten op Schouwen-Duiveland.

Ik lees dagelijks de krant, de Zeeuwse krant he, de PZC die ken je vast wel, daarnaast lees ik ook de wekelijkse regio krant, de Wereldregio en lees ik af en toe ook is Ons Eiland. Als ik dan toch op de hoogte gehouden zou willen worden dan denk ik dat de krant daar een ideale manier voor is, en dan denk ik ook gelijk aan alle andere 65-plussers op Schouwen-Duiveland.

Hoe zou u het sport en beweegaanbod op Schouwen-Duiveland het liefste zien?

ik denk, nou ja weet het wel zeker dat ik meer een buitensporter ben, als ik dan besluit om te gaan sporten bij het één of het ander zou ik er wel voor kiezen om dit in de buitenwereld te gaan doen. Daarnaast is het misschien verstandig om meer groepslessen voor ouderen te introduceren bij Laco, het kan best zijn dat het er al is, zo goed ben ik nou op de hoogte.

Onder welke voorwaarden moeten deze dan doen? (Denk aan prijs, afstand, sportaanbod, tijdstip, activiteit zelf, individueel of in groep verband? Recreatief of prestatief?

Ik geloof niet dat er op vijfenzestigen jarige leeftijd of ouder nog mensen prestatief aan sport willen deelnemen, er zijn altijd uitzonderingen maar durf toch wel te beweren dat een groot deel hier van af ziet. De prijs kan voor veel mensen een probleem zijn, soms is het moeilijk maar denk dat je toch moet proberen om het voor iedereen acceptabel te maken. De afstand, ja iedereen kan wel voor vervoer zorgen wanneer dat echt nodig is.

Topic 4: motieven voor sportdeelname

In hoeverre bent u op de hoogte van welke sport en beweegactiviteiten er bij Laco Schouwen- Duiveland aangeboden worden?

Slecht, ja dat is niet best. Ik weet dat er een zwembad is waar baantjes kunnen worden getrokken en zwemles wordt gegeven, ik weet dat er een grote fitnessruimte aanwezig is maar verder houdt het wel een eind op.

Als u mocht kiezen welke sport en beweegactiviteiten er bij Laco Schouwen-Duiveland aangeboden zouden mogen worden, welke zouden dat dan zijn?

Ik heb van mensen om me heen die wel bij Laco actief zijn alleen maar goede berichten gehoord. Ik geloof dus niet dat er zo heel veel moet gaan veranderen. Maar als ik dan toch mocht kiezen zou ik pleiten voor meer activiteiten in de buitenlucht die dan vanuit Laco georganiseerd worden en waarbij men zich met name richt op de doelgroep 65-plus.

Wat is voor u het belangrijkste motief om te niet gaan sporten en bewegen? En wat denkt u dat het voor de meeste 65-plussers het belangrijkste motief is om niet deel te nemen aan deze activiteiten? (allemaal motieven)

Omdat ik zelf vind dat ik met mijn fiets en wandel activiteiten al genoeg beweging heb, en ik

vervolgens niet nog eens dertig euro in de maand over heb om nog bij Laco of een andere vereniging te gaan sporten. Ik denk dat dit ook bij de andere 65-plussers het geval is, ze beweren dat ze nog genoeg in beweging zijn en laten het vervolgens om de fitness of de sportschool op te zoeken.

In hoeverre is de prijs een belemmering voor de 65-plussers om te gaan sporten en bewegen?

Dat is voor iedere 65-plussers verschillend. De belemmering kan al kleiner worden gemaakt als wij weten wat er daadwerkelijk allemaal voor die dertig euro te krijgen valt. Veel mensen hebben op vijfenzestigen jarige leeftijd een AOW en een pensioen, de hoogte daarin kan flink verschillen. Maar op het eerste gezicht denk ik dat voor veel mensen de dertig euro per maand iets is wat ze afschrikt.

Weet u wat uw voor die prijs allemaal bij Laco Schouwen-Duiveland kan verwachten?

Ik weet dat je voor de prijs kan gaan sporten en kan gaan zwemmen en ik geloof dat je dan zo vaak in de week mag gaan, als je zelf wilt. Er zullen vast nog meer activiteiten en andere dingen te doen zijn, maar ik moet daar heel eerlijk in zijn, dat weet ik niet. Anders ga ik dingen roepen, die straks geen waar zijn.

Met welke factoren houdt u het meeste rekening als uw een keuze maakt om te gaan sporten?

Mocht ik dan toch gaan sporten is voor mij de prijs een belangrijke factor, daarnaast vind ik de hulp en de aandacht van het aanwezige personeel ook wel fijn, ja de begeleiding en zeker in het begin stadium van het sporten. De kwaliteit moet wel worden gewaarborgd anders zit ik zo weet huis en fiets ik lekker me rondjes op het eiland.

Topic 5: Mogelijke maatregelen door Laco Schouwen-Duiveland

Wat weet u van Laco Schouwen-Duiveland?

Een enorm, nieuw, groot sportcentrum waar heel de gemeente Schouwen-Duiveland blij en trots op

In document De doelgroep 65-plus bij Laco vergroten (pagina 35-160)