• No results found

Interview respondent 5

Datum 2-5-2015

Tijd 11:00

Duur: 23:45

Respondent 5

Topiclijst voor de niet sportende 65-plusser. Topic 1: bewustzijn:

In hoeverre vindt u het belangrijk om een gezonde leefstijl te hebben? (BRAVO leefstijl?)

Een gezonde leefstijl vind ik absoluut belangrijk en houdt daar op verschillende vlakken wel rekening mee. Wanneer ik mijn gezonde levensstijl moet koppelen aan de BRAVO? Ja, bewegen doet ik dagelijks, wij wonen in Bruinisse en fietsen zeker als het weer wat warmer wordt wel 2 keer in de week naar Zierikzee. Roken doe ik niet aan. Heb ik ook nooit gedaan, ik drink zelden alcohol, voeding daar let ik wel op en ontspanning, ja dat heb ik wanneer ik lekker aan het fietsen ben.

Vindt u voldoende bewegen ook belangrijk voor een gezonde leefstijl?

Ja absoluut, ik denk dat wanneer je niet aan bewegen doet, het leven, zeker op ouderen leeftijd je een stuk lastiger afgaat en je gezondheid erop achteruit gaat. Je hebt er zelfs met de meeste kleine dingetjes al profijt van, en dan heb ik het bijvoorbeeld over bukken wanneer je iets moet oprapen. Het zijn allemaal kleine dingetjes waar je voordeel uit kan halen, wanneer je met enige regelmaat aan het bewegen bent.

Waarom is het volgens u, belangrijk om te bewegen?

Bewegen zorgt voor meer energie, bewegen zorgt ervoor dat je beter in vel zit, je voelt je lekkerder en ik denk dat het zeker helpt bij gezonder ouder worden. De kans op ongelukjes wordt kleiner. Topic 2: leefstijl

Hoe zou u uw eigen sport en beweeg leven beschrijven?

Ik ben niet van het sporten bij een vereniging, of nog niet moet ik zeggen. Misschien dat er na dit interview wel verandering in komt. Zoals ik al had aangegeven fiets ik heel veel, we hebben familie wonen in Zierikzee en fietsen daar mits het weer het toelaat, 2 keer in de week naar toe. En dat is nog op de ouderwetse fiets, dus zonder ondersteuning. Wandelen is ook een vorm van bewegen he? Ik loop elke dag langs het water bij Bruinisse, dat is denk ik een afstand van rond de 4 kilometer.

Welke gezonde middelen gebruikt u en in welke mate?

Ik heb het niet zo op al die gemaakte vitamine pillen, ik ben er van overtuigd dat wanneer je zoveel mogelijk probeert om verse groeten, en vers fruit te eten je al voldoende vitamine binnen krijgt. Om antwoord te geven op je vraag, nee ik gebruik geen gezonde middelen in de vorm van pillen en andere middelen.

Ik maak geen tijd voor om te gaan sporten omdat ik al voldoende beweging heb in het dagelijks leven. En daar komt bij dat ik niet goed op de hoogte ben van wat er allemaal voor sport en beweegactiviteiten zijn voor ouderen en voor de 65-plussers.

In welke vormen neemt u nu tijd voor ontspanning?

Wij hebben een eigen moestuin in onze achtertuin, wanneer ik daar in aan het werk ben is dat voor mij ontspanning, ondanks dat het soms toch hard werken is. Het rondje wat ik dagelijks loop in Bruinisse is voor mij ook een vorm van ontspanning, het is een vorm van actieve ontspanning.

Topic 3: sportstimulering

In hoeverre bent u op de hoogte van de sportactiviteiten die op Schouwen-Duiveland worden georganiseerd?

Nou, bedoel je de sport activiteiten zoals eenmalige activiteiten of de voetbalwedstrijden die elke weekend worden gespeeld. Van activiteiten die eenmalig of periodiek worden georganiseerd ben ik niet zo goed op de hoogte. Ik heb wel van mensen hier op dorp gehoor dat er verschillende

fietsgroepjes of wandelgroepen zijn maar heb daar voorlopig nog geen interesse in.

Wat vindt u van de activiteiten die op Schouwen-Duiveland worden georganiseerd voor de 65- plussers?

