• No results found

Zet (eigen) social media in

In document Social media (pagina 44-46)

Deelvraag 6: “ In welke mate zien we de betrokkenheid van bewoners met Den Haag door social media?”

6. Aanbevelingen Citymarketing Den Haag

6.2 Zet (eigen) social media in

Uit het onderzoek bleek dat Twitter, LinkedIn, Facebook, Youtube en Hyves op dit moment het meest gebruikt worden en het meest groeiende zijn qua unieke bezoekers. Daarnaast bleek uit de interviews dat de fotosite Flickr en Blogs veel gebruikt wordt onder de Hagenaren. Ik geef mijn advies daarom over deze zes verschillende vormen van social media.

6.2.1 Gebruik social media platformen Twitter

Op dit moment heeft Bureau Citymarketing een eigen Twitteraccount met ruim 60 volgers. Ook de

Citymarketingmanager, Ernst van den Berg, heeft een Twitteraccount met ruim 260 volgers. Verder zijn ze niet actief op andere social media kanalen. Uit het onderzoek en de interviews blijkt dat het goed werkt wanneer de naam waarmee je werkt, bekend is bij anderen. Bureau Citymarketing heeft als doel de mensen trots op hun stad te maken en ze te betrekken. Dit bereik je het beste wanneer de naam waaronder je Twittert bekend en/ of opvallend is. Er bestaat al een Twitternaam ILDH, wat staat voor I Love Den Haag. Deze naam is echter niet meer actief op social media. Mijn advies is om als Bureau Citymarketing zijnde, onder een soortgelijke naam te Twitteren. Een Twitternaam waar Hagenaren trots op kunnen zijn en graag volgen of lid van worden. De eigen Twitternaam van Bureau Citymarketing kan wel behouden worden. Hiermee kun je berichten tweeten die puur over Citymarketing gaan. Via het nieuwe account kan men berichten van Citymarketing retweeten en natuurlijk kan het ook andersom.

Verder kun je burgers betrekken door leuke berichten te retweeten. Als laatste moet er een keus gemaakt worden of je alle mensen terug volgt of dat je veel volgers creëert, maar zelf niet of nauwelijks mensen terug volgt. Het volgen van weinig mensen, heeft een voor- en nadeel. Het nadeel is dat je merk heel afstandelijk lijkt wanneer je weinig mensen volgt. Uit onderzoek blijkt echter wel dat mensen aantrekkelijker zijn om te volgen wanneer zij meer volgers hebben dan mensen die ze volgen. Mijn advies is om mensen terug te volgen. Wanneer je mensen wilt betrekken bij de stad, moet je laten zien dat je ook betrokken bent bij de mensen. LinkedIn

Er bestaat vanuit Bureau Citymarketing al een LinkedInpagina om contacten te onderhouden met stakeholders. Ik adviseer geen LinkedIn pagina op te richten voor het betrekken van inwoners bij de stad. De kernfunctie van LinkedIn is om een professioneel netwerk op te bouwen en heeft weinig te maken met het betrekken van de Haagse burger.

Facebook

Ik adviseer om een Facebookpagina op te zetten. Er bestaat nog geen goede, actieve Facebookpagina wat bewoners betrekt bij de stad. Het is slim om een Facebookaccount aan te maken met dezelfde naam als je Twitteraccount. Op deze manier creëer je bekendheid onder de burgers. Wanneer er een pagina op Facebook aangemaakt wordt, laat dit dan een fanpagina zijn. Mensen kunnen fan worden van de site en zo de berichten, evenementen, foto's en applicaties zien. Wanneer er een normaal profiel aanmaakt wordt, moet er bij 5000 leden overgaan worden op een fanpagina. Wanneer dit gebeurt, verliest men al de leden en moet men helemaal opnieuw beginnen. Ik adviseer om meteen een fanpagina aan te maken.

Facebook moet daarnaast meerwaarde hebben voor de leden. Wanneer het dezelfde informatie als de website bevat, wordt de Facebookpagina een slap aanhangsel van de officiële website. Daarom adviseer ik om op Facebook “inside-information” te geven, zodat het leuk blijft om de pagina te bezoeken en betrokken te blijven.

SOCIAL MEDIA | Zo betrek je bewoners bij hun stad 44   Youtube

Bureau Citymarketing bezit al over een account op Youtube. Ik adviseer om het account beter in te zetten door er naar te verwijzen op Twitter en Facebook. Op Twitter kan men er naartoe linken en op Facebook kunnen er filmpjes geplaatst worden. Zorg ook dat de mogelijkheid bestaat voor andere mensen om het filmpje te embedden. Dit houdt in dat mensen het filmpje, via een link, over kunnen nemen en op hun eigen site plaatsen. Dit is een vorm van viral marketing omdat de mensen zelf de filmpjes verspreiden. Dit zorgt voor meer bekendheid. Zorg er dus voor dat mensen de filmpjes kunnen embedden en promoot ook zeker dat ze dit moeten doen.

Hyves

Uit eerder gedane onderzoeken is gebleken dat Hyves aan het terugdalen is qua aantal bezoekers en leden. De interviews bevestigden dit nog eens doordat zij weinig effect meer zien met het inzetten van Hyves. Ik adviseer om hier geen nieuw account meer op te maken. Het effect is niet groot meer en het bijhouden van een Facebook- en Twitterpagina vergt genoeg energie en tijd.

Flickr

Flickr bezit over een groot aantal Haagse groepen. Omdat er al zoveel groepen bestaan, adviseer ik om geen eigen account te creëren, maar gebruik te maken van Flickr sites die al bestaan.

Blogs

Ik adviseer om geen blogs in te zetten. Uit het onderzoek is gebleken dat er maar weinig mensen zijn die het initiatief nemen om blogs te schrijven. Inwoners zullen dit niet snel doen en daardoor kan men weinig

betrokkenheid creëren. Omdat er wel minimaal vier goede blogs bestaan over Den Haag, adviseer ik om deze te blijven monitoren. Onthoud goed dat het aanmaken en bijhouden van een blog veel tijd en energie kost. Begin hier dus niet aan wanneer de tijd niet toereikend is.

6.2.2 Gebruik social media tijdens acties

Wanneer social media tijdens acties worden gebruikt, adviseer ik om van tevoren een strategie te bedenken van het hoe en wanneer de social media ingezet gaan worden. Uit het onderzoek is gebleken dat de inzet van social media minder goed uitpakte wanneer er geen strategische inzet voor bepaald was.

Mijn advies is om tijdens acties Twitter in te zetten voor prijsvragen en andere promotie-uitingen. Acties worden vaak geretweet wat zorgt voor bekendheid en betrokkenheid. Daarnaast kan Facebook ingezet worden om “inside-information” te geven over desbetreffende actie. Youtube kan goed gebruikt worden voor

promotiefilmpjes. Via Twitter en Facebook kan er verwezen worden naar deze filmpjes. Ik adviseer gebruik te maken van de fotosite Flickr om mooie foto’s, door Hagenaren geschoten, in te zetten tijdens acties. Op Flickr bestaan er veel Haagse groepen die foto’s met elkaar delen van en over de stad Den Haag. Ook kan er via de verschillende social media naar de website verwezen worden voor meer informatie. Mijn advies is om tijdens acties ook altijd de icoontjes en/ of adressen van de social media kanalen, terug te laten komen in de

SOCIAL MEDIA | Zo betrek je bewoners bij hun stad 45  

In document Social media (pagina 44-46)