• No results found

“Hoe werkt betrokkenheid bij een stad?”

In document Social media (pagina 31-33)

Betrokkenheid bij een stad ontstaat door emotionele verbondenheid van iemand bij een stad. Dit komt weer tot uitdrukking in de liefde voor de stad wat niet goed in woorden uit te drukken is. Het doet onbewust een beroep op alle zintuigen. Een stad kun je niet alleen zien, maar ook horen, ruiken, voelen en proeven. Mensen bouwen een sociaal-economische band op met hun woonplek, huis en leefomgeving.

Bij Bureau Citymarketing van Gemeente Den Haag is trots is een positieve indicator van betrokken zijn bij de stad. Onder trots wordt verstaan dat mensen Den Haag een fijne stad vinden om te wonen, zich verbonden voelen met de stad en dit ook uitstralen en uitdragen naar anderen toe. Betrokken en trotse Hagenaars zijn de beste ambassadeurs voor de stad.

SOCIAL MEDIA | Zo betrek je bewoners bij hun stad 31  

3.5 Social media en betrokkenheid

Inleiding

3.5.1 Socialisatie

Sociaal netwerken bestaat al zolang de mens bestaat. Mensen gaan voor vragen of antwoorden naar hun vertrouwde netwerk toe. Dit vertrouwde netwerk is nu niet meer alleen offline, zoals vrienden en familie, maar ook online te vinden. Wanneer er een groep is met dezelfde interesses, verzamelen zij zich op één plaats op het internet om het daar over hun onderwerp te hebben.

De twee grootste professionele netwerken zijn Facebook en LinkedIn. In Nederland hoort Hyves hier ook nog tussen. Ze hebben een groot aantal leden, LinkedIn ²⁸ heeft ruim 100 miljoen leden, Facebook ²⁹ heeft er ruim 500 miljoen en Hyves ³⁰ heeft ruim 10,6 miljoen leden. Al deze sociale netwerken hebben één en hetzelfde doel: socialiseren. (The Social Media Bible ³¹ )

3.5.2 Piramide van Maslow

Figuur 14: Vijf belangrijkste waarden van de mens samengevoegd in de Piramide van Maslow

Social media draait hoofdzakelijk om socialisatie. Sociaal bezig zijn, is één van de belangrijkste waarden voor de mens. Dit is terug te vinden in de Piramide van Maslow (zie figuur 14).Deze piramide geeft de behoefte van de mens aan. Lichamelijke behoeften en behoefte aan veiligheid en zekerheid, hebben de hoogste prioriteit. Deze worden gevolgd door behoefte aan sociaal contact, waardering en erkenning. Deze laatste drie zijn allen terug te vinden in het gebruik van social media. Mensen hechten waarde aan het feit geaccepteerd te worden door anderen. Van nature zijn wij, mensen, sociale wezens. Dit is waarom social media zoveel mensen trekken. Toch blijven we wel voortdurend worstelen tussen onze privacy en geaccepteerd worden. Social media is het opgeven van een stukje privacy, maar daarvoor in de plaats worden we wel meer geaccepteerd. Mensen zijn bereid om een stukje privacy op te geven voor sociale contacten en acceptatie. (Socialnomics ³² )

3.5.3 Bereiken van mensen door middel van social media

De kracht van social media begint met hoe we spreken. Dit is het punt waarop de meeste bedrijven falen. Ze zijn te afhankelijk van traditionele marketing en moeten zich meer focussen op het creëren van nieuwe dialogen. Berichten zijn geen gesprekken. Doelstellingen en doelgroepen zijn geen mensen. Het onvermogen om te weten wie mensen zijn en wat ze vertegenwoordigen, weerhoudt ons ervan hen effectief te bereiken. Doc Searls, co-auteur van The Cluetrain Manifesto, zei eens “Er is geen markt voor boodschappen”. Hij bedoelde hiermee te zeggen dat de markt voor zelfpromotie eindig is. Toch verwarren merken, zelfs degenen die experimenteren met social media, hun rol en plaats binnen de digitale samenleving. Mensen maken geen account aan op Facebook, Youtube, Twitter, of enig ander sociaal netwerk om meer over merken te horen. Degenen die informatie willen hebben van bedrijven, sluiten zich wel aan bij desbetreffende netwerken of forums. De bottom line is dat mensen op zoek zijn naar antwoorden en richting en niet naar verkooppraatjes. Mensen horen en zien producten en/of diensten niet of dezelfde manier als bedrijven dat doen. Om te worden gehoord moeten we spreken van persoon tot persoon en niet van bedrijf naar klant.

Sociale netwerken is een nieuwe verbinding tussen het bedrijf en haar klanten. Zij vertegenwoordigen een nieuw genre van klantgerichte betrokkenheid. Het brengt Marketingcommunicatie, PR, productontwikkeling, verkoop en klantenservice bij elkaar. Hoe we in elk netwerk participeren, bepaalt ons vermogen om vrienden

SOCIAL MEDIA | Zo betrek je bewoners bij hun stad 32   en volgers te verdienen. Alles wat we integreren in de marketingmix is gericht op goede gesprekken, evenals het continu uitbreiden van een netwerk met langdurige relaties. (Engage ³³ )

Om mensen te bereiken, moeten we eerst uitzoeken wie ze zijn en waar ze heen gaan voor hun informatie. Er is geen wondermiddel om iedereen in één keer te bereiken. De strategie is om de mensen te segmenteren die je wilt bereiken. Er moet een brug geslagen worden naar traditionele media omdat, terwijl nieuwsmakers de massa’s bereiken, anderen elkaar ook bereiken in gemeenschappen waar zij samenkomen.

Social media betekent niet tegen mensen praten, maar met ze. Dit houdt in dat er een conversatie plaats vindt in belang van beide partijen. Dus kans van slagen, kan alleen door geïntegreerde communicatie, marketing en service. Negatief commentaar zal er altijd blijven, zonder of met deelname aan social media. Elke negatieve discussie is een kans om deel te nemen en dit te leiden in positieve richting. En negatieve discussies zullen alleen maar erger worden zonder de betrokkenheid van belanghebbenden. (Engage ³⁴ )

3.5.4 Conclusie en antwoord op deelvraag 5

In document Social media (pagina 31-33)