• No results found

Interview respondent 11

Tijd 10:30 Duur: 34:27 Respondent 11 Introductie: Openingsvraag:

Kunt u me iets vertellen over je sportieve achtergrond?

Nou ik heb vroeger veel gezwommen, jaren lang echt baantjes zwemmen, dat deed je dan na het huishouden savonds. Je had weinig tijd vanwege werk en het huishouden dus gingen we zwemmen, baantjestrekken. Dit heb ik jaren gedaan, echt fanatiek kan ik het niet noemen. Meestal 1 keer in de week. We deden altijd al veel wandelen, dat hebben we ons hele leven al gedaan. Fietsen dat kwam er eigenlijk nooit echt van, dat is pas de laatste jaren gekomen. Ook ben ik lid geweest van een gymnastiek vereniging, als kind al. Vroeger was het Olympia en later was ‘ rust roest’ en dan gingen we zwemmen en dan ook nog een uurtje in de gymzaal, ja gymen was dat dan. Onder leiding van Kees verwijs, dat was hartstikke leuk.

Topic 1: bewustzijn:

Waarom is het volgens u, belangrijk om veel te bewegen?

Nou, ten eerste voor je gezondheid, voor je ja hoe zeg je dat, je spieren, je botten dat blijft allemaal stevig en soepel blijft, verminderd de kans op botbreuken. Althans dat wordt mij altijd verteld dat dat heel goed is. En gewoon omdat je je eigen er heel fijn bij voelt. Voor mij is gezondheid vlak het belangrijkste. Als je gesport hebt voel je je eigen gewoon heerlijk. Je bent even moe, maar na half uur kan je er weer tegen aan.

In hoeverre vindt u het belangrijk om een gezonde leefstijl te hebben? (BRAVO leefstijl?)

Ja, we proberen zo gezond mogelijk te eten, weinig vet. Het komt doordat mijn man heeft

suikerziekte en zijn we naar diëtiste gegaan en die hoeft ons dat allemaal uitgelegd en daar houden we ons dan aan. Het is niet zo dat ik nooit eens een lekker gebakje neem ofzo. Maar je probeert toch op dat minder vet rekening te houden. Roken doe ik sinds mijn veertigste niet meer, radicaal gestopt. Ik wist dat het niet goed voor je was maarja.. Mijn man doet het nog wel, ik rookte echt over me longen en ben blij dat ik gestopt ben, vind het vies, heel vies. Het sporten zijn we aan begonnen uhm 7 jaar gelede, van de gemeente kreeg je zo’n folder in de bus over sport en toen was van ‘Take Care’. Daar kon je toen een proef abonnement, oh nee zoveel weken sporten, gratis en dan kon je beslissen of je lid wilden worden, toen kwam ik dankzij mijn broer, Hans bij Take Care terecht gekomen. Ik vond het geweldig en ben gelijk lid geworden. Dat is nu 8 jaar geleden en ik vond het nog geweldig. Topic 2: leefstijl: 

Hoe zou u uw eigen sportleven beschrijven?

Nou mijn sportleven nu bestaat uit 2 tot 3 keer in de week fitnessen bij Laco. Daar doe ik altijd lekker mijn rondje op de cardio toestellen en toen de E-gym is gekomen ben ik daar ook lid van geworden,

om toch me spieren nog een beetje te trainen. Twee keer in de week probeer ik altijd te halen, soms lukt dat niet dan wil ik het altijd op een andere dag inhalen. In het weekend als het goed weer is, gaan we graag samen met mijn man een rondje fietsen.

Welke gezonde middelen gebruikt u en in welke mate?

Mijn man is suikerpatiënt dus eten we eigenlijk altijd heel goed, of nou ja we houden er wel veel rekening mee. Verder slikken we wel eens een vitamine pilletje maar meer ook niet, als we merken dat onze weerstand wat minder is, nemen we wat meer vitamine in.

In hoeverre maakt u tijd vrij voor het sporten?

Nou altijd wel 2 keer in de week. Ik kom samen met Petra altijd op maandag en donderdag ochtend. Heerlijk is dat. Thuis weten ze dat ook, ik doe het nu al 7 jaar zo dus is eigenlijk een vast ritueel geworden.

Topic 3: sportstimulering:

In hoeverre bent u op de hoogte van de sportactiviteiten die op Schouwen-Duiveland worden georganiseerd?

Nou ik moet zeggen dat ik me daar ook niet zo veel mee bezig houdt, meestal hoor je van jullie wat er dan allemaal te doen is van Laco En dan lees je in de kranten zulke evenementen. Maar ik houd niet van sporten in een massa. Hoe zeg je dat, ik doe liever sporten individueel voor mezelf. Je weet dat je kan tennissen je weet dat je kunt hockeyen en dat er van alles te doen is, maar dit fitnessen spreekt mij het meeste aan. Individueel sporten vind ik heerlijk, net als vroeger met zwemmen ook, ja ik ben wel fanatiek geweest, maar geen wedstrijd element.

Wat vindt u van de activiteiten die op Schouwen-Duiveland worden georganiseerd voor de 65- plussers?

