• No results found

Interview respondent 10

Tijd 15:30 Duur: 37:28 Respondent 10 Introductie: Openingsvraag:

Kunt u me iets vertellen over je sportieve achtergrond?

Ik heb natuurlijk op de lagere school gesport. Bij gymnastiek. De middelbare school. Ik heb zelfs de bevoegdheid om gymles te geven op de lagere school. Maar ik vond gym les geven op de lagere school een verschrikking, maar goed ik heb het wel gedaan. Toen ben ik onderwijzer geworden, en dus ook gymlessen gegeven, verder weinig meer gedaan. Ik ben toen op een gegeven moment in een burn-out geraakt en in die burn-out tijd ben ik aan het sporten geslagen. Omdat ik wat te doen wilden hebben in die burn-out tijd. Toen ben ik dus bij Take Care terecht gekomen en dat is me best bevallen, en nou vanaf die tijd sport ik, twee keer in de week zo’n anderhalf uur per keer.

Topic 1: bewustzijn:

Waarom is het volgens u, belangrijk om te bewegen?

Ik zeg altijd ik sport zodat ik niet vast roest. Ben nu 72, en alles wat stijf wordt moet je bij de

fysiotherapie weer los maken enzovoorts en dat wil ik niet. Ik blijf in beweging, beweging is zeer goed voor de gezondheid, ook voor mijn hart waarin ik pas geleden een kleine operatie aan heb gehad. Ik moet aan alle kanten denken aan mijn figuur, dat ik niet te veel aankom want het eten is zo lekker. Dus dat is ook goed om te bewegen. Ik doe dat met name hier bij Laco en ik probeer ook als ik niet hier sport, om dan nog bijvoorbeeld een half uur, driekwartier buiten te gaan lopen.

In hoeverre vindt u het belangrijk om een gezonde leefstijl te hebben? (BRAVO leefstijl?)

Een gezonde levensstijl is gewoon hartstikke belangrijk, voor je hele doen en laten, voor je lijf, voor je prettig vinden. Bewegen is daar goed voor. Roken heb ik nog nooit gedaan. Ik lust wel eens een glaasje wijn. Voeding daar let ik op met bepaalde vetten, weinig suiker, niet te veel zout. Zoveel mogelijk verse groenten, twee keer per dag fruit. Ik ontspan wanneer ik lekker in een boekje kan lezen of zelfs wanneer ik vrijwilligerswerk aan het doen ben.

Topic 2: leefstijl:

Hoe zou u uw eigen sportleven beschrijven?

Mijn eigen sportleven, ik vind het toch wel lekker om hier bij Laco te komen. Om lekker te bewegen, en dan niet zo zeer om mijn spieren verder te ontwikkelen of wat dan ook, want dat is helemaal niet meer nodig. Ik heb een aantal jaren wat instructeurs allerlei schema’s voor me laten opstellen om met gewichten zus en gewichten zo. En nu zeg ik, nou hoe voel ik me iets meer kilo hier, iets minder kilo daar. Vijf minuten langer fietsen dan doen we 5 minuten minder lang lopen, maar bewegen staat voorop. Ik pas me aan, aan me lichaam. Ik luister naar mijn lichaam.

Welke gezonde middelen gebruikt u en in welke mate?

Gewoon lekker eten, af en toe wat nieuws uit proberen maar met in het achterhoofd dat het wel gezond moet zijn. Voedingspreparaten en dat soort dingen daar doe ik niet aan mee. De gezonde voeding en het gezonde leven zijn mijn gezonde middelen.

In hoeverre maakt u tijd vrij voor het sporten?

Ik hoef niet echt tijd vrij te maken voor het sporten want ik heb alle tijd van de wereld. Ik heb wel op maandagmiddag en op vrijdagmiddag mijn vaste sporttijden. Dat is er zo bij in geslopen en de laatste jaren hebben we op dit tijdstip een vast groepje gezellige sporters.

Topic 3: sportstimulering:

In hoeverre bent u op de hoogte van de sportactiviteiten die op Schouwen-Duiveland worden georganiseerd?

