• No results found

Interview respondent 8

Tijd 14:30 Duur: 33:27 Respondent 8 Introductie: Openingsvraag:

Kunt u me iets vertellen over je sportieve achtergrond?

Nou ik heb in mijn jonge jaren toen ik zo 10, 11 jaar was heb ik op een sport school gezeten, maar dat waren allemaal gymnastiek oefeningen zal ik maar zeggen. Aan de rekstok in de ringen, dat soort dingen. En toen ben ik op mijn 17 jaar gaan volleyballen. Dat heb ik gedaan bij een professionele vereniging. En toen ik naar Rotterdam ging is dat een tijd stil blijven liggen. Vervolgens ben ik in militaire dienst weer begonnen met volleybal en dat heb ik daarna eigenlijk hele tijd gedaan tot ik een blessure aan de poot kreeg. Toen moest ik daar noodgedwongen mee op houden. Dus zeg maar dat ik altijd 1 keer in de week heb gevolleybald. Omdat ik niet meer kon sporten ben ik toen naar een fitnesscentrum gegaan. Dat heb ik al die tijd erna gedaan. Dat deed ik minstens 2 keer in de week. Topic 1: bewustzijn:

Waarom is het volgens u, belangrijk om te bewegen?

Ik denk dat wanneer je je veel beweegt, punt 1, bewust bent van je eigen lichaam en mogelijkheden. Ten tweede, dat je daarmee ook iets kan doen. Niet alleen de bewustwording maar dat je ook activiteiten kunt ondernemen die voor je eigen gezondheid het beste of beter zijn. Dat zijn eigenlijk de beste redenen. Dus ik ben me daar wel van bewust.

In hoeverre vindt u het belangrijk om een gezonde leefstijl te hebben? (BRAVO leefstijl?)

Bewegen doe ik, alcohol dat gebruik ik, roken doe ik niet meer, en uhm lekker eten vind ik ook belangrijk. Ik zorg elke dag voor mijn zelf, nu wordt het wel wat minder, maar probeer ook altijd wel goed voor mezelf te zorgen, met lekkere dingen. Die lekkere dingen hebben wel een gezond kantje. Ik probeer me altijd aan de schijf van vijf te houden.

Topic 2: leefstijl:

Hoe zou u uw eigen sportleven beschrijven?

Nou uhm ik denk dat ik toch wel goed bezig ben, veel oefeningen doe. Maar wat ik wel merk dat mijn motivatie om intensief bezig te zijn toch wat minder is geworden. Ja, als ik zo om me heen kijk zie ik zo van die mensen die elke dag in de sportschool rondhangen. En dat zijn toch ook veel 40-

50plussers. Daar kijk ik altijd naar bewondering naar. Ik sport om mijn conditie op peil te houden. Niet om nou mooie grote spierballente krijgen of brede schouders of wat dan ook. Het gaat mijn dus puur om de conditie.

Geen, ik gebruik gewoon normale en standaardlevensmiddelen. Ik doe niks aan tabletten, pillen en krachtvoer of weet ik veel wat. Het enige wat ik gebruik is Q10. Dat schijnt dan toch al, een neef van me raden me dat aan. Dat, dat dan toch wel wat aan me conditie doet. Verder is het toch het huis tuin en keuken spul.

In hoeverre maakt u tijd vrij voor het sporten?

Nou dat doe ik twee keer in de week en ja daar maak ik gewoon tijd voor vrij. Ik houd er gewoon rekening mee. Voor mij betekend dat op de maandag morgen weer ja, we mogen weer gaan sporten. Ik probeer zoveel mogelijk andere afspraken om het sporten heen te plannen.

Topic 3: sportstimulering:

In hoeverre bent u op de hoogte van de sportactiviteiten die op Schouwen-Duiveland worden georganiseerd?

