• No results found

Beschrijving algemene

In document TOELICHTING behorend bij: (pagina 122-127)

vrij- stellingsbepa-lingen

Algemeen

In deze artikelleden wordt eerst bepaald dat de uiterwaarden uitzondering op de toepasselijkheid van deze algemene vrijstellingsbepalingen vormen in verband met het daarvoor specifiek geldende beleid. Daarvoor gelden een groot aantal van deze algemene vrijstellingsbepalingen niet.

Daarnaast word algemene voorwaarden gegeven en wordt verwezen naar de "Beschrijving in Hoofdlijnen", waarvan de bepalingen bij het verlenen van vrij-stellingen tevens in acht genomen dienen te worden.

De volgende leden van de algemene vrijstellingsbepalingen komen hieronder achtereenvolgens aan de orde.

Nutsvoorzieningen

Dit artikellid maakt het mogelijk kleine bouwwerken voor nutsvoorzieningen zoals pompgemalen, verdeel-, regel- of transformatorruimten, telefooncentrales, telefooncellen, geldautomaten en schuilgelegenheden die nodig blijken, toe te laten.

Monumenten

Teneinde het bepaalde dat voortkomt uit vereisten vanwege de monumenten-wetgeving niet onbedoeld te beperken kan hier vrijstelling worden verleend. 10

Extra woning binnen bestaande woning

Voor zover er sprake is van een Rijks- of gemeentelijk monument, dan wel in-dien er sprake is van een bestaande woning met een grotere inhoud dan 1.000 m3, mag hierin, met inachtneming van de gestelde voorwaarden, een extra woning worden gerealiseerd.

Kleine uitbouwen woningen

Soms kunnen kleine uitbouwen bij woningen waartegen ruimtelijk geen bezwa-ren bestaan door toepassing van de voorschriften te zeer beperkt worden. Met deze vrijstelling kan daar in voorkomende gevallen soepel mee worden omge-gaan.

Inwoning ten behoeve van mantelzorg

Met deze vrijstelling wordt het onder nader benoemde omstandigheden en voorwaarden mogelijk gemaakt om inwoning toe te staan en een woning te vergroten met 150 m3 ten behoeve van inwonende personen.

Aan huis gebonden nevenactiviteiten en kantoor- en praktijkruimten

Aan huis verbonden nevenactiviteiten en kantoor- en praktijkruimten worden met deze vrijstelling onder nader benoemde omstandigheden en voorwaarden mogelijk gemaakt. De beide begrippen zijn in de begripsbepalingen gedefini-eerd.

Bijgebouwen op grotere afstand van woningen

Teneinde het mogelijk te maken dat bijgebouwen bij woningen buiten de huis-percelen, voor zover deze een woonbestemming hebben, tot op een afstand van 70 m uit de achtergevel kunnen worden gebouwd, is deze vrijstelling opge-nomen. In de vrijstelling zijn voorwaarden opgeopge-nomen.

10

Bij de vaststelling is een vrijstelling toegevoegd teneinde passende bouwwerken, die een meerwaarde aan de monumentale bebouwing geven, te kunnen toestaan.

Nieuwe bijgebouwen of vergroting woning na sloop voormalige bedrijfs-gebouwen en een aanwezige woonbestemming

Deze vrijstelling is opgenomen overeenkomstig de mogelijkheden die zijn opge-nomen in het "Beleidskader hergebruik vrijgekomen agrarische bedrijfsbebou-wing in het buitengebied". De vrijstelling beoogt te voorzien in kruimelgevallen die toch bijdragen aan een verbetering van de ruimtelijke en landschappelijke kwaliteiten van het buitengebied.

Deze vrijstelling geldt voor die gevallen waarin reeds sprake is van een woon-bestemming. Indien geen woonbestemming aanwezig is, kan de betreffende nagenoeg gelijkluidende wijzigingsbevoegdheid gebruikt worden aangezien in dat geval tevens de bestemming moet worden gewijzigd.

Verwezen wordt overigens naar hoofdstuk 3.4 van het als bijlage bij dit plan gevoegde beleidskader.

Ecologische linten

Teneinde de aanleg van ecologische linten gemakkelijk mogelijk te maken geeft dit lid de mogelijkheden en voorwaarden aan.

Bed & breakfast

Vanuit recreatief oogpunt is het hebben van bed & breakfast-gelegenheden een goede zaak. Teneinde ter plaatse dit te kunnen toestaan biedt deze vrijstelling, onder nader benoemde omstandigheden en voorwaarden, mogelijkheden. De vrijstelling geeft mogelijkheden overeenkomstig het bestaande artikel 19 beleid van de gemeente.