Ja ik dacht dat er voldoende activiteiten voor iedere, ja hoe zeg je dat, voor ieder die wat wil zijn eigen doelstelling of zijn eigen sport kan beoefenen want ja er is genoeg. Ik hoorde ook dat er een Jeudeboule baan is hier, ik heb het nog nooit iemand zien doen maar dan denk ik nou als je iets niet meer zo goed kan is dat toch wel leuk om te doen. Ik vind wel dat het sportaanbod voldoende is. Vroeger waren er wel allemaal van die kleinere fitnessclubjes. Vroeger toen was jij denk ik nog niet eens geboren, toen was er op de melkmarkt in Zierikzee een fitnesscentrumpje. Toen ben ik daar ook is geweest, had ik het ook is gedaan en toen vond ik het eigenlijk al leuk. Toen was ik misschien in de 30 ofzo.

Om welke redenen heb je daar wel/niet aan deel genomen?

Ik sport momenteel genoeg dus vind het niet nodig. Straks als mooi weer is ga ik toch weer fietstochten maken en dan het sporten erbij 2 dagen in de week. Dan zou het allemaal extra zijn. Normaal gesproken gaan we vanmiddag minstens nog een uur wandelen, dan merk je toch wel dat je ochtenden al bezig bent geweest. Dus dan denk ik als ik nou nog meer moet gaan sporten wordt het een beetje te veel.

Hoe zou u op de hoogte willen worden gehouden als 65-plussers omtrent sport en beweegactiviteiten op Schouwen-Duiveland. (communicatie kanalen)

Er zijn mensen die op mijn leeftijd een e-mailadres hebben en deze ook in gebruik hebben, maar kan me ook voorstellen da er heel veel van mijn leeftijd het niet hebben. Ik heb zelf wel een e-mail, dat vind ik persoonlijk wel fijn. Als tweede optie zou ik kiezen voor de regionale krant!

Ik zou niet veel veranderen. Ik vind dit gewoon leuk, jong en oud gemend. Ik hou van diversiteit. Ik heb liever dat er jongeren zijn als allemaal 80 plussers. Ik weet het wel ben zelf ook oud, ik vind leuk dat jullie hier allemaal zo enthousiast rond lopen en grapjes maken.

Onder welke voorwaarden moete deze dan doen? (Denk aan prijs, afstand, sportaanbod, tijdstip, activiteit zelf, individueel of in groep verband? Recreatief of prestatief? )

Wat dat betreft ben ik tevreden met de kosten van het abonnement nu bij Laco Schouwen- Duiveland. Ik denk dat wanneer er andere activiteiten worden georganiseerd dit niet te veel geld moet gaan kosten voor de oudere doelgroep.

De afstand, ik kan het allemaal op de fiets doen, heb een hekel aan auto rijden. Voor de oudere doelgroep is het denk ik belangrijker om het in de buurt te doen.

Topic 4: motieven voor sportdeelname:

Als u mocht kiezen welke sport en beweegactiviteiten er bij Laco Schouwen-Duiveland aangeboden zouden worden, welke zouden dat dan zijn?

Zwemmen vind ik harstikke leuk, de doelgroepen trekken me niet echt aan. Heel leuk om te zien maar voor mij is zwemmen en fitnessen genoeg. Maar ben jaren geleden gestopt met zwemmen omdat ik zo’n last kreeg van me nek. Voor mij is het aanbod prima zou. Voor hetzelfde abonnement mag je alles doen, dat vind ik ook heel fijn.

Hoe zijn u ervaringen tot nu toe met de beweegactiviteiten van Laco Schouwen-Duiveland tot nu toe?

Heel goed, in het begin toen van we van de oude locatie hier naar toe kwamen, was het heel even wennen, bij take care kende iedereen elkaar, heel veel dezelfde mensen. Dat is wat Angelique ook zei, die vond dat toen ook. Het was even wennen, maar nu vond ik het hartstikke leuk, het is alsof je nooit anders gedaan hebt.

Om welke redenen bent u juist bij Laco Schouwen-Duiveland gaan sporten?

Nou die reden van het sporten bij Take Care kwam dus door de gemeente omdat die dat aanbood. Voorheen had ik dus nooit aan een fitnesscentrum gedacht. Maar door de samenwerking van de gemeente en de sportschool ben ik bij Take Care en nu dan Laco Schouwen-Duiveland terecht gekomen. Ik heb nooit spijt gehad van die stap.

Wat is voor u het belangrijkste motief om te gaan sporten en bewegen? En wat denkt u dat het voor de meeste 65-plussers het belangrijkste motief is? (allemaal motieven)

Ja gewoon voor de gezondheid, dat je lekker in je vel zit, lekker in beweging blijft, dat je soepel blijft tenminste ja als je niks doet dan wordt je stram, je knieën willen niet meer. Ik loop veel trappen op en als jij niet meer sport sta je na elke trap te hijgen. Door dat sporten merk ik dat ik veel meer uithoudingsvermogen heb en dat vind ik heel fijn. Ik durf wel te zeggen dat negentig procent van de ouderen komt sporten vanwege hun gezondheid.