Nou daar ben ik denk niet zo goed van op de hoogte. Want er gebeurd eigenlijk zo veel, heb ik de indruk dat ik dat niet allemaal kan bijhouden. Ik moet zeggen dat ik het ook een beetje aan me voorbij laat gaan, omdat ik vind dat ik met de activiteiten op de sportschool al actief genoeg bezig ben. Ik wel in het verleden een keer meegedaan met ‘bewegen voor ouderen’. Dat was een

onderzoek vanuit de gemeente, heb ik een jaar lang aan mee gedaan. Maar dat was meer van ‘valt u om als uw rechtop loopt’ dat soort simpele dingen.

Wat vindt u van de activiteiten die op Schouwen-Duiveland worden georganiseerd voor de 65- plussers?

Ik denk dat dat voor een behoorlijk gedeelte de plank misslaat. Dat er activiteiten worden ontplooid die niet zo goed aansluiten aan de wensen en behoefte van 65-plussers. Die indruk heb ik. Dat is een indruk die ik niet kan bewijzen maar zie en hoor wel is wat voorbij komen in de media. Dit haal ik dan uit bijvoorbeeld de PZC, de krant en uit de ‘wereldregio’ en het ‘ons eiland’. Dat zijn dan mijn informatie bronnen. En dan heb ik het idee dat er veel georganiseerd wordt maar ik heb ook de indruk dat het vaak voor heel specifieke doelgroepen is. Denk bijvoorbeeld aan een strandloop. Dat is punt één: alleen voor mensen die nog kunnen hardlopen en punt twee: voor de mensen die dat nog kunnen. Dat lijkt me niks voor de doelgroep 65+. Ik denk dat er voor de doelgroep 65-plus weinig wordt gedaan, enkel alleen een beetje fietsen en wandelen.

Om welke redenen heb je daar wel/niet aan deel genomen?

Zoals ik al eerder heb vermeld neem ik hier geen deel aan omdat ik al genoeg aan het sporten en bewegen binnen bij Laco Schouwen-Duiveland met mijn twee keer in de week fitness. Het zijn toch ook zaken die een boel tijd vragen, en ik heb ook nog boel andere zaken erom heen die ook tijd vragen waardoor ik weinig tijd heb om zulke dingen te doen. Dus blijf ik bij mijn twee keer in de week sporten.

Hoe zou u op de hoogte willen worden gehouden als 65-plussers omtrent sport en beweeg activiteiten op Schouwen-Duiveland. (communicatie kanalen)

Ik denk dat allerlei algemene informatie in kranten weinig helpt omdat er een hele hoop van verloren gaat. Nou zijn de 65-plussers zijn wel goede trouwe kranten lezers, maar denk dat er toch een gat zit bij de intentie van het artikel en de betrokken. Ik denk dat wanneer je iets wilt doen, dat het op veel meer gerichte manier moet. Denk daarbij aan een brief of een folder voor de mensen die 65-plus zijn. Dat zou denk ik een betere methode zijn dan zomaar in het algemeen iets roepen.

Zoals ik net ook al aan had gegeven moet het aanbod specifieker worden aangeboden per doelgroep. Nu zijn er veel activiteiten die heel breed zijn in hun opzet.

Onder welke voorwaarden moete deze dan doen? (Denk aan prijs, afstand, sportaanbod, tijdstip, activiteit zelf, individueel of in groep verband? Recreatief of prestatief? )

Met name de prijs voor deze activiteiten moet voor iedereen toegankelijk zijn. Afstand is in minder mate van belang. Naast de prijs is ook het soort activiteit van belang, en dan moet je rekening houden met het feit dat 65-plussers niet meer sporten om iets te gaan winnen. Het lijkt mijn een goed idee als er voor elke doelgroep met een bepaalde frequentie wat wordt georganiseerd. Topic 4: motieven voor sportdeelname:

Als u mocht kiezen welke sport en beweegactiviteiten er bij Laco Schouwen-Duiveland aangeboden zouden worden, welke zouden dat dan zijn?

Nou zwemmen en hardlopen dat kan ik niet. Hockeyen heb ik de pest aan. Dan blijft er ook weer niet zo veel over. Voor mij blijft dan eigenlijk alleen het fitnessen over. Dat zijn dingen waar ik over het algemeen niet zo veel waarde aan hecht. Enkel en alleen de sportschool zou voor mijn genoeg zijn geweest.

