• No results found

DEEL B - VERANTWOORDING

6.3 Gemeentelijk beleid

Voor de ontwikkeling van Valkenswaard-Zuid en het voorliggende bestemmingsplan zijn een aantal beleidsdocumenten van de gemeente richtinggevend geweest. Hieronder wordt kort ingegaan op eem aantal van deze beleidsdocumenten.

Strategische beleidsvisie 2001

De titel van de strategische beleidsvisie ‘Valkenswaard. Tussen Keersop en Tongelreep’ (gemeente Val-kenswaard, 2001) heeft een tweevoudige boodschap in zich: een verwijzing naar een gave en naar een opgave. De gave behelst de grote natuurlijke rijkdom van Valkenswaard. Behalve de beekdalen van de Keersop, de Tongelreep en de Dommel behoort ook de Malpie en omgeving, en de restanten van de verveningen tot het waardevolle biotoop. De opgave behelst de taak aan die waardevolle elementen recht te doen en tegelijkertijd de ontwikkeling van maatschappelijke functies mogelijk te maken. De beleidsvisie geeft richting aan het handelen van de gemeente bij het vervullen van deze opgaven en heeft tevens als kader gediend bij de stedenbouwkundige planopzet en bij het compensatieplan.

Gebiedsvisie Valkenswaard-Zuid23

In de gebiedsvisie zijn de verschillende plannen en beleidsdocumenten voor Valkenswaard-Zuid naast elkaar gelegd. In het rapport wordt geconcludeerd dat de kwaliteiten en potenties van het gebied zeer divers zijn. Het gebied wordt gezien als ‘expansievat’ waarin allerlei ambities en opgaven tegelij-kertijd kunnen worden waargemaakt. Hierbij zijn een aantal aspecten belangrijk:

• landschappelijke deelgebieden;

• ecologische structuur;

• watersysteem;

• infrastructuur (Lage Heideweg);

• recreatieve structuur.

Dit document heeft als onderlegger gediend bij het opstellen van de structuurvisie en onderschrijft de potenties van Valkenswaard-Zuid als gebied voor wonen, werken en recreatie in combinatie met na-tuur en waterhuishouding.

23 Gebiedsvisie Valkenswaard-Zuid, Grontmij Eindhoven, oktober 2001

Structuurvisie plus Valkenswaard24

Aansluitend op de strategische beleidsvisie 2001 is de Structuurvisie-plus Valkenswaard opgesteld.

Hierin staan de ruimtelijke kwaliteiten van de gemeente centraal en wordt ingegaan op het ruimtelijk-functionele profiel van de gemeente in de toekomst. Ook de toename van mobiliteit en het ontbreken van een goede noord-zuid verbinding worden aan de orde gesteld.

Valkenswaard-Zuid wordt benoemd als locatie waar mogelijkheden en opgaven liggen op deze ge-bieden. De Structuurvisie-plus moet gezien worden als kapstok voor het Structuurplan Valkenswaard-Zuid (zie hierna).

De structuurvisie plus bestaat uit een programma voor de korte en middellange termijn en een duur-zaam component, het ruimtelijk structuurbeeld. Het ruimtelijk structuurbeeld vormt het skelet, het afwegingskader, van de structuurvisie plus: de voorgestelde concrete maatregelen uit het programma passen binnen dit kader. Het programma is gericht op een periode van 10 tot 15 jaar en wordt zowel kwalitatief als kwantitatief benaderd. In de structuurvisie plus worden uitspraken gedaan op de ruim-telijke vraagstukken en ontwikkelingen binnen de gemeente. De belangrijkste opgave waar de ge-meente voor staat is de herstructurering van de kernen in het buitengebied. Daarnaast is de lokale woningmarkt gespannen en kent het een eenzijdige opbouw. Ook de vraag naar nieuwe bedrijventer-reinen is groeiend. Door een sterke toename van de mobiliteit en allerlei (grensoverschrijdende) ont-wikkelingen en het ontbreken van een adequate noord-zuidverbinding neemt de verkeersoverlast in de kernen Valkenswaard en Dommelen toe.

