• No results found

9 Communicatie-advies

9.4 Strategie, positionering, boodschap

9.5.1 Inbound communicatie

Zoekmachine (Google) SEO

Wanneer de klant op zoek gaat naar een website is één van de eerste startpunten de zoekmachine op internet, voortaan ‘Google’ genoemd. De doelgroep geeft aan hier gericht te zoeken en niet te klikken op gesponsorde links. SEA wordt daarom niet aanbevolen. SEO wordt daarentegen wel aangeraden. Als de potentiële klant gericht aan het zoeken is, is het van belang dat het Bundelpakket naar boven komt bij de meest gezochte

zoekwoorden. Via Google Adwords zijn er nieuwe ideeën voor zoekwoorden gevonden, zie bijlage VIIII. Deze zoekwoorden dienen in de unieke content zoals webteksten en

nieuwsberichten terug te komen. Wanneer de teksten uniek zijn, zal Google deze hoger ranken. Belangrijk hierbij is dat er wordt bijgehouden of het werkt door middel van Google Analytics.

Google Analytics

In Google Analytics dient te worden bijgehouden welke zoekwoorden en links van andere sites goed werken. Ook kan je aan de hand van deze tool experimenteren met

veranderingen op de website. Wanneer er een wijziging is doorgevoerd op de website kan er 1 à 2 maanden later een overzicht worden gemaakt. Hieruit kan worden opgemaakt hoe de bezoeker reageert op de veranderingen op de websites. Mocht er hiervoor geen tijd beschikbaar zijn of niemand die deze know-how heeft, is het te adviseren een stagiaire in dienst te nemen voor ‘marketing communicatie’ of ‘online marketing’.

Corporate website

Op de huidige website van www.bundelpakket.nl dienen onderstaande suggesties doorgevoerd te worden:

 Om ervoor te zorgen dat de website professioneel overkomt op de potentiele klant dient de website een aantal vaste elementen te bevatten, zoals achtergrondinformatie over het bedrijf, de prijs en de informatie wat men voor die prijs krijgt, voorbeelden van gemaakte websites, uitleg over bepaalde modulen en een contactformulier.

 Op de homepage dient in ieder geval een Facebookbutton te komen, omdat de doelgroep aangeeft dit sociaal media kanaal het meest te gebruiken in de

oriëntatiefase. Daarnaast kan het een toegevoegde waarde zijn om er ook een Twitter en LinkedIn button naast te zetten, om zo meer leads naar de website te genereren.  De voordelen (USP’s) ‘geen eenmalige kosten’ en ‘geen vast contract’ moeten

duidelijker op de homepage aanwezig zijn. Op de nieuwe brochure van het Bundelpakket staan de voordelen genoemd, echter hebben deze geen opvallende

positie gekregen. Het wordt daardoor het niet als onderscheidend ten opzichte van de concurrentie gezien. De voordelen moeten meer centraal staan.

 Meer nieuws onder het tabje ‘nieuws’ over de actualiteit of een nieuwsbericht over de voordelen van CMS, de toegevoegde waarde van online marketing. Deze need en nice-to-know informatie zal op lange termijn bijdragen aan extra leads naar de website1.

 Naast nieuws op de website dient er een aanmeldlink op de website te zijn voor de nieuwsbrief, zie voorbeeld in bijlage VIIII. In de boodschap wordt de term ‘gratis’ meegenomen (000.nl,2015), zodat er een goede reden is voor de bezoeker om zijn e- mailadres in te vullen. Bijvoorbeeld ‘Gratis tips & trics voor CMS’ of ‘website issues onbeantwoord’.

 Zorg dat de bezoeker via de website een intake of oriënterend gesprek aan kan vragen. LBI kan haar tekst onder het tabje ‘contact’ afwisselen met button: ‘Schrijf je in

voor een intake gesprek, onze adviseur komt bij u langs’2.

 Het bestelproces kan (nog steeds) worden verbeterd. Er kan meer inzicht worden gegeven in de prijs. Bij Assupport wordt op de website via een online offerte al een goede indicatie gegeven van de kosten voor online marketing, waardoor de drempel om contact op te nemen kan worden verlaagd3.

 Wanneer er een actie loopt kan deze op de website worden getoond op de homepage, zoals bij Ziggo.

1

Advies: Mocht er te weinig tijd zijn om onderwerpen of content te bedenken en schrijven, vraag dan een student met de opleiding PR voor het schrijven van één of twee teksten per maand (als bijbaan).

2

Advies: Door te experimenteren met verschillende teksten kun je uiteindelijk zien wat bij de doelgroep werkt en wat niet. Uit onderzoek blijkt dat wanneer de doelgroep op zoek is naar een website, graag een adviseur spreekt over de mogelijkheden.

3

Advies: De website bezoeker kijkt als eerst naar de prijs en voorbeelden. Door de onvolledigheid kan de indruk worden gegeven dat het erg duur is.