Ik ben niet zo zeer op de hoogte van de sportactiviteiten op Schouwen-Duiveland, want kijk als ik zie dat er, ik weet wel dat er in Haamstede in de domeinen op een mountainbike wordt gereden. Maar voor de doelgroep 65-plus weet ik dat er in verschillende dorpen meer bewegen voor ouderen is. En ik weet nou niet precies waar dat dan is, ik geloof dat ze het in Zierikzee ook aanbieden maar geen idee waar het is. Ik weet dat er hier in Zierikzee, dat weet ik via de meldingen in de kranten, door mevrouw Vleeshouwer een wandelclub is opgezet. Er zijn fietstochten voor ouderen 1 keer in de maand. Verder houdt het een eind op.

Wat vindt u van de activiteiten die op Schouwen-Duiveland worden georganiseerd voor de 65- plussers?

Die activiteiten zijn goed, dat is best. Maar 65-plussers fietsen en wandelen. Misschien dat er meer uit te halen valt. Niet zo zeer uit dat fietsen maar bijvoorbeeld wel uit het wandelen. Verder denk ik dat het aanbod en de keuze ruim is.

Om welke redenen heb je daar wel/niet aan deel genomen?

De mensen die meedoen aan zulke activiteiten zijn over het algemeen allemaal oude dames. En daar voel ik me niet zo zeer in thuis. Het wandelen en of fietsen is vaak op de ochtenden dat ik mijn vrijwilligerswerk aan het uitoefenen ben. Als ik in de ochtend thuis ben, en ik zie dat er voor de rest niks bijzonders te doen, dan vind ik het heerlijk om vrijwilliger werk uit te voeren in het archief van het gemeentehuis. Daarnaast sport ik ook nog twee keer in week bij Laco.

Hoe zou u op de hoogte willen worden gehouden als 65-plussers omtrent sport en beweeg activiteiten op Schouwen-Duiveland. (communicatie kanalen)

Nou ja kijk ik weet van die fietsen en wandelingen via de krant. Ik weet niet precies in welke kant dat heeft gestaan, het kan zijn de wereldregio, het kan ons eiland zijn geweest. Dat zijn tevens de twee kranten die ik iedere week lees. De PZC krijg ik van mijn dochter, dat lees ik pas een aantal dagen later. Maar ik denk dat de krant juiste manier is om in te schakelen. Ik weet dat Laco aan de mensen die hier sporten, daar hebben ze de emails van. Dus laco geeft ook regelmatig wel emailtjes van dit of dat. Dus ik wordt wel op de hoogte gehouden, maar het kan zijn dat deze informatie aan genoeg mensen voorbij gaat.

Hoe zou u het sport en beweegaanbod op Schouwen-Duiveland het liefste zien?

Oei, proberen om mensen die sport en bewegen geven hier, is misschien niet verkeerd om die om de tafel te zetten en samen te gaan werken. Dat hoeft niet elke week. Ik heb ook geen idee of er een ambtenaar sport en bewegen is van de gemeente Schouwen-Duiveland. Als die er zou zijn dan zou zo iemand, man vrouw maakt niet uit. Dan zou iemand initiatief kunnen nemen om is een keer een aantal mensen die betrokken zijn bij die sportzaken, dat is dus iemand hier van Laco, meer bewegen

van ouderen, de fysio ik weet niet wie nog meer, maar om die is rond de tafel te gaan zetten en laten kijken, kunnen we verder nog wat te gaan doen. Is er een mogelijkheid om binnen een sportraad of binnen een, hoe heet dat ding ook alweer, SMWO daar bij de Calandweg, om daar gewoon vanuit disciplines sport enzovoorts is te kijken is daar wat te coördineren. En dan met behulp van de gemeente want het eiland is aan het vergrijzen of daar een mogelijkheid is om dan echt een boost te kunnen geven aan het meer sporten.

