• No results found

Bestemmingsomschrijvingen Bestemmingen

DEEL A - PLANOPZET

Hoofdstuk 1: 'Inleidende bepalingen’ omvat de volgende artikelen:

5.3.4 Bestemmingsomschrijvingen Bestemmingen

Agrarisch gebied en Agrarisch technisch hulpbedrijf

Deze bestemming is gelegd op de bedrijfspercelen plaatselijk bekend Venbergseweg 42 respectievelijk Victoriedijk 5. De opgenomen bestemming is afgestemd op de thans vigerende bestemming ter plaat-se, waarbij de bestaande situatie ten tijde van de tervisielegging van het ontwerp plan wordt geres-pecteerd.

‘Groen - 1’

Binnen het plangebied is een klein gedeelte, aan de Westerhovenseweg, tot ‘Groen - 1’ bestemd. Deze gronden zijn onder andere bestemd voor groenvoorzieningen, speelvoorzieningen, langzaam ver-keersroute en waterhuishoudkundige voorzieningen. Op de gronden mogen uitsluitend bouwwerken, geen gebouwen zijnde, ten dienste van de bestemming worden gebouwd.

‘Groen - 2’

De gronden met de bestemming ‘Groen-2’, gelegen tussen het te realiseren bedrijventerrein en de Lage Heideweg, zijn onder andere bestemd voor groenvoorzieningen, waterberging en waterretentie en waterhuishoudkundige voorzieningen. Op de gronden mogen uitsluitend bouwwerken, geen ge-bouwen zijnde, ten dienste van de waterhuishoudkundige voorzieningen worden gebouwd.

‘Groen - 3’

Deze bestemming is geprojecteerd op een kleine driehoek hoek Mgr. Smetsstraat/Pastoor Bolsiusstraat met waardevolle houtopstanden. Op deze gronden mogen geen bouwwerken, geen gebouwen zijnde worden gebouwd. Tevens geldt er een aanlegvergunningstelsel ter voorkoming dat activiteiten

wor-den uitgevoerd die van invloed kunnen zijn op de bescherming en instandhouding van dit gebied.

Voor de in de aanlegvoorschriften opgenomen werken, geen gouwwerken zijnde en werkzaamheden dient door burgemeester en wethouders vergunning verleend te worden.

‘Verkeer Vb’

De gronden aangewezen met ‘Verkeer Vb’ zijn onder andere bestemd voor wegen, straten met een verblijfsfunctie en ter ontsluiting van de aanliggende of nabijgelegen gronden. Het betreft onder meer de Kromstraat, Pastoor Bolsiustraat en de Venbergseweg (gedeeltelijk) in het plangebied. Op deze gronden mogen uitsluitend bouwwerken ten dienste van de bestemming worden gebouwd.

‘Water’

De op de kaart voor ‘Water’ aangewezen gronden zijn onder andere bestemd voor waterberging, wa-terhuishouding en infiltratievoorzieningen. Op deze gronden mogen uitsluitend bouwwerken, geen gebouwen zijnde, ten dienste van de bestemming worden gebouwd.

‘Wonen’

Een klein gedeelte van het plangebied, aan de Mgr. Smetsstraat is bestemd tot ‘Wonen’. In de bepa-lingen zijn onder andere de maximale hoogtes opgenomen. Vrijstelling kan worden verleend voor het toestaan van mantelzorg, ten behoeve van een kamerverhuurbedrijf en het vergroten van de maxima-le oppervlakte voor een aan huis gebonden beroep. Inhoudelijk is de bestemmingsregeling afgestemd op de standaard bestemmingsregeling voor wonen die de gemeente heeft opgesteld in het het kader van de actualisering van bestemmingsplannen (i.c. bestemmingsplan ‘Valkenswaard-Noord’)

Uit te werken bestemmingen

Binnen het plangebied is een aantal uit te werken bestemmingen opgenomen. Voor deze gronden geldt een bouwverbod totdat deze bestemmingen zijn uitgewerkt in een uitwerkingsplan. In de be-stemmingsomschrijving per uit te werken bestemming is beschreven ten behoeve van welke doelein-den uitgewerkt kan wordoelein-den (functioneel en qua bebouwing). In de beschrijving in hoofdlijnen zijn elementen opgenomen ter toetsing, uitvoering en afstemming . Het uitwerkingsplan dient te voldoen aan de voorwaarden die in de uit te werken bestemming zijn opgenomen.