Nieuwsbrief

LBI moet meer aan klantenbinding doen. Daarbij moet zij ervoor zorgen dat de doelgroep op de hoogte wordt gesteld van alle ontwikkelingen in de markt en branche die relevant zijn voor hen. Dit verwacht de doelgroep van haar leverancier en gebeurt nu te weinig tot niet. Geadviseerd wordt om de nieuwsbrief vanuit LBI om de 3 maanden (één keer per kwartaal) te versturen1. Er is voor deze frequentie gekozen, omdat LBI maandelijks niet heel erg veel nieuws heeft. Daarbij zit de doelgroep ook niet op meer nieuwsbrieven te wachten. Onderwerpen voor in de nieuwsbrief kunnen algemeen en actueel door elkaar zijn, voorbeelden hiervoor zijn:

Algemeen

 vernieuwde thema’s;  digitale polismap;

 verplichte gegevens op de website, zoals politiek-juridische factoren, genoemd in hoofdstuk 5;

 nieuwe verzekeringen en berekenmodulen daarvoor vanuit VKG; Actueel

 de waarde van een website (trendrapport) in de financiële wereld;  verslag van de VKG On Stage dagen en meest gestelde vragen;  de waarde die Google geeft aan een responsive website;

 of het aantal nieuwe Bundelpakket- en maatwerkwebsites die LBI in de laatste 3 maanden heeft opgeleverd. Dit is tevens ook leuk om te zien voor de nieuwe klanten.

De nieuwsbrief dient overzichtelijk ingedeeld te zijn, zodat de doelgroep de informatie makkelijk kan scannen en eruit kan halen wat voor hun relevant is. Links in de nieuwsbrief zullen zorgen voor leads naar de website. In bijlage VIIII is een visuele weergave van een nieuwsbrief te vinden voor de doelgroep van het Bundelpakket.

Naast de nieuwsbrief wil de klant het gevoel krijgen dat hij ‘persoonlijk’ wordt geholpen. De doelgroep wil graag een gepersonaliseerde e-mail krijgen als hun iets ‘persoonlijk’ aangaat. Hierin is het belangrijk dat de tone-of-voice ook persoonlijk is. Is er bijvoorbeeld een verandering in berekeningsmodule voor hypotheken, zorg dan dat iedere klant met hypotheken een gepersonaliseerde email krijgt, voorzien van een bijlage of link (eventueel naar een nieuwsbericht op de website ter ondersteuning) waarin wordt uitgelegd wat het hem kan opleveren. Gevolgd door een telefonisch gesprek of afspraak op locatie. Veel ontwikkelingen en trends zijn tijdig waar te nemen, waardoor deze informatie opgespaard kan worden, zodat de klant minimaal twee keer per jaar (augustus en februari) benaderd kan worden2.

Door deze aanpak zullen bestaande klanten de headlines van de nieuwsbrief scannen en de gerichte e-mail intensief lezen. Begin stapsgewijs, niet alle huidige klanten hoeven in één keer benaderd te worden. Maak in het klantenbestand onderscheid in hypotheken,

verzekeringen en pensioenen, zodat hierop gefilterd kan worden. Daarnaast is het belangrijk te noteren wanneer en hoe er voor het laatst contact is geweest met de klant (CRM)3. Dit zou door iedere medewerker van LBI met klantcontact goed vindbaar moeten zijn.

Zorg ervoor dat er een aanmeldlink voor de nieuwsbrief op de website wordt

geïmplementeerd. Zo kunnen ook geïnteresseerde bezoekers zich automatisch aanmelden voor de nieuwsbrief. Daarnaast kan een deal worden gemaakt met VKG om ervoor te zorgen dat er 2 keer per jaar een speciale mailing wordt verzonden onder het

klantenbestand van VKG. Dit zorgt ervoor dat het Bundelpakket blijft leven onder bestaande en nieuwe klanten. Implementeer in de nieuwsbrief ook social media buttons, zodat ook niet- klanten deze kanalen kunnen volgen4.

1Advies: Eerste nieuwsbrief start wanneer de twee nieuwste thema’s goed werken en deze gekozen

2Advies: Aan het einde van ieder jaar worden er trendrapporten opgesteld voor het komende jaar,

hieruit kan informatie worden gepakt om te gebruiken om de klant persoonlijk te informeren en te verleiden tot aanschaf van een nieuwe berekenmodule, responsive, thema, bundel, o.i.d.

3

Advies: Uit de theorie komt dat het bijhouden van een goede klantendatabase CRM (Customer Relation Management) gericht op bestaande klanten helpt bij het verkopen van extra producten.

4Advies: Onderaan de nieuwsbrief: ‘Volgt u ons al op social media?’.

Netwerkpartners

De accountmanagers (en collega’s) van VKG promoten het Bundelpakket. Daarnaast kan er een speciaal aanbod worden gecreëerd voor beginnende financiële dienstverleners of dienstverleners met een verouderde website die samen met de diensten van VKG een Bundelpakket af kunnen nemen tegen een gereduceerd tarief1. Dit kan door de accountmanagers worden aanbevolen of gepromoot worden in de mailing naar het klantenbestand van VKG.