Onder welke voorwaarden moete deze dan doen? (Denk aan prijs, afstand, sportaanbod, tijdstip, activiteit zelf, individueel of in groep verband? Recreatief of prestatief? )

Nou ja de prijs moet je echt zoals dat nu ook al is, laag houden. Zorgen dat die prijs niet te hoog wordt. Misschien zelfs nog binnen de 65-plus groep ook nog twee tarieven, want er is echt nog wel verschil tussen de inkomens van 65-plussers. De één heeft een klein pensioentje en een AOW terwijl de andere het hartstikke goed heeft. Probeer verder zo dicht mogelijk bij de mensen de zijn. Er zijn mensen die toch afhankelijk zijn van vervoer. Het sport en beweeg aanbod is heel groot en daar is niks mee. Wij als 65-plussers hebben de tijd van prestatief sporten allang achter ons gelaten. Topic 4: motieven voor sportdeelname:

Als u mocht kiezen welke sport en beweegactiviteiten er bij Laco Schouwen-Duiveland aangeboden zouden worden, welke zouden dat dan zijn?

Als ik mocht kiezen dan houdt ik het bij zwemmen, dan doe ik ook de fitness daarbij maar er zou bijvoorbeeld ook iets gymnastiek kunnen zijn. Nu weet ik dat er ook een hele grote turnhal is, er is een grote tennishal is, hierachter is nog een joekel van een zaal, dus er kunnen genoeg activiteiten worden georganiseerd. Laco biedt met dit nieuwe complex tal van mogelijkheden.

Hoe zijn u ervaringen tot nu toe met de beweegactiviteiten van Laco Schouwen-Duiveland tot nu toe?

Nou die zijn niet verkeerd, ik ben daar best tevreden mee. Wat dat betreft mag Laco er zijn met zijn hele aanbod, maar Laco moet waarschijnlijk nog wat meer doen aan zijn presentatie vooral naar ouderen toe.

Om welke redenen bent u juist bij Laco Schouwen-Duiveland gaan sporten?

Dat is zo gekomen omdat ik al jarenlang lid was bij Take Care. Ik had een burn-out en heb toen voor Take Care gekozen, reden voor keuze van die sportschool is niet te verklaren. Ik was qua informatie helemaal blanco. Wanneer ik op dit moment zou moeten kiezen, had ik ook voor Laco gekozen vanwege de indruk die het op me heeft gemaakt.

Wat is voor u het belangrijkste motief om te gaan sporten en bewegen? En wat denkt u dat het voor de meeste 65-plussers het belangrijkste motief is? (allemaal motieven)

Voor mij is het belangrijkste motief om uit mijn stoel te komen, te gaan bewegen. Ik voel me lekker, ik vind hier gezelligheid, zo af en toe krijg ik weer is een aanwijzing, de aandacht die er voor elkaar is. Het zijn allemaal van die kleine dingetjes waar de ouderen doelgroep . Merendeel van de 65-plussers die hier sporten, sporten vanwege hun gezondheid, om hun gezondheid te bevorderen bedoel ik dan.

In hoeverre is de prijs een belemmering voor de 65-plussers om te gaan sporten en bewegen?

Ik betaal dertig euro in de maand, dat is voor ons geen bezwaar. Dat komt omdat we een aardig inkomen hebben, maar net wat ik eerder al aangegeven heb, het kan voor mensen met een lager pensioen best wel een belemmering zijn om zestig euro in de maand alleen aan sporten uit te geven. Wil je deze mensen erbij betrekken denk ik dat een lager tarief wenselijk zou zijn. Daarnaast is het belangrijk dat je de mensen op de juiste manier informeert zodat ze weten wat ze voor die zestig euro kunnen verwachten.

Topic 5: Mogelijke maatregelen door Laco Schouwen-Duiveland 

Zou u Laco Schouwen-Duiveland in een paar zinnen kunnen omschrijven?

Laco Schouwen-Duiveland is denk ik een goed deel van de gehele Laco organisatie. Ik ken verder geen andere Laco vestiging dus ik kan ook niet vergelijken. Maar zoals Laco hier nu staat ben ik daar zeer tevreden over. Er moet op een paar punten absoluut nog gelet worden, wat de sportzaal betreft, er moet meer gelet worden op hygiëne, ik vond regelmatig zand, steentjes modder bij toestellen. Dat betekent dat mensen in hun buitenschoenen komen sporten. Zo af en toe zie je mensen trainen zonder handdoek. Voor de rest is Laco op de goede weg.

Als u het sportaanbod van Laco Schouwen-Duiverland mocht samenstellen, hoe zou dat er dan uit komen te zien?

