• No results found

Interview respondent 3

Datum 1-5-2015

Tijd 16:45

Duur: 28:13

Respondent 3

Topiclijst voor de niet sportende 65-plusser. Topic 1: bewustzijn

In hoeverre vindt u het belangrijk om een gezonde leefstijl te hebben? (BRAVO leefstijl?)

Heel belangrijk, maar ik ga wel een buiten de perken. Met buiten de perken bedoel ik dat een roker ben, ik drink alcohol, nou voeding let ik wel op, niet te vet eten, ik doe soms wel is aan yoga als ik me niet te stijf ben. Dan rol ik me yoga matje uit en doe ik wat oefeningen. Verder doe ik aan beweging wanneer ik op de fiets zit, en doe eigenlijk alles op de fiets.

Vindt u voldoende bewegen ook belangrijk voor een gezonde leefstijl?

Ja natuurlijk, omdat alles soepeler blijft van bewegen. Wanneer je op een stoel blijft zitten blijft het niet soepel. Veel bewegen zorgt ervoor dat je lichaam soepel blijft. Daarom probeer ik altijd zoveel mogelijk op de fiets te doen.

Waarom is het volgens u, belangrijk om te bewegen?

Zoals ik net als zei, als je ouder wordt ga je toch last krijgen van spieren die stijver worden, minder kracht, het gaat allemaal net wat moeilijker, last van je rug. Wanneer je aan bewegen doet in welke vorm dan ook probeer je zulke dingen zo lang mogelijk uit te stellen.

Topic 2: leefstijl

Hoe zou u uw eigen sport en beweeg leven beschrijven?

Ik doe Wandelen, fietsen, ik doe niet optimaal sporten. Dat gaat ook moeilijk omdat ik lichte vorm van reuma heb in me gewrichten. Maar fietsen en wandelen is daar wel weer goed voor. Dus voor mijn dagelijkse activiteiten maak ik gebruik van de fiets of ik wandel veel, daarnaast doe ik soms wat yoga oefeningen.

Welke gezonde middelen gebruikt u en in welke mate?

Ik maak gebruik van vitamine D, magnesium tabletten, en voor de rest eigenlijk niks. Veel fruit en verse groenten. En dit probeer ik dagelijks in te nemen.

Om welke redenen maakt u geen tijd vrij voor het sporten/bewegen?

Ik denk dat het sporten zoals ik het verwacht, te zwaar voor mijn is. Ik zie altijd maar van die grote gewichten voorbij komen wanneer er iets met fitness voorbij komt.

Ik houd ervan om te gaan schilderen. Ik schilder 2 keer in de week één dagdeel. Dat is voor mijn een vorm van ontspanning, wanneer ik in de tuin aan het werk ben, voel ik me ontspannen, alhoewel dat soms hard werken is, en even uitwaaien op de fiets langs de dijk, lekker ontspannen.

Topic 3: sportstimulering

In hoeverre bent u op de hoogte van de sportactiviteiten die op Schouwen-Duiveland worden georganiseerd?

Daar word je goed door op de hoogte gehouden door de kranten. En die extra editie die wel is bij de krant zit, gaat dan over Schouwen-Duiveland en daar staat alles in wat er allemaal te doen is op Schouwen-Duiveland. Zo weet ik dat er een fietsclub is voor ouderen, en er is een wandelclub voor ouderen.

Wat vindt u van de activiteiten die op Schouwen-Duiveland worden georganiseerd voor de 65- plussers?

Goed, want de activiteiten worden voor zover ik weet aangepast op de doelgroep. Er wordt rekening gehouden met de status van de gezondheid van de deelnemer. Daarnaast is het aanbod op

Schouwen-Duiveland ruim.

Om welke redenen heb je daar wel/niet aan deel genomen?

Ten eerste zit ik met mijn reuma, en ten tweede beweeg ik naar mijn zin nog genoeg en voel ik me daar fijn bij. Als ik merk dat dat niet meer kan, dan zal ik het zeker gaan overwegen om mee te gaan doen aan gymnastiek voor ouderen. En nu pas ik het aan, aan de reuma.

Hoe zou u op de hoogte willen worden gehouden als 65-plussers omtrent sport en beweeg activiteiten op Schouwen-Duiveland. (communicatie kanalen)

Nou die Anbo die doet ook heel veel. Dat is de Algemene Nederlandse Bond voor Ouderen. Die brengen eens in de zoveel tijd een tijdschrift uit. Daarnaast zijn er veel ouderen die de krant lezen, zoals de PZC en de wereldregio. Dus de krant, folders daar haal ik het meeste informatie uit.

Hoe zou u het sport en beweegaanbod op Schouwen-Duiveland het liefste zien?

Ik denk dat er genoeg activiteiten zijn op Schouwen-Duiveland. En dat Laco is natuurlijk een groot gebeuren, daar kan iedereen naar toe en is voor iedereen wat te doen.

Onder welke voorwaarden moete deze dan doen? (Denk aan prijs, afstand, sportaanbod, tijdstip, activiteit zelf, individueel of in groep verband? Recreatief of prestatief?