1Advies: gereduceerd tarief is bijvoorbeeld: € 55,00 per maand in plaats van € 60,- excl. BTW per

maand. Op jaarbasis scheelt het € 60,- (1 maand gratis).

Beloning en wervingsactie

Het is nuttig om de bestaande klanten met een gerichte e-mail te benaderen met de boodschap wanneer zij vóór januari 2016 een nieuwe klant aandragen zij een beloning krijgen van 1 maand gratis Bundelpakket. Hiermee wordt er gezorgd dat de huidige klant een beloning krijgt en wordt er ingespeeld op de communicatievoorkeur van de potentiële klant, omdat zij aangeven af te gaan op de kennis van netwerkpartners en collega’s. In bijlage VIIII staat een voorbeeld van de actie. Deze actie kan vanaf augustus om de twee maanden worden verzonden met het onderwerp: ‘what’s in it for me?’. In december kan gewezen worden op het feit dat de bestaande klanten nog maar één maand hebben om van deze korting gebruik te kunnen maken. Door deze actie onder de aandacht te brengen in de nieuwsbrief van VKG, wordt er een nog groter bereik gecreëerd.

Social media

LBI kan op haar eigen social media kanalen berichten plaatsen met links naar de website. Hierdoor worden er op lange termijn meer leads naar de website gegenereerd. Ook kunnen er berichten worden gepromoot. Dit heeft echter alleen zin wanneer LBI meer volgers op haar Facebook account heeft gekregen. Het is anders zonde van de advertentiekosten. Door het inzetten van social media wordt er ‘goodwill’ gekweekt bij je volgers. Iedere nieuwsbrief kan worden voorzien van een button voor social media. Bezoekers van de websites of de social media kanalen krijgen dan de mogelijkheid om het bericht te delen of te liken.

 Vanaf juli 2015 wordt er op Facebook minstens 1 keer per week een bericht gepost.  Vanaf juli 2015 wordt er op Twitter om de dag een post uitgezonden of geretweet.  Vanaf juli 2015 wordt er op LinkedIn eens per maand een wervend bericht voor het

Advertentie Assurantiemagazine

In een maandelijks vakblad zoals het Assurantiemagazine (AM) is adverteren erg prijzig. Waar printmedia op lange termijn pas zorgt voor naamsbekendheid, zorgt online adverteren sneller voor leads naar de website. Am:web is een website voor ondernemende

verzekeringsprofessionals. De portal bevat interviews en achtergronden voor de

verzekeringsprofessional. In een wereld die sterk verandert door technologie, wetgeving en andere ontwikkelingen is am: de gids voor verzekeraars en onafhankelijk financieel

adviseurs. AM informeert en inspireert (media.amweb, 2015). De doelgroep geeft aan dat dit medium dagelijkse kost is voor de financiële dienstverlener.

Door media inzet in am: zit LBI midden in de doelgroep van de adviseurs. Am:magazine bereikt per editie ruim 40.000 lezers, waarvan een groot deel (werkzaam bij) adviseur is. De dagelijkse nieuwsbrieven van am:signalen bereiken iedere werkdag gezamenlijk ruim 31.000 lezers. De website am:web genereert maandelijks 500.000 page views en 100.000 unieke bezoekers per maand weten am:web te vinden. Wanneer een bedrijf online adverteert, wordt er altijd een combinatie gemaakt met een advertentie op de website van AM. Om zichtbaar te zijn is één advertentie niet genoeg. Er kan daarom een combinatie worden gemaakt met een afname van minimaal zes advertenties.

Het advies is om te beginnen met een introductie van het Bundelpakket van LBI. Hiervoor is een introductie-aanbod opgevraagd bij AM en houdt het volgende in:

 5 x large rectangle op am:signalen (’s ochtends verstuurd)  1 x ¼ pagina full colour in am:magazine (print)

 1 x large rectangle op am:web (gedurende een week zichtbaar)

Daarbij kan er gekozen worden voor een advertorial op de webstie (am:web). Dit is een artikel van maximaal 375 tekens inclusief spaties en een kleine afbeelding. In de advertorial wordt een link opgenomen naar de website van het Bundelpakket. Hierin kan er een kort interview met S. Krijnsen, M. Koertsmeijer of R. van Modum worden geplaatst of een interview met een tevreden klant, zoals Voogd & Voogd heeft gedaan. Hierbij is het belangrijk dat elementen en kleuren uit het advertorial terugkomen in de advertentie, zodat de lezer het advertorial onbewust aan de advertenties linkt. Zie de bijlage VIIII voor een voorbeeldadvertentie van UPC (nu Ziggo) en advertorial van Voogd en Voogd. Wellicht kan de ontwerper No glory no guts (NGNG) worden ingeschakeld om verschillende

professionele advertenties te ontwikkelen.