Het betreft de bestemmingen:

- Bedrijventerrein – uit te werken;

- Gemengd – uit te werken (3 deellocaties);

- Natuur – uit te werken;

- Verkeer – uit te werken;

- Woongebied – uit te werken (2 deellocaties).

‘Bedrijventerrein – uit te werken’;

Deze bestemming betreft het eigenlijke toekomstige bedrijventerrein Valkenswaard-Zuid. Deze be-stemming moet nog worden uitgewerkt in één of meer deelplannen, pas dan mag er gebouwd worden c.q. mogen werken en/of werkzaamheden uitgevoerd worden. Elk uitwerkingsplan moet daarbij voldoen aan de in deze bestemming opgenomen uitwerkingsregels (lid 12.4 en 12.5), uitgesplitst in voorwaarden bij de uitwerking, bebouwingsregels, inrichtingsbepalingen en aanlegvoorschriften) De betreffende deelplannen betreffen stedenbouwkundige uitwerkingen overeenkomstig de randvoorwaarden en uit-gangspunten die in dit plan (o.a. beschrijving in hoofdlijnen) zijn aangegeven. Deze voorwaarden heb-ben betrekking op fasering, milieuzonering, bebouwings- en situeringvoorschriften (maatvoeringen, kavelgroottes, situering) almede gebruikvoorschriften.

In lid 12.1 van de bestemming zijn de functies genoemd die in het gehele bestemmingsvlak zijn toege-staan. Dit zijn vooral de functies die niet direct betrekking hebben op de vestiging van een bedrijf op een bepaalde plek. Het gaat hierbij vooral om de functies die nodig zijn om een goed bedrijventerrein te kunnen inrichten, zoals: ontsluitingswegen, groen, voorzieningen voor de waterhuishouding, etc. Lid 12.2 legt een relatie met de dubbelbestemmingen die samenvallen met deze bestemming.

In de beschrijving in hoofdlijnen is de wijze waarop de doeleinden worden nagestreefd uiteengezet; de ontwikkeling van een bedrijventerrein volgens het programma van eisen en de planbeschrijving, zoals opgenomen in de plantoelichting, aan de hand van een aantal regels, betrekking hebbend op:

• de ruimtelijke hoofdstructuur en ruimtelijke en landschappelijke inpassing;

• de milieuzonering (in zone A en C aan de randen lichte tot middelzware bedrijvigheid en in middel-deel zone B middelzware en zware bedrijvigheid);

• toegelaten type bedrijvigheid;

• de toegelaten bebouwing en de vormgevende aspecten;

• de bebouwingsdichtheid;

• de openbare ruimte en infrastructuur;

• de groenvoorzieningen.

Binnen de bestemming zijn uitdrukkelijk niet toegelaten:

1. geluidszoneringsplichtige inrichtingen zoals genoemd in artikel 2.4 van het Inrichtingen- en vergun-ningenbesluit milieubeheer (voorheen de zgn. categorie A-inrichtingen van de Wet geluidhinder);

2. detailhandelsbedrijven, tenzij het betreft na vrijstelling en onder bepaalde voorwaarden (bepaalde perifere detailhandelsbranches);

3. (autonome) zelfstandige kantoorontwikkeling;

3. zelfbedieningsgroothandelsbedrijven;

4. woondoeleinden, behoudens bestaande bedrijfswoningen in het gebied die eventueel bij de bedrij-venterreinontwikkeling gehandhaafd blijven. Nieuwe bedrijfswoningen zijn op het bedrijventerrein niet toegestaan.