Bouwopgave

De bouwopgave wordt zoveel mogelijk via inbreiding of herstructurering gerealiseerd. Hierdoor vindt een versterking van de kernen plaats. Pas als de kwalitatieve of kwantitatieve bouwopgave hiertoe vraagt en deze niet kan worden opgevangen in bestaand stedelijk gebied, zal worden overgegaan tot uitbreiding. Gezien de aanwezige waarden in de dorpsranden zijn alleen structurele mogelijkheden aanwezig aan de zuidzijde van Dommelen en Valkenswaard (Project Valkenswaard-Zuid). In hoofdstuk 2 is een uitvoerige motivering gegeven van de noodzaak om Valkenswaard-Zuid te ontwikkelen.

Valkenswaard-Zuid

Onder het gebied Valkenswaard-Zuid wordt de zuidzijde van de kern Dommelen verstaan en het aan-grenzende gebied van de kern Valkenswaard. Uniek in het gebied is dat het landschap hier grenst aan het centrum van Valkenswaard. Door de aanwezigheid van de Dommel en de Keersop heeft het ge-bied grote landschappelijke en ecologische waarden. Het gege-bied zal worden ontwikkeld tot een

‘Landschapspark’, waarin natuur, water en landschap dominant blijven. Daarbinnen zijn mogelijkhe-den voor verstedelijking (wonen, werken, voorzieningen en infrastructuur). Erkend wordt dat Val-kenswaard-Zuid het laatste gebied is waar nog substantiële ontwikkelingsmogelijkheden aanwezig zijn. Derhalve een gebied om zuinig te zijn (intensief en duurzaam ruimtegebruik).

In de structuurvisie plus is de wens geuit om het een opbouw mee te geven van park tot landschap (van oost naar west). Het is aantrekkelijk gebied en één van de laatste plekken binnen de gemeente-grenzen waar (rode) ontwikkelingen mogelijk zijn. In de Dommelzone moet ecologie en water cen-traal komen te staan met mogelijkheden voor waterretentie, recreatieve gebruiksmogelijkheden, na-tuurontwikkeling en extensief agrarisch beheer.

24 Structuurvisie plus Valkenswaard, Grontmij Eindhoven, juli 2003

Structuurplan Valkenswaard-Zuid

In het Structuurplan Valkenswaard-Zuid (door de gemeenteraad op 29 januari 2004 vastgesteld) wor-den de ambities en uitgangspunten zoals beschreven in de gebiedsvisie Valkenswaard-Zuid (2001) uit-gewerkt tot een concreet plan.

In 2003 heeft de Provinciale Planologische Commissie advies uitgebracht ontwerp-structuurplan ‘Val-kenswaard-Zuid’. In het advies25 heeft de Provinciale Planologische Commissie beoordeeld of het plan voldoet aan de verschillende provinciale en regionale plannen. In het advies zijn de opmerkingen van de Dienst REW (november 2003) meegenomen. In hoofdlijnen vraagt de provincie een nadere motive-ring op vijf onderdelen. Hieronder worden deze benoemd, waarbij tevens is aangegeven hoe de op-merking is meegenomen bij de verdere planuitwerking.

1. Ontwikkelingen in groene hoofdstructuur

Het structuurplan voorziet in ontwikkelingen binnen de Groene Hoofdstructuur (GHS) en de Regionale Natuur en Landschapselementen (RNLE). Het provinciale beleid voor deze gebieden is het ‘nee-tenzij’

principe. Een aantasting van deze natuurwaarden is alleen dan toelaatbaar als daar zwaarwegende maatschappelijke belangen aan ten grondslag liggen, en pas nadat een onderzoek heeft aangetoond dat er geen alternatieve locaties voorhanden zijn buiten de GHS/EHS, of andere oplossingen waardoor de aantasting van natuur- en hiermee samenhangende landschapswaarden wordt voorkomen.

Voor de stedelijke ontwikkeling van Valkenswaard-Zuid is het ‘nee-tenzij principe’ uitgebreid beschre-ven in hoofdtuk 2 (waarnaar wordt verwezen)

In reactie op het ontwerp van het structuurplan heeft de provincie aangegeven in hoofdlijnen de ge-kozen ontwikkeling te onderschrijven. Hoewel verstedelijking in het beekdak van de Dommel in prin-cipe ongewenst is, wordt geconstateerd dat dit gebied de laatste mogelijkheid is voor een substantiële stedelijke uitbreiding. Bovendien is Valkenswaard-Zuid al eerder aangeduid als potentieel bedrijven-terrein.

