• No results found

Rudy Andeweg is hoogleraar Empirische politicologie aan de Universiteit Leiden en lid van de Koninklijke Nederlandse Akade-mie van Wetenschappen. Hij was medewerker van de Regerings-commissaris Reorganisatie Rijksdienst en adviseur van enkele missies op het terrein van staatkundige hervorming, zoals de com-missie-Deetman, de Nationale Conventie en het Burgerforum. Hij publiceerde over diverse aspecten van de Nederlandse politiek (on-der meer, met Galen Irwin, Governance and Politics of the Nether­

lands, Palgrave: Macmillan, 2009). Samen met Jacques Thomassen gaf hij leiding aan een Democratic Audit van de kwaliteit van de Nederlandse democratie (Democratie doorgelicht (red.) en Van af­

spiegelen naar afrekenen, Leiden: University Press 2011), waarvoor hij in 2011 werd genomineerd voor de Huibregtsenprijs.

Wim Derksen is socioloog en hoogleraar Bestuurskunde aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en leidt een bloeiende trainings- en adviespraktijk. Hij leidt de Stedenacademie van PBLQ-ROI. Van 1994 tot 2000 bekleedde hij de Thorbeckeleerstoel aan de Universi-teit Leiden. Als lid van de Wetenschappelijke Raad voor het Rege-ringsbeleid schreef hij een advies over het binnenlands bestuur.

Paul Frissen is decaan en bestuursvoorzitter van de Nederlandse School voor Openbaar Bestuur in Den Haag, hoogleraar Bestuurs-kunde aan de Universiteit van Tilburg en lid van de Raad voor Maat-schappelijke Ontwikkeling. Hij publiceerde onder meer De staat van verschil. Een kritiek van de gelijkheid (Amsterdam: Van Gennep 2007), Gevaar verplicht. Over de noodzaak van aristocratische po­

litiek (Amsterdam: Van Gennep 2009), en Van goede bedoelingen, de dingen die nooit voorbijgaan. Beschouwingen over de staat van Nederland (Amsterdam: Van Gennep 2012). Recent is verschenen De fatale staat. Over de politiek noodzakelijke verzoening met tragiek (Amsterdam: Van Gennep 2013).

Bas Heijne is schrijver en essayist. Hij schreef twee romans en twee bundels korte verhalen. Zijn essaybundel De wijde wereld (2000) werd genomineerd voor de AKO Literatuurprijs. Voor zijn gebun-delde columns Hollandse toestanden (2004) ontving hij de Henriette Roland Holst prijs. Zijn essay Onredelijkheid, over de nieuwe be­

hoefte aan identiteit verscheen in 2007. In 2011 publiceerde hij Moe­

ten wij van elkaar houden; het populisme ontleed. Wekelijks schrijft Heijne een column in NRC Handelsblad.

Anton Hemerijck is decaan van de faculteit der Sociale Wetenschap-pen van de Vrije Universiteit Amsterdam en auteur van het boek Changing Welfare States (2013), uitgegeven door Oxford University Press. Tussen 2001 en 2009 was hij directeur van de Wetenschap-pelijke Raad voor het Regeringsbeleid en hoogleraar vergelijkend sociaal beleid aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Hiernaast was hij geruime tijd senior onderzoeker bij het Max-Planck-Institut für Gesellschaftsforschung in Keulen. Belangwekkende publica-ties zijn ‘A Dutch Miracle’ met Jelle Visser (Amsterdam University Press, 1997), ‘Why We Need a New Welfare State’ met Gosta Esping-Anderson, Duncan Gallie en John Myles (Oxford University Press, 2002) en ‘Aftershocks. Economic Crisis and Institutional Choice’, co-edited met Ben Knapen en Ellen van Doorne (Amsterdam Uni-versity Press, 2009). Gedurende het afgelopen decennium was hij als adviseur actief betrokken bij de vormgeving van de Lissabon-agenda. Thans is hij lid van de Social Investment Expert Group bij de Europese Commissie.

John Jansen van Galen is politicoloog en werkte als journalist voor Algemeen Handelsblad, Haagse Post (laatstelijk als hoofdredacteur) en VPRO-radio. Thans is hij werkzaam voor Het Parool, NRC Han­

delsblad en NOS-radio (Met het oog op morgen). Hij schreef een reeks boeken, waaronder Het ik­tijdperk en (met anderen) biografieën van Drees, Den Uyl en De Gaay Fortman. Hij hield zich lang bezig met (post)koloniale kwesties en publiceerde boeken over Suriname (o.m. Kapotte plantage, Het Suriname­syndroom, Hetenachtsdroom),

Nieuw-Guinea (Ons laatste oorlogje) en de Nederlandse Antillen (De toekomst van het Koninkrijk). In 2013 verscheen zijn Afscheid van de koloniën. Het Nederlandse dekolonisatiebeleid 1942/2012.

Stine Jensen is filosoof en literatuurwetenschapper en werkzaam als programmamaker bij de omroep HUMAN. Ze opinieert daar-naast regelmatig over media en samenleving voor NRC Handels­

blad. Recente boekpublicaties zijn onder meer de non-fictieboeken Ik lieg dus ik ben (Rotterdam: Lemniscaat 2012); Dag vriend! Intiem kapitaal in tijden van Facebook (Rotterdam: Lemniscaat 2012) en de toolbox Mag ik je wat vragen? Een kleine filosofie van het gesprek (Utrecht: Kosmos 2012). In de boeken- en televisiereeks Dus ik ben.

Een zoektocht naar identiteit (Amsterdam: De Bezige Bij 2010) en Dus ik ben weer (Amsterdam: De Bezige Bij 2012) gaat Jensen op zoek naar de filosofische wortels van onze identiteit.

Albert Jan Kruiter is oprichter van het Instituut voor Publieke Waarden. Hij doet daar onderzoek naar die plekken waar de over-heid zich terugtrekt en de samenleving het niet automatisch oppakt.

Hij promoveerde in 2010 op het werk van Alexis de Tocqueville.

Henriëtte Prast is hoogleraar Persoonlijke financiële planning aan de Universiteit van Tilburg en bekleedt een aantal nevenfuncties.

Zo is ze onder andere lid van de raad van toezicht van de Autori-teit Financiële Markten, lid van de raad van commissarissen van de Staatsloterij, lid van de Monitoring Commissie Corporate Govern-ance Code, fellow van het Kennis Instituut Mobiliteitsbeleid, lid van de Kenniskamer van het ministerie van I&M en fellow van Netspar.

Ze publiceert in internationale wetenschappelijke tijdschriften en in de Nederlandse vakpers. Henriëtte Prast studeerde economie aan de VU, promoveerde aan de UvA, en werkte ruimt tien jaar als onder-zoeker bij De Nederlandsche Bank. Sinds 2008 staat ze in de top-200 van de Volkskrant van invloedrijkste Nederlanders.

Henno Theisens is lector Public Management aan de Haagse Hoge-school. Zijn onderzoeksinteresse gaat met name uit naar vraag-stukken van governance en management in de publieke sector.

Daar binnen heeft hij specifieke kennis van onderwijssystemen in internationaal perspectief. Hij heeft ervaring met internationaal ver-gelijkende analyses, trendanalyses en strategieontwikkeling. Vóór zijn benoeming als lector aan de Haagse Hogeschool in 2012 werkte hij als analist bij de onderwijsdirectie van de Organisatie voor Eco-nomische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) in Parijs en als onderzoeker aan de Universiteit Twente, waar hij met name inter-nationaal onderzoek en consultancy deed op het gebied van hoger onderwijsbeleid en -management.