‘Gemengd – uit te werken (3 deellocaties)’

De deellocaties 1 en 2 zijn gesitueerd in het overgangsgebied tussen wonen (toekomstig) en bedrijven-terrein (toekomstig). Daarbij voorziet deellocatie 1 (westelijk van de Venbergseweg) in de ontwikke-ling van een woongebied met lage dichtheden alsmede in een werk-woonzone als overgang naar de te realiseren bedrijvigheid. Ten aanzien van woon-werkzone kan opgemerkt worden dat er een rede-lijke verhouding dient te bestaan tussen de bedrijfsoppervlakte en de inhoud van de te realiseren be-drijfswoning (maximale inhoud 870 m³). De oostelijk van de Venbergseweg gesitueerde locatie 2 biedt mogelijkheden voor de realisering van sportvoorzieningen/wijkgebouw/jongeren ontmoetingsplaats, groen-/waterhuishoudkundige voorzieningen en parkeervoorzieningen. Daarnaast wordt in deze loca-tie rekening gehouden met de realisering van een opbouwlocaloca-tie voor bloemencorsowagens alsmede een woonwagenlocatie. Indien de definitieve stedenbouwkundige plannen met de daarbij behorende ruimtelijke-functionele invulling bekend zijn zullen deze locaties verder uitgewerkt worden in een of meerdere uitwerkingsplannen. Bij de uitwerking dient rekening gehouden te worden met de voor deze bestemming op genomen uitwer-kingsregels (voorwaarden bij uitwerking, bouwbepalingen, aanlegvoorschriften, situeringbepalingen).

Deelgebied 3 is gesitueerd ten oosten van de Venbergseweg (hoek Luikerweg). De thans aanwezige agrarische bedrijfsactiviteiten zijn ter plaatse niet meer wenselijk. Op deze locatie is de realisatie van een horeca-voorziening mogelijk met behoud van de aanwezige (bedrijf)woning. De betreffende deel-locatie wordt uitgewerkt indien de concrete ontwikkelingsplannen bekend zijn.

‘Natuur – uit te werken’

Deze bestemming is gegeven aan het deelgebied ten oosten van de te realiseren stedelijke ontwikkelingen, in feite de Dommelzone. Dit gebied gaat een belangrijke functie vervullen voor de natuur en zal tevens ruimte bieden aan extensief agrarisch medegebruik (waaronder mede begrepen volkstuinen en dahliavelden) en extensiefdagrecreatief medegebruik (wandelen, fietsen). Een groot deel van het bestemmingsgebied heeft tevens een waterbergings-/inundatiegebied functie. Een klein gedeelte van het plangebied aanhakend aan de kern Dommelen en de te ontwikkenen verstedelijking kan, met inachtneming van geformuleerde voorwaarden, ontwikkeld worden tot een nieuw landgoed.

De bestaande (agrarische) bedrijwoningen in het gebied mogen gehandhaafd blijven.

Het totale gebied heeft in een bijzondere functie voor de waterhuishouding en de natuur. Dit is mede tot uitdrukking gebracht in de beschrijving in hoofdlijnen. De in dit gebied toegelaten functies zijn genoemd in lid 16.1 van artikel 16. Bouwen is zeer beperkt toegestaan in dit gebied. Daarnaast is in dit gebied aan een groot aantal werken, geen bouwwerken zijnde en werkzaamheden een aanleg-vergunning verbonden. Het gebied zal afhankelijk van de ontwikkelingen in het gebied (o.a. uitwerking van de inrichtingsvisie Dommeldal) uitgewerkt worden in een of meerdere deelplannen. Elk uitwer-kingsplan zal daarbij moeten voldoen aan de in deze bestemming opgenomen uitwerkingsregels, uitge-splitst in voorwaarden bij de uitwerking, bebouwingsregels, inrichtingsbepalingen en aanleg-voorschriften.

‘Verkeer – uit te werkenr’

Deze bestemming is van toepassing op de gronden in aansluiting op de Luikerweg (in casu deel Lui-kerweg, Venbergseweg, Victoriedijk en aanliggende gronden). Deze gronden zullen worden heringe-richt ten behoev van de realisatie van een onstluitingspunt voor Valkenswaard-Zuid, de exacte infra-structuur c.q. het wegontwerp moet nog vormgegeven worden. Gedacht wordt aan de realisatie van een rotonde die tevens voor een verkeersveilige oplossing kan zorgen voor het overstekende recrea-tieve verkeer). Indien het exacte wegontwerp bekend is kan dit planologisch in een uitwerkingsplan worden vastgelegd. Op deze gronden mogen uitsluitend bouwwerken ten dienste van de verkeersbe-stemming worden gebouwd.

Woongebied – uit te werken (2 deellocaties).

