• No results found

BVH ANALYSE

Fase X: BVH data verzamelen

Compasregistraties verschaffen slechts inzicht in een deel van de strafbare feiten. In de eerste plaats leidt de gehanteerde methode ertoe dat kantonza-ken buiten beschouwing blijven zodat leerplichtzakantonza-ken en andere overtredi n-gen buiten het zicht van het onderzoek vallen. Compas bevat bovendien slechts díe zaken die door de politie zijn ingezonden naar het parket72. Deze informatie is onvolledig. Het kan bijvoorbeeld voorkomen dat iemand als verdachte bij een misdrijf geregistreerd staat maar er voor hem geen pr o-ces-verbaal wordt ingezonden naar het OM, omdat zijn aandeel niet bew e-zen kan worden. Daarnaast blijven ook begane overtredingen en APV's bui-ten beeld. Ook kan de politie een reprimande geven zonder verder vervolg.

Noot 72 Bij hoge uitzondering wordt een zaak rechtstreeks ingezonden.

In het bedrijfsprocessysteem van de politie (Basis Voorziening Handhaving:

BVH) is probleemgedrag voor een deel terug te vinden. Alle aangiften als-mede meldingen en eigen observaties door politiefunctionarissen van derg e-lijk gedrag worden in beginsel in dit systeem opgetekend, onafhankee-lijk van de vraag of het geconstateerde feit al dan niet tot een volwaardige strafzaak leidt.

Steekproef

Ten behoeve van het onderzoek is daarom een steekproef van trajectdeel-nemers getrokken uit alle trajectdeeltrajectdeel-nemers van de jeugdinterventies die met succes uitstroomden in 2007, 2008 en 2009. Bij de steekproef is gestr a-tificeerd naar interventie zodat van iedere interventie 50 trajectdeelnemers geselecteerd werden. Van JOVA en TVS zijn vanwege het geringe aantal alle interventiedeelnemers meegenomen in het onderzoek , ter compensatie zijn extra deelnemers geselecteerd van JR, NP en NPP.

BVH onderzoek

Vervolgens is per jongere gezocht naar incidenten met overeenkomstige persoonsgegevens. Dit gebeurde in drie stappen.

Eerst is handmatig per jongere gezocht naar de bijbehorende persoon skaart in BVH. Daarbij is als zoeksleutel gebruikt: achternaam/ geboortedatum/

geslacht (390 jongeren gevonden). Als de persoon niet werd gevonden, dan is gezocht op achternaam alleen of geboortedatum alleen en gekeken of er alsnog een match gevonden kon worden. Veelal is gebleken dat de aang e-leverde achternamen, geboortedatums en soms ook geslacht afweken van de notaties in BVH. Daarbij werden jongeren met dezelfde geboortedatum en een fonetische overeenkomstige naam als dezelfde aangemerkt. Even-eens werden jongeren met eenzelfde naam maar een afwijkend geboorted a-tum als dezelfde aangemerkt wanneer de geboortedaa-tum overeenkomsten vertoonde met de geboortedatum van de betreffende trajectdee lnemers (58 jongeren gevonden). Er zijn ook nog personen voor wie in BVH mogelijk meerdere persoonskaarten zijn aangemaakt of van wie het niet duid elijk is geworden welke persoon in BVH nu de juiste match vormt (33 jongeren). In totaal werden van de 500 jongeren 19 niet in BVH gevonden.

Ten tweede is voor al deze gevonden personen (op basis van persoonkaa r-ten) geautomatiseerd een totaaloverzicht gegenereerd van alle registraties in BVH. Het betreft hier niet alleen registraties van de jongere in de rol van betrokkene, maar ook als verdachte, getuige, gesignaleerd etc.

Uit deze dataset selecteerden we alle registraties waarbij de jongere de rol verdachte of ‘verdachte apv’ had. Voor hen zijn alle misdrijven en alle over-tredingen bekeken.73 Aan deze selectie is een aantal incidenten toegevoegd die geen ‘rol verdachte’ kennen. Het gaat om de volgende incidenten waarbij de jongere betrokken was:

E10 Schietpartij (zonder gevolgen) E11 Vechtpartij (zonder gevolgen) E12 Burenruzie (zonder gevolgen) E13 Huiselijke twist (zonder gevolgen) E15 Steekpartij (zonder gevolgen) E16 Ruzie/twist (zonder gevolgen)

Noot 73 Rijden zonder rijbewijs wordt meegenomen in deze selectie. Het betreft hier een autorijbewijs en geen brommerrijbewijs.

E321 Geluidsoverlast particulieren E35 Melding overlast jeugd

E36 Overlast vuurwerk (zonder gevolgen) E38 Overlast ivm drugs

E391 Overlast stalker E82 Gevaarlijke hond

R1110 Uitreiking verwijderingsbevel (apv asd) R1111 Verzamelverbod (apv asd)

R1114 Nepdope (apv asd) R1115 Messenverbod (apv asd)

R1116 Hinderlijk drankgebruik (apv asd)

R1118 Hinderlijk gedrag in of bij gebouwen (apv asd) R1120 Wildplassen (apv asd)

R1121 Samenscholing, ongeregeldheden en ordeverstoringen (apv asd) R1122 Aanbieden diensten op of aan de weg (apv asd)

R1123 Afsteken vuurwerk verboden plaatsen (apv asd) R1124 Alcoholverbod (apv asd)

R1128 Vervoer inbr.wrktuig / rooftassen (apv asd)

R1130 Waarschuwing 14 dagen,1 of 3 maanden (apv asd)

R1132 Voordracht bevel voor 14 dagen, 1 of 3 maanden (apv asd) R1140 Uitreiking winkel- of passageverbod (conv asd)

R1145 Uitreiking bevel voor 14 dagen (apv asd)

R1148 Uit te reiken bevel voor 14 dagen, 1 of 3 maanden

R1149 Te waarschuwen inzake bevel voor 14 dagen, 1 of 3 maanden R1151 Uitreiking verblijfsverbod uitgaansgebieden

R1152 Voordracht dog maatregel R1153 Uitreiking dog maatregel R1154 Dog maatregel verbod

R1608 Ophouden in portiek/tel.cel/park.gar (apv diemen) R29 Uitreiking toegangsverbod zwembad (apv asd) R31 Uitreiking toegangsverbod bioscoop (apv asd)

Ten derde is op de personen die na uitstroom geen registr aties in BVH heb-ben een extra search verricht. Het gaat om totaal 180 personen voor wie er voor de gegeven periode in BVH geen registraties voorkomen of omdat er in BVH wel registraties voorkomen maar niet na uitstroom van de inte rventie.

Op deze personen is handmatig een extra BVH search verricht om te kijken of zij echt niet recidiveerden. Van deze 180 personen werden alsnog // jon-geren gevonden.

Na deze opschoning, filtering en een aantal andere bewerkingen, waa ronder het aggregeren van incidentenniveau van het BVH registratiesysteem naar verdachtenniveau, werden de bestanden digitaal gekoppeld aan het inter-ventiebestand.

BVH analyse

De geregistreerde incidenten in BVH hebben geen officiële strafrechtelijke kwalificatie in de zin van het wetboek van strafrecht. In plaats daarvan werkt de politie met zogenaamde maatschappelijke klassificaties. Vanwege het ontbreken van een strafrechtelijk geënte omschrijvingsystematiek is door de onderzoekers achteraf een thematisch ordening aangebracht in de delic t-kwalificaties. Deze ordening is gebaseerd op herkenbare delictsoorten maar in zoverre arbitrair dat het nog steeds niet naar concrete wetsartikelen ve r-wijst.