• No results found

Infrastructurele dubbelbestemmingen

In document TOELICHTING behorend bij: (pagina 118-122)

4.3. Beschrijving bestemmingen

4.4.2. Infrastructurele dubbelbestemmingen

Antenne-installaties 9

De bestemming "Antenne-installaties" is toegekend aan de plaatsen waar be-staande zend- en ontvanginstallaties voor (mobiele) telecommunicatie, waaron-der GSM-masten, staan. Binnen de bestemming wordt onwaaron-derscheid gemaakt tussen plekken waar maximaal 40 meter, respectievelijk 25 meter hoge masten gebouwd mogen worden. Dit is met een nadere aanduiding op de plankaart aan-gegeven. Voor het overige mogen de gronden worden gebruikt en bebouwd vol-gens de onderliggende bestemmingen.

Grondwaterbeschermingsgebied

De bestemming "Grondwaterbeschermingsgebied" is toegekend aan het gebied rondom het pompstation voor de drinkwatervoorziening ten westen van Zoelen en oostelijk van Kerk-Avezaath. De bestemming is gericht op de bescherming van de 25-jaarszone rondom het pompstation. Daarvoor is een stelsel van aan-legvergunningen opgenomen.

Voor het overige mogen de gronden worden gebruikt en bebouwd volgens de

9

onderliggende bestemmingen.

Leiding - Gas

De bestemming "Leiding - Gas" is toegekend aan de in het plangebied gelegen gastransportleidingen en aan de hierbij behorende zakelijk rechtstrook aan weerszijden van de hartlijn van deze leidingen.

De dubbelbestemming is gericht op het bieden van optimale mogelijkheden voor het onderhoud en de verbetering van de bewuste gastransportleidingen en op het voorkomen van onveilige situaties. Hiertoe maakt de dubbelbestemming werkzaamheden mogelijk met betrekking tot het onderhoud van de gastransport-leiding. Alle bouwmogelijkheden die gelden voor de onderliggende bestemmin-gen zijn gekoppeld aan een vrijstellingsbevoegdheid.

Binnen de dubbelbestemming is, ongeacht het bepaalde in dit bestemmingsplan, eveneens het zakelijk recht van de leidingbeheerder (de NV Nederlandse Gas-unie) van kracht. Om afstemming met dit zakelijk recht te bewerkstelligen moet in geval van vrijstelling van het plan, of bij toepassing van het opgenomen aan-legvergunningstelsel, de leidingbeheerder worden gehoord.

Voor het overige mogen de gronden worden gebruikt en bebouwd volgens de onderliggende bestemmingen.

Leiding - Hoogspanningverbinding

De bestemming "Leiding - Hoogspanningverbinding” is toegekend aan de in het plangebied gelegen hoogspanningslijnen en aan de hierbij behorende zakelijk rechtstrook aan weerszijden van de hartlijn van deze lijnen.

De dubbelbestemming is gericht op het bieden van optimale mogelijkheden voor het onderhoud en de verbetering van de bewuste hoogspanningsleiding en op het voorkomen van onveilige en uit een oogpunt van volksgezondheid onge-wenste situaties. Hiertoe maakt de dubbelbestemming werkzaamheden mogelijk met betrekking tot het onderhoud van de hoogspanningsleiding. Alle bouwmoge-lijkheden die gelden voor de onderliggende bestemmingen zijn gekoppeld aan een vrijstellingsbevoegdheid. Daarnaast is de bestemming gericht op mogelijk-heden voor de plaatsing van zend- en ontvangstinstallaties ten behoeve van ra-dio- en telefoonverkeer.