Het tot uitwerking bestemde deel van het plangebied kan op dit moment nog niet in ontwikkeling worden gebracht. Dit betekent dat het huidige grondgebruik gehandhaafd blijft totdat burgemeester en wethouders tot uitwerking overgaan. Deze gefaseerde uitwerking is noodzakelijk, gelet op het nog lopende onderzoeken (archeologie) en een nadere stedenbouwkundige uitwerking conform het kaders van het bestemmingsplan (beschrijving in hoofdlijnen). Het globaal plan beperkt zich tot de steden-bouwkundig-planologische hoofdopzet en inrichting van het plangebied. In de voorschriften is bepaald.

In de uit te werken bestemming is een voorlopig bouwverbod en aanlegverbod opgenomen, waarvan onder bepaalde voorwaarden van afgeweken kan worden. Voor het uit te werken gedeelte zijn in de voorschriften de randvoorwaarden opgenomen die bij de uitwerking c.q. realisering in acht moeten worden genomen. Daarbij is zoveel mogelijk aansluiting gezocht bij het bepaalde in de bouw- en ge-bruiksregels betreffende de bestemming 'Wonen’. Binnen de bestemming is het mogelijk woningen, straten, verblijfsgebieden, groenvoorzieningen, nutsvoorzieningen, waterhuishoudkundige te realiseren.

In feite alle voorzieningen die bij woongebied wenselijk zijn.

Het verschil tussen locatie 1 en 2 zit met name in de inbedding van het gebied in bestaande landschap-pelijke en stedelijk structuren, waardoor qua inrichting (bebouwingsdichtheid) verschillende eisen zijn geformuleerd ten behoeve van de stedenbouwkundige uitwerking. Met name deellocatie 2 (richting Dommeldal) voorziet in een minder hoge bebouwingsdichtheid en gaat uit van de mogelijke realisatie van een drietal bebouwingsobjecten (appartementgebouwen) als baken richting de Dommelzone.

Voorlopige bestemming ‘bloemencorso wagenopbouwlocatie’ ex art 12 WRO

In het plan is een voorlopige bestemming ‘bloenencorso wagenopbouwlocatie’ ex artikel 12 WRO op-genomen ter hoogte van de Narcislaan. Deze bestemming is nodig om de tijdelijke accommodatie van een opbouwlocatie bloemencorso te kunnen faciliteren. De betreffende locatie is gelijk aan de locatie zoals opgenomen in het paraplu bestemmingsplan ‘Opbouwlocatie bloemencorso’. De bestemmings-regeling van de voorlopige bestemming sluit aan bij die zoals in het paraplu bestemmingsplan opge-nomen.

De tijdelijke bestemming is rechtgeldig tot 1 januari 2009, waarna de definitieve bestemming voor deze locatie in werking treedt, te weten de bestemming ‘Woongebied – uit te werken 2’. Eventueel kan de werkingsdatum door de gemeenteraad eenmaal met maximaal 3 jaar worden verlengd.

Dubbelbestemingen

In het plangebied komen een aantal dubbelstemmingen voor. Deze dubbelbestemmingen leggen be-perkingen op aan de onderliggende (hoofd)bestemmingen. Zij hebben voorrang op de bestemmingen, wat betekent dat de bepalingen van de bestemmingen uitsluitend van toepassing zijn, voor zover zij niet strijdig zijn met de bepalingen van de dubbelbestemmingen.

‘Belemmeringszone watergang (dubbelbestemming)’

Voor de in het plangebied gelegen watergang is een belemmeringszone opgenomen van 5 meter aan beide kanten van de watergang ter bescherming van deze watergang, waarin in principe niet ge-bouwd mag worden. Deze zone is primair bestemd voor de bescherming, beheer, het onderhoud en overige waterkundige doeleinden van de watergangen met de daarbij behorende oevers. Wanneer een andere bestemming samenvalt met de dubbelbestemming, gaan de regels, die horen bij de dub-belbestemming, voor.

‘Leiding-DSM (dubbelbestemming)’

De in het plangebied gelegen DSM-leiding heeft een dubbelbestemming gekregen. Voor deze leiding is een belemmeringszone van 5 meter aan weerszijden van de leiding opgenomen waarin in principe niet gebouwd mag worden. Wanneer een andere bestemming samenvalt met de dubbelbestemming, gaan de regels, die horen bij de dubbelbestemming, voor.