Minicampings

Teneinde de aanleg van minicampings bij een woning mogelijk te maken geeft dit lid de mogelijkheden en voorwaarden aan.

Paardenbakken, tennisbanen, vijvers, zwembaden, (midget)golf, theetui-nen en buitenexposities voor galeries

Paardenbakken, tennisbanen, vijvers, zwembaden, (midget)golf, theetuinen en buitenexposities voor galeries zijn op grond van de algemene gebruiksbepalin-gen in beginsel niet mogelijk. Teneinde evenwel in de nabijheid van woningebruiksbepalin-gen te kunnen voorzien in dit gebruik en de aanleg ervan, is deze vrijstellingsbe-voegdheid opgenomen.

Evenementen

Evenementen, zoals kermissen en jaarmarkten, zijn maatschappelijk aanvaarde activiteiten die op basis van de bepalingen niet zondermeer zijn toegelaten. Daarom is hiervoor een aparte vrijstelling opgenomen. Hiermee is voorzien in de planologische regeling van dergelijke activiteiten.

4.6. Beschrijving wijzigingsbe-voegdheden

Algemeen

In deze artikelleden wordt eerst bepaald dat de uiterwaarden uitzondering op de toepasselijkheid van deze wijzigingsbevoegdheden vormen in verband met het daarvoor specifiek geldende beleid. Daarvoor gelden een groot aantal van deze wijzigingsbevoegdheden niet.

Daarnaast word algemene voorwaarden gegeven en wordt verwezen naar de "Beschrijving in Hoofdlijnen", waarvan de bepalingen bij het toepassen van de wijzigingsbevoegdheden tevens in acht genomen dienen te worden.

De volgende leden van de wijzigingsbevoegdheden komen hieronder achter-eenvolgens aan de orde.

4.6.1. Agrarisch gerelateerd

Verschuiving bestemmingsgrenzen en grenzen van een agrarisch bouw-perceel

Er kunnen zich omstandigheden voordoen waaronder de in het plan opgeno-men bestemmingsgrenzen en grenzen van agrarische bouwpercelen een onbe-doelde beperking geven voor de goede realisering van het plan, vanwege een afwijkende nader ingemeten situatie of als gevolg van gebleken afwijkingen of onnauwkeurigheden in de kaart. Deze wijzigingsbevoegdheid maakt het moge-lijk grenzen, binnen nader genoemde voorwaarden, te verschuiven over ten hoogste 20 m.

Vergroting en/of vormverandering agrarische bouwpercelen

Er kan behoefte ontstaan tot vergroting of vormverandering van agrarische bouwpercelen. Dit artikellid geeft de randvoorwaarden en de mogelijkheden. Onder voorwaarden is vergroting van een bouwperceel mogelijk tot 1,5 ha.

Vergroting en/of vormverandering bestemmingsvlakken voor

niet-grondgebonden agrarische bedrijven 11

Er kan behoefte ontstaan tot vergroting of vormverandering van bestemmings-vlakken voor niet-agrarische bedrijven. Dit artikellid geeft de randvoorwaarden en de mogelijkheden. Onder voorwaarden is vergroting van een bestemmings-vlak mogelijk tot 1,5 ha.

Nieuw agrarisch bouwperceel

Er kan behoefte zijn aan nieuwvestiging van een agrarisch bedrijf. Voor een agrarisch bedrijf mag de oppervlakte van het agrarische bouwperceel niet meer bedragen dan 1 ha. Indien de volwaardigheid van het bedrijf nog bewezen moet worden, wordt, indien ter plaatse van het nieuwe bouwperceel nog geen woning aanwezig is, (in eerste instantie) geen woning toegestaan.

Vergroting en/of vormverandering bestemmingsvlak voor glastuinbouw-bedrijven

Er kan behoefte ontstaan tot vergroting of vormverandering van het bestem-mingsvlak van niet-grondgebonden agrarische bedrijven. Dit betreft een verge-lijkbare situatie als de wijzigingbevoegdheid voor agrarische bouwpercelen. Dit artikellid geeft de randvoorwaarden en de mogelijkheden. De mogelijkheden zijn beperkt tot de bestaande glastuinbouwbedrijven.

Niet-agrarische nevenactiviteit bij een agrarisch bedrijf

Teneinde het mogelijk te maken dat bij bestaande agrarische bedrijven neven-activiteiten kunnen worden toegelaten, is deze wijzigingsbevoegdheid opgeno-men. De nevenactiviteiten zijn aan voorwaarden gebonden, waaronder een maximale oppervlakte, gespecificeerd naar de aard van de nevenactiviteit. Ook moet de nevenactiviteit plaatsvinden in de bestaande bebouwing. Als er sprake is van niet- agrarische bedrijvigheid, uitgezonderd detailhandel van ter plaatse geproduceerde goederen, mag uitsluitend bedrijvigheid worden toegestaan die

11

tot de categorie 1 of 2 van de bedrijvenlijst horen.

