• No results found

André Middendorp, Concern Informatie en Mediabeleid bij Gemeente Den Haag – Dhr,

In document Social media (pagina 38-41)

Deelvraag 6: “ In welke mate zien we de betrokkenheid van bewoners met Den Haag door social media?”

8. André Middendorp, Concern Informatie en Mediabeleid bij Gemeente Den Haag – Dhr,

Middendorp heeft de eerste social media gestart en ingezet bij Gemeente Den Haag. Hij vertelt meer over zijn ervaringen in de beginfase.

Meer informatie over de geïnterviewden, hun werk en ervaringen met social media is te vinden in de bijlage.

4.1 Dataverzameling

Voor mijn onderzoek heb ik gekozen voor open interviews. Met deze methode wilde ik de bestudeerde literatuur toetsen aan de ervaringen in de praktijk. Het voordeel van een kwalitatief onderzoek is dat je vaak subjectieve antwoorden krijgt die nieuwe inzichten en ontdekkingen opleveren. Ik heb me tijdens de interviews vooral geconcentreerd op het inzetten van social media tijdens projecten, acties en activiteiten, omdat

Citymarketing zich daar, in het algemeen, het meeste mee bezig houdt. Daarnaast lag de focus op de ervaring met het betrekken van mensen via social media.

4.2 Analysemethode

Ik heb de interviews eerst één voor één uitgewerkt. Vervolgens heb ik de antwoorden van de geïnterviewden, per vraag, in het kort onder elkaar gezet. Dit zorgt voor een overzichtelijk stuk. Bij enkele vragen heb ik de antwoorden gelabeld met kernwoorden, waardoor je goed kunt zien wat de belangrijkste beweegredenen zijn voor bepaalde keuzes. De resultaten met de belangrijkste conclusies zijn in het volgende hoofdstuk te vinden. De complete uitwerkingen zijn gevoegd in de bijlage.

SOCIAL MEDIA | Zo betrek je bewoners bij hun stad 38  

4.3 Resultaten

Onderstaand zijn de resultaten van de interviews weergegeven. Hier staan de belangrijkste vragen met de belangrijkste resultaten en conclusies uitgewerkt. Voor de gehele interviews en uitwerkingen hiervan, zie de bijlage.

- Waarom koos u ervoor social media in te zetten (wat is het doel)?

Meest gegeven antwoorden:

1. Om mensen te betrekken bij de stad. 2. Om discussies te voeren via social media. 3. Om vragen te beantwoorden.

4. Om op de hoogte te houden van de laatste nieuwtjes en/of inside informatie te geven.

Uit de antwoorden is gebleken dat de er verschillende redenen zijn om social media in te zetten. Ten eerste om burgers te betrekken door bijvoorbeeld vragen uit te zetten en discussies te voeren. Hierdoor creëer je ook interactiviteit. Daarnaast wordt het ingezet om het bereik van de doelgroep te vergroten. Ook wordt het gebruikt om vragen te beantwoorden en zo persoonlijk contact aan te gaan. Als laatste zijn social media goed om mensen te informeren en via bepaalde middelen inside informatie te geven, wat bijvoorbeeld niet op de desbetreffende website te vinden is.

- Welke vormen van social media heeft u gebruikt? Waarom?

Meest gebruikte social media:

Facebook, Twitter, LinkedIn, Hyves, Youtube Meest genoemde redenen:

Social media worden onder andere gebruikt om te informeren en te verwijzen naar de website. Daarnaast wordt het gebruikt om interactie creëren en mensen te betrekken bij bepaalde onderwerpen en/of

vraagstukken. Een andere belangrijke reden die genoemd werd, is het promoten van bepaalde onderwerpen/ activiteiten via social media.

- Hoe heeft u de inzet van social media ervaren?

Samenvatting antwoorden:

De meeste geïnterviewden hebben de inzet van social media goed ervaren. Via social media creëer je veel interactie. Verder kun je vooral via Twitter goed berichten monitoren. Daarnaast is LinkedIn een handig middel om discussies op te voeren. Bij een enkeling is de inzet van social minder goed bevallen. Dit kwam dan

hoofdzakelijk doordat er niet genoeg tijd en aandacht aan besteed werd of er van tevoren niet goed over na was gedacht wat men er precies mee wilde doen en bereiken.

- Waren er duidelijke punten waarop de inzet van social media was geslaagd of mislukt?

Samenvatting antwoorden:

Op deze vraag kwamen er verschillende antwoorden. Ongeveer één derde van de geïnterviewden hadden geen duidelijk punten waarop de inzet was geslaagd of mislukt. Wanneer de inzet van social media was mislukt, kwam dit in de meeste gevallen doordat er niet genoeg tijd en aandacht aan besteed werd of dat het niet liep zoals men gedacht had en ze er vervolgens geen invloed op uit konden oefenen. Wanneer de inzet van social media overduidelijk wél geslaagd was, kwam dit vooral door er actief mee bezig te zijn. Daarnaast stond men verbaasd over de interactie via Twitter wanneer men vragen uitdeed of een promotieactie hield.

- Merkte u betrokkenheid via social media? Zo ja, waarom en via welke vormen?

Samenvatting antwoorden:

Het overgrote merendeel van de geïnterviewden merkte betrokkenheid via social media. Via Twitter doordat er werd gereageerd op tweets of berichten werden geretweet. DjoeLan Tan, Gemeente Amsterdam:

“Twitteren onder de naam IAmsterdam levert veel meer gevoel en betrokkenheid op bij de stad dan wanneer je onder een Gemeentelijke naam Twittert.” Op LinkedIn was de betrokkenheid goed te merken door de discussies die er plaatsvonden. Met Facebook merk je, via je Fanpagina, grote interactiviteit met je fans. Verder was de betrokkenheid te zien aan blogs die geplaatst werden of foto’s die op Flickr geplaatst werden en waar anderen weer op reageerden.

SOCIAL MEDIA | Zo betrek je bewoners bij hun stad 39  

- Heeft u het idee dat u mensen kunt betrekken door de inzet van social media? Waarom?

Samenvatting antwoorden:

Deze vraag heeft iedereen met een volmondig “ja” beantwoord. De meest genoemde redenen hiervoor waren dat je er discussies mee op gang kunt brengen en interactie kunt creëren. Het nadeel van social media is wel dat je nooit het exacte bereik kunt meten. Wel werden er drie handige tools genoemd om betrokkenheid te kunnen creëren en/of meten:

-­‐ Twittpoll.com, hiermee kun je polls via Twitter verspreiden. Zo kun je mensen betrekken bij vraagstellingen.

-­‐ Hashtags, via hashtags krijg je een goed overzicht van wie er wat over een bepaald onderwerp zegt. -­‐ Tweetdoc.org, via Tweetdoc kun je aangeven in welke periode je een bepaalde hashtag wilt bijhouden.

Wanneer die periode afgelopen is, krijg je een bestand met alle tweets die over het onderwerp gingen.

- Heeft u naast social media ook andere middelen ingezet?

Samenvatting antwoorden:

Naast social media werd er door iedereen ook gebruikt gemaakt van traditionele middelen. Denk hierbij aan website, posters, folders en driehoeksborden.

- Wat werkte naar uw idee beter?

Samenvatting antwoorden:

Opmerkelijk was dat bijna alle geïnterviewden, los van elkaar, hetzelfde antwoord gaven, namelijk dat social media en traditionele media elkaar versterken.

SOCIAL MEDIA | Zo betrek je bewoners bij hun stad 40  

In document Social media (pagina 38-41)