Dat is een lastige vraag. Ik weet dat er op de dorpjes in de dorpshuizen activiteiten worden

georganiseerd voor ouderen. De prijs moet altijd realistisch en betaalbaar zijn, en dat is moeilijk want dat is voor iedereen verschillend.

Topic 4: motieven voor sportdeelname

In hoeverre bent u op de hoogte van welke sport en beweegactiviteiten er bij Laco Schouwen- Duiveland aangeboden worden?

Nou ja op de hoogte, ik heb is wat gehoord van mensen die er regelmatig komen en of actief zijn bij Laco Schouwen-Duiveland. En soms zie ik wel is wat voorbij komen in de krant of een foldertje.

Als u mocht kiezen welke sport en beweegactiviteiten er bij Laco Schouwen-Duiveland aangeboden zouden mogen worden, welke zouden dat dan zijn?

Ik zou eigenlijk niet zo goed weten wat er allemaal te doen is bij Laco. Maar Dat bewegen voor ouderen zou ik toch wel graag zien. En natuurlijk het zwembad wat aanwezig is daar heeft iedereen baat bij.

Wat is voor u het belangrijkste motief om te niet gaan sporten en bewegen? En wat denkt u dat het voor de meeste 65-plussers het belangrijkste motief is om niet deel te nemen aan deze activiteiten? (allemaal motieven)

Omdat ik nog geen behoefte heb om bij Laco of een andere vereniging of groep te gaan bewegen. En omdat ik zelf nog goed en veel aan het bewegen ben. Als ik mezelf eenzaam ga voelen is dat ook een reden om sneller zoiets op te gaan zoeken en ik voel me nu niet eenzaam, helemaal niet zelfs. Ik denk dat dat bij veel mensen ook zo is. Als ze zich eenzaam voelen gaan ze gezelschap op zoeken bij bijvoorbeeld een sportschool.

In hoeverre is de prijs een belemmering voor de 65-plussers om te gaan sporten en bewegen?

De prijs moet geen belemmering zijn, de meeste kunnen dat wel betalen. De meeste hebben wel een AOW ‘je en een pensioentje en dan moet je er wel wat voor over kunnen hebben wil je gezond leven en lekker bewegen.

Weet u wat uw voor die prijs allemaal bij Laco Schouwen-Duiveland kan verwachten?

Nou ik weet niet precies wat je voor de 30 euro per maand allemaal kan doen. Er is een zwembad er is een sportschool maar voor de rest heb ik geen idee wat voor extra’s er nog meer aan verbonden zitten.

Met welke factoren houdt u het meeste rekening als uw een keuze maakt om te gaan sporten?

De begeleiding op de persoon is wel een belangrijke factor. Wij als 65-plussers zijn niet bekend met alle apparaten en toestellen en zijn dus wel gebaat met de extra begeleiding en informatie. Dat ze naar de persoon zelf kijken, hun eigen wens en behoefte en daar alles op afstemmen.

Topic 5: Mogelijke maatregelen door Laco Schouwen-Duiveland

Wat weet u van Laco Schouwen-Duiveland?

Ja dat het een prachtig sportcomplex is waar van alles te doen, ik ben er een paar keer binnen geweest, ziet er heel professioneel uit.

Als u het sportaanbod van Laco Schouwen-Duiverland mocht samenstellen, hoe zou dat er dan uit komen te zien?

Dan zou ik daar niks aan veranderen. Er is van alles en voor iedere leeftijd wat te doen. Jong en oud, en alles wat er tussen zit kan actief zijn bij Laco.

Wat kan Laco Schouwen-Duiveland veranderen, om meer 65-plussers te laten bewegen?

Ze moeten proberen, of ze moeten is kijken of ze het voor elkaar kunnen krijgen dat er soort van dagen worden georganiseerd waarbij de 65-plussers is kunnen kijken, het sporten zelf ervaren. Wellicht dat je kan zorgen dat deze mensen rond een vast tijdstip één of twee keer in de, zeker in het begin stadium kunnen komen sporten, zodat ze niet zo snel in het diepen worden gegooid. Belangrijk is om de stap die ze moeten nemen, zo makkelijk en laag mogelijk moeten maken.

Wanneer zou u wel naar een sport en beweegactiviteit van Laco Schouwen-Duiveland komen?

Nou misschien als er een club is van 65-plus, ik ben zelf 73 waar je je eigen meer thuis voelt dan dat ik tussen al die jonge gasten van 18 jaar ga rond lopen. Dat schrikt veel ouderen mensen af.

Topic 6: klanten service

In hoeverre vindt u het belangrijk dat begeleiding krijgt van één van onze instructeurs?

Heel belangrijk, want zelf kan je je grenzen nog wel is overschrijden. Dat merk je niet direct, maar meestal is dat na enkele dagen. Wij weten niet zo veel van alle toestellen en apparaten af dan al dat jonge spul wat er rond loopt. Het lijkt me wel zo fijn dat er iemand die er verstand heeft mijn goed helpt en ik denk dat ik dan voor de meerderheid van alle 65-plussers spreek.