• No results found

inmiddels een echt merk geworden is (Tijd voor Twee 11 november 2013).

BIJLAGE 5 TRANSCRIPTIES INTERVIEWS 5.1 Interviews met de ouders

5.1.5 Arjan 10 april

J: Zou je jezelf, om te beginnen, kunnen introduceren?

A: Nou, ik ben Arjan. Ik heb drie kinderen en ik ben fysiotherapeut van beroep.

J: En je jongste, Junior (7) gelooft nog in Sinterklaas toch?

A: Ja, ik denk van wel. Of dat uiteindelijk echt zo is… Want van Lola (11) dachten we op een gegeven moment dat ze nog geloofde, maar toen zei ze: “Ja, maar papa ik geloofde vorig jaar ook niet meer.” Dus die heet ons gewoon een jaar in de maling genomen. Zij dacht dat dat goed was voor de cadeaus. Maar, ik ga ervan uit dat Junior nog gelooft. Hij is wel wat onderzoekend. Die stelt van jongs af aan al veel vragen.

J: Welke sinterklaasprogramma’s ken je allemaal?

A: Ja, ik ken Het Sinterklaasjournaal natuurlijk en ik weet dat er op RTL 4, volgens mij, ook een programma is. Maar, daar kijkt hij niet naar.

J: Kan je me uitleggen wat voor programma Het Sinterklaasjournaal is?

A: Nou, daar zit een verhaallijn in en die moet je eigenlijk wel vanaf het begin volgen. We zijn ook weleens te laat geweest, een paar afleveringen, en toen moesten we even terugkijken voor de verhaallijn. En het leuke vind ik dat ze op school daar ook mee bezig zijn. Daar kijken ze ook.

J: En wat vind je goed aan het programma?

A: Het is duidelijk voor kinderen. Maar, er zit ook wel een ondertoon in waardoor ik denk dat het voor ouders ook wel leuk is, denk ik. Ik vind het ook wel leuk om mee te kijken. Misschien zit er ook nog wel een boodschap in, dat idee heb ik. Het is wel een goed programma. Het zit wel goed in elkaar. En dat ze elk jaar weer iets nieuws verzinnen vind ik knap. Elk jaar weer een verhaallijn. Waardoor wij natuurlijk met pakjesavond daar weer op in kunnen spelen. Dat doet de moeder wel meer dan ik, maar dan is er ook een Piet die elke keer van alles weg maakt en Rotzooipiet, volgens mij. Die had dan ook een keer allemaal rotzooi gemaakt hier. Dan proberen we wel dat soort dingen in de lijn van het programma te doen.

J: Is er ook iets minder goed aan het programma?

A: Nee. Met kinderprogramma’s heb ik niet zo snel dat ik denk: “Dat moet anders.” Er is natuurlijk wel een hele discussie geweest over de kleur van de Pieten en zo. Maar, die discussie… Ik hoor het aan, maar volgens mij is dat dit jaar hartstikke goed gegaan. Het Sinterklaasjournaal heeft het, volgens mij, goed opgepakt.

J: Dus Junior vindt het ook niet te spannend of zo?

A: Nee, maar ik denk dat dat wel afhankelijk van de leeftijd is. Sinterklaas is natuurlijk überhaupt een heel groot ding voor kleine kinderen. Soms vind ik de impact wel heel erg groot. Junior heeft dat minder, maar de impact op Lola was heel erg groot. Die was echt drie weken lang… Ja, niet best: onrustig slapen en zo.

J: En heeft Het Sinterklaasjournaal daar, volgens jou, ook een rol in gespeeld?

A: Ja, daardoor wordt het hele sinterklaasverhaal natuurlijk heel erg uitgemeten. Dat was toen ik jong was veel minder op TV. Toen was het een keer op woensdagmiddag, geloof ik. En nu worden ze er elke dag mee geconfronteerd. Maar, we hebben nu ook de regel dat ze maar een keer in de week, op vrijdag of zaterdag, de schoen mogen zetten. Om daar niet te veel onrust in te creëren. En het ligt dan maar net aan waar ze zijn: hier of bij de moeder. Dus in principe is het zo dat als ze bij de moeder de schoen hebben gezet, ze hem hier niet zetten. Want dan wordt het te veel.

