• No results found

Interview respondent 7

Tijd 12:00 Duur: 24:43 Respondent 7 Introductie: Openingsvraag:

Kunt u me iets vertellen over je sportieve achtergrond?

Mijn sportieve achtergrond, ik zit nu 7 jaar bij de sportschool. Ik was toen 70 en toen is mijn sportleven begonnen. Verder nooit aan sport gedaan, ja wel is aan zomeravond voetbal en vroeger op school aan gymnastiek maar ik was vroeger geen sporter.

Topic 1: bewustzijn:

Waarom is het volgens u, belangrijk om te bewegen?

Ja dat is een hele goeie vraag. Ik heb nu zelf anderhalve week stil gelegen en dan merk je lichamelijk dat je toch weet wat achteruit gaat, alles wordt weer wat stijver. Dus ik vind het gewoon algemeen, je normale conditie houd je er mee op peil door gewoon regelmatig te gaan sporten en bewegen. Het soepel houden van het lichaam. Het schijnt ook de ziekteklachten of het ziekte verzuim dat dat ook een beetje naar de achtergrond verdwijnt doordat je toch steeds actief bezig bent.

In hoeverre vindt u het belangrijk om een gezonde leefstijl te hebben? (BRAVO leefstijl?)

Een gezonde levensstijl dat probeer ik zo goed mogelijk te doen. Ik rook niet, ik nuttig wel is wat alcohol, maar dat mag op zijn tijd. Ik probeer dat zo goed mogelijk voor mezelf in te vullen, net als gezond eten. Wat versta ik dan onder gezond eten, dat is groente, lekker wat fruit en stuk vlees. Ja vitamine rijk voedsel.

Topic 2: leefstijl: 

Hoe zou u uw eigen sportleven beschrijven?

Weer al een leuke vraag. Ik sport met regelmaat, ik leg me eigen de discipline op om twee keer in de week te gaan sporten. En dat doe ik dan zo anderhalf uur per keer, plus nog half uurtje kletsen. Het sport gebeuren dat doet toch iets met de mens, ik vind ja beetje het haalt je uit andere sferen, het doorbreekt iets.

Welke gezonde middelen gebruikt u en in welke mate?

Dat is enkel de redelijke gezonde voeding die ik dagelijks tot mij neem. Ik maak geen gebruik van pillen en dat soort dingen. Ik zeg altijd maar zo als je normaal en fatsoenlijk eet dan heb je al die dingen van voedingssupplementen niet eens nodig.

In hoeverre maakt u tijd vrij voor het sporten?

Nou daar houd ik gewoon rekening mee, ik beslis dat ik maandagmorgen en vrijdagmorgen niet thuis ben en daar houden ze thuis ook rekening mee. Dat zijn mijn vaste sportochtend, dus ik onderneem

op die ochtend niks, of het moet echt niet een keer anders kunnen, ja dan probeer ik op een tijdstip van de week nog een keer in te halen want ik vind het toch wel fijn om twee keer in de week te gaan sporten.

Topic 3: sportstimulering:

In hoeverre bent u op de hoogte van de sportactiviteiten die op Schouwen-Duiveland worden georganiseerd?

Redelijk, ik houd het via de krant een beetje bij. Ik houd niet heel intensief bij waar er wat wordt georganiseerd. Hetgene wat mij interesseert houd ik ene beetje in de gaten en maar meer ook niet. Ik kijk met name naar de sportuitslagen, van de activiteiten die worden georganiseerd op Schouwen- Duiveland moet ik zeggen dat ik daar heel weinig van af weet. Ik moet zeggen dat ik me daar ook niet zo veel mee bezig houdt.

Wat vindt u van de activiteiten die op Schouwen-Duiveland worden georganiseerd voor de 65- plussers?

Nou ben ik daar niet zo heel goed van op de hoogte, maar als ik kijk wat er geconcentreerd is op Laco, ja die doen gigantisch veel. Dan ligt het beetje aan jezelf of je uit je hok komt ja of nee, want er is er genoeg en er wordt genoeg organiseert.

Om welke redenen heb je daar wel/niet aan deel genomen?

