• No results found

DEEL A - PLANOPZET

4. RUIMTELIJK-FUNCTIONELE PLANOPZET

4.7 Gebied Intermediair-II

Aansluitend op het gebied Intermediair-I ligt het tussen de woongebieden en het bedrijventerrein het gebied Intermediair-II. In het gebied is ruimte voor verschillende functies zoals sportvoorzieningen, een woonwagenlocatie en een opbouwlocatie voor corsowagens. Net als in het gebied Intermediair-I is de ontwikkeling van het gebied opgezet op basis van bestaande verkavelingslij-nen.

4.7.1 Sportvoorzieningen

De sportvoorzieningen worden gesitueerd op prominente plek nabij het beekdal. Er is ruimte voor bijvoorbeeld 8 tennisbanen die twee-aan-twee gekoppeld zijn. Deze vier dubbele banen kunnen geclusterd worden rondom het clubhuis zodat het contact vanuit het clubhuis met de banen optimaal is, en vice versa. Het terrein wordt goed ontsloten voor langzaam- en snelverkeer.

Binnen het gebied Intermediair-II zijn mogelijkheden om indien gewenst en noodzakelijk ook bijvoor-beeld petanque-banen aan te leggen.

Faciliterende voorzieningen zoals parkeergelegenheden voor auto en fiets worden zoveel mogelijk geconcerteerd aan de randen van het gebieden. Deze aspecten worden nader uitgewerkt. in het op te stellen uitwerkingsplan voor deze locatie .

4.7.2 Bloemencorsoterrein

In de kern Valkenswaard wordt jaarlijks in september het bloemencorso gehouden. Aan de tocht van praalwagens door het centrum van het dorp gaat een opbouwfase vooraf. Het opbouwen van de cor-sowagens vindt plaats in de wijk/buurt waar de deelnemende vereniging vandaan komt. Op verschil-lende plekken in Valkenswaard en Dommelen worden 2 tot 3 maanden voorafgaande aan het corso wagens opgebouwd in tenten, die op de openbare weg, groenstrook of gebied staan. Aan de Narci-slaan in Dommelen bevindt zich op dit moment zo’n opbouwlocatie dat in het paraplu-bestemmingsplan “Bloemencorso-locaties” is vastgelegd. De locatie maakt onderdeel uit van het plan-gebied Valkenswaard-zuid. In de planvorming wordt op deze locatie straks woningbouw gepleegd.

In het bestemmingsplan ‘Valkenswaard-Zuid is derhalve voorzien in een nieuwe locatie die dienst kan doen als opbouwlocatie. Het betreft een locatie in het gebied waar ook de sportvoorzieningen voor-zien zijn. Naast sportvoorvoor-zieningen wordt er in dit gebied ruimte gemaakt voor de nieuwe opbouwlo-catie van de praalwagens, wellicht op een gedeelte van het aan te leggen parkeerterrein (tijdelijk ge-bruik van een deel van de parkeervoorzieningen met opslag- en opbouwmogelijkheden). Bij een nade-re uitwerking van het gebied wordt de exacte locatie voor het opbouwen van praalwagens bepaald. Er wordt tevens onderzocht of het mogelijk is om bij de opbouwlocatie een opslagruimte te faciliteren.

4.7.3 Woonwagenlocatie

Voor de verplaatsing van het bestaande woonwagenkamp in Valkenswaard zijn verschillende locaties binnen het plangebied Valkenswaard-Zuid bekeken. In het plangebied van Valkenswaard-Zuid is ge-zocht naar een locatie die wonen op een kamp en bedrijf op bedrijventerrein in nabijheid mogelijk maakt Binnen de visie op het plangebied Valkenswaard-Zuid zijn ruimtelijke locaties in beeld gebracht voor de woonwagens.