J: Ja, precies. En hoe vaak kijkt Junior eigenlijk naar het programma?

A: Nou, volgens mij niet elke dag. Door trainingen, voetbal he: wij voetballen, krijg je dat niet allemaal voor elkaar. En ik moet zeggen dat we het ook weleens vergeten. Dat is trouwens wel een van de nadelen: het is ook altijd onder etenstijd. Dus ik heb wel een

nadeel! Ik vind dat wel een nadeel. Want dan zijn we aan het eten en soms mag het wel op, want het zijn speciale weken, maar soms vergeten we het gewoon met z’n allen.

J: En haalt hij het in? Als hij een aflevering heeft gemist?

A: Nee, nee dat doen we niet. Nou, trouwens wel op het internet. Ja. Dat wel. Zijn zusje kijkt ook mee. Dus dan kijken ze samen. Ja, het is niet zo dat je moet geloven om de verhaallijn en het programma leuk te vinden. Zij wil dat ook echt graag elke dag zien. Ze vertelt dan ook het verhaal. Junior is eigenlijk ook heel veel gewoon met voetballen bezig, ha, ha! Hij doet eigenlijk na het programma niet echt meer iets met het verhaal of die Pieten of zo. Junior is wel minder enthousiast dan Lola.

J: Heb je eigenlijk enig idee door welke omroep het programma wordt gemaakt?

A: De NT… NTO… NTR?

J: Ja, klopt! Vind je het passen bij een Publieke Omroep?

A: Ja, heel erg zelfs bij de Publieke Omroep. Ik vind het een heel nationaal iets, zeg maar. Een feestdag. Dat hoort ontzettend bij Nederland 1, 2 of 3.

J: Ja, precies. De NTR maakt ook nog andere programma’s zoals Het Klokhuis en

Sesamstraat…

A: …Daar past deze in, ja! Absoluut. Ik vind het echt in de lijn van Sesamstraat liggen. Echt simpel.

J: Dus je geeft aan dat het echt iets voor de Publieke Omroep. Past het programma wat jou betreft ook niet bij commerciële zenders?

A: Ja, jazeker. Ik heb er geen behoefte aan om twee verhaallijnen te volgen. Tenminste, voor de kinderen niet. En zij hebben er ook geen behoefte aan want ze vragen er niet naar.

J: En denk je dat Het Sinterklaasjournaal anders zou zijn als het bij de commerciële zenders wordt uitgezonden?

A: Nee, ik denk het niet. Het enige is dat er dan veel reclame tussendoor komt. Wat irritant is.

J: En hoe vieren jullie zelf Sinterklaas in die periode?

A: We zijn dus gescheiden. Ze wonen gedeeltelijk bij hun moeder en gedeeltelijk bij mij dus het ligt eraan waar het 5 december is. Dus is het bij mij 4 of 5 december

pakjesavond, dan vieren ze het daarvoor of daarna, meestal daarvoor, bij hun moeder. En andersom. We proberen het eigenlijk altijd ervoor. En bij mij is het altijd met mijn ouders. Dus we vieren het dan ook wel vaak daar. Bij mijn ouders.

J: En als het dan bij jou is, vieren jullie het dan ook bijvoorbeeld met een Piet erbij?

A: Dat hebben we een keer gedaan, die hebben we hier ooit gehad: een Sinterklaas en Zwarte Piet. Ja, dat was echt fantastisch. Ja, dat was ook bij Lola. Lola die vind dat ge- wel-dig. Die was daar altijd mee bezig. Drie weken lang was het Sinterklaas. En toen zei ik: “Dan gaan we het nu een keertje goed doen.” Toen heb ik zo’n Sinterklaas via via geregeld. Ja, dat vond ze echt prachtig. Maar, Junior die vindt het wel mooi, maar daar hoef je dat niet per se voor te doen.

