• No results found

Diverse bestemmingen

In document TOELICHTING behorend bij: (pagina 112-116)

4.3. Beschrijving bestemmingen

4.3.3. Diverse bestemmingen

Gemengd - Landgoederen en buitenplaatsen

De bestemming "Gemengd- Landgoederen en buitenplaatsen" is toegekend aan de landgoederen Djoerang en Den Eng, de buitenplaatsen Kerswerf en Huis te Wiel en een gedeelte van het landgoed Soelen.

De bestemming is gericht op het behoud en herstel van de landschappelijke waarden en natuurwaarden die eigen zijn aan de landgoederen. Om deze waar-den te beschermen is een stelsel van aanlegvergunningen opgenomen.

Groen

De bestemming "Groen” is toegekend aan een aantal percelen die in het kader van de realisering van de Betuweroute zijn aangelegd als blijvend gronddepot of als blijvende groenvoorziening.

Maatschappelijk

De bestemming "Maatschappelijk" is toegekend aan een aantal reeds be-staande, als zodanig geïnventariseerde, maatschappelijke en bijzondere voor-zieningen. Elke afzonderlijke voorziening is hierbij voorzien van een aanduiding, waarmee de toegestane functies zijn geregeld.

De bestemming is gericht op het bieden van mogelijkheden voor de maatschap-pelijke en bijzondere voorzieningen, zoals deze voor de bewuste gronden zijn aangeduid op de plankaart.

De bouwmogelijkheden zijn beperkt. Het bebouwd oppervlak van de gebouwen mag in principe worden uitgebreid tot 120% van het bestaand bebouwd opper-vlak van de gebouwen.

Maatschappelijk - Begraafplaats

De bestemming "Maatschappelijk - Begraafplaats" is toegekend aan bestaande, als zodanig geïnventariseerde begraafplaatsen. De bestemming is gericht op het bieden van mogelijkheden voor de begraafplaatsen. Het bebouwd oppervlak van de gebouwen mag niet meer bedragen dan 1% van het bestemmingsvlak.

Natuur

De bestemming "Natuur" is toegekend aan een aantal kleinere, verspreid lig-gende terreinen met een bijzondere natuurwaarde. Binnen de terreinen is zowel sprake van bosgebieden als van water, beide kenmerken komen in de voor-schriften tot hun recht komen. In de vigerende plannen waren deze terreinen grotendeels als "Natuurgebied" bestemd.

De bestemming is gericht op het behoud en het beheer van de natuurwaarden en landschappelijke waarden, zoals deze voor de bewuste gronden nader zijn beschreven in dit artikel en het extensieve dagrecreatieve gebruik ervan. Hiertoe is onder meer een stelsel van aanlegvergunningen opgenomen.

Met een nadere aanduiding “n = bescherming natte natuur” is voor de door de Provincie aangegeven gebieden “natte landnatuur” binnen de ecologische hoofdstructuur een bepaling opgenomen om wijzigingen van de hydrologische situatie met negatieve gevolgen voor het betreffende natuurgebied tegen te gaan.

Natuur - Uiterwaardgebied

het recentelijk vastgestelde Landschapsbeleidsplan Gemeente Buren zijn aan-geduid als "te ontwikkelen halfopen natuurlandschap/behoud en ontwikkeling van gevarieerd natuurlandschap".

De bestemming is gericht op behoud, herstel en ontwikkeling van de natuur-waarden en landschappelijke natuur-waarden die eigen zijn aan een natuurlijk uiter-waardgebied, zoals deze waarden zijn beschreven in dit artikel. Dit in samen-hang met kleiwinning en ontgrondingen ten behoeve van de vergroting van het waterbergend en -afvoerend vermogen van de uiterwaarden. Daarnaast is de bestemming ook gericht op duurzame exploitatiemogelijkheden voor de grond-gebonden landbouw. Om het behoud van bestaande waarden te bewerkstelligen en het ongeschikt raken van het gebied voor de realisatie van de bestemming te voorkomen, is een uitgebreid stelsel van aanlegvergunningen opgenomen. Binnen de bestemming "Natuur - uiterwaardgebied" is voor de waterplas in de Ingensche Waard een aanlegvergunning voor het storten van baggerspecie on-der de voorwaarden van een aanlegvergunning opgenomen.

Recreatie

De bestemming "Recreatie" is toegekend aan een aantal reeds bestaande, re-creatieve voorzieningen. Elke afzonderlijke voorziening is hierbij voorzien van een aanduiding, waarmee de toegestane functie is geregeld.

De bouwmogelijkheden zijn beperkt. Het bebouwd oppervlak van de gebouwen mag in principe worden uitgebreid tot 120% van het bestaand bebouwd opper-vlak van de gebouwen.