Afvoeren aanduiding -w = zonder woning bij een agrarisch bouwperceel

Als is gebleken dat een grondgebonden agrarisch bedrijf volwaardig is op basis van een advies van een onafhankelijke deskundige, dan kan met deze wijzi-gingsbevoegdheid alsnog een bedrijfswoning worden toegestaan.

Afvoeren (agrarische) bedrijfsbestemming; functiewijziging ten behoeve van bewoning (bij bedrijfsbeeindiging)

Het kan voorkomen dat bedrijven hun activiteiten beëindigen en ter plaatse een woonfunctie willen voortzetten. Deze wijzigingsbevoegdheid geeft daartoe de mogelijkheden.

4.6.2. Gerelateerd aan het "Beleidskader hergebruik vrijgekomen agrari-sche bedrijfsbebouwing in het buitengebied"

Hergebruik/functiewijziging ten behoeve van een agrarisch verwant of een buitengebied gebonden bedrijf

Voor bestaande bedrijven, met in dit artikellid nader genoemde bestemmingen, kan behoefte ontstaan tot hergebruik/functiewijziging naar een agrarisch ver-want of buitengebied gebonden bedrijf. Hierbij dient het bedrijf te voorzien in een plaatsgebonden behoefte en het niet kan worden geplaatst op een bedrij-venterrein. Deze wijzigingsbevoegdheid maakt die functiewijziging mogelijk. Deze wijzigingsbevoegdheid is opgenomen overeenkomstig de mogelijkheden die zijn opgenomen in het "Beleidskader hergebruik vrijgekomen agrarische bedrijfsbebouwing in het buitengebied".

Verwezen wordt overigens naar hoofdstuk 4.3 van het als bijlage bij dit plan gevoegde beleidskader.

Hergebruik/functiewijziging ten behoeve van een niet-agrarisch bedrijf

Voor bestaande bedrijven, met in dit artikellid nader genoemde bestemmingen, kan behoefte ontstaan tot hergebruik/functiewijziging naar een (ander) niet-agrarisch bedrijf. Deze wijzigingsbevoegdheid maakt dat onder voorwaarden mogelijk. Enige van de randvoorwaarden zijn een in dit artikellid nader be-noemde maximale oppervlakte en het slopen van de overmaat aan bebouwing. Deze wijzigingsbevoegdheid is opgenomen overeenkomstig de mogelijkheden die zijn opgenomen in het "Beleidskader hergebruik vrijgekomen agrarische bedrijfsbebouwing in het buitengebied".

Verwezen wordt overigens naar hoofdstuk 4.3 van het als bijlage bij dit plan gevoegde beleidskader.

Functiewijziging naar wonen (na sloop) in monumentale of karakteristieke gebouwen

Voor monumentale of karakteristieke gebouwen staat in principe de mogelijk-heid open deze te verbouwen tot een of meerdere woningen, in relatie tot sloop van alle niet monumentale of karakteristieke bebouwing. Deze wijzigingsbe-voegdheid maakt dat onder voorwaarden mogelijk.

Deze wijzigingsbevoegdheid is opgenomen overeenkomstig de mogelijkheden die zijn opgenomen in het "Beleidskader hergebruik vrijgekomen agrarische bedrijfsbebouwing in het buitengebied".

Verwezen wordt overigens naar hoofdstuk 3.2 van het als bijlage bij dit plan gevoegde beleidskader.

Functiewijziging naar wonen (na sloop) van voormalige bedrijfsgebouwen

Afhankelijk van de omvang van bestaande voormalige bedrijfsgebouwen be-staat in principe de mogelijkheid deze, na sloop, een of meerdere woningen in een woongebouw of individueel te realiseren. Deze wijzigingsbevoegdheid maakt dat onder voorwaarden mogelijk.

Deze wijzigingsbevoegdheid is opgenomen overeenkomstig de mogelijkheden die zijn opgenomen in het "Beleidskader hergebruik vrijgekomen agrarische bedrijfsbebouwing in het buitengebied".

Verwezen wordt overigens naar hoofdstuk 3.3 van het als bijlage bij dit plan gevoegde beleidskader.

Nieuwe bijgebouwen of vergroting woning na sloop voormalige bedrijfs-gebouwen (en geen aanwezige woonbestemming)

Deze wijzigingsbevoegdheid is opgenomen overeenkomstig de mogelijkheden die zijn opgenomen in het "Beleidskader hergebruik vrijgekomen agrarische bedrijfsbebouwing in het buitengebied". De wijzigingsbevoegdheid beoogt te voorzien in kruimelgevallen die toch bijdragen aan een verbetering van de ruim-telijke en landschappelijke kwaliteiten van het buitengebied.