Binnen de dubbelbestemming is, ongeacht het bepaalde in dit bestemmingsplan, eveneens het zakelijk recht van de leidingbeheerder van kracht. Om afstemming met dit zakelijk recht te bewerkstelligen moet in geval van vrijstelling van het plan, de leidingbeheerder worden gehoord. Een apart stelsel van aanlegvergun-ningen is niet opgenomen, omdat de belangen primair een taak zijn van de lei-dingbeheerder en voldoende worden behartigd door het zakelijk recht van deze leidingbeheerder. Voor het overige mogen de gronden worden gebruikt en be-bouwd volgens de onderliggende bestemmingen.

Leiding - Riool

De bestemming "Leiding - Riool" is toegekend aan de in het plangebied gelegen rioolwatertransportleidingen en aan de hierbij behorende zakelijk rechtstrook aan weerszijden van de hartlijn van deze leidingen.

De dubbelbestemming is gericht op het bieden van optimale mogelijkheden voor het onderhoud en de verbetering van de bewuste rioolwatertransportleidingen en op het voorkomen van onveilige situaties. Hiertoe maakt de dubbelbestemming werkzaamheden mogelijk met betrekking tot het onderhoud van de rioolwater-transportleiding. Alle bouwmogelijkheden die gelden voor de onderliggende be-stemmingen zijn gekoppeld aan een vrijstellingsbevoegdheid.

Binnen de dubbelbestemming is, ongeacht het bepaalde in dit bestemmingsplan, eveneens het zakelijk recht van de leidingbeheerder (het Waterschap Rivieren-land) van kracht. Om afstemming met dit zakelijk recht te bewerkstelligen moet in geval van vrijstelling van het plan, of bij toepassing van het opgenomen aan-legvergunningstelsel, de leidingbeheerder worden gehoord.

Voor het overige mogen de gronden worden gebruikt en bebouwd volgens de onderliggende bestemmingen.

Uitstralingszone verkeer

De bestemming "Uitstralingszone verkeer“ is toegekend aan zones aan weers-zijden van de als "Verkeersweg" bestemde wegen.

De dubbelbestemming is gericht op het tegengaan van ontwikkelingen die een belemmering kunnen vormen voor het verkeer op de aangrenzende wegen. Hier-toe moet voor het verlenen van vrijstellingen en voor het wijzigen van het plan, de wegbeheerder worden gehoord.

Voor het overige mogen de gronden worden gebruikt en bebouwd volgens de onderliggende bestemmingen.

Verkeersbrug

De bestemming "Verkeersbrug" is toegekend aan een aantal bruggen over het Amsterdam-Rijnkanaal en de "zuidelijke helft" van de brug bij Rhenen. De dub-belbestemming is gericht op de verkeerskundige belangen, waarbij ook moge-lijkheden zijn opgenomen voor de in de brug opgenomen bekabeling van nuts-bedrijven. Voor het overige mogen de gronden worden gebruikt en bebouwd vol-gens de onderliggende bestemmingen.

Waterstaat - Beheerszone watergang

De aanduiding "Waterstaat - Beheerszone watergang" is toegekend aan de "be-schermingszones" langs watergangen, zoals deze zijn vastgelegd in de Algeme-ne Keur van het Waterschap Rivierenland (de waterbeheerder). Stroomopwaarts van de Julianastuw bij Geldermalsen geldt voor de Linge een onderhoudsstrook van 7,5 meter uit de kant van de watergang. Voor de Linge en de Korne stroom-afwaarts van de Julianastuw en de stuw in de Korne bij Buren geldt dat de be-schermingszone het gehele winterbed beslaat, en 4 meter brede zones uit de insteek van de A-watergangen.

De aanduiding is gericht op de waterstaatkundige belangen, waarbij de moge-lijkheid voor het beheer van de aangrenzende watergangen centraal staat. Een apart stelsel van aanlegvergunningen is niet opgenomen, omdat de water-staatkundige belangen primair een taak zijn van de waterbeheerder en vol-doende worden behartigd door het vergunningenstelsel dat in de keur van de waterbeheerder is opgenomen. De aanduiding verwijst daarom naar de bepalin-gen van de Algemene Keur van het Waterschap Rivierenland.

