• No results found

Interview respondent 9

Tijd 13:30 Duur: 24:31 Respondent 9 Introductie: Openingsvraag:

Kunt u me iets vertellen over je sportieve achtergrond?

Nou ik heb eigenlijk helemaal geen sportieve achtergrond. Vroeger deed ik schaatsen in Friesland en in Vlissingen was het altijd zwemmen. Dat deed ik 2 keer in de week, baantjes zwemmen met ene vriendin, verder ben ik nooit bij een vereniging aangesloten geweest. Dat heeft me nooit getrokken denk ik, ik heb in het verleden ook meerdere blessures gehad waardoor ik lange tijd niet heb kunnen sporten.

Topic 1: bewustzijn:

Waarom is het volgens u, belangrijk om te bewegen?

Ten eerste voor mijn spieren, ik heb reuma, om in ieder geval alles een beetje soepel te houden. Voor mij is de gezondheid het belangrijkste aspect. Bewegen vermindert de pijn en zorgt ervoor dat ik minder moeite heb met dagelijkse activiteiten waar in het normale leven tegen aan loopt.

In hoeverre vindt u het belangrijk om een gezonde leefstijl te hebben? (BRAVO leefstijl?)

Dat vind ik ook heel erg belangrijk, ik rook bijvoorbeeld niet, heb wel gerookt maar ben er mee gestopt. Voorheen dronk ik net voor het eten een glaasje rode wijn, maar ben ik sinds een aantal maanden ook mee gestopt omdat ik dacht, nou dat wordt een sleur, een gewoonte. Nu drink ik alleen op zaterdag en op zondag een glaasje. Voor de rest lekker water. Bewegen, staat behoorlijk hoog op het lijstje.

Topic 2: leefstijl:

Hoe zou u uw eigen sportleven beschrijven?

Als het lukt kom ik 5 keer in de week sporten. Dat is dan 4 keer in de week naar de fitness en 1 keer zwemmen. Sinds kort sport ik op de donderdag middag, maar is het lekker weer dan ga ik met mijn vriendin lekker fietsen. Meestal ga ik op zondag, want ik kan niet zover lopen, heb een blessure aan mijn been, maar meestal gaan we wel een uurtje wandelen.

Welke gezonde middelen gebruikt u en in welke mate?

Die gebruik ik helemaal niet, nee echt niet. Ja vers eten en fruit. De voeding die ik tot me neem zijn mijn gezonde middelen.

Ik heb natuurlijk als AOW-er heel veel tijd, maak zelf mijn dienst uit. Maar het sporten staat wel in geprogrammeerd. Het liefst als het kan ga ik vroeg in de ochtend sporten. Ik plan mijn overige activiteiten om het sporten heen.

Topic 3: sportstimulering:

In hoeverre bent u op de hoogte van de sportactiviteiten die op Schouwen-Duiveland worden georganiseerd?

Dat lees ik in met name in de krant. Maar krijg bijvoorbeeld via Laco weer email met daarin verschillende activiteiten. Je moet veel zelf uit de krant halen, en hier in Zierikzee, je weet het zelf ook wel, hebben we veel mond op mond reclame.

Wat vindt u van de activiteiten die op Schouwen-Duiveland worden georganiseerd voor de 65- plussers?

Ik vind dat er voldoende activiteiten zijn, mits je er aan mee kan doen. Bijvoorbeeld het mailtje van Laco, over het fietsen. Een hele dag fietsen, dat red ik gewoon niet. In weinig gevallen is het speciaal gericht op een doelgroep. Ik kan niet zeggen dat er door de gemeente zo heel veel wordt

georganiseerd, nee dat is niet het geval. Wat je bij Laco kunt doen is allemaal al ontzettend veel.

Om welke redenen heb je daar wel/niet aan deel genomen?

Een van de redenen om niet aan die activiteiten deel te nemen komt omdat ik al genoeg aan het sporten ben bij Laco. 5 keer in de week, vind je het niet genoeg.