Ook is het leuk als je vaste groep mensen heb waar je mee gaat sporten. Dat is ook gezellig maar ik ga toch sporten voor mezelf. Ik heb voor mezelf vastgesteld dat ik 2 x in de week op maandag en donderdag kom sporten. Kan wel zeggen dat ik het fijn om aan die dagen vast te houden.

In hoeverre is de prijs een belemmering voor de 65-plussers om te gaan sporten en bewegen?

Nou ja ja, misschien voor sommige dat het te duur is. De meeste die ik ken kunnen het allemaal wel betalen, maar zullen ook genoeg mensen zijn die het niet kunnen betalen. Ik denk dat veel mensen niet weten wat ze voor het geld terug krijgen. Dan zeggen mensen zo duur, dan zeg ik altijd als je op

terras gaat zitten en je drinkt een wijntje of paar pilsjes ben je ook zo 10 euro kwijt. En voor die 30 euro kan je onbeperkt gaan sporten. Dan zeg ik altijd het is voor je eigen gezondheid, ik heb

vriendinnen die zitten hele dagen te zitten, staan ze op dan is het héhé, dan denk ik allemachtig. Dat is niks voor mij. Ik krijg ze gewoon niet mee.

Topic 5: Mogelijke maatregelen door Laco Schouwen-Duiveland  Zou u Laco Schouwen-Duiveland in een paar zinnen kunnen omschrijven?

Ik vind het een prachtig gebouw, alles onder één dak. Iedereen kan voor zich iets vinden waar die goed in is en wat die leuk vindt. Meerdere sporten, het personeel is vriendelijk. Het geheel is aantrekkelijk.

Als u het sportaanbod van Laco Schouwen-Duiverland mocht samenstellen, hoe zou dat er dan uit komen te zien?

Toch wel een beetje hetzelfde zoals het nu is. De een heeft meer met zaalvoetbal, de ander meer met hockey, die ander weer met tennis. Dat komt door het grote aanbod. Daarom is het ook een centrum voor heel Schouwen-Duiveland geworden. Eigenlijk zou ik hetzelfde doen.

Wat kan Laco Schouwen-Duiveland veranderen, om meer 65-plussers te laten bewegen?

Dat vind ik heel moeilijk, ik probeer dan vriendinnen over te halen, van kom ga nou mee. Maar dat lukt niet. Nee ik vind dat moeilijk. Ik zou niet goed weten hoe ik dat moet verwoorden. Veel mensen weten niet wat ze kunnen verwachten voor de 30 euro wat een abonnement kost, ik denk dat de mensen op de juiste manier informeren over wat ze allemaal kunnen verwachten al veel nieuwe mensen zal trekken. Nodig ze een keer uit om te komen kijken. Het zou een oplossing zijn om het bedrag lager te maken, zodat je de instap makkelijker maakt. Een ander mogelijkheid is speciale lessen voor de doelgroep opzetten.

Topic 6: klanten service: 

Wat vindt u van de manier waarop u behandeld wordt bij Laco Schouwen-Duiveland?

Ja dat vind ik goed. Je wordt altijd goed geholpen, staan je netjes te woord, ze hebben respect voor de ouderen. Als je beneden in de receptie wat vraagt staan ze je vriendelijk te woord. En je vorige keer toen de kleedkamers werden verbouwd , moest je naar zwembad om om te kleden, was net een doolhof, ik wist even niet meer de weg. Toen hebben ze me goed geholpen. Met de fitness ook heel aardig het wordt goed uitgelegd, je kan altijd een beroep op jullie doen. Ik ben altijd tevreden Hoe zou u graag zien dat het personeel van Laco Schouwen-Duiveland met 65-plussers omgaan? Zoals het nu gaat ben ik daar tevreden over de gang van zaken hier. Heb daar niks negatiefs over. Aan welke randvoorwaarden hecht u het meeste waarde? Nieuwe technologie, apart sporten 65+, andere muziek? Contact met medesporters en personeel, vaste instructeur, begeleiding?

Ik vind het belangrijk dat de relatie met personeel goed is. De persoonlijke relatie maar ook de begeleiding, wij weten nooit zoveel dan jullie als instructeurs. Dat geeft ons toch het gevoel dat we in goede handen zijn. De andere punten zijn niet zo heel belangrijk. Vriendelijkheid is gratis. Dat vind ik fijn. Ik heb daar geen klachten over.

Waar denkt u dat we de 65-plussers fysiek het beste kunnen bereiken? Waar bevinden ze zich? ik denk dat beter is een huis aan huis actie met bijvoorbeeld een folder. Reclames wordt door de oudere mensen wel gelezen. Ja als je email kan gebruiken is ook goed maar er zijn genoeg ouderen die geen email hebben. Ik denk huis aan huis het beste is.

Dit was het interview. Bedankt dat je mee wilde werken aan het onderzoek en veel gezonde en sportieve jaren gewenst!

Bijlage XV:

Interview respondent 12