Sport

De bestemming "Sport" is toegekend aan bestaande, als zodanig geïnventari-seerde recreatieve voorzieningen. Elke afzonderlijke voorziening is hierbij voor-zien van een aanduiding, waarmee de toegestane functies zijn geregeld. De bestemming is gericht op het bieden van mogelijkheden voor de sportvoor-zieningen. Het bebouwd oppervlak van de gebouwen mag worden uitgebreid tot 120% van het bestaande bebouwd oppervlak van de gebouwen. Een uitzonde-ring is gemaakt voor een te realiseren gebouw bij een bestaande visvijver. 4.3.4. Infrastructurele bestemmingen

Verkeer

De bestemming "Verkeer" is toegekend aan alle in het plangebied gelegen openbare wegen. Deze wegen zijn overeenkomstig de geldende plannen positief bestemd.

Als grens van de bestemming zijn de perceelsgrenzen genomen, waarbij de bermen en bermsloten deel uitmaken van de bestemming.

De bestemming is in eerste instantie gericht op het bieden van optimale moge-lijkheden tot het onderhoud en de verbetering van de bewuste wegen. Tevens is de bestemming gericht op de aanleg van buis- en kabelleidingen, op voorzienin-gen voor de waterhuishouding (met name bermsloten) en op de ontwikkeling van landschappelijke waarden en natuurwaarden in de wegbermen.

Ten behoeve van de bescherming van het gebruik van de verkeerswegen is te-vens de dubbelbestemming "Uitstralingszone verkeer" in het plan opgenomen.

Verkeer - Rail

Betuweroute. Deze spoorlijnen waren is in de geldende plannen reeds positief bestemd.

Als grens van de bestemming zijn de perceelsgrenzen genomen, waarbij de bermen en bermsloten deel uitmaken van de bestemming.

De bestemming is in eerste instantie gericht op het bieden van optimale moge-lijkheden tot het onderhoud en de verbetering van de betreffende spoorlijnen. Tevens is de bestemming gericht op de aanleg van buis- en kabelleidingen, op voorzieningen voor de waterhuishouding (met name bermsloten) en op de ont-wikkeling van landschappelijke waarden en natuurwaarden in de spoorwegber-men. Voor kruisende wegen zijn civieltechnische voorzieningen mogelijk in de vorm van viaducten.

4.3.5. Watergerelateerde bestemmingen

Water

De bestemming "Water" is toegekend aan de Linge, de Korne, de Mauriksche-wetering en aan alle A-watergangen in het plangebied.

Als grens van de bestemming moeten, gezien de schaal van de kaart niet wor-den beschouwd de op de kaart aangegeven bestemmingsgrenzen, maar de insteken van de bewuste watergangen. De bestemming is in eerste instantie gericht op het bieden van optimale mogelijkheden voor de regulatie van de wa-terhuishouding van het gebied. Daarnaast voorziet de bestemming in instand-houding, dan wel herstel en ontwikkeling van landschappelijke waarden en na-tuurwaarden die eigen zijn aan waterpartijen, watergangen en bijbehorende oe-verzones. Ook worden mogelijkheden geboden voor recreatief medegebruik. Ten behoeve van het beheer van de Linge en van de A-watergangen is tevens de dubbelbestemming "Beheerszone watergang" in het plan opgenomen.

Water - Haven

De bestemming "Water - Haven" is toegekend langs de oevers van de Neder-Rijn ter hoogte van de bedrijfsterreinen in de Tollewaard bij Lienden. Bij de be-grenzing van de bestemming is rekening gehouden met een afstand van 30 me-ter uit de kribben, waarbinnen door Rijkswame-terstaat geen havens en bijbeho-rende voorzieningen zijn toegestaan. De haven is bedoeld voor faciliteiten ten behoeve van de overslag van goederen en materieel.

Water - Sluizen

De bestemming “Water - Sluizen” is toegekend aan het sluizencomplex in het Amsterdam-Rijnkanaal, ten zuiden van Rijswijk. De bestemming is gericht op de instandhouding van het sluizencomplex ten behoeve van het verkeer te water, de hoofdwaterkering en de beheersing van de waterstand. Daarnaast is de be-stemming eveneens gericht op de verkeerswegen die op de plankaart nader zijn aangeduid en de bij het sluizencomplex behorende bewoning.

Water - Waterberging

De bestemming "Water - Waterberging" is toegekend aan een gedeelte van de ecologische verbindingszone tussen de Marsdijk en de Linge, zoals deze recent in een eerdere bestemmingsplanherziening is vastgesteld.

Water - Waterkering

Deze bestemming is opgenomen ten behoeve van de dijken in het plangebied, waaronder de dijken langs het Amsterdam-Rijnkanaal. De bestemming is gericht

op instandhouding van de functie als hoofdwaterkering, de verkeerswegen die op de plankaart nader zijn aangeduid en de landschappelijke en natuurwaarden en het extensief dagrecreatief gebruik. In verband met de "Beleidslijn Grote rivie-ren" is in de uiterwaarden een beperking opgenomen. De vijf aanwezige dijkwo-ningen die (vrijwel) op de dijk staan zijn binnen deze bestemming geregeld.

Water - Waterwegen

Deze bestemming is opgenomen voor het Amsterdam-Rijnkanaal. De bestem-ming is gericht op de waterhuishoudkundige aspecten van het kanaal, het ver-keer te water, de landschappelijke en natuurwaarden en het extensief dagrecre-atief gebruik.