Voor het overige mogen de gronden worden gebruikt en bebouwd volgens de onderliggende bestemmingen.

Waterstaat - Beheerszone waterkering

De bestemming "Waterstaat - Beheerszone waterkering" is toegekend aan de "beschermingszone" langs de rivierdijken, zoals deze zone is vastgelegd in de Algemene Keur van het Waterschap Rivierenland (de dijkbeheerder). Het betreft hier een 20 meter brede zone uit de kernzone van de dijken, die zelf buiten het plangebied valt.

bescherming van de waterkeringen centraal staat. Hiertoe maakt de dubbelbe-stemming werkzaamheden mogelijk met betrekking tot het onderhoud en de ver-betering van de dijken. Alle bouwmogelijkheden die gelden voor de onderlig-gende bestemmingen zijn gekoppeld aan een vrijstellingsbevoegdheid. Binnen de dubbelbestemming zijn, ongeacht het bepaalde in dit bestemmings-plan, eveneens de bepalingen van de Algemene Keur van het Waterschap Rivie-renland van kracht. Om afstemming met deze bepalingen te bewerkstelligen moet, in geval van vrijstelling van het plan, de dijkbeheerder (het Waterschap Ri-vierenland) worden gehoord.

Een apart stelsel van aanlegvergunningen is niet opgenomen, omdat de water-staatkundige belangen primair een taak zijn van de dijkbeheerder en voldoende worden behartigd door het vergunningenstelsel dat in de keur van de dijkbe-heerder is opgenomen.

Voor het overige mogen de gronden worden gebruikt en bebouwd volgens de onderliggende bestemmingen.

Waterstaat - Beheerszone winterbed

De bestemming "Waterstaat - Beheerszone winterbed" is toegekend aan de gehele uiterwaarden van Neder-Rijn, Lek en Korne. De dubbelbestemming is gericht op de waterstaatkundige belangen. Alle bouwmogelijkheden die gelden voor de onderliggende bestemmingen zijn gekoppeld aan een vrijstellingsbe-voegdheid.

Binnen de dubbelbestemming zijn, ongeacht het bepaalde in dit bestemmings-plan, eveneens de bepalingen van de Wet beheer rijkswaterstaatswerken en de Algemene Keur van het Waterschap Rivierenland van kracht. Om afstemming met deze bepalingen te bewerkstelligen moet, in geval van vrijstelling van het plan, de betrokken rivierbeheerder worden gehoord.

Een apart stelsel van aanlegvergunningen is niet opgenomen, omdat de hier bedoelde waterstaatkundige belangen primair een taak zijn van de betreffende waterbeheerder en voldoende worden behartigd door het vergunningenstelsel dat in de Wet beheer rijkswaterstaatswerken en de Algemene Keur is opgeno-men.

Voor het overige mogen de gronden worden gebruikt en bebouwd volgens de onderliggende bestemmingen.

Waterstaat - Waterkering

De bestemming "Waterstaat - Waterkering" is toegekend aan de zomerdijken in de uiterwaarden en de Kornedijk en de Lek-/Rijndijk.

De dubbelbestemming is gericht op de waterstaatkundige belangen, waarbij een bescherming van de waterkeringen centraal staat, als ook op de landschappelij-ke, cultuurhistorische en natuurlijke waarden van deze dijken. Alle bouwmogelijk-heden die gelden voor de onderliggende bestemmingen zijn gekoppeld aan een vrijstellingsbevoegdheid.

Een apart stelsel van aanlegvergunningen is niet opgenomen, omdat de water-staatkundige belangen primair een taak zijn van de dijkbeheerder en voldoende worden behartigd door het vergunningenstelsel dat in de keur van de dijkbe-heerder is opgenomen.

Voor het overige mogen de gronden worden gebruikt en bebouwd volgens de onderliggende bestemmingen.

4.5. Beschrijving

In document TOELICHTING behorend bij: (pagina 118-122)