• No results found

7. Conclusie & aanbevelingen

7.4 Aanbevelingen

In deze paragraaf worden verschillende aanbevelingen beschreven voor Laco Schouwen-Duiveland. Op basis van de hiervoor beschreven conclusies die zijn voortgekomen uit het onderzoek, worden de aanbevelingen geformuleerd. Naar aanleiding van deze aanbevelingen zou Laco Schouwen-Duiveland maatregelen kunnen nemen om het ledenaantal van de 65-plussers te verhogen.

Uit het onderzoek en de conclusies die daaruit zijn voortgekomen kunnen de aanbevelingen worden beschreven. Uit de resultaten van het onderzoek is gebleken dat het aanbod niet zozeer aantrekkelijker gemaakt hoeft te worden. Het merendeel van de respondenten heeft aangegeven dat de manier waarop zij worden geïnformeerd niet toereikend is. De aanbeveling voor Laco Schouwen- Duiveland is om de 65-plussers op Schouwen-Duiveland te gaan informeren. Veel 65-plussers zijn niet op de hoogte van alle mogelijkheden bij Laco Schouwen-Duiveland. Informeren kan op veel verschillende manieren. Uit het onderzoek zijn verschillende suggesties naar voren gekomen. Deze suggesties hebben een overeenkomst, namelijk het informeren van de doelgroep 65-plus.

7.4.1 Organiseren van open dagen

Ten eerste kan de aanbeveling worden gedaan dat Laco Schouwen-Duiveland zich zou moeten gaan verdiepen in het organiseren van meeloopdagen of het organiseren van open dagen. Het merendeel van de 65-plussers heeft aangegeven dat het uitnodigen van mensen een goede mogelijkheid is om de niet-wetende 65-plussers te laten zien wat er allemaal gebeurt binnen Laco Schouwen-Duiveland en wat de mogelijkheden zijn. 65-plussers weten niet wat zij kunnen verwachten wanneer zij een abonnement afsluiten bij Laco Schouwen-Duiveland en zij weten niet wat sporten en bewegen met het lichaam doet. Zij weten dat bewegen een grote bijdrage levert aan een gezonde leefstijl maar niet op welke vlakken. Hier moet door het management team van Laco Schouwen-Duiveland meer aandacht aan worden besteed. Een mogelijkheid, zoals eerder benoemd, zou het organiseren van meeloopdagen of een open dag zijn waarbij de 65-plussers mee kunnen kijken of mee kunnen doen met het sport- en beweegaanbod van Laco Schouwen-Duiveland.

7.4.2 Communicatie

De communicatie naar de inwoners van Schouwen-Duiveland zou moeten verbeteren. Inmiddels is Laco Schouwen-Duiveland meer dan een half jaar open, maar nog steeds zijn niet alle inwoners van Schouwen-Duiveland op de hoogte van het sport- en beweegaanbod van Laco Schouwen-Duiveland. Wellicht wordt wel aan communicatie gedaan in de zin van reclame of advertenties, maar zal in een vervolgonderzoek moeten worden gekeken naar de manier waarop en naar welke informatie wordt verzonden en of deze informatie daadwerkelijk uitdraagt wat Laco Schouwen-Duiveland wil bereiken.

7.4.3 Samenwerken

Laco Schouwen-Duiveland zou kunnen onderzoeken of er mogelijkheden bestaan om de samenwerking aan te gaan met diverse partijen, zodat de doelgroep 65-plussers beter bereikt kan worden. Het samenwerken met diverse partijen biedt Laco Schouwen-Duiveland verschillende voordelen. Ten eerste wordt het sportaanbod vanuit verschillende invalshoeken bekeken en bestaat er een kans dat een leuk, nieuw en meer uitdagend sport- en beweegaanbod wordt opgezet. Op de tweede plaats kan een samenwerking leiden tot het makkelijker bereiken van de doelgroep 65-plus. Dit is alleen mogelijk wanneer de samenwerking verloopt met partijen die een relatie hebben met de 65-plussers. Voorbeelden hiervan kunnen zijn ANBO, SMWO Schouwen-Duiveland, en de gemeente Schouwen-Duiveland.

Ten slotte hebben al deze aanbevelingen een ding gemeen: bovenstaande punten zorgen er indirect voor dat de drempel naar Laco Schouwen-Duiveland wordt verlaagd. Uit de resultaten is gebleken dat 65-plussers moeilijk uit hun comfortzone durven te stappen. Bovenstaande punten maken het makkelijker de stap naar Laco Schouwen-Duiveland te zetten.

