• No results found

Interview respondent 4

Datum 1-5-2015

Tijd 16:00

Duur: 26:11

Respondent 4

Topiclijst voor de niet sportende 65-plusser. Topic 1: bewustzijn

In hoeverre vindt u het belangrijk om een gezonde leefstijl te hebben? (BRAVO leefstijl?)

Ja dat is wel belangrijk, ik ben er zeker wel mee bezig, maar niet in extreme vormen. Ik probeer dagelijks te bewegen en dan heb ik het over minimaal 10 kilometer wandelen per dag. Wanneer ik met het eten bezig ben probeer ik altijd met verse groente te werken en een lekker stukje vlees. Roken heb ik nooit gedaan, en ja ik lust helaas wel een glaasje alcohol.

Vindt u voldoende bewegen ook belangrijk voor een gezonde leefstijl?

Ja, bewegen is leven, als je in beweging blijft zorg je ervoor dat alles het, wanneer je geen gekke dingen doet, het goed blijft doen. Je blijft er lekker fit van en misschien scheelt het met ouder worden in positief opzicht.

Waarom is het volgens u, belangrijk om te bewegen?

Zoals ik net al zei, bewegen zorgt ervoor dat het leven je vaak wat makkelijker wordt gemaakt. Het is goed voor de gezondheid en zorgt voor minder blessures. Toen ik ben begonnen met drie tot vier keer in de week een rondje van 10 kilometer lopen merkte ik dat ik daar meer energie van kreeg. Topic 2: leefstijl

Hoe zou u uw eigen sport en beweeg leven beschrijven?

Ik beweeg vooral veel in de buiten lucht, ik loop mijn rondjes in het bos en over het strand. Verder wandel dagelijks met de hond een rondje in Zierikzee. Ik moet wel zeggen dat ik dit niet onder het begrip sporten mag plaatsen, eerder onder het begrip bewegen. Het is niet zo dat ik 3 dagen in de week in de sportschool zit en daar mezelf in het zweet werk.

Welke gezonde middelen gebruikt u en in welke mate?

Ik moet eerlijk toegeven dat ik geen gebruik maak van gezonde middelen in de vorm van supplementen of iets dergelijks. Gezonde middelen voor mijn zijn de stukken fruit en de verse groenten die ik dagelijks eet.

Om welke redenen maakt u geen tijd vrij voor het sporten/bewegen?

Een van de redenen dat ik niet ben aangesloten bij een vereniging, sportschool of sportaanbieder is dat ik zelf graag buiten beweeg op mijn eigen tempo. Ik maak er wel tijd voor vrij, maar nu ben ik nergens aan gebonden en kan gaan en staan waar ik wil.

Wanneer ik buiten een lekkere ronde aan het lopen ben met de hond of zonder hond, dat maakt verder niks uit, voelt dat voor mijn als ontspanning. Datzelfde geldt voor het rondje fietsen. Ik ben niet iemand die rustig op de bank heel ontspannen een boek gaat zitten lezen. Bewegen geldt voor mijn als ontspanning.

Topic 3: sportstimulering

In hoeverre bent u op de hoogte van de sportactiviteiten die op Schouwen-Duiveland worden georganiseerd?

Misschien ben ik daar niet goed genoeg van op de hoogte, ik weet wel dat er het een en ander wordt georganiseerd, maar vaak is dat in de vorm van groepslessen. Dat trekt mijn niet dus ga ik daar ook niet verder op in en verleg ik al snel mijn interesse op andere zaken.

Wat vindt u van de activiteiten die op Schouwen-Duiveland worden georganiseerd voor de 65- plussers?

Oudbollig, ik ben de laatste persoon die je tegen zal gaan komen bij, bij wijze van spreken de

ouderen gym, of bewegen voor ouderen. Ik ben nu 69 maar daar voel ik me echt nog te jong voor. De mensen staan al heel anders in het leven dan dat ik nog in het leven sta. Dat verschil is te groot, misschien niet de leeftijd, maar ik merk dat ik een stuk vitaler ben dan de gemiddelde deelnemer bij ouderen sport.

Om welke redenen heeft u daar wel/niet aan deel genomen?

Nou omdat ik zoals ik hiervoor heb aangegeven, ik voel me daar nog te jong voor, nog te goed. Ik heb dat nog niet nodig omdat ik dagelijks nog met gemak mijn rondje van 10 kilometer loop. Verder vind ik het gewoon heel prettig om zelfstandig te gaan bewegen en van niet afhankelijk te hoeven zijn. Ik zou het op zich wel leuk vinden om met iemand samen een rondje te gaan lopen, maar ik heb geen trek in al die ouwe lullen met hun simpele bewegingen.