In het ontwerp voor Valkenswaard-Zuid is ervoor gekozen de natuur de drager van de gebiedsontwik-keling te laten zijn, dit komt onder andere goed tot uitdrukking in de royale overgangszones tussen bebouwing en groen. In het stedenbouwkundig ontwerp is aangegeven dat de verstedelijking zoveel mogelijk plaatsvindt aan de bestaande stedelijke randen van de kern Dommelen. De Dommel en het aangrenzende beekdal blijft gevrijwaard van bebouwing. Onderhavig bestemmingsplan legt de hoofd-lijnen van het principe ‘natuur als drager’ juridisch-planologisch vast.

2. Programma werken en wonen

Vanaf 2005 is de streekplanuitwerking (RSP Zuidoost-Brabant) bepalend voor de omvang en aard van de woningbouw. Programmatisch was er bij het ontwerp-structuurplan (nog) geen basis voor ontwik-kelingen van woningbouw op een uitbreidingslocatie.

Inmiddels is meer duidelijk over de omvang van het bouwprogramma. Er is behoefte aan uitbreiding.

Bij de planinrichting is, mede gebaseerd op de gemeentelijke woonvisie, rekening gehouden met ver-schillende woningtypen en woningbouw voor de verver-schillende doelgroepen. In het deelgebied ‘Dom-melen-Zuid’ is in de planopzet specifiek aandacht voor woningen voor ouderen en starters. Daarnaast is in het intermediaire gebied ruimte voor het positioneren van ruimere woonkavels.

25 Beoordeling Ontwerpstructuurplan ‘Valkenswaard-Zuid’, Provinciale Planologische Commissie, december 2003

In het ontwerp is gekozen voor flexibiliteit in de verdere planvorming om steeds te kunnen inspelen op de actuele vraag. De snelheid waarmee het bouwprogramma gerealiseerd wordt, is afhankelijk van de behoefte. Het stedenbouwkundig uitgangspunt is direct aansluiting realiseren bij het bestaand stedelijk gebied van Dommelen. Vooralsnog vindt de ontwikkeling van alternatieve locaties zoals de locatie Mozaïek in Valkenswaard (oksel Kromstraat/Goorkes) niet plaats binnen voorliggend bestem-mingsplan. In hoofdstuk 2 is een uitvoerige motivering gegeven als programmatische onderbouwing voor het ontwikkelen van Valkenswaard-Zuid gegeven. Kortheidshalve wordt hiernaar verwezen.

Ook bij het bedrijventerrein is flexibiliteit uitgangspunt. Het ontwerp van het terrein maakt een gefa-seerde ontwikkeling mogelijk. De ruimtelijke mogelijkheden van de locatie bepalen de (maximale) omvang van het bedrijventerrein. Bij de ontwikkeling van het gebied terrein wordt gekozen voor een ontwikkeling vanuit de kern Dommelen, grenzend aan het nieuwe woongebied. Hierbij vormen woon-werklocaties een overgang tussen het nieuwe woongebied en het toekomstige bedrijventerrein. De zuidelijke grens voor het toekomstige bedrijventerrein is de Victoriedijk. In hoofdstuk 2 is een uitvoe-rige motivering gegeven als programmatische onderbouwing voor het ontwikkelen van Valkenswaard-Zuid gegeven. Kortheidshalve wordt hiernaar verwezen.

3. Bijzondere functies

Ten aanzien van de bijzondere functies zoals het woonwagencentrum en de brandweerkazerne heeft de provincie de opmerking geplaatst, dat deze in het Structuurplan te expliciet zijn belicht en de loca-ties voor deze funcloca-ties geen aansluiting vinden bij het bestaand stedelijk gebied.

Inmiddels heeft er een heroverweging plaatsgevonden omtrent de locatiekeuze. De woonwagenloca-tie is gevonden in de overgangszone tussen het woongebied Dommelen-Zuid en het bedrijventerrein.

Voor de nieuwe locatie van brandweer, politie, ambulance en gemeentewerf wordt gezocht naar een alternatieve locatie buiten het plangebied van ‘Valkenswaard-Zuid’.

4. Infrastructuur

De provincie heeft enkele opmerkingen geplaatst ten aanzien van het tracé van de nieuw aan te leg-gen Lage Heideweg.