4.3.6. Woonbestemmingen

Wonen

De bestemming "Wonen" is toegekend aan alle reeds bestaande, als zodanig geïnventariseerde burgerwoningen. Het betreft hier vooral woningen die voor een deel verspreid in het buitengebied voorkomen en voor een ander deel ge-concentreerd liggen in kleinere buurtschappen. De burgerwoningen zijn reeds lange tijd in het gebied aanwezig.

De bestemmingen van de woningen zijn op de plankaart met een symbool aan-geduid. Als gebied waarvoor de bestemming geldt is in het voorschrift opgeno-men dat het dat deel van het bij de woning behorende huisperceel betreft, dat binnen 40 meter van de achtergevel en 20 meter van de overige gevels van het hoofdgebouw van de bestaande woning is gelegen. Het huisperceel dient een aaneengesloten perceel behorend bij de betrokken woning te betreffen, zonder doorsnijding door bijvoorbeeld een watergang of een weg. Deze methode van bestemmen is gekozen, omdat de weergave van de bestemmingsgrenzen op de gekozen schaal van de plankaart in de meeste gevallen niet mogelijk is.

De bestemming is gericht op het bieden van mogelijkheden voor bewoning. De bouwmogelijkheden voor de woningen en de bij de bewoning behorende bij-gebouwen zijn beperkt. Zo mag een relatief kleine woning niet worden uitgebreid tot een relatief grote woning.

Bijgebouwen zijn in principe beperkt tot ten hoogste twee met een gezamenlijk oppervlak van 75 m2. Vrijstelling kan onder voorwaarden worden verleend tot 200 m2. Voorwaarden zijn onder meer sloop of een omvangrijk huisperceel. Voorts is een algemene vrijstelling opgenomen voor bijgebouwen op een grotere afstand dan de maximale afstand van 40 m binnen het huisperceel en wel tot 70 m, onder gestelde voorwaarden.

Voor een beperkt gebruik als kantoor- en praktijkruimten en voor aan huis ver-bonden nevenactiviteiten is een algemene vrijstelling met voorwaarden opgeno-men. Daarnaast is ook via een algemene vrijstelling de mogelijkheid opgenomen voor het aanbieden van bed & breakfast met ten hoogste twee slaapkamers. Mogelijkheden ten behoeve van mantelzorg zijn gebonden aan een algemene vrijstelling met voorwaarden. Deze mogelijkheid wordt verderop bij de vrijstel-lingsbepalingen nader toegelicht. Dat geldt ook voor enige andere hier niet ge-noemde vrijstellingen in relatie tot woonbebouwing.

Indien burgerwoningen over een kleine afstand zouden moeten worden ver-plaatst, kan gebruik worden gemaakt van een wijzigingsbevoegdheid. Deze be-voegdheid is gebonden aan een aantal voorwaarden. Zo dient in voldoende ma-te ma-te zijn verzekerd dat de oorspronkelijke woning, na de bouw van de ver-vangende woning, wordt afgebroken.

Wonen - Uiterwaardgebied

De bestemming "Wonen - Uiterwaardgebied" is toegekend aan alle reeds be-staande en als zodanig geïnventariseerde burgerwoningen, met uitzondering van een viertal vervallen woningen nabij baksteenfabriek "De Roodvoet" in de Rijs-wijkse Buitenpolder.De bestemmingsregeling komt in principe overeen met de regeling met de bestemming "Wonen".

De bestemming is gericht op het bieden van mogelijkheden voor bewoning en bijbehorende, hieraan ondergeschikte doeleinden, zoals een beperkt gebruik als kantoor- of praktijkruimte. Bij gehele of gedeeltelijke vernieuwing blijft de (locatie van de) bestaande woning het uitgangspunt. De woning mag niet worden ver-plaatst.

De bouwmogelijkheden zijn, als gevolg van het bepaalde in de "Beleidslijn Grote rivieren", beperkt. Het bebouwd oppervlak van de gebouwen mag tot 110% van het bestaand bebouwd oppervlak van de gebouwen worden uitgebreid (Het be-staand oppervlak is geïnventariseerd en weergegeven in de tabel "Staat van oppervlakten", die als bijlage bij de voorschriften is opgenomen).

Voor de toegestane bouwmogelijkheden is, volgens het bepaalde onder de dub-belbestemming "Waterstaat - Beheerszone winterbed", een vrijstelling nodig, waarbij de rivierbeheerder (Rijkswaterstaat) moet worden gehoord.

Wonen - Woonwagen

De bestemming “Wonen - Woonwagen” is toegekend aan het bestaande woon-wagenerf aan de Burensedijk in Zoelen. De bestemming is gericht op de bewo-ning van maximaal 5 woonwagens en de bijbehorende voorziebewo-ningen. Voor zo-ver op de plankaart nader aangeduid mag een bedrijfsgebouw worden gebruikt voor een ambachtelijk bedrijf en een detailhandelsbedrijf in consumentenvuur-werk en kleding. 4.4. Beschrijving dubbelbestem-mingen

In document TOELICHTING behorend bij: (pagina 112-116)