Ja aan die organisaties van wat er speelt, ja aan bepaalde activiteiten doe ik niet mee omdat ik hier lekker bij Laco op en voor mezelf kan gaan sporten. Heb verder met niemand rekening te houden en dat wil ik eigenlijk wel zo houden.

Hoe zou u op de hoogte willen worden gehouden als 65-plussers omtrent sport en beweeg activiteiten op Schouwen-Duiveland. (communicatie kanalen)

De krant is wel een communicatie kanaal waar ik veel informatie uit haal. Vooral de regionale krant op Schouwen-Duiveland zoals de Wereldregio en Ons eiland, worden veel gelezen. Ze zijn gratis dus hebben een groot bereik. Daarnaast heb ik de beschikking over een emailadres en daar krijg ik ook nog wel is wat op binnen en kijk ik ook regelmatig op, maar kan me best voorstellen dat niet iedereen op oudere leeftijd een computer en of e-mailadres heeft. En als het belangrijk is of je wilt een actie promoten dan is de krant en flyers daar een prima middel voor.

Hoe zou u het sport en beweegaanbod op Schouwen-Duiveland het liefste zien?

Een beetje moeilijke vraag is dat, wederom. Als ik zo rond me heen kijk dan zie ik al dat er gigantisch veel gedaan wordt op gebied van sportgebeuren langs allerlei wegen die er zijn. Dus ik kan eigenlijk geen goed antwoord geven hoe ik het zou willen zien. Als ik de accommodaties zie die er op

Schouwen-Duiveland zijn op dit ogenblik, ja we zitten hier met Laco in de westhoek heb je wat, de sportvelden die zich overal bevinden, dan zeg ik ja dan zie ik dat wel als een positief iets.

Onder welke voorwaarden moete deze dan doen? (Denk aan prijs, afstand, sportaanbod, tijdstip, activiteit zelf, individueel of in groep verband? Recreatief of prestatief? )

Ja laat maar zeggen het abonnement speelt natuurlijk voor vele een rol. Wat is de prijs. Over het algemeen denk dat het goed is om het voor iedereen betaalbaar te maken. De accommodaties zijn goed op het moment, elke regio heeft zijn eigen plek waar activiteiten georganiseerd worden. Daarnaast ken ik maar weinig mensen die op mijn leeftijd nog veel willen presteren door middel van sporten.

Als u mocht kiezen welke sport en beweegactiviteiten er bij Laco Schouwen-Duiveland aangeboden zouden worden, welke zouden dat dan zijn?

Dan zou je misschien alleen een toevoeging kunnen doen, want als ik kijk wat er nu is zie ik het als voldoende. Wat je wellicht in de toekomst nog eventueel kan toevoegen is een bowling centrum of een kegelbaan. Ik denk dat het aanbod zoals dat er nu is, zelfs ruim voldoende is.

Hoe zijn u ervaringen tot nu toe met de beweegactiviteiten van Laco Schouwen-Duiveland tot nu toe?

Daar ben ik heel kort in, dat is in één woord: goed, uitstekend. Ik vind het sporten en alles erom, de accommodatie, de apparatuur, de begeleiding. Ik vind het zeer positief, als je wat vraagt wordt je goed geholpen. Ik zie dit als een geweldig pluspunt voor Schouwen-Duiveland.

Om welke redenen bent u juist bij Laco Schouwen-Duiveland gaan sporten?

Dat is net als wat ik in de vorige vragen ook gezegd heb, dat is eigenlijk door de gemeente gekomen. Ze hadden toen in samenwerking met Take Care een actie opgezet dat je een maand lang gratis kon proberen, na die maand beviel het zo goed toen ben ik blijven hangen. Mede daar door zit ik hier nog steeds.

Wat is voor u het belangrijkste motief om te gaan sporten en bewegen? En wat denkt u dat het voor de meeste 65-plussers het belangrijkste motief is? (allemaal motieven)

Nou de gezondheid als eerste, ten tweede ga je ook naar de sportschool voor je sociale contacten. Sommige mensen spreken dan over een isolement, alleen mannen bijvoorbeeld die lopen buiten een rondje en weten niet zo goed wat ze moeten doen. Nou dan zou ik zeggen ga dan is een paar uur per week lekker sporten en je krijgt maatschappelijk sociale contacten, je beweegt en je bent voor jezelf goed bezig.