Hoe zou u op de hoogte willen worden gehouden als 65-plussers omtrent sport en beweeg activiteiten op Schouwen-Duiveland. (communicatie kanalen)

De folders die huis aan huis worden bezorgd daar kijk ik met grote regelmaat naar. Ik denk ook dat de plaatselijke regio kranten goed worden gelezen en dus ook een goed middel om mee naar buiten te communiceren. Niet alle 65-plussers hebben al een computer, laat staan dat ze een emailadres hebben. En als dan nog, e-mailtjes klik je, ik spreek uit ervaring, veel sneller weg.

Hoe zou u het sport en beweegaanbod op Schouwen-Duiveland het liefste zien?

Misschien meer sporten met begeleiding. En met begeleiding bedoel ik niet iemand die een

loopgroepje begeleidt, maar professionele begeleiding die de ouderen mensen die besluiten te gaan sporten, om die gerust te stellen. Ik zou ook wel willen zien dat er meer verschil is tussen

sportaanbod van binnen en buiten. Als je individueel gaat sporten dat er meer keuze is in binnen en buiten sporten. Maar wanneer je kijkt naar het totale sportaanbod denk ik dat er voldoende

mogelijkheden zijn.

Onder welke voorwaarden moete deze dan doen? (Denk aan prijs, afstand, sportaanbod, tijdstip, activiteit zelf, individueel of in groep verband? Recreatief of prestatief?

De prijs en de kwaliteit die daar tegenover staat is zeker wel belangrijk. Je schept op een gegeven moment bij een bepaalde prijs wel een bepaalde verwachting, als je die niet waar kan maken, is het snel gebeurd met de verkoop van je abonnementen. De afstand, ik denk dat je moet proberen om de

activiteiten die je organiseert, over heel Schouwen-Duiveland moet laat verlopen, zodat het overal aangeboden wordt, dan is het wel niet of hetzelfde tijdstip, maar dat is het ergste nog niet. Waar je wel rekening mee moet houden, is dat je deze activiteiten altijd op recreatieve manier aanbiedt. Er zijn maar heel, heel weinig mensen die op zo’n leeftijd nog prestatief zijn ingesteld.

Topic 4: motieven voor sportdeelname

In hoeverre bent u op de hoogte van welke sport en beweegactiviteiten er bij Laco Schouwen- Duiveland aangeboden worden?

Niet echt, ik weet dat je er baantjes kunt, dat een vast tijdstip is in de week met een verwarmd bad, voor de wat ouderen doelgroep. Je kunt deelnemen aan meerdere sporten en je kunt aan de gewichten trekken in de sportschool.

Als u mocht kiezen welke sport en beweegactiviteiten er bij Laco Schouwen-Duiveland aangeboden zouden mogen worden, welke zouden dat dan zijn?

Zwemmen, zwemmen voor ouderen, zwemmen ook voor hartpatiënten. Of zwemmen voor mensen die qua gezondheid iets minder vitaal zijn dan de gezonde mensen. Ik bedoel dat er extra aandacht of rekening wordt gehouden met de mens. Het sporten en bewegen met begeleiding van een

professional, die je constant in de gaten houdt.

Wat is voor u het belangrijkste motief om te niet gaan sporten en bewegen? En wat denkt u dat het voor de meeste 65-plussers het belangrijkste motief is om niet deel te nemen aan deze activiteiten? (allemaal motieven)

Nou elke week, op een bepaalde dag ergens aan vast zitten vind ik geen lekker idee, dat doe ik zelfs niet met mijn vrouw. Nee dat is een grapje. Ik houd niet zo van die gebondenheid, ik houd van de vrijheid, gaan en staan wanneer ik wil en wanneer het mij het beste uitkomt. Het alleen, sporten, nou bewegen moet ik zeggen vind ik heerlijk. Het kan zijn dat als ik eenmaal wel de stap durf te zetten richting de sportschool dat ik er niet meer ben weg te slaan, maar dat durf ik niet te zeggen. Ik weet ook niet zo goed wat er dan allemaal te doen is, en dan spreek ik denk ik voor een groot gedeelte van de 65-plussers. En ik denk dat een groot deel van de 65-plussers het idee hebben dat sporten op hun leeftijd niet meer van belang is.

In hoeverre is de prijs een belemmering voor de 65-plussers om te gaan sporten en bewegen?