Het betreft:

1. Strook met woon-werklocaties, tussen Venbergseweg en Mgr. Smetsstraat in Dommelen;

2. Oostzijde van het nieuw sportpark ten noorden van Het Broek;

3. Locatie hoek Marco Polostraat/Goorkes in Valkenswaard.

In de eerdere ontwerpen van Valkenswaard-Zuid (Grontmij) is er een mogelijke woonwagenlocatie genoemd die zich ook in de overgangszone van het nieuw bedrijventerrein bevindt. Deze locatie (loca-tie 4) ligt noordelijker in dit gebied, tussen Het Broek en Luikerweg. In haar reac(loca-tie op het Structuur-plan heeft de provincie deze locatie negatief beoordeeld.

Locatie 1

Tussen het nieuwe woongebied aan de zuidzijde van de kern Dommelen en het bedrijventerrein, aan weerszijden van de Venbergseweg, wordt als overgangszone een strook met woonwerklocaties gepro-jecteerd (ten westen van de Venbergseweg). De woningen zijn gekeerd naar het woongebied (noord-zijde), de werklocaties naar het bedrijventerrein (zuidzijde). De strook ligt direct aan de rotonde die het bedrijventerrein en de nieuwe toegangsweg tot de kern Dommelen verbindt met de Lage Heide-weg. In deze strook is er de mogelijkheid tot het plaatsen van de woonwagens met beperkte bedrijfs-matige activiteiten.

Locatie 2

Aan de oostzijde van de Venbergseweg worden sportvoorzieningen geprojecteerd. Dit gebied ligt globaal tussen de woonbebouwing aan de zuidzijde van Dommelen en het bedrijventerrein. In dit gebied wordt daarnaast ruimte gemaakt voor een opbouwlocatie van bloemencorsowagens. In de huidige situatie is een dergelijke locatie in het plangebied aanwezig, aan de rand van de Irislaan. Bij de ontwikkeling van het plangebied verdwijnt deze locatie in verband met geplande woningbouw.

Aan de oostzijde van de aan te leggen sportvoorzieningen is mogelijk ruimte voor een woonwagenlo-catie.

Locatie 3

Door de ontwikkelingen in het gebied Valkenswaard-Zuid ontstaan er aan de zuidwestrand van de kern Valkenswaard mogelijkheden voor afronding/herinrichting van het stedelijke gebied. De door de provincie vastgelegde grens van het stedelijke gebied ligt op de Kromstraat/Goorkes. Het bedrijventer-rein aan de Van Linschotenstraat maakt onderdeel uit van de stedelijke bebouwingsgrens. Grenzend aan de zuidrand van dit bedrijventerrein ligt een onbebouwde groenstrook dat deels in gebruik is als bergbezinkbassin. De gronden zijn geschikt als mogelijke locatie voor de woonwagens waarbij de strook zou kunnen dienen als afronding van het bedrijventerrein en als overgang tussen het stedelijke en landelijke gebied.

Locatiekeuze

Bij het bepalen van de meest geschikte locatie is een aantal zaken van belang. Het terrein moet vol-doende groot zijn voor de plaatsing van tenminste 8 woonwagens. Daarbij speelt bereikbaarheid een rol. Op dit moment is er op het bestaande woonwagenterrein sprake van beperkte bedrijfsmatige acti-viteiten. Dit moet gecontinueerd kunnen worden op of nabij het nieuwe terrein. Voor de bewoners speelt daarnaast het aspect dat het terrein in of in de nabijheid van de kern Valkenswaard moet liggen een rol.

In het voorontwerp bestemmingsplan zijn de locaties getoetst aan ruimtelijke en sociaal-maatschappelijke aspecten. Het resultaat van deze toetsing was dat locatie 3, onbebouwde groen-strook aan Kromstraat/Goorkes, vanuit ruimtelijke optiek in beeld kwam als locatie om te ontwikkelen.

Deze locatie ligt evenwel in het Provinciaal Uitwerkingsplan Zuidoost-Brabant buiten het zoekgebied voor verstedelijking.