Hoe zou u op de hoogte willen worden gehouden als 65-plussers omtrent sport en beweeg activiteiten op Schouwen-Duiveland. (communicatie kanalen)

De meeste zullen zeggen via een e-mail. Maar ik ga van het standpunt uit dat niet iedereen op die leeftijd een computer heeft. Ze nemen lukrak maar aan dat iedereen een computer heeft. Ik ken genoeg mensen die dat niet hebben. Dus ik zou zeggen doe het via de krant, of wat zeg ik, doe het via de wereld regio. De plaatselijke regio krant.

Hoe zou u het sport en beweegaanbod op Schouwen-Duiveland het liefste zien?

Dat is lastig.. Ik zou niet zo één, twee, drie kunnen verzinnen wat of ze daar aan moeten veranderen. Dit gebouw is pas neergezet, je kan hier binnen van alles doen. Het enige wat ze nog zouden kunnen toevoegen, dat is ook voor de 65-plussers als ze nog goed uit de voeten kunnen, is een squashbaan.

Onder welke voorwaarden moete deze dan doen? (Denk aan prijs, afstand, sportaanbod, tijdstip, activiteit zelf, individueel of in groep verband? Recreatief of prestatief? )

Wanneer er activiteiten worden georganiseerd is het wel van belang dat deze in de buurt worden georganiseerd want niet iedereen is in het bezit van een auto. Dus ik vind dat dat dan wel, of anders iets van onderling vervoer regelen, of een tegemoetkoming van de gemeente. De mensen die van buitenaf komen worden opgehaald met een bus of zo en de gemeente doet dat bekostigen. Individueel sporten geniet toch mijn voorkeur, zo kan ik mijn eigen tempo bepalen, route en keuze van de oefeningen. Ik denk ook dat grootste gedeelte van de 65-plussers de lat steeds hoger willen leggen, elke keer wat omhoog, toch proberen je grenzen te verleggen.

Als u mocht kiezen welke sport en beweegactiviteiten er bij Laco Schouwen-Duiveland aangeboden zouden worden, welke zouden dat dan zijn?

Nou dat is sowieso het zwemmen, de fitness, de gym voor ouderen heb je beneden ook. Heb ik gezien. De squashbaan. En voor mensen die jeu de boule en koersbal willen spelen. Er zijn genoeg mensen die niet aan fitness kunnen mee doen vanwege mankementen, nou misschien kunnen die wel koersbal spelen.

Hoe zijn u ervaringen tot nu toe met de beweegactiviteiten van Laco Schouwen-Duiveland tot nu toe?

Ben absoluut tevreden. Na het zwemmen lekker in het stoombad is echt een heel fijn pluspunt. Het aanbod is zeer prettig, zoals ik eerder al had aangeven is er voor iedereen wat te doen.

Om welke redenen bent u juist bij Laco Schouwen-Duiveland gaan sporten?

Ik ben begonnen in de Hem bij Hans Lang. Toen namen Marc en Angelique dat bedrijf over en dan kun je wel naar een andere sportschool, want Peter van de Zande deed dat ook, dan heb je nog Knulst, maar ja dat was allemaal van dat huisvrouwen gym. Daar voelde ik me toen op dat moment te jong voor. Dat is niks voor mij. Dus vandaar ben ik mee gegaan naar Take Care, toen die tijd de nieuwe sportschool. Dat is al die tijd heel goed bevallen en nu automatisch mee overgestapt naar Laco Schouwen-Duiveland.

Wat is voor u het belangrijkste motief om te gaan sporten en bewegen? En wat denkt u dat het voor de meeste 65-plussers het belangrijkste motief is? (allemaal motieven)

Je gezondheid is belangrijk, veel 65-plussers gaan ook sporten en bewegen voor het sociale aspect. Denk aan van ja ik moet een nieuwe knie moet toch al naar de fysio. Ik krijg ook het idee dat mensen die bij de fysio zitten voor iets, daarna ook zoiets hebben ik ga lekker door met sporten.

In hoeverre is de prijs een belemmering voor de 65-plussers om te gaan sporten en bewegen?

