• No results found

Aanbevelingen Citymarketing

In document Social media (pagina 41-43)

Deelvraag 6: “ In welke mate zien we de betrokkenheid van bewoners met Den Haag door social media?”

5. Aanbevelingen Citymarketing

Inleiding

Ik begin mijn aanbevelingen voor iedereen die aan stadspromotie werken en inwoners willen betrekken bij de stad. Hieronder staan acht adviezen om, via social media, de inwoners meer te betrekken bij hun woonplaats.

5.1 Creëer betrokkenheid door (inter)actief te zijn

Social media blijven de hele dag doorgaan. Wat nu gezegd wordt, is over een kwartier weer oud. Om goed op de hoogte te blijven, moeten de social media kanalen goed bijgehouden worden. Eén van de sterkste elementen van social media is de interactiviteit wat plaatsvindt. Mijn advies is ervoor te zorgen dat er altijd iemand is die kan reageren op de vragen die er gesteld worden. Op deze manier worden er relaties gecreëerd met mensen en blijven ze betrokken. Wanneer er geen interactiviteit vanuit Citymarketing wordt getoond naar de burgers toe, zullen de burgers niet snel betrokken raken en blijven. Ik adviseer daarom het bijhouden van social media in iemands takenpakket te integreren.

5.2 Betrek door creativiteit

Gebruik maken van social media is voor iedereen mogelijk. Het is daarom de kunst om social media zo te gebruiken dat het opvalt. Om burgers te betrekken bij de stad, moet er creatief omgegaan worden met social media. Een voorbeeld is om zo nu en dan een actie te laten rondgaan via Twitter. Mensen die het bericht retweeten, kunnen dan een prijs winnen. De actie betrekt mensen bij het onderwerp en door de retweets zorgt het voor nog meer bekendheid.

5.3 Laat inwoners meedenken

Door inwoners mee te laten denken bij bepaalde onderwerpen of activiteiten, wordt de betrokkenheid versterkt. Door vragen te stellen via Twitter, een discussie te starten via LinkedIn of interactie te creëren via een fanpagina op Facebook, bestaat er een grote kans op reacties van de burgers. Een handige tool is

Twittpoll.com. Hiermee kun je polls via Twitter verspreiden. Op deze manier worden mensen betrokken bij vraagstellingen.

5.4 Gebruik bestaande social media

Naast het opzetten van eigen social media kanalen, adviseer ik om in te spelen op bestaande platforms. Mijn advies is om gebruik te maken van superpromoters. Deze mensen zijn zo trots op hun eigen woonplaats, dat zij hun enthousiasme delen en uitdragen en zo anderen hiermee beïnvloeden. Op Twitter kunnen bijvoorbeeld leuke berichten van andere inwoners geretweet worden. Op Flickr zijn vaak mooie foto’s te vinden van de stad, die gemaakt zijn door de inwoners. Deze foto’s kunnen gebruikt worden voor andere doeleinden van de stad.

5.5 Monitor de omgeving

Op de verschillende social media kanalen wordt gesproken over allerlei onderwerpen. Om op de hoogte te blijven van wat er over de stad gezegd wordt en hoe hier op ingespeeld kan worden, adviseer ik om de verschillende kanalen goed bij te houden. Via hashtags op Twitter kan er bekeken worden wat er, bijvoorbeeld over Den Haag, gezegd wordt. Maak ook gebruik van Tweetdoc.org. Via Tweetdoc kan er aangeven worden in welke periode er een bepaalde hashtag bijgehouden moet worden. Wanneer die periode afgelopen is, ontvangt men een bestand met alle tweets die over het onderwerp gingen.

5.6 Gebruik de juiste middelen

Het is een open deur om te zeggen dat de juiste middelen gebruikt moeten worden. Toch wordt de inzet van social media vaak onderschat als het gaat om het strategisch inzetten ervan. Niet elk medium is geschikt om in te zetten. LinkedIn is een netwerksite voor zakelijke professionals. Het aanmaken van een LinkedIn pagina heeft alleen zin wanneer deze doelgroep van betekenis kan zijn. Twitter kan gebruikt worden voor het aankondigen van aanbiedingen of evenementen, bevorderen van nieuwe blog posts, of het op de hoogte houden van volgers met eventuele links naar belangrijke nieuwsverhalen. Gebruikers van Facebook kunnen fan worden van een fanpagina. Op een fanpagina kan men openbare berichten, evenementen, foto's en applicaties plaatsen en zo de betrokkenheid versterken. Wanneer er gekozen wordt om Facebook in te zetten, zorg dan dat dit meerwaarde heeft. Het voegt niets toe wanneer op Facebook dezelfde informatie staat als op de website. Het trekt pas mensen wanneer er extra informatie, of ‘inside information’ wordt gegeven. Op Flickr kunnen er foto’s geplaatst worden. Daarnaast kan men op Flickr lid worden van groepen die betrekking hebben op desbetreffende stad. Zo kan men foto’s met elkaar delen en op elkaar reageren.

SOCIAL MEDIA | Zo betrek je bewoners bij hun stad 41   Mijn advies is om bij elk medium van tevoren te bepalen wat ermee gedaan kan worden, wat ermee gedaan moet worden en hoe dat gerealiseerd gaat worden.

5.7 Verbind de verschillende social media

Ik adviseer ook om de verschillende social media zoveel mogelijk aan elkaar en aan traditionele media te linken. Zo kan er bijvoorbeeld een Twitterfeed van Twitter op de website gezet worden. Dit houdt in dat geplaatste berichten of berichten met een bepaalde hashtag, ook gezien kunnen worden op de website. Ook kan men Twitterberichten koppelen aan Facebook. Daarnaast adviseer ik om via Twitter en Facebook te linken naar de website voor meer of uitgebreide informatie.

5.8 Laat social media en traditionele media elkaar versterken

Tijdens de interviews werd al aangegeven dat social media niet per se de betrokkenheid vergroten, maar wel zichtbaarder maken. Laat de inzet van verschillende communicatiemiddelen dan ook nooit alleen afhangen van social media. Social media vergroten het bereik, maar je zult nooit weten wie er exact mee bereikt worden. Traditionele media daarentegen, is al zo vaak gebruikt, dat men inmiddels weet welke middelen goed zijn om in te zetten voor een bepaalde doelgroep. De twee soorten media kunnen elkaar echter wel versterken. Via traditionele media, zoals posters en websites, kan men verwijzen naar de social media kanalen. Op social media, bijvoorbeeld via Twitter, kan men voor meer informatie verwijzen naar de website.

SOCIAL MEDIA | Zo betrek je bewoners bij hun stad 42  

In document Social media (pagina 41-43)