Inmiddels heeft college een standpunt ingenomen ten aanzien van de locatie voor woonwagens. De locatie Goorkes wordt verlaten vanwege de provinciale reactie op het voorontwerp-bestemmingsplan.

De locatie heeft in het Streekplan de aanduiding Groene Hoofdstructuur (GHS) en ligt in het land-schappelijk raamwerk. Een woonwagenlocatie wordt door de provincie Noord-Brabant aangemerkt als een stedelijke functie en dient dus een plaats te krijgen in het bestaand stedelijk gebied of in een ge-bied dat voor verstedelijking afweegbaar is.

Daarnaast hebben sociaal-maatschappelijke aspecten een rol gespeeld bij het verlaten van deze locatie als potentiële woonwagenlocatie.

De gemeente Valkenswaard kiest in het ontwerp bestemmingsplan er dan ook voor om de nieuwe woonwagenlocatie te situeren binnen nieuwe stedelijke functies van Valkenswaard-Zuid. De locatie valt binnen het gebied dat voor verstedelijking afweegbaar is. Vanuit deze locatie zijn de kernen van zowel Valkenswaard als Dommelen goed bereikbaar. Het gaat om de percelen in de nabijheid van de aan te leggen sportvoorzieningen, ten noorden van Het Broek. De locatie is een overgang tussen het nieuwe woongebied van Valkenswaard-Zuid en het bedrijventerrein. De kleinschalige bedrijfsmatige activiteiten van het woonwagenkamp leveren op deze locatie geen hinder voor het nieuwe woonge-bied. Op het terrein is plaats voor circa 15 woonwagens. Het terrein is bereikbaar vanuit de weg gele-gen tussen het bedrijventerrein en het woongebied Dommelen-Zuid. Het terrein wordt landschappelijk ingepast om een overgang te verkrijgen tussen het woon- werkgebied van Valkenswaard-Zuid, en de natuurwaarden van de Dommelzone en sportvoorzieningen.

4.8 Langzaamverkeerroute

Het gebied langs de Dommel is in trek bij fietsers en wandelaars. Het fietsroutenetwerk in de Kempen loopt door het gebied. Onder andere de Venbergseweg en Pastoor Bolsiusstraat zijn onderdeel van dit netwerk. Ter hoogte van de kruising Venbergseweg/Luikerweg ligt een knooppunt waar verschillende routes samenkomen. De Luikerweg is een barrière in het fietsroutenetwerk. Dit levert vaak bij de over-steekplaats gevaarlijke situaties op. Wandelaars en fietsers moeten zonder hulpmiddelen (verkeerslich-ten, tussenberm) de drukke Luikerweg oversteken.

In de gebiedsvisie van Valkenswaard-Zuid wordt de Venbergseweg onderdeel van een langzaamver-keersroute en dus alleen toegankelijk voor fietsers en voetgangers. Het gemotoriseerde verkeer gaat gebruik maken van een nieuwe wegenstructuur op het aan te leggen bedrijventerrein. Het bedrijven-terrein wordt aan de noordzijde ontsloten op de Lage Heideweg (ter hoogte van de Mgr. Smetsstraat in Dommelen). Om de verkeersdruk op deze toegangsweg te verminderen en een logische toegang tot het bedrijventerrein voor het verkeer vanuit Valkenswaard te creëren, wordt op de Luikerweg een 2e entree gemaakt voor gemotoriseerd verkeer.

Om de belangrijke fiets- en wandelroute op een verkeersveilige manier door te zetten is het wenselijk een rotonde op de bestaande kruising Venbergseweg/Luikerweg aan te leggen. De rotonde zou in dat geval uitgevoerd dienen te worden met een aparte fietsoversteek. Dit heeft te maken met de zicht-mogelijkheden van vrachtauto’s die veel op deze plek zullen rijden. Vrachtauto’s hebben beter zicht op haaksoverstekende fietsers dan op fietsers op de rotonde. Met deze maatregelen wordt een knel-punt in het fietsroutenetwerk van de Kempen opgelost.