• No results found

Belangrijkste bevindingen

In document Monitor Duurzaam Nederland 2011 (pagina 49-51)

Duurzaamheid – stand van zaken

2.2 Belangrijkste bevindingen

Om zicht te krijgen op de mate van duurzame ontwikkeling moet zowel de huidige kwaliteit van leven worden bekeken, als de beschikbare hulpbronnen voor de toekomstige generaties en de effecten die ons welvaartstreven heeft op andere delen van de wereld. In het navol- gend overzicht (2.2.1) staan de scores op indicatoren voor de thema’s in de drie aspecten van duurzaamheid. Elk aspect kent een eigen hoofdindeling van thema’s. In kolom 1 staat in cirkeldiagrammen voor elke themagroep aangegeven welk deel van de indicatoren sinds 2000 een overwegend positieve (groen) dan wel neutrale (geel) of negatieve (rood) ontwikkeling had. ‘Positief’ betekent hier dat de duurzaamheid sinds 2000 is toegenomen. De derde kolom vergelijkt de Nederlandse scores met die in de overige 26 lidstaten van de Europese Unie. Hierdoor kan snel worden bepaald hoe Nederland ervoor staat op de EU-ranglijst. Groen geeft aan dat Nederland bij de negen best scorende EU-lidstaten behoort, rood betekent dat Nederland bij de negen slechtst scorende lidstaten behoort en geel dat Nederland hier tussenin zit1). Bij grijs zijn er geen internationaal vergelijkbare

data beschikbaar. Van 2.2.1 kan dus op een algemeen niveau worden afgelezen hoe het met de ontwikkeling van onze kwaliteit van leven in het ‘hier en nu’ gesteld is en of er mogelijk sprake is van afwentelingen naar toekomstige generaties (‘later’), of naar andere landen (‘elders’).

In 2.2.1 staan drie uitroeptekens: bij natuurlijk kapitaal, menselijk kapitaal, en milieu en grondstoffen. Bij deze thema’s is er een aantal indicatoren waarop Nederland relatief laag scoort ten opzichte van andere landen of het verleden. Deze lage scores vormen een punt van zorg. De klimaatverandering is een mondiale bedreiging. De biodiversiteit neemt sterk af, niet alleen mondiaal maar ook in Nederland. Tevens legt Nederland een relatief groot beslag op de natuurlijke hulpbronnen elders in de wereld Ook scoort Nederland relatief laag op een aantal ‘kennis’-indicatoren bij menselijk kapitaal. Nederland heeft een matig opleidingsniveau vergeleken met andere Europese landen en relatief veel voortijdig schoolverlaters. Verder zijn het lage aandeel van R&D in het bbp (ook een ‘kennis’-indica- tor, bij economisch kapitaal), de financiële houdbaarheid (economisch kapitaal) en de ach- terstandspositie van niet-westerse allochtonen (sociaal kapitaal) onderwerpen die welis- waar niet in de cirkeldiagrammen terug te vinden zijn, maar die wel aandacht vragen van beleidsmakers. In hoofdstuk drie wordt nader ingegaan op deze aandachtsgebieden.

1) Indien er geen data zijn voor alle 27 EU-landen dan wordt de bovenste 1/3, middelste en onderste 1/3 van de wel beschikbare lan-

Hier en nu

Onze kwaliteit van leven is naar Europese maatstaven zeer hoog. Vanaf 2000 is ze op zijn minst stabiel gebleven en wat materiële welvaart betreft zelfs toegenomen. Opvallend is dat burgers vooral die kwaliteitsaspecten positief duiden die hen persoonlijk betreffen, zoals hun gezondheid en onderwijsniveau.

Samenvatting trend van NL Kwaliteit van leven Samenvatting positie van NL in EU

Welzijn en materiële welvaart Persoonlijke kenmerken

Omgevingskenmerken

Samenvatting trend van NL Hulpbronnen Samenvatting positie van NL in EU

Natuurlijk kapitaal Menselijk kapitaal Sociaal kapitaal Economisch kapitaal

Samenvatting trend van NL Nederland in de wereld Samenvatting positie van NL in EU

Milieu en grondstoffen Handel en hulp Trend met negatief effect op duurzaamheid, of lage internationale positie

Neutraal of onbekend effect van trend op duurzaamheid, of gemiddelde internationale positie Trend met positief effect op duurzaamheid, of hoge internationale positie

Geen data beschikbaar voor vergelijking met andere EU landen

Toelichting: Elk cirkeldiagram is opgebouwd uit een aantal indicatoren (zie dashboards en Annex). Het aantal indicatoren is niet voor alle cirkels gelijk. Elke indicator krijgt een kleur: rood, geel, groen of grijs (zie legenda). De kleuren geven overigens geen inzicht in de grootte van verschillen tussen landen.

Later

Er zijn aanwijzingen dat we de kwaliteit van leven in het hier en nu vormgeven op een manier die het de volgende generaties moeilijker maakt om welvaart te genereren. Bij natuurlijk kapitaal staat de helft van de indicatoren in het rood, bij menselijk kapitaal een kwart. Daar blijkt dat in een fors aantal gevallen de voorraad aan hulpbronnen niet langer stijgt of zelfs daalt. Bij het sociaal kapitaal is nauwelijks verandering te zien, waarbij aan- getekend moet worden dat het niveau hoog is. Alleen in het economische domein laten de kapitaal-indicatoren een overwegend positieve trend zien. Hierbij past echter wel de kant- tekening dat Nederland op het gebied van kenniskapitaal momenteel vrij laag op de Euro- pese ranglijst staat en dat de vergrijzing ons land voor uitdagingen stelt, zoals het dalend arbeidsaanbod op de langere termijn. Verder heeft de kredietcrisis de economische groei afgeremd en de overheidsschuld fors doen toenemen.

Elders

Vergeleken met andere EU-landen legt ons land een relatief groot beslag op de natuurlijke hulpbronnen elders in de wereld, vooral in ontwikkelingslanden. Dit beslag is het afgelo- pen decennium toegenomen, zoals we afleiden uit onder meer de toegenomen invoer van biomassa en grondstoffen. Het voorzien in onze materiële behoeften heeft als negatieve bij-effecten verlies aan mondiale biodiversiteit en de uitstoot van emissies, waaronder broeikasgassen. Daartegenover staat dat opbrengsten van de exporten bij kunnen dragen aan de welvaart in de exporterende landen. Ook geeft Nederland relatief veel geld uit aan ontwikkelingssamenwerking.

In document Monitor Duurzaam Nederland 2011 (pagina 49-51)