J: Die gaat liever voetballen?

A: Ja, inderdaad. Ha, ha!

J: Als ik het goed begrijp kijken de kinderen wel live televisie, maar ook veel op de iPad?

A: Ja, die kijken altijd dingen terug, ja. Via het internet en de iPad.

J: Dus je controleert eigenlijk niet wat je kinderen kijken?

A: Nee. Nou, ik heb wel overal codes op. Dus ze kunnen geen rare dingen kijken. Maar, ik heb natuurlijk nog een zoon van 17. Dus zij krijgen wel helaas eens dingen mee. Dat ze dingen dat ik denk… Oke… Met bepaalde teksten en zo. Dat ik denk: “Dat is even de verkeerde.” Ja, met al die vloggers tegenwoordig is dat natuurlijk heel lastig. Dat zijn echt helden voor hun. Ja, die Enzo Knol is wel onschuldig, maar er zitten ook een paar

jongens bij die teksten in de mond nemen waarvan ik denk: “Nou, nou… Een kind van zeven hoeft dat allemaal niet te weten.” Dus dan grijp ik wel in en moet het af.

J: Ja, precies. Er is nu een hele discussie gaande over Zwarte Piet. Kan je me misschien uitleggen waar die discussie over gaat?

A: Ja, volgens mij… Nee, die kan ik heel goed uitleggen zelfs! Ik heb zoveel geschiedenis daarachter gelezen en er is me veel verteld. Ja, dat heeft er mee te maken dat Zwarte Piet uit de slaventijd komt en dat dat niet goed is om dat zo neer te zetten. Omdat je dat niet moet activeren: het is slavernij. Alleen zelf ben ik echt opgevoed met de Zwarte Piet die zwart is van het roet en ik heb het ook zelf niet meegemaakt. Maar ja, weet je dat klinkt heel raar. Ik ben blank, maar ik heb een donker vriendinnetje gehad en die legde me dat uit. Die zij: “Ja, maar jij bent ook blank.” Dat is waar. Ik let daar ook helemaal niet op. Dus het is niet mijn… Dus inderdaad. Toen de Piet dan Surinaams ging praten, oorbellen in had, dikke lippen, kroeshaar, ja dan kan ik wel begrijpen dat dat ze voelen. Maar, wat ik zeg, ik weet niet anders dan dat hij zwart van het roet was. Dus ik heb geen idee hoe die metamorfose is gegaan. En ik moet wel zeggen dat die tegenstanders, die dan heel erg veel op TV zijn, die irriteren mij echt mateloos. Die dan vervelend willen doen, of wat dan ook, op het sinterklaasfeestje. Dat begrijp ik dus weer niet. Ik snap wel dat je gewoon de discussie wil aanzwengelen hoor. Dat is ook prima. Maar hoe ik het zou willen? Ik zou bijna zeggen: “Maar er gewoon echt roet van.” Dus doe gewoon zwarte vegen en laat de oorbellen uit en hou op met dat rare gepraat. Ik vind dat sowieso iets raars.

J: Denk je dat het Junior iets uit zou maken?

A: Nee. Nee. Niks. Hij heeft ook niet in de gaten dat Het Sinterklaasjournaal dan iets met roet of zo doet. Die hele discussie gaat ook volledig langs kinderen heen. En dat moet ook. Met die discussie moet je ook niet bij de kinderen zijn. Dus daarom heb ik moeite met die mensen die gaan demonstreren bij een sinterklaasintocht. Want dan krijgen de kinderen het wel mee. Zorg dat het in praatprogramma’s om 22.00 uur of 22.30 ‘s avonds is. Dat vind ik gewoon allemaal goed.

J: Dus de discussie hoeft wat jou betreft ook niet in Het Sinterklaasjournaal?