In onderhavig bestemmingsplan is de aanleg van de Lage Heideweg niet meegenomen. Voor het te kiezen traccé alsmede de juridisch-planologische verankering ervan worden aparte planprocedures doorlopen (MER/SMB Lage Heideweg en het bestemmingsplan ‘Lage Heideweg’). In deze planprocedu-res wordt rekening gehouden met de door de provincie geplaatste opmerkingen. De realisatie van de Lage Heideweg is van belang voor Valkenswaard-Zuidwest, aangezien deze gebiedsontsluitingsweg mede van belang is voor de ontsluiting van de stedelijke ontwikkelingen in Valkenswaard-Zuid. Een goede afstemming tussen beide plannen is dan ook wenselijk/noodzakelijk en vindt terdege plaats.

5. Cultuurhistorie en archeologie

Het historisch-landschappelijk vlak van hoge waarde langs de Dommel zijn de waardevolle verkave-lingslijnen, gemarkeerd door wegen, paden, sloten, greppels en beplanting, is in het plan niet inzichte-lijk gemaakt. Aantasting van deze verkavelingslijnen is, gezien het streekplanbeleid, in beginsel niet toegestaan. Deze lijnen moeten worden gezien als inspiratiebron voor de beoogde ruimtelijke ont-wikkeling.

In het ontwerp zijn deze waardevolle verkavelingslijnen, waarnaar de provincie refereerd, nader beke-ken en hebben als onderlegger gediend voor de planontwikkeling. Er is zoveel mogelijk aangesloten op het bestaande wegenpatroon en het landschappelijke en stedenbouwkundige patroon van het

gebied. Zo zijn deze lijnen opgepakt als ontsluiting voor het intermediaire gebied en zijn ze een aan-zet geweest voor de verkavelingsrichting. Ook in het bebouwingsbeeld wordt in dit gebied aangeslo-ten op de historische verkaveling met daarbij passende bebouwing (boerderijen).

Woonvisie en woningbouwprogramma26

Valkenswaard heeft in 2003 een woonvisie opgesteld, waarin de huidige situatie wordt afgezet tegen de toekomstige behoefte. De conclusies en aanbevelingen uit de Woonvisie zijn uitgangspunten ge-weest voor het opstellen van een lokaal woningbouwprogramma voor de periode 2006-2010 met een doorkijk naar 2020. De gemeenteraad van Valkenswaard heeft op 1 juni 2006 het Woningbouwpro-gramma 2006-2010 vastgesteld. Uitwerking van dit proWoningbouwpro-gramma geldt als richtlijn voor geheel Valkens-waard. In dit kwalitatieve woningbouwprogramma is tevens een doorkijk naar 2020 opgenomen

Zoals in paragraaf 5.3 beschreven bestaat de gemeentelijke woningbouwopgave uit 793 woningen voor de periode 2005-2010 en 703 woningen voor de periode 2010-2020. Het gaat in dit verband om toevoegingen aan de huidige woningvoorraad. Voor de gehele gemeente is berekend wat de inbrei-dings- en de uitbreidingscapaciteit is. De inbreidingscapaciteit omvat ca. 1.300 woningen (netto, dat wil zeggen: bruto uitbreidingscapaciteit minus sloop), waarvan een deel van de locaties als realistisch / haalbaar kan worden beschouwd, goed voor een netto toevoeging van circa 600 woningen, en een deel nog twijfelachtig is, overeenkomend met circa 700 woningen. Het lokale woningbouwprogram-ma, gebaseerd op de eigen behoefte en harde afspraken in regionaal verband, gaat uit van een netto toevoeging van circa 1.500 woningen. Gelet op het bovenstaande kan geconcludeerd worden dat Val-kenswaard-Zuid, als enige geschikte structurele uitbreidingslocatie, nodig is om ook op termijn te kun-nen voorzien in de doelstelling voor de woningbouwproductie, zelfs indien alle inbreidingslocaties daadwerkelijk kunnen worden ontwikkeld.