Ja ik zou zo één, twee, drie niet zo goed weten wat er allemaal wordt georganiseerd en kan daar dus lastig een oordeel over geven. Als er al wat wordt georganiseerd dan kan ik dat alleen maar

toejuichen. Ik geloof dat wanneer er wat wordt georganiseerd dit wel wordt aangepast op de doelgroep, wij als 65-plussers zijn natuurlijk minder mobiel dan de gemiddelde mens.

Om welke redenen heb je daar wel/niet aan deel genomen?

Dat komt voornamelijk om 2 redenen, allereerst vind ik dat ik zelf nog genoeg aan beweging doe en voel ik me daar lekker bij. Het heeft er ook mee te maken dat ik mezelf misschien nog wel te jong voel voor zulk soort activiteiten.

Hoe zou u op de hoogte willen worden gehouden als 65-plussers omtrent sport en beweeg activiteiten op Schouwen-Duiveland. (communicatie kanalen)

Ik denk dat er heel veel ouderen nog veel informatie uit de krant halen, die lezen wij namelijk ook nog wekelijks, vooral het regionale krantje De wereldregio. Verder kun je als er acties of grote evenementen kenbaarheid geven via een huis aan huis folder tussen de rest van de reclame.

Hoe zou u het sport en beweegaanbod op Schouwen-Duiveland het liefste zien?

Ik geloof niet dat, daar veel aan veranderd hoeft te worden, zeker niet met de aanwinst van het grote sportcentrum in Zierikzee waar heel veel mensen gelukkig van zijn geworden. Ik geloof dat daar ook genoeg te beleven is voor jong en oud.

Onder welke voorwaarden moete deze dan doen? (Denk aan prijs, afstand, sportaanbod, tijdstip, activiteit zelf, individueel of in groep verband? Recreatief of prestatief?

De prijs speelt wel een belangrijke rol, je kunt geen torenhoge prijzen aan de activiteiten

vastplakken. De 65-plussers hebben vaak al te maken met een drempel, een horde die ze moeten nemen voordat ze echt gaan deelnemen aan sport, als je dan de prijs ook nog is te hoog maakt, schrikt dit helemaal af. Het tijdstip is voor ons niet zo belangrijk want over het algemeen hebben we alle tijd. De één sport liever individueel en de ander in groep verband, maar wat ik wel weet is dat toch de meeste van onze leeftijd recreatief willen en doen sporten.

Topic 4: motieven voor sportdeelname

In hoeverre bent u op de hoogte van welke sport en beweegactiviteiten er bij Laco Schouwen- Duiveland aangeboden worden?

Ik ben er zelf nog nooit binnen geweest, dat komt misschien ook omdat ik in Bruinisse woon en Laco in Zierikzee gevestigd is. Door alle publiciteit die er begin september bij de opening is ontstaan weet ik dat er 2 zwembaden zijn, je kunt gaan fitnessen en er zijn twee grote sportzalen.

Als u mocht kiezen welke sport en beweegactiviteiten er bij Laco Schouwen-Duiveland aangeboden zouden mogen worden, welke zouden dat dan zijn?

Ik geloof dat het aanbod bij Laco nu al enorm groot is, en ik ben er zelf dus nog niet geweest dus vind ik het ook moeilijk om te zeggen om er iets weg te halen of iets toe te voegen. Maar een

beweegprogramma speciaal voor ouderen en met name de 65-plus is misschien wel een idee, het kan ook zijn dat het er al is, maar dan ben ik dan niet van op de hoogte.

Wat is voor u het belangrijkste motief om te niet gaan sporten en bewegen? En wat denkt u dat het voor de meeste 65-plussers het belangrijkste motief is om niet deel te nemen aan deze activiteiten? (allemaal motieven)

Het belangrijkste motief voor mij is dat ik zelf nog genoeg aan beweging doe. Ik fiets twee keer in de week een flinke afstand, loop dagelijks een rondje en werk daarnaast nog in me tuintje. Zolang ik dat vol kan houden zal ik dit blijven doen, en dit geldt denk voor het merendeel van de 65-plussers. Weet je wat het ook is, ik ben nooit goed op de hoogte gebracht van alle mogelijkheden bij Laco, en

wederom denk ik dat, dat voor het merendeel ook zo is. Als je niet weet wat je kan verwachten neem je ook niet zo snel de keuze om ergens aan deel te nemen. Ik vraag me wel eens af wat er nou binnen die grote muren van Laco allemaal afspeelt.