Hoe zijn u ervaringen tot nu toe met de beweegactiviteiten van Laco Schouwen-Duiveland tot nu toe?

Nou ik vind dat heel positief ja, en misschien zou je dat ook nog wat kunnen uitbreiden in de zin van aqua jogging. Dat is er al wel, dat weet ik. Maar wellicht dat je eens een paar mensen die nu enkel en alleen doen fitnessen daar in dat bad kan krijgen. Maar dat lijkt me opzich best wel leuk om te doen. Maar verder denk ik dat het aanbod wat er is dat pak ik op.

Om welke redenen bent u juist bij Laco Schouwen-Duiveland gaan sporten?

Nou dat is gekomen omdat ik ben begonnen bij Take Care. Take Care werd uiteindelijk overgenomen door Laco. De reden voor mijn keuze bij Take Care destijds was omdat Take Care voor mij het meest toegankelijk was. Qua toegang tot openheid. Je had nog ‘LA’ nog een sportschool maar dat vond ik een heel duister gedoe met al die dichte deuren en gedoe. Dat vond ik helemaal niks en Take Care dat was gewoon een open heerlijke sportschool. Was Take Care er niet geweest dan kan ik je wel vertellen dat mijn keuze automatisch op Laco Schouwen-Duiveland zou zijn gevallen, mede vanwege de openheid.

Wat is voor u het belangrijkste motief om te gaan sporten en bewegen? En wat denkt u dat het voor de meeste 65-plussers het belangrijkste motief is? (allemaal motieven)

Voor mijn is de conditie het belangrijkste aspect. In alle mogelijke opzichten kun je dat doen, maar het gaat mijn vooral om de conditie. Ik heb dus eigenlijk altijd gevolleybald, maar vanwege een blessure moeten stoppen maar wilde vooral wat aan mijn conditie blijven doen. Ik had ook een vak waarbij ik altijd zat, veel in de auto zat. Dus had ik toch vaak de behoefte om iets aan mijn eigen conditie te doen. Conditie staat in relatie met de gezondheid. We kunnen stellen dat de primaire behoefte is.

In hoeverre is de prijs een belemmering voor de 65-plussers om te gaan sporten en bewegen?

Ik denk niet dat dat een belemmering hoeft te zijn. Want ik denk dat de prijs die Laco rekent met alle mogelijkheden die je daarvoor hebt een hele redelijke is. Ik denk dat, dat geen probleem hoeft te zijn. Maar er zijn natuurlijk ook wat armlastige die ook zouden willen en moeten sporten, kijk daar

zou je een speciale regeling voor kunnen treffen. Dat je een gedifferentieerd tarief zodat die tegen een lagere prijs kunnen deelnemen.

Topic 5: Mogelijke maatregelen door Laco Schouwen-Duiveland 

Zou u Laco Schouwen-Duiveland in een paar zinnen kunnen omschrijven?

Een fenomenale sport accommodatie, met allerlei mogelijkheden die je maar kan bedenken waar bij sporten voor jong en oud op vele manieren mogelijk is. Dat is voor mij wel een typering van Laco.

Als u het sportaanbod van Laco Schouwen-Duiverland mocht samenstellen, hoe zou dat er dan uit komen te zien?

Probeer wat meer fun in de activiteiten te brengen. En probeer activiteiten met elkaar te koppelen. Laat het ouderwetse achterwegen en probeer een nieuwe weg in te slaan en zoek daarbij bonden en of bedrijven waarmee je eventuele samenwerking aan zou kunnen gaan.

Wat kan Laco Schouwen-Duiveland veranderen, om meer 65-plussers te laten bewegen?