In het woningbouwprogramma van Valkenswaard is voor de periode 2005-2010 rekening gehouden met sloop van circa 110 woningen, zodat de bruto woningbouwproductie circa 900 woningen zou moeten omvatten (leidt tot circa 790 toevoegingen). De feitelijke, huidige woningbouwprogramme-ring voorziet in een realistische/haalbare woningbouwproductie van circa 685 woningen bruto. Daar staat tegenover dat het aantal te slopen woningen is gestegen naar circa 185, zodat voor de periode 2005-2010 op de inbreidingslocaties een capaciteit bestaat voor netto circa 500 toevoegingen. Val-kenswaard-Zuid is de enige structurele uitbreidingslocatie. Wil de gemeente Valkenswaard haar regio-nale opgave kunnen verwezenlijken, dan zal Valkenswaard-Zuid voor de periode 2005-2010 nog mini-maal moeten voorzien in circa 300 woningen. In dat geval is nog geen rekening gehouden met een wenselijke overcapaciteit wegens een mogelijk tegenvallende voortgang in projecten.

Kwalitatief woningbouwprogramma

Het kwalitatieve woningbouwaanbod in Valkenswaard heeft te kampen met specifieke knelpunten en problemen. Zoals uit de woonvisie blijkt ontgroent en vergrijst Valkenswaard rigoureus. Het is daarom noodzakelijk in het woningbouwprogramma nadrukkelijk in te zetten op het bouwen voor doelgroe-pen. In de bestaande woningvoorraad zijn onvoldoende mogelijkheden voor het creëren van een op de behoeften toegesneden woonklimaat voor ouderen en het creëren van een ruim en aantrekkelijk woningaanbod voor starters en jonge huishoudens. De gemeente heeft daardoor additioneel geschik-te woningen nodig. Van de circa 800 woningen die in de periode tot 2010 aan de woningvoorraad worden toegevoegd, zal een aanzienlijk deel gebouwd worden voor ouderen. In de vraag naar senio-renwoningen kan voor een groot deel voorzien worden op de inbreidingslocaties. Deze locaties lenen

26

zich beter voor de bouw van seniorengeschikte woningen (zowel grondgebonden als gestapelde bouw) dan de uitbreidingslocaties, gezien de nabijheid van voorzieningen. De woningen die vrijkomen als gevolg van de nieuwbouw voor ouderen, zijn geschikt voor starters en andere doelgroepen. Op deze manier komt de doorstroming op gang en kan al deels worden voorzien in de vraag naar star-terswoningen. Voor het behoud van de leefbaarheid en vitaliteit, het voorzieningenniveau en het ka-rakter van Valkenswaard als ‘complete kern’ is het echter noodzakelijk om tegenwicht te bieden aan de trend van ontgroening en dus ook voor starters en (jonge) gezinnen voldoende mogelijkheden te bieden op de woningmarkt. Woningen voor starters kunnen deels op de inbreidingslocaties gereali-seerd worden, zowel in de vorm van grondgebonden woningen als appartementenbouw.

De inbreidingslocaties bieden echter in totaal geen ruimte voor de 125 starterswoningen die op grond van de vastgestelde programmarichtlijn uit het Woningbouwprogramma gebouwd dienen te worden.

Er zijn in regionaal verband afspraken gemaakt over inbreidings- en uitbreidingslocaties. Daarbij geldt als uitgangspunt, dat ruimte voor woningbouw eerst gezocht wordt op inbreidingslocaties. Pas als blijkt dat de programmering daar niet volledig een plek kan krijgen, komen uitbreidingslocaties in beeld. Dit is ook de volgorde van stappen in het bepalen van de benodigde locaties voor het pro-gramma van Valkenswaard. Redenen om toch ook op uitbreidingslocaties te bouwen zijn:

- doordat de capaciteit kwantitatief te beperkt is;

- doordat het benodigde type woningen niet realiseerbaar is op de inbreidingslocaties.

Gelet op de huidige planning, zal de vastgestelde programmarichtlijn kwantitatief en kwalitatief niet worden gehaald indien louter op de inbreidingslocaties kan worden gebouwd. De capaciteit op de inbreidingslocaties biedt onvoldoende mogelijkheden de problematiek van ontgroening en vergrijzing op te lossen. Dat geldt tevens voor de periode 2010 tot 2020. Met name in de vraag naar grondgebon-den woningen voor starters en doorstromers kan niet worgrondgebon-den voorzien. De ontwikkeling van Valkens-waard-Zuid is daarom essentieel om in Valkenswaard kwantitatief en kwalitatief voldoende aanbod te creëren om in de vraag naar woningen te kunnen voorzien en om in de toekomst het voorzieningen-niveau van Valkenswaard te kunnen handhaven.