In hoeverre is de prijs een belemmering voor de 65-plussers om te gaan sporten en bewegen?

De prijs een belemmering, god ja, dat durf ik niet te zeggen. Dat is voor iedereen verschillend, dat antwoord zal je wel vaker hebben gehad. Maar het ligt er maar net aan hoe hoog je pensioen en je AOW is. Ze moeten er uiteindelijk wel wat aan verdienen, maar probeer dan in ieder geval naar buiten toe uit te leggen wat je voor dat geld kan verwachten.

Weet u wat uw voor die prijs allemaal bij Laco Schouwen-Duiveland kan verwachten?

Je vertelde dat de prijs van een abonnement voor de 65-plussers 30 euro per maand was? Ik heb voor de rest weinig ideeën wat ik dan met de 30 euro allemaal kan en mag. Ja uiteraard weet ik dat daarvoor mag gaan sporten, maar hoeveel, en wat voor sporten dat is voor mij een raadsel.

Met welke factoren houdt u het meeste rekening als uw een keuze maakt om te gaan sporten?

De prijs is voor mij en ik denk voor iedereen wel een belangrijke factor. Het aanbod, er zijn dingen die je leuk vindt en er zijn dingen die je minder leuk vindt. Ja de kwaliteit van het aanbod is ook wel een puntje waar ik rekening mee houdt.

Topic 5: Mogelijke maatregelen door Laco Schouwen-Duiveland

Wat weet u van Laco Schouwen-Duiveland?

Laco is een groot, nieuw sportcentrum wat in September van afgelopen jaar open is gegaan en voor een enorm breed publiek sport en beweeg activiteiten organiseert. Er kan voor een breed publiek gezwommen worden en de jongelui kunnen zich uitleven in de sportschool.

Als u het sportaanbod van Laco Schouwen-Duiverland mocht samenstellen, hoe zou dat er dan uit komen te zien?

Ik weet niet eens hoe het sportaanbod in zijn totaliteit er nu uit ziet, laat staan dat ik dan moet gaan vertellen hoe ik het zou willen zien als ik het mocht samenstellen. Ik denk dat ze met bouwen van een zwembad en sportschool onder één dak al een hele goede zet hebben gedaan.

Wat kan Laco Schouwen-Duiveland veranderen, om meer 65-plussers te laten bewegen?

Ja daar heb ik wel wat op aan te merken, zeker naar aanleiding van het interview. Ik ben dus totaal niet op de hoogte wat zich binnen Laco allemaal afspeelt. Meer kenbaarheid geven aan hetgene wat ze nou daadwerkelijk verkopen, laat mensen is zien wat er allemaal gebeurd, wat kunnen we

verwachten voor de dertig euro. Promoot met meer advertenties in kranten, folders of flyers, organiseer mee lopen dagen, zulke dingen.

Topic 6: klanten service Vragen bij topic 6:

In hoeverre vindt u het belangrijk dat begeleiding krijgt van één van onze instructeurs?

Ik ben een onervaren sporten, je kunt het vergelijken met iemand die voor het eerst op een fiets stapt. Die krijgt in het begin ook begeleiding, ja dat vind ik absoluut belangrijk, zeker omdat je in het begin bang bent om dingen fout te doen, mocht ik dan ooit gaan sporten kom ik een omgeving die niet vertrouwd voor mij voelt, de begeleiding en aandacht van de instructeur zorgt mede voor het gevoel dat ik welkom ben.

Hoeveel waarde hecht u aan het sporten en bewegen met de allernieuwste technologieën?

Daar kan ik heel eerlijk en kort over zijn, dat vind ik op mijn leeftijd allemaal niet meer zo belangrijk. Zolang alles maar werkt, dan vind ik het al prettig.

Welke rol speelt de prijs/kwaliteit bij u wanneer u de keuze maakt voor deelname aan sport en beweegactiviteiten?

De speelt absoluut een rol, dat is niet alleen bij de deelname aan sport en beweegactiviteiten, maar dat is in vrijwel alle situaties zo. Bij sporten en bewegen is toch belangrijk dat de kwaliteit wordt gewaarborgd.