Deze wijzigingsbevoegdheid geldt voor die gevallen waarin geen sprake is van een in dit bestemmingsplan opgenomen woonbestemming overeenkomstig artikel 38. Indien wel een woonbestemming aanwezig is, kan van de betreffende nagenoeg gelijkluidende vrijstellingsbevoegdheid gebruik worden gemaakt aan-gezien in dat geval de bestemming niet behoeft te worden gewijzigd.

Verwezen wordt overigens naar hoofdstuk 3.4 van het als bijlage bij dit plan gevoegde beleidskader.

4.6.3. Infrastructureel gerelateerd

Verplaatsen woning

Wanneer er uit landschappelijke, stedebouwkundige of milieuhygiënische rede-nen geen bezwaren bestaan, geeft deze wijzigingsbevoegd de overige voor-waarden om een woning te mogen verplaatsen, ingeval er sprake is van een gewenste opheffing van een belemmering door een uitstralingszone verkeers-weg, een beschermingszone voor een gastransportleiding, een beschermings-zone voor een hoogspanningleiding of een dijkbeschermings-zone. De afstand waarover de woning mag worden verplaatst bedraagt in principe maximaal 20 meter. 4.6.4. Natuur- en watergerelateerd

Nieuwe natuurgebieden

Op verzoek van de eigenaar van agrarische gronden met de bestemming “Agra-risch - Linge-uiterwaardgebied”, "Agra“Agra-risch - Komgebied" of "Agra“Agra-risch - Oe-verwalgebied", kan de bestemming daarvan worden gewijzigd in natuurgebied. Deze wijzigingsbevoegdheid geeft daarvoor de randvoorwaarden en mogelijk-heden.

Nieuwe landgoederen

Op verzoek van de eigenaar van agrarische gronden met de bestemming "Agrarisch - Oeverwalgebied" of gronden die op de plankaart nader zijn aange-duid als "Bosontwikkelingszone" kan de bestemming daarvan worden gewijzigd ten behoeve van de aanleg van een landgoed. Deze wijzigingsbevoegdheid

geeft daarvoor de randvoorwaarden en mogelijkheden. De voorwaarden sluiten aan bij hetgeen ook de provincie in haar beleid heeft aangegeven.

Bosontwikkeling

Op verzoek van de eigenaar van agrarische gronden met de bestemming "Agrarisch - Oeverwalgebied" of gronden die op de plankaart nader zijn aange-duid als "Bosontwikkelingszone" kan de bestemming daarvan worden gewijzigd ten behoeve van de aanleg van een landgoed. Deze wijzigingsbevoegdheid geeft daarvoor de randvoorwaarden en mogelijkheden. De voorwaarden sluiten aan bij hetgeen ook de provincie in haar beleid heeft aangegeven.

Waterberging

Voor zover het betreft gronden, die op kaart 2.4 uit de Uitwerking streekplan Gelderland, vastgesteld op 19 december 2006, zijn opgenomen als "waterber-ging in te verruimen watergangen (indicatief)” is een wijzi"waterber-gingsbevoegdheid in het plan opgenomen ten behoeve van het gebruik van gronden voor waterre-tentie. Aanleiding voor een wijzigingsbevoegdheid is het indicatieve karakter van het voornemen. Wanneer sprake is van een exact bekende begrenzing en zodra het realiseren daarvan aan de orde is, kan van de wijzigingsbevoegdheid gebruik worden gemaakt.

4.6.5. Overig

Escortbedrijf

De vestiging van een escortbedrijf is mogelijk met deze wijzigingsbevoegdheid. Deze wijzigingsbevoegdheid geeft daarvoor de randvoorwaarden en mogelijk-heden, waaronder dat de activiteiten moeten plaatsvinden in bestaande bebou-wing en er voldoende parkeergelegenheid aanwezig is. Voorts mag de vestiging niet leiden tot een concentratie van escortbedrijvigheid.

Archeologische waarden

Teneinde flexibiliteit te hebben voor het geval uit onderzoek blijkt dat bepaalde gebieden geen archeologische waarden (meer) kennen of indien blijkt dat ar-cheologische waarden aanwezig zijn, kan met deze wijzigingsbevoegdheid hetzij de bestemming "Waarde - Archeologisch onderzoekgebied" vervallen, hetzij de bestemming "Waarde - Archeologisch waardevol gebied" worden op-genomen.

4.7. Beschrijving

In document TOELICHTING behorend bij: (pagina 122-127)