Ik vind het heel goed dat er zoveel verschillende mogelijkheden zijn om te sporten. Het aanbod van Laco is al heel compleet. Om bal sporten te doen, om allerlei gymnastiek dingen te doen, je kunt tennissen, je kunt gaan zwemmen, er is fitness. Je kunt van alles doen. Er wordt zelfs iedere

woensdag voor de kinderen van 6 tot en met 12 jaar anderhalf uur gesport. De kinderen mogen daar kennis maken met verschillende soorten van sport. Wellicht is dit ook een idee voor de ouderen doelgroep.

Wat kan Laco Schouwen-Duiveland veranderen, om meer 65-plussers te laten bewegen?

Je moet zorgen dat Laco bij 65-plussers meer bekend is. En meer bekend betekend doe veel met naamsbekendheid, doe veel met reclame. De vraag is hoe maak je reclame. Maak gebruik van kranten, laat iemand in de krant vertellen over zijn eigen ervaringen. Ga naar de ouderenbonden. Er zijn er hier drie in de stad die regelmatig bij elkaar. Probeer de handen bij elkaar te steken en dan wellicht een samenwerking mee aan te gaan. Nodig de 65-plussers uit om eens te komen kijken, organiseer is wat open dagen, zorg dan wel dat je die mensen op die tijd laat komen dat er veel 65- plussers aan het trainen zijn. Zodat ze aan deze sporters kunnen vragen waarom ze hier aan het bewegen zijn. Kijk het maar af van opendagen van HBO opleidingen, mee loopdagen laat ze even een dagje mee kijken. Maak jezelf bekend. Verlaag die instap voor de doelgroep 65-plus. Mensen die het gebouw alleen maar van buitenaf zien, weten niet wat er allemaal in dat grote gebouw afspeelt. Topic 6: klanten service:

Wat vindt u van de manier waarop u behandeld wordt bij Laco Schouwen-Duiveland?

Ik vergelijk de beneden verdieping met de boven verdieping. Dat wil zeggen de receptie en de fitness. In de receptie is het te massaal, daar heb je niet de band die je voorheen bij Take Care toen je

binnenstapte. Dit is boven weer totaal anders. Het is daar gezellig, goed en prettig. Daar worden we met respect behandeld, er wordt aandacht aan ons besteed, niet alleen op gebied van sporten maar ook privé.

Hoe zou u graag zien dat het personeel van Laco Schouwen-Duiveland met 65-plussers omgaan?

Over het algemeen geef ze een keer wat meer aandacht, let er ietsjes meer op dan de jongen gasten die alleen maar komen voor de kracht sport. Houdt ze in de gaten wat betreft ze doen, zitten ze goed, gebruiken ze de toestellen oké enzovoorts. Hou ze in de gaten en geef ze meer aandacht. Stel ze gerust, geef ze het gevoel alsof ze welkom zijn.

Aan welke randvoorwaarden hecht u het meeste waarde? Nieuwe technologie, apart sporten 65+, andere muziek? Contact met medesporters en personeel, vaste instructeur, begeleiding?

Voor de 65-plussers is denk het belangrijkste dat ze goede uitleg en begeleiding krijgen omdat ze vaak net als ik blanco zijn met alle oefeningen en bewegingen die worden uitgevoerd. Dus begeleiding is wel een belangrijke randvoorwaarden. De muziek moet worden aangepast op de doelgroep. De doelgroep is heel breed dus de muziek ook. Verder is het contact met mede sporters altijd gezellig, maar de begeleiding, daar huiver ik op is heel belangrijk.

Afsluitende vraag:

Waar denkt u dat we de 65-plussers fysiek het beste kunnen bereiken? Waar bevinden ze zich?

Nou, Nou die zijn te bereiken bijvoorbeeld net wat ik al zei, ouderen bonden, in de gratis kranten bijvoorbeeld wereldregio en ons eiland. Flyers die huis aan huis worden verspreid. Zoek de samenwerking op met verenigingen en bonden waar veel ouderen zich bevinden.

Dit was het interview. Bedankt dat je mee wilde werken aan het onderzoek en veel gezonde en sportieve jaren gewenst!

Bijlage XIV:

Interview respondent 11