Nee persoonlijk vind ik de prijs prima. Er zijn natuurlijk best wel wat mensen die alleen maar een AOW-tje hebben en dat het dan best een redelijk duur abonnement is. Maar misschien als mensen weten wat ze ervoor terug krijgen ze zeggen dat het in verhouding best mee valt.

Topic 5: Mogelijke maatregelen door Laco Schouwen-Duiveland 

Zou u Laco Schouwen-Duiveland in een paar zinnen kunnen omschrijven?

Nou, Ik vind het gewoon een hele grote aanwinst, omdat er hier ontzettend veel gedaan kan worden op 1 dezelfde plaats. Je kunt tennissen, gymen, zwemmen, turnen, noem het maar op.

Als u het sportaanbod van Laco Schouwen-Duiverland mocht samenstellen, hoe zou dat er dan uit komen te zien?

Nou dan zou ik alleen zeggen, bouw er nog een squashbaan bij, dat vind de jeugd heel erg leuk tot een bepaalde leeftijd. En voor de rest denk ik niet eens dat er veel toegevoegd hoeft te worden. Ik ben er zeer tevreden.

Wat kan Laco Schouwen-Duiveland veranderen, om meer 65-plussers te laten bewegen?

Misschien wat meer, hoe moet ik dat zeggen. Ik weet niet precies hoe ik dat moet verwoorden. Meer mensen naar hier trekken en dan de ouderen doelgroep die al lid is aan het fitnessen is, een groep die bij de oudere gym bezig is, dat ze kunnen kijken bij de mensen die bezig zijn. Dat de mensen kunnen zien, wat de ouderen doen. Gewoon is kunnen komen kijken wat er allemaal

gebeurd. De juiste informatie overbrengen, dat je abonnement ook telt voor het zwembad. Het werd toen wel allemaal verteld, en dat stond allemaal wel op papier maar.. ontbreekt aan de goede

informatie. De mensen de kans geven en oproepen van joh kom is even een uurtje kijken, je hoeft niks te betalen, je hoeft nergens aan mee te doen. Gewoon alleen even kijken wat we nou allemaal doen. Heel veel mensen weten niet wat zich afspeelt binnen deze 4 muren.

Topic 6: klanten service:

Wat vindt u van de manier waarop u behandeld wordt bij Laco Schouwen-Duiveland?

Ja ik word goed behandeld. Ik heb nooit geen klachten gehoord van mede sporters die in de doelgroep 65+ vallen. Ze hebben respect, luisteren goed en nemen de tijd voor je.

Hoe zou u graag zien dat het personeel van Laco Schouwen-Duiveland met 65-plussers omgaan?

Volgens mijn gaan ze goed met de mensen om. Als je wat vraagt krijg je fatsoenlijk antwoord of wat dan ook. Er wordt goed geluisterd naar de wensen en behoefte van de ouderen sporters. De nieuwe mensen worden goed begeleid, wordt naar ze geluisterd.

Aan welke randvoorwaarden hecht u het meeste waarde? Nieuwe technologie, apart sporten 65+, andere muziek? Contact met medesporters en personeel, vaste instructeur, begeleiding?

Zoals het nu is vind ik het prima. Gemengd sporten, de muziek is prima. Er zijn altijd mensen waar je praatje mee kan maken. Je roept eens ‘hallo’ en met de oude garde maak je eens een praatje. Maar het contact is niet meer zo als dat het was bij Take Care. Als ik moet kiezen tussen Take Care en Laco wat betreft de gezelligheid, kies ik toch voor Take Care. Ik vind het wel belangrijk dat het sociale aspect aanwezig is. Dat maakt het sporten gezellig.

Afsluitende vraag:

Waar denkt u dat we de 65-plussers fysiek het beste kunnen bereiken? Waar bevinden ze zich?

Nou ik denk via de krant. Je kan het via internet proberen maar ik weet genoeg mensen die geen computer hebben.

Dit was het interview. Bedankt dat je mee wilde werken aan het onderzoek en veel gezonde en sportieve jaren gewenst!

Bijlage XIII:

Interview respondent 10