Maar als je nou vraagt hoe je die maatregelen kunt treffen dan is het belangrijk dat je iets doet gericht naar de mensen toe om de drempel wat kleiner te maken. Denk daarbij aan folders of persoonlijke benadering, telefonisch. De mailingen kunnen een rol spelen. Daarnaast is het denk ik ook belangrijk om wat grappen uit te halen. Kijk het traditionele van het sporten met alle faciliteiten enz. dat kennen de meesten wel. Organiseer een fietstocht vanuit Laco Schouwen-Duiveland in samenwerking met de wijnboerderij bijvoorbeeld. Heel eenvoudig, maar dat je op die manier wat toeters en bellen aan elkaar koppelt en daardoor aantrekkelijker maakt. Want kijk het gaat erom, je kunt die informatie wel hebben in kranten maar het gaat om de motivatie van de persoon. Die moet opgeven moment kunnen zeggen. ‘ik wil dat en ik doe dat’ En dat vraagt nogal een behoorlijke drempel. Er moet iets zijn voor de ouderen om de drempel naar activiteiten weg te nemen. De ouderen zitten veel meer in hun eigen leefomgeving. Ze hebben hun eigen leef omstandige en durven daar niet meer zo snel van af te stappen. Probeer ze uit hun comfort zone te halen, mooi woord is dat he! Wat zou kunnen helpen is, dat je gaat inspelen op hun rituelen. Want daar zijn de 65-plussers gevoelig voor. Als er ergens een wijnproeverij is, dan ga ik daar naar toe, want ik ben een wijnliefhebber. Maar als je zegt we gaan zomaar rondje wandelen of hardlopen dan doe ik daar niet aan mee. Het mooie is als je zoiets kan combineren.

Het zijn nu allemaal van die traditionele dingen die er op het eiland gebeuren. Naar mijn mening werkt dat niet altijd meer. Laco moet nadenken om leuke dingen te organiseren die een relatie hebben met bewegen. Dat is lastig, om die formule te vinden. Samenwerking is een belangrijk item. Topic 6: klanten service: 

Wat vindt u van de manier waarop u behandeld wordt bij Laco Schouwen-Duiveland?

Daar heb ik niet zo veel problemen mee. Ik zie natuurlijk maar één segment van Laco. En dat is de fitness. De andere segmenten van Laco zie ik niet. De wijze waarop ze communiceren en luisteren vind ik zeer prettig, ze nemen de tijd en luisteren correct. In vind dat het een hartstikke leuke club met mensen is en vooral heel open en sociaal zijn.

Dan zou ik zeggen ga door zoals ze daar nu mee omgaan. Ze maken Geen onderscheid tussen jong en oud. En de manier waarop ze met de ouderen omgaan vind ik fantastisch. Wij vinden het fijn om net even dat beetje extra aandacht te hebben. Het gaat vooral om de openheid de directheid en de benadering naar de ouderen zelf toe.

Aan welke randvoorwaarden hecht u het meeste waarde? Nieuwe technologie, apart sporten 65+, andere muziek? Contact met medesporters en personeel, vaste instructeur, begeleiding?

Ik heb daar eigenlijk geen specifieke wensen over. Juist het voordeel is om die mengeling te hebben van jongelingen en 65-plussers. Misschien dat jullie daar soms wat meer aandacht aan moet

besteden, maar ik denk dat jullie dat als team goed in de gaten hebben. Af en toe iemand wat meer aandacht geven. Er hoeven verder geen specifieke dingen te worden gewijzigd.

Afsluitende vraag:

Waar denkt u dat we de 65-plussers fysiek het beste kunnen bereiken? Waar bevinden ze zich?

Ik denk dat je dat het beste kunt doen door die doelgroep 65+ te gaan benaderen. En niet vanuit het ledenbestand van Laco, maar de gemeente weet ook waar die zich bevinden. Dan zou je dus de gemeente erbij kunnen betrekken en in samenwerking een folder rond sturen. Dan zou je wel nog een selectie moeten maken tussen de fitte en de minder fitte mensen om het zo maar even te zeggen. Maar ik denk dat persoonlijke benadering het beste middel is.

Dit was het interview. Bedankt dat je mee wilde werken aan het onderzoek en veel gezonde en sportieve jaren gewenst!

Bijlage XII:

Interview respondent 9