Opgave en uitwerking

Concreet zal voor Valkenswaard-Zuid gestuurd worden op de bouw van grondgebonden woningen met een beperkt aantal gestapelde woningen. Hierbij wordt een verhouding tussen huur- en koopwo-ningen nagestreefd van:

• 45% huur (circa 167 woningen bij een totale minimum opgave van 370 woningen)

• 55% koop (circa 204 woningen bij een totale minimum opgave van 370 woningen)

In de huurwoningen wordt daarnaast een onderverdeling gemaakt tussen huurwoningen bereikbaar voor starters, middeldure huurwoningen (ouderen en doorstromers) en dure huurwoningen (voorna-melijk gezinnen). Ook in het koopsegment is een driedeling aangebracht in goedkoop, middelduur en duur.

Bij de uitwerking van het gebied Valkenswaard-Zuid zijn er woningen geprojecteerd in het gebied ten zuiden van de kern Dommelen en ten noorden van de Pastoor Bolsiusstraat. Het gebied aan de zuid-oostrand van de kern Valkenswaard, tussen Kromstraat, Goorkes en Marco Polostraat, wordt buiten beschouwing gelaten. Het gebied maakt geen onderdeel uit van onderhavig bestemmingsplan.

Binnen het te realiseren woongebied Dommelen-Zuid (binnen het plangebied Valkenswaard-Zuid) kunnen tenminste 370 wooneenheden ontwikkeld worden indien deze woningen worden gebouwd

conform de ruimtelijk-stedenbouwkundige uitgangspunten zoals elders in het bestemmingsplan ver-woord. Deze woningen zijn verdeeld in grondgebonden woningen en appartementen. Het aantal te ontwikkelen woningen hangt nauw samen met de gekozen structuur en uitgangspunten van het te ontwikkelen woongebied. Door aanpassingen in woningtypen en de kavelmaat kan het aantal woon-eenheden opgerekt worden naar maximaal 450 woonwoon-eenheden. Daarmee kan nog steeds worden voldaan aan de uitgangspunten zoals eerder genoemd. Meer woningen realiseren is alleen mogelijk als de uitgangspunten en huidige structuren van het gebied Dommelen-Zuid en daarmee het gehele plangebied Valkenswaard-Zuid rigoureus worden aangepast. In het stedenbouwkundig plan voor het gebied is gekozen voor een directe aansluiting op het bestaand stedelijk gebied van Dommelen en hebben waardevolle, bestaande verkavelingslijnen als onderlegger gediend. Conform het advies van de Provinciale Planologische Commissie advies op het ontwerp-structuurplan ‘Valkenswaard-Zuid’ is zoveel mogelijk aangesloten op het bestaande wegenpatroon en het landschappelijke en steden-bouwkundige patroon van het gebied.

Bedrijventerreinvisie

In de gemeente Valkenswaard zijn verschillende bedrijventerreinen gesitueerd. Enkele van deze ter-reinen (waaronder Schaapsloop) zijn volledig uitgegeven. Er is eens sterke behoefte geconstateerd naar nieuwe uitbreidingsruimte voor de bestaande bedrijven op deze terreinen. Daarnaast zijn er in en aan de rand van de kernen in totaal zo’n 42 bedrijven gevestigd die hinder voor de omgeving veroor-zaken. De gemeente acht het wenselijk dat deze bedrijven naar een bedrijventerrein worden ver-plaatst en wil deze bedrijven faciliteren door een aanbod uitgeefbaar terrein te kunnen bieden.

De gemeente streeft ernaar ook in de toekomst de economische zelfstandigheid te behouden en te versterken. Een onderdeel van het behouden en versterken van deze economische zelfstandigheid is het regisseren en creëren van kansen voor lokale ondernemers. Hierbij worden niet alleen nieuwe be-drijventerreinen aangewend, maar behoort ook het herstructureren van bestaande werkgebieden tot het programma. Leidraad bij de keuze welk type bedrijvigheid waar moet komen vormt het principe 'het juiste bedrijf op de juiste plek'. Zo zullen bedrijven met milieuhinder op een bedrijventerrein te-rechtkomen en zullen bedrijven met een baliefunctie zich eerder in het centrumgebied of nabij woon-gebieden vestigen.

Bij de ontwikkeling van het bedrijventerrein in Valkenswaard-Zuid is hier duidelijk rekening mee

Bij de ontwikkeling van het bedrijventerrein in Valkenswaard-Zuid is hier duidelijk rekening mee