7.5 Vervolgonderzoek

Dit onderzoek is vrij breed opgezet. Er is voornamelijk gekeken naar de georganiseerde activiteiten en de deelnamemotieven. Na dit onderzoek kan verder worden gewerkt aan een onderzoek naar de specifieke aspecten. Er kan een onderzoek worden gedaan naar zowel de mogelijke maatregelen als naar de effecten. Zo kan er onderzoek worden gedaan naar welke partijen het beste aansluiten bij de wensen en behoeften van Laco Schouwen-Duiveland voor een eventuele samenwerking. In samenwerking met een van deze of wellicht met meerdere partijen kan gekeken worden naar passende beweegactiviteiten. Ook kan op het vervolg van dit onderzoek een kwantitatief vervolgonderzoek plaatsvinden, waarbij onderzoek wordt gedaan naar feitelijke of cijfermatige informatie over wat 65-plussers nu daadwerkelijk in beweging zou kunnen brengen. Met als doel dat deze doelgroep uiteindelijk bij Laco Schouwen-Duiveland binnenkomt om te gaan sporten en bewegen. Daarnaast kan vervolgonderzoek worden gedaan naar de manier van communiceren naar de doelgroep 65-plus. Een deel van dit vervolgonderzoek kan bestaan uit de informatie die wordt verspreid. Wat is bij de doelgroep 65-plus wel bekend en wat niet. Ten slotte is het verstandig om uiteindelijk onderzoek te doen naar de effecten van de genomen maatregelen om te achterhalen of het ledental van de doelgroep 65-plus is gestegen.

Referentielijst

50 pluspagina.(2012) Wonen. Geraadpleegd op 23 december 2014,van : http://50pluspagina.goedbegin.nl/

Annastaal 2015. Geraadpleegd op 11 mei 2015 van http://mens-en-

gezondheid.infonu.nl/aandoeningen/125972-ben-jij-actief-of-inactief.html Baarda, B. (2009). Dit is onderzoek! . Groningen: Noordhoff.

Baarda, D.B. / de Goede, M.P.M (2001). Basisboek Methoden en Technieken. Groningen: Noordhoff. Bakker, F., & Oudejans, R. (2012). Motivatie en sport. Nieuwegein: Arko sports media.

Beweegnormen: lichamelijke activiteit en (sedentair) gedrag. (sd). Geraadpleegd op 22 december 2014, van Loket gezond leven: http://www.loketgezondleven.nl/gemeente-en-wijk/gezonde- gemeente/sport-en-bewegen/cijfers-en-feiten/beweegnormen/

Bos, H.J. Weterings, K. (2012). Regionale Volksgezondheid Toekomstverkenning Zeeland 2012. In: Lokaal rapport Gemeente Schouwen-Duiveland. Juni 2012

Eilandzorg. (2015). Beleid. Geraadpleegd op 25 april 2015 van: http://www.eilandzorg.com/zorg.php?mnu=8

Franzen, G. (2008). Motivatie: denken over drijfveren sinds Darwin. Boom.

Hendriksen. I, Bernaards. C, Hildebrandt. V, Hofstetter. H. (2013). Lichamelijke inactiviteit en sedentair gedrag in Nederland 2000-2011. In: Trendrapport Bewegen en Gezondheid 2010/2011. Leiden: TNO, 2013.

Houthoofd, N. (1996). Strategisch management: concepten, analysemethoden en toepassingen. Apeldoorn: N. Houthoofd en Garant Uitgevers n.v.

InteMarketing. (2015). Geraadpleegd op 4 januari 2015, van,

http://www.intemarketing.nl/marketing/modellen/porter-vijfkrachtenmodel Laco Sportief genieten. (2014). Geraadpleegd op 28 november 2014, van http://www.laco.eu/zierikzee.html

Laco Sportief genieten. (2014). Geraadpleegd op 28 november 2014, van http://www.laco.eu/visie-en-werkwijze.html

Laco Sportief genieten. (2014). Geraadpleegd op 28 november 2014, van http://www.laco.eu/organisatie.html

Mandour, Bekkers en Waalewijn. (2005). een praktische kijk op Marketing- en strategiemodellen. Geraadpleegd op 24 april 2015 van: http://www.marketing4results.eu/blog/vijfkrachtenmodel-van- porter

Moet, M. d. (2008). Waarom sport jij niet? Sittard: Fontys Sporthogeschool. Olsen, K. (2007). Research on fundamental motives. New York: Nova science.

Science progress. (2015). Geraadpleegd op 3 januari 2015, van,

http://www.scienceprogress.nl/strategie/waardeposities-treacy-wiersema

Tiessen-Raaphorst, A, Verbeek. D, de Haan. J, Breedveld. K. (2010). Sport: een leven lang. In: trendrapport sport 2010. Den Haag. Sociaal en cultureel planbureau, 2010

Van Dale. (2015). Geraadplaagd op 4 januari 2015, van Van Dale: http://vandale.nl/opzoeken?pattern=motivatie&lang=nn

Vijf krachten model van Porter. (2012) Management goeroes. Geraadpleegd op 24 april 2015, van: http://www.managementgoeroes.nl/management-modellen/vijf-krachten-model-porter/

Wiki marketing. (2014). Geraadpleegd op 2 december 2014, van

http://www.wikimarketing.nl/subject/61/4-marktonderz%20oek/4.7-verkennend-beschrijvend-en- verklarend-onderzoek

Woorden-boek: beweging. (2015). Geraadpleegd op 27 mei 2015, van http://www.woorden- boek.nl/woord/beweging

Woorden-boek: doelgroep. (2015). Geraadpleegd op 27 mei 2015 van http://www.woorden- boek.nl/woord/doelgroep