A: Nee. Die discussie hoeft niet in Het Sinterklaasjournaal. Ik zou daarin gewoon langzaamaan dingen gaan veranderen. Dat is volgens mij ook wat ook bepaalde

tegenstanders willen, die niet zo heel erg fanatiek zijn. Verander het gewoon langzaam en dan hebben we het allemaal niet meer door. Volgens mij moeten we dat gewoon doen.

J: Dus dat vind jij ook de taak van Het Sinterklaasjournaal?

A: Ja. Het Sinterklaasjournaal is daar voorloper in, vind ik. Daar kijken we met z’n allen naar. Dus ja. Maar, als je in het journaal gewoon een Zwarte Piet doet die een beetje roet op z’n gezicht heeft, als we gewoon met z’n allen ophouden met het gekke gepraat, volgens mij is alles voor elkaar dan. Zoals ze dit jaar deden. Dat vond ik goed.

J: Vind je überhaupt dat dat een taak is van een Publieke Omroep?

A: Ja. En dat hebben ze ook gedaan dit jaar. Dat vind ik wel hun taak ja. Ja, zij moeten vooroplopen in de discussie want anders gaan we allemaal weglopen voor de

verantwoordelijkheden. Dat moeten we niet willen.

J: Dus hoe zouden de programmamakers van Het Sinterklaasjournaal in de toekomst, wat jou betreft, met Piet om kunnen gaan?

A: Ja, ik ben geen voorstander van een gele Piet en een blauwe Piet en noem maar op. Dat vind ik echt helemaal niks. Dat ziet er niet uit. Maar, ik heb ook zo’n

sinterklaasboekje, daarin komt hij ook uit Spanje en zo, dat las ik vroeger altijd voor, ja naar mijn idee heeft het toch echt meer met roet te maken dan met de rest.

A: Ja, die kunnen een statement maken. Dus die kunnen alleen maar zeggen dat ze ergens achter staan. Maar, volgens mij, met regelgeving… Ja, zou kunnen, maar. Dan zijn we ook weer jaren verder. Ik moet zeggen, het is wel, ons feest. Zeg ik altijd. Dus het moet wel ons feest blijven. Niet te veel kritiek of wat dan ook. Zwarte Piet hoeft van mij niet te verdwijnen, maar ja, geef hem een iets andere invulling.

J: Hoe zijn ze daar eigenlijk op school mee bezig? Bij Junior?

A: Daar heb ik echt geen idee van. Volgens mij ook niet. Volgens mij hebben ze allemaal wel dezelfde instelling: niet te veel bespreekbaar maken en dan langzamerhand gewoon het Surinaamse aspect eruit halen. Volgens mij moet je dat gewoon doen.

J: Ja, precies. Vieren de kinderen ook Sinterklaas op school?

A: Ja. Lola die viert met pakjes. Met lootjes trekken en Junior… Ja, ik weet het niet. Dan gaan ze eten en dan krijgen ze ook pakjes. Dan gaan ze ook allemaal verkleed naar school. Dan krijgen ze een sinterklaaspak en zo, ja.

J: En gaan jullie ook naar de intocht van Sinterklaas?

A: De ene keer gaan we hier in de stad kijken en de andere keer niet. Het ligt eraan wanneer het is. Volgens mij is Junior dit jaar wel geweest, ja. Junior is geweest, maar Lola was met mij een weekendje weg. Junior is met de moeder geweest en volgens mij ben ik het jaar daarvoor ook geweest. En we kijken het altijd. Ja, ja, ja. En dan gaan we er ook voor zitten. Ja, dit jaar was ik er niet. Maar, kijk als het op TV is terwijl we in de stad zijn dan kijken we het niet. Maar, we maken het wel altijd helemaal mee die dag.

J: Dit was het alweer, Arjan. Ik heb al mijn onderwerpen met je besproken. Is er nog iets wat jij wil toevoegen?

A: Nee hoor! Ik vond het leuk dat je even langskwam.

J: Bedankt voor je hulp!