Dat ligt er natuurlijk een beetje aan wat je AOW is en wat je pensioen is, en wat daarbij voor de rest nog voor uitgavenpatroon hebt. En hoe vaak je wilt gaan sporten. Hoe duur was het, 30 euro? Als je één keer in de week wilt gaan sporten, dus 4 keer in de maand, is dat best aardig wat geld. Dan zou je eigenlijk gelijk al met twee keer in de week sporten moeten beginnen voordat het rendabel is.

Weet u wat uw voor die prijs allemaal bij Laco Schouwen-Duiveland kan verwachten?

Nou, nee. Ik weet dat je kunt gaan zwemmen en kan sporten maar hoe vaak daar ben ik niet van op de hoogte. Ik heb ook geen idee welke andere bijzaken ik voor dat geld kan verwachten, is daar inderdaad de begeleiding bij inbegrepen enzovoorts.

Met welke factoren houdt u het meeste rekening als uw een keuze maakt om te gaan sporten?

De prijs, de kwaliteit van het aanbod, en de begeleiding die tijdens het sporten krijg. Dit staat natuurlijk allemaal in relatie met elkaar. Je betaald voor een betere kwaliteit, iets hogere prijs, normaliter gesproken. Nu ben ik daar best toe bereid want het gaat tenslotte om je lichaam. Dan verwacht ik daar ook een stukje begeleiding voor terug.

Topic 5: Mogelijke maatregelen door Laco Schouwen-Duiveland

Wat weet u van Laco Schouwen-Duiveland?

Dat het pas nieuw is, volgens mij zijn ze pas geopend vanaf begin September. Groot sport complex waar je kan zwemmen, dat je er kan sporten en dat er verschillende verenigingen zitten, maar welke dat precies zijn, geen idee.

Als u het sportaanbod van Laco Schouwen-Duiverland mocht samenstellen, hoe zou dat er dan uit komen te zien?

Nou ik heb in de wandelgangen nog weinig klachten gehoord van de mensen die er wel sporten. Maar mocht ik een aanpassing doen zou ik toch ook wat meer sporten en bewegen aanbieden in de buitenlucht. Dat hoeft niet alleen vanuit Laco maar wellicht is samenwerken met andere partijen een optie.

Wat kan Laco Schouwen-Duiveland veranderen, om meer 65-plussers te laten bewegen?

Samenwerken met andere partijen, denk daarbij aan de gemeente. Toch wel een belangrijke factor op het gebied van sport en bewegen in Schouwen-Duiveland. Misschien is het voor ouderen toch wel een bepaalde drempel om voor een bepaalde prijs te beginnen en daar vervolgens aan vast te zitten. Wellicht is het een idee om een actie op te zetten dat de ouderen een maand lang kunnen proef draaien. Dat is ook wel gunstig zodat ouderen kunnen kijken wat het op lange termijn met je doet, althans dat zou ik zelf ook wel willen proberen. Een open dag houden voor de ouderen om te kijken wat houdt het sporten allemaal in, is dit iets voor mij, past dit bij mij. Dit zorgt er allemaal voor dat ze een beter beeld hebben van wat zich allemaal afspeelt bij Laco.

Wanneer zou u wel naar een sport en beweegactiviteit van Laco Schouwen-Duiveland komen?

Wanneer de stap naar Laco Schouwen-Duiveland wat kleiner zou worden gemaakt. Ik heb wel een beetje een idee wat er allemaal gebeurd, maar het ontbreekt me aan specifieke informatie waardoor ik minder snel de stap durf te zetten om te gaan sporten en bewegen bij Laco Schouwen-Duiveland. Topic 6: klanten service

In hoeverre vindt u het belangrijk dat begeleiding krijgt van één van onze instructeurs?

In het begin stadium is dit zeker wel belangrijk. Zeker als ik andere dingen ga doen waarvan ik niet weet hoe ze werken. Je moet je voorstellen dat wij als ouderen doelgroep zo goed als niks weten van wat zich allemaal in een sportschool afspeelt. We zijn een ongeschreven blad.

Hoeveel waarde hecht u aan het sporten en bewegen met de allernieuwste technologieën? Daar hecht ik niet zo veel waarde aan omdat ik negen van de tien keer toch niet weet hoe zulke apparaten en instrumenten werken.

Welke rol speelt de prijs/kwaliteit bij u wanneer u de keuze maakt voor deelname aan sport en beweegactiviteiten?

Ja die is toch wel groot, want ja je kan toch ook gratis buiten lekker gaan bewegen, dus er moet wel degelijk iets voor terug komen. Dan kan zijn in de zin van begeleiding en uiteindelijk, het