In hoeverre is de prijs een belemmering voor de 65-plussers om te gaan sporten en bewegen?

Ja dat is lastig. Sommige vinden de prijs toch nog wat aan de hoge kant, maar aan de andere kant vraag ik ze dan of ze weten wat ze voor dat geld allemaal kunnen doen, maar dat weten ze vaak niet. En wij zitten hier maar op Schouwen-Duiveland, wij hebben natuurlijk geen honderden duizenden mensen om ons. Het kan voor sommige een belemmering zijn, maar diegene weten vaak niet wat er allemaal tegen over staat.

Topic 5: Mogelijke maatregelen door Laco Schouwen-Duiveland 

Zou u Laco Schouwen-Duiveland in een paar zinnen kunnen omschrijven?

Ja ik vind het een gigantisch goed spul om het zo maar even te zeggen. Wat ze overeind gezet hebben, het hele bedrijf. Een investering die gedaan is met alle dure en nieuwe apparatuur is dit zeker een aanwinst voor Schouwen-Duiveland.

Als u het sportaanbod van Laco Schouwen-Duiverland mocht samenstellen, hoe zou dat er dan uit komen te zien?

Ja, dat zal niet veel anders zijn zoals het niet is. Wat ik zo rond me heen hoor is iedereen er zeer over te spreken. Je kan van alles doen, zwemmen, sporten, sauna, groepslessen, groepslessen in het zwembad, balsporten in de zaal, tennissen en dan vergeet ik bijna nog de enorme turnzaal.

Wat kan Laco Schouwen-Duiveland veranderen, om meer 65-plussers te laten bewegen?

Ik zou zeggen, zet is wat acties op, net zoals ik zelf ben begonnen met sporten. Contact zoeken met de gemeente en samen met hun weer een actie de deur uit gooien met een maand lang gratis sporten. Informeer de mensen over wat er allemaal te doen is bij Laco. Meer promotie via media en

dan zou ik voor de krant kiezen, om de activiteiten meer onder de mens te brengen. Laat ons vertellen hoe dat hier in zijn werk gaat.

Topic 6: klanten service: 

Wat vindt u van de manier waarop u behandeld wordt bij Laco Schouwen-Duiveland?

Prima, ik heb absoluut geen klachten. We gaan hier allemaal netjes met elkaar om, personeel of geen personeel. Maar het personeel neemt de tijd voor ons, wij pikken de aanwijzingen niet zo snel op dan dat die jongen gasten dat doen. Ze blijven rustig en hebben geduld, ja dat stel ik wel op prijs.

Hoe zou u graag zien dat het personeel van Laco Schouwen-Duiveland met 65-plussers omgaan? Ja ze moeten zorgen zoals ze dat nu doen vol blijven houden, ik vind zoals het nu gaat, erg leuk! Ze tonen veel interesse niet alleen over het sporten maar ook naast het sporten. Verder denk ik wanneer er nieuwe mensen komen sporten dat deze net even die extra aandacht nodig hebben om zichzelf op hun gemak te stellen.

Aan welke randvoorwaarden hecht u het meeste waarde? Nieuwe technologie, apart sporten 65+, andere muziek? Contact met medesporters en personeel, vaste instructeur, begeleiding?

Het enige punt en dat heb ik wel is vaker gehoord, dat is niet de apparatuur, niet de muziek en verder. Maar dat er eigenlijk geen hoekje is, misschien is de ruimte er niet voor om met elkaar even tussendoor te rusten en te gaan zitten en vervolgens een gesprekje met elkaar kon hebben. Dat mis ik hier.

Afsluitende vraag:

Waar denkt u dat we de 65-plussers fysiek het beste kunnen bereiken? Waar bevinden ze zich? Ja het is beste is om ze denk ik om ze persoonlijk te benaderen, maar ik vrees dat dat een lastig verhaal gaat worden. Dus ik denk haast om ze dan goed te benaderen dat de media, via de krant en pak dan de wereldregio, die wordt veel gelezen een goede manier is. Zet er een pakkende

advertentie in, waarbij je mensen uitnodigt om eens te komen kijken.

Dit was het interview. Bedankt dat je mee wilde werken aan het onderzoek en veel gezonde en sportieve jaren gewenst!

